Zwangerschapscursussen

Er zijn korte zwangerschapscursussen, intieme cursussen, met-partner-cursussen, doe-cursussen en er zijn ontspannen cursussen. Iedere zwangere vrouw kan wel een cursus vinden die bij haar past.

Ben je benieuwd waar je op kunt letten bij je zoektocht naar een geschikte zwangerschapscursus? Je ontdekt het in dit bericht.

Zwangerschapscursussen

Er zijn korte zwangerschapscursussen, intieme cursussen, met-partner-cursussen, doe-cursussen en er zijn ontspannen cursussen. Iedere zwangere vrouw kan wel een cursus vinden die bij haar past.

Ben je benieuwd waar je op kunt letten bij je zoektocht naar een geschikte zwangerschapscursus? Je ontdekt het in dit bericht.

Als je op zoek bent naar een zwangerschapscursus zijn er een aantal zaken waar je op zou moeten letten. In deze blog leggen we uit welke criteria belangrijk zijn en hoe je kiest uit het grote aanbod zwangerschapscursussen.

Wie geeft de zwangerschapscursus?

De meeste cursussen worden landelijk gegeven waarbij de inhoud wordt bepaald door een vereniging of stichting die de cursus samenstelt. Docenten krijgen echter altijd de ruimte om naar eigen inzicht kleine onderdelen toe te voegen of om op bepaalde oefeningen meer nadruk te leggen.

Naast eigen inzicht wat betreft invulling, hebben de docenten verschillende vooropleidingen. De een is fysiotherapeut, de ander verloskundige. Dit zal de cursussen onderling doen verschillen.

Niet alleen verenigingen of stichtingen ontwikkelen zwangerschapscursussen, er zijn ook steeds meer particuliere initiatieven.

Let altijd op als je een zwangerschapscursus gaat uitzoeken dat de docent ter zake kundig is. Er is helaas geen keurmerk voor zwangerschapscursussen.

De buurvrouw mag bij wijze van spreken een cursus geven en als ze dan zelf een korte cursus heeft gevolgd bij de vereniging of het bedrijf waar deze cursus onder valt wordt het vaak ook nog vergoed door de verzekering. Of zij dan ook de aangewezen persoon is om jou te coachen naar een ontspannen bevalling???


Als verloskundigen vinden we het ontzettend belangrijk dat jij/jullie goed voorbereid wordt op je bevalling. Daarom hebben wij zelf een aantal cursussen ontwikkeld, want wie weet nu beter dan een verloskundige wat er in je lijf gebeurt tijdens een bevalling en welke tools en tricks jij nodig hebt voor een positieve bevalervaring. Kijk eens op onze cursussite


 

Vergoeding vanuit je aanvullende zorgverzekering

Soms wordt een zwangerschapscursus vergoed vanuit je aanvullende zorgverzekering. Ieder zorgverzekering stelt weer andere eisen waar cursussen aan moeten voldoen om voor vergoeding in aanmerking te komen.

Veelal worden cursussen vergoed die gegeven worden door verloskundigen of fysiotherapeuten.

Let op de kwaliteit van de docent

Let er bij een cursus altijd op wie de cursus geeft. Zo is er in Nederland geen keurmerk voor zwangerschapscursussen. Iedereen die het leuk vindt, kan een cursus geven. Kijk eens of je de medische achtergrond van de docent kunt achterhalen. Je wilt immers wel je informatie krijgen van iemand die goed weet waar hij of zij het over heeft.


Moeite met kiezen tussen het grote aanbod cursussen? Weten welke cursus bij jou past? Vul onderstaande korte vragenlijst in en krijg persoonlijk advies.

Een online cursus volgen

Vind je het belangrijk om je goed voor te bereiden op je bevalling, maar heb je geen (vaste) tijd waarop je een cursus kunt volgen? Of zie je het niet zitten om in groepsverband een cursus te volgen en doe je dit liever thuis met je partner? Dan is een online zwangerschapscursus iets voor jou.

De online zwangerschapscursussen die je hieronder kunt vinden, zijn allemaal gegeven door medisch professionals en zijn ontwikkeld volgens de laatste wetenschappelijke inzichten. Met deze reden worden ze dan ook door bijna alle zorgverzekeraars vergoed.

De cursussen zijn eerlijk, want ja een bevalling doet nu eenmaal pijn, en geven je de handvatten die je nodig hebt om positief te bevallen. Daarnaast is er voor iedereen een passende cursus. Wil jij je meer richten op gezondheid tijdens je zwangerschap, extra letten op je beweging of je juist voorbereiden op basis van Hypnobirthing?

Fit & in balans zwanger en bevallen

Met deze cursus blijf je fit tijdens je zwangerschap en bereid je jezelf goed voor op jouw bevalling. De combinatie van zwangerschapsyoga, mindfulness oefeningen en ZwangerFit zorgen hiervoor.

In het eerste deel van deze cursus ontdek je hoe je rug- en bekkenklachten kunt verhelpen of voorkomen en hoe je met een positieve mindset richting je bevalling gaat. In het tweede deel van de cursus leer je alles over het verloop van je bevalling, krachtige perstechnieken en -houdingen, hoe je ademhaling kunt inzetten en meer.

Workouts voor zwangeren

Wist je dat actieve zwangeren minder complicaties hebben, sneller bevallen en beter herstellen na de bevalling? Een goede reden om lekker fit te blijven tijdens je zwangerschap.

Wil jij lekker vanuit huis trainen om goed in je vel te zitten, fit te blijven tijdens je zwangerschap en krachtig en ontspannen te beginnen aan je bevalling? Dan is deze combinatie van fitnessoefeningen (afgestemd op je zwangerschap) en ontspanningsoefeningen iets voor jou.

Grip op je bevalling

Wist je dat het maken van je eigen keuzes voor en tijdens je bevalling jou het beste gevoel en zelfvertrouwen geven? De informatie die je tijdens deze cursus krijgt, zorgt ervoor dat je de juiste keuzes kunt maken. Geen opgelegde keuzes, we prikkelen jou om na te gaan wat voor jou het beste werkt.

Je gaat werken aan een positieve mindset die je helpt afscheid te nemen van twijfels en onzekerheden en je leert om te gaan met pijn, weeën en eventuele angsten. Na het volgen van deze cursus ga je vol vertrouwen je bevalling in.

Hypnobirthing

Stap voor stap begeleiding naar een meer ontspannen geboorte. Deze cursus, ontwikkeld en gegeven door verloskundige Doete, is een combinatie van medische kennis, ervaring en een vleugje hypnobirthing. Speciaal voor jou én je partner.

Vertrouwen, positiviteit en samenwerking staan hierin centraal. Geen ‘geitenwollensokken- of pufcursus’ dus, maar juist een heel praktische, leuke en volledige voorbereiding op de geboorte.

Gezond zwanger worden & zijn

Wil je gezond zwanger worden of ben je zwanger en wil je het beste voor jezelf en de ontwikkeling van jouw kindje? Wil je klachten tijdens je zwangerschap verminderen, niet teveel aankomen en jouw baby een gezonde start geven die doorwerkt op de rest van zijn of haar leven?

Je leert het allemaal in deze online cursus over gezond zwanger worden & zijn.

Fit & in balans met je baby

Wil jij na je bevalling actief werken aan je herstel, je conditie en kracht? Wil je weer plezier krijgen in bewegen en dit het liefst samen met je baby doen? Ontdek de workouts voor na je bevalling, wordt fit en betrek je baby op een leuke, passende manier.

Binnen de workouts ligt de nadruk op je buik, bekken, onderrug en op je conditie. De oefeningen worden steeds iets zwaarder en zijn aangepast aan het herstel na de bevalling.

Naast passende workouts voor jou, leuke oefeningen voor jou en je baby, is er binnen de lessen ook aandacht voor het (her)vinden van balans.

Leer je baby kennen

In negen maanden groeit er een kindje in je buik. Je voelt je al verbonden, maar pas na de geboorte leren jullie elkaar echt kennen. Het is belangrijk om in deze eerste levensfase vooral veel te kijken naar je kindje. Kijk naar zijn lichaamstaal, luister naar de geluidjes en kijk eens naar je eigen handelen op deze signalen.

Binnen deze cursus leer je onder andere hoe je kunt zien dat je kindje moe is, honger heeft, wilt spelen of juist niet. Door in de laatste weken van je zwangerschap te beginnen, ben je goed voorbereid op de komst van je baby.

Zwangerschapscursussen door verloskundigen en andere medici

Op en top voorbereid zijn op je bevalling om volledige controle te hebben en te houden. Hoe klinkt dat?

Volg een online cursus die bij jou past en neem afscheid van twijfels en onzekerheden.

Wil je zwanger worden of ben je zwanger?
Met deze cursussen werk je aan een gezonde leefstijl.

Met een zelfverzekerd gevoel bevallen?
In deze cursussen antwoorden op al jouw vragen.

Je baby leren kennen? Weer fit worden na je bevalling? Ontdek onze cursussen.

Gerelateerde berichten
Alcohol In De Zwangerschap Kan 1 Glaasje Kwaad
Alcohol in de zwangerschap

Wat doen alcohol met je baby in de zwangerschap?

Tweeling, 1 Of 2 Eiig, Dit Is Het Verschil
Meerling zwangerschap

Hoe ontstaat een twee (of meer) ling eigenlijk? Is het erfelijk?

Echo
Echo

Welke echo's kun je in de zwangerschap krijgen en welke zijn standaard?

Pretecho, Waar Let Je Op Als Je Een Pretecho Wilt Laten Maken
Pret echo

Als je een pretecho wilt laten maken zijn er een aantal dingen die je van te voren moet weten en Lees meer

zelf hartje luisteren
Zelf naar het hartje luisteren baby

Als partner kun je prima zelf het hartje luisteren van je baby. Wij leggen uit hoe.

zwangerschapscontroles
Wel of niet mee op controle

Gaat je partner mee op controle en zo ja hoe vaak dan?