Zwangerschapscursus: hypnobirthing

Zwangerschapscursus: hypnobirthing

hypnobirthing

Hypnobirthing is gebaseerd op het leren van een diepe ontspanning, ook wel zelfhypnose genoemd.

Hypnobirthing  is er op gericht om jou als zwangere technieken te leren die je helpen om, ook in lastige situaties zoals bij je bevalling, volledig in jezelf te keren door diep te ontspannen.
De zelfhypnose die je leert, helpt je op een simpele en doeltreffende manier goed en diep te ontspannen. Hierdoor kun je beter met de weeën en de pijn omgaan. De ontsluitingsfase verloopt over het algemeen sneller en de pijnbeleving wordt als minder hevig ervaren.

De bedoeling is dat je de bevalling op een prettige, fijne manier beleeft en er met een goed gevoel op terug kijkt. Dit geldt zowel voor jou als vrouw die bevalt als voor je partner die actief betrokken wordt bij de bevalling.
Vanaf ongeveer 24 weken zwangerschap kun je met de cursus starten.
Heb je last  van vervelende zwangerschapsklachten- zoals bv. slaapstoornissen, misselijk, pijn- dan kan het zinvol zijn om eerder te beginnen, omdat hypnose hier een goede invloed op heeft. Ook als je extreem angstig bent en erg tegen de bevalling opzien, om welke reden dan ook is het zinvol om vroeg in je zwangerschap te beginnen met hypnobirthing.

Gratis Baby op komst pakket

Schrijf je in en ontvang ons nieuwste magazine, het 9 maanden plan, het handboek Gezond zwanger en nieuws omtrent jouw zwangerschap in je e-mail.

"*" geeft vereiste velden aan

Tip van BabyOpKomst: check altijd wie de cursus geeft.
Er worden nogal wat hypnobirthing cursussen gegeven door vrouwen die zelf een keer bevallen zijn dmv hypnobirthing en vervolgens een cursus gevolgd hebben en les zijn gaan geven. Of deze vrouwen nu een reëel beeld hebben van wat jij nodig hebt tijdens je bevalling en goed weten hoe een bevalling verloopt, wij denken van niet. Kies altijd voor een cursus waarbij de docent praktijk kennis heeft van het verloop van een bevalling, dat is toch heel wat anders dan de theorie uit een boekje leren. Gun jezelf een kwalitatief goede cursus. 

Wie geeft de hypnobirthing cursus en wat leer je?

Hynobirthing wordt gegeven door een hypnotherapeut of verloskundige die de opleiding tot  hypnobirthing docent heeft gevolgd.
Tijdens de cursus wordt er veel aandacht besteed aan: aanleren van zelfhypnose, informatie over het bevallingsproces rondom zwangerschap en bevalling, ademhalingstechnieken en ademhalingsoefeningen, contact maken met je kind, opvangen van de weeën en opruimen van psychische blokkades indien nodig.
Er is minder aandacht voor houdingsoefeningen en spierversterkende oefeningen
De lessen zijn ontspannend en informatief
De zelfhypnose die je tijdens hypnobirthing leert is niet meer dan een diepe, prettige ontspanning, waarbij je in jezelf keert.  Je bent geheel op jezelf geconcentreerd. Je kunt het vergelijken als je ingespannen naar een film kijkt en iemand vraagt je iets. Het kan zijn dat je zo verdiept bent dat je dat niet hoort. Dit kun je vergelijken met de zelfhypnose die je tijdens een cursus leert.

Pijnbeleving neemt af

Door de zelfhypnose neemt de pijnbeleving af. Pijn is immers in sterke mate afhankelijk van hoe JIJ het beleeft en hoeveel aandacht je eraan geeft. Als je de kunst beheerst om volledig te ontspannen en je volledig te focussen op jezelf in plaats van op de pijn zal de pijn die je ervaart veel minder zijn.

Helaas horen we regelmatig dat er in hypnobirthing klassen wordt verteld dat je door zelfhypnose pijnloos kan bevallen. Dat is onzin. Bevallen doet pijn, maar je kunt wel leren om de pijn hanteerbaar te maken…

Zelfhypnose lijkt in niets op de hypnose shows die je wel eens op televisie ziet. Jij bent en blijft de baas over jezelf, je bent er gewoon bij en niemand kan je iets laten doen wat jij niet wilt of waar je je niet bewust van bent. Je bent er gewoon bij en maakt alle details van je bevalling mee.

Zweverig?
Hypnobirthing wordt nog wel eens als zweverig gezien, maar dat hoeft helemaal niet. Het is net zo zweverig als jij het maakt. Natuurlijk verschilt het ook per docent of het meer of minder zweverig is, maar het hoeft absoluut niet zweverig te zijn. In feite is het niet meer of minder dan jezelf een techniek aanleren om diep te kunnen ontspannen.
Verder leer je bij een cursus hypnobirthing ook veel over de bevalling zelf, hoe gaat dat ontsluiten, wat gebeurt er allemaal in je lijf, welke houdingen kun je toepassen tijdens de weeën en welke pershoudingen zijn prettig. Dit en nog veel meer komt aan bod.
Bij de meeste cursussen is er ook veel aandacht voor je partner, wat kan hij/zij doen om je te ondersteunen, hoe worden jullie een goed bevalteam?

Wie is de docent?
Heb je interesse om een cursus Hypnobirthing te volgen? Vraag altijd na wat de achtergrond is van diegene die je cursus geeft. Er is een groot verschil in achtergrond van docenten. Onze voorkeur gaat uit naar een (oud)verloskundige die zich heeft toegelegd op hypnobirthing. Zo heb je het beste van twee werelden: een docente die precies weet hoe een baring verloopt en wat er in je lijf gebeurt waardoor ze heel praktisch tegen bevallen aankijkt én de ondersteuning van hypnobirthing.
Kosten: een cursus hypnobirting is over het algemeen wat duurder dan een ‘gewone’ bevalcursus. Het tarief is ook afhankelijk van de grootte van de groep, soms is er de mogelijkheid om privé lessen te krijgen. Google gewoon wat rond.
Wij bieden je een heel fijne ONLINE cursus hypnobirthing aan. Goed voorbereiden zonder de deur uit te hoeven, op het moment dat jij er tijd of zin in hebt en op iedere device.

Gerelateerde berichten
Alcohol In De Zwangerschap Kan 1 Glaasje Kwaad
Alcohol in de zwangerschap

Wat doen alcohol met je baby in de zwangerschap?

Tweeling, 1 Of 2 Eiig, Dit Is Het Verschil
Meerling zwangerschap

Hoe ontstaat een twee (of meer) ling eigenlijk? Is het erfelijk?

Echo
Echo

Welke echo's kun je in de zwangerschap krijgen en welke zijn standaard?

Pretecho, Waar Let Je Op Als Je Een Pretecho Wilt Laten Maken
Pret echo

Als je een pretecho wilt laten maken zijn er een aantal dingen die je van te voren moet weten en Lees meer

zelf hartje luisteren
Zelf naar het hartje luisteren baby

Als partner kun je prima zelf het hartje luisteren van je baby. Wij leggen uit hoe.

zwangerschapscontroles
Wel of niet mee op controle

Gaat je partner mee op controle en zo ja hoe vaak dan?

Dit bericht delen of bewaren?

Deel dit bericht via Facebook, Twitter, e-mail of WhatsApp. Later lezen of zelf bewaren? Mail het dan naar jezelf.

Met een zelfverzekerd gevoel bevallen?
In deze cursussen antwoorden op al jouw vragen.