Echo

Hoeveel echo’s krijg je standaard in de zwangerschap?

Tijdens de zwangerschap krijg je standaard twee keer een echo aangeboden.

  1. Termijnecho (tussen 8-12 weken)
  2. 20-weken echo

Maar daarnaast kan je verloskundige om medische redenen besluiten tot het maken van de volgende diagnose echo’s:

  • Vroege echo (rond de 6-7 weken)
  • Groei echo (rond de 30 weken)
  • Liggingsecho (rond de 36 weken zwangerschap)

Termijnecho; echo zwangerschapsduur.

Voor het eerst gaan jullie je kindje zien, spannend!

De termijnecho krijg je tussen de 8 en 12 weken, maar meestal rond 11 weken.

Voor de termijnecho is het belangrijk dat je een volle blaas hebt. Door een volle blaas dringen de echo stralingen beter door naar je baarmoeder en is je baby beter in beeld te brengen.

Hoewel we het een termijnecho noemen wordt er veel meer gedaan dan je uitgerekende datum bepalen.

Loulouka Advertorial

Wat wordt er gecontroleerd tijdens de eerste echo?

Uiteraard kijkt de echoscopiste of er een intakte zwangerschap is en of de zwangerschap zich IN de baarmoeder bevindt. Een buitenbaarmoederlijke zwangerschap wordt meestal al eerder ontdekt in verband met pijnklachten en/of bloedverlies

Is er een goede hartslag?

Het eerste waar de echoscopiste naar zal kijken is of ze een kloppend hartje ziet. Helaas gebeurt het soms dat tijdens de termijnecho blijkt dat de foetus is overleden, we noemen dat een missed abortion.

Maar gelukkig kan de echoscopist jullie meestal een mooi kloppend hartje laten zien en horen, een heel bijzonder moment!

Wanneer uitgerekend?

Tot zo’n 12 weken groeien alle baby’s hetzelfde, hierdoor kan op basis van metingen redelijk goed bepaald worden hoever je zwanger bent.

Op basis van de metingen wordt je uitgerekende datum bepaald. Deze datum staat ook op je zwangerschapsverklaring die je nodig hebt om zwangerschapsverlof aan te vragen.

Had je een regelmatige cyclus (zonder pilgebruik) dan is je uitgerekende datum in principe bekend door 9 maanden  en 1 week bij de eerste dag van je laatste menstruatie op te tellen. Deze datum wordt alleen aangepast als de groeimetingen meer dan één week afwijken van de uitgerekende datum op basis van je laatste menstruatie.

Normale ontwikkeling foetus:

Hoewel lang nog niet alles te zien is, de foetus is immers nog erg klein, controleert de echoscopiste wel of je baby zich in grote lijnen normaal ontwikkeld en of er geen grote afwijkingen te zien zijn.

Een of tweeling?

Uiteraard wordt er bij de termijnecho ook gecontroleerd of je zwanger bent van één of meerdere kindjes. Vaak is het wel even schrikken als blijkt dat je zwanger bent van een twee of meerling.

Ligging placenta

Hoewel het bij deze termijn nog niet echt belangrijk is zal de echoscopiste ook kijgen waar de placenta in je baarmoeder ligt. Een voor- of laagliggende placenta zegt nu nog niet zoveel, hij kan nog prima mee omhoog groeien.

Verder checkt ze natuurlijk of je baarmoeder en eierstokken er normaal uitziet.

Geslacht baby?

Bij de termijnecho is het nog niet mogelijk om het geslacht van de baby te zien.

20 weken echo:

Bij de 20-weken echo wordt uitgebreid gekeken naar de ontwikkeling van de organen van de baby. Zo wordt er gekeken naar de eventuele aanwezigheid van een open ruggetje of een open schedeltje. Ook wordt gekeken of de baby goed groeit en of er voldoende vruchtwater is.

De 20-weken echo is een redelijk betrouwbare methode om ernstige aangeboren afwijkingen te ontdekken. Kies je ervoor om deze echo te laten doen, houdt er dan rekening mee dat ook andere afwijkingen kunnen worden gezien. De echo brengt geen risico’s met zich mee.

Vroege echo:

In sommige gevallen wordt al vroeg in de zwangerschap (6 – 7 weken) een extra echo gemaakt. Bijvoorbeeld als er sprake is van:

  • Bloedverlies in het begin van de zwangerschap
  • Twijfel over de zwangerschapsduur
  • Verdenking op een buitenbaarmoederlijke zwangerschap

Groeiecho:

Wanneer een groeicontrole wordt verricht, worden het hoofdje, de buikomvang en de beenlengte gemeten. Op die manier wordt duidelijk of het kindje volgens verwachting groeit.

De groeicontrole kan op verzoek van de verloskundige of gynaecoloog meerdere keren herhaald worden, zodat er een goed beeld van de groei van het kindje ontstaat: een groeicurve. Tevens wordt de hoeveelheid vruchtwater bepaald.  De extra groeicontrole kan plaatsvinden tussen 22 en 40 weken.

Liggingsecho:

Als rond de 35 weken zwangerschap het vermoeden bestaat dat de baby niet met het hoofdje naar beneden ligt wordt een liggingsecho gemaakt.

Tijdens de zwangerschap draait het kind rond in je baarmoeder en neemt verschillende liggingen aan. Aan het eind van de zwangerschap, vanaf 32 weken, gaan de meeste baby’s met het hoofd naar beneden liggen om zich klaar te maken voor de geboorte.

Hoe meer de baby groeit hoe moeilijker het voor je baby wordt om te draaien, omdat de ruimte steeds kleiner wordt. Wanneer je baby “vergeet” om te draaien of omdat het niet meer lukt kan het gebeuren dat je verloskundige geen hoofdje in het bekken voelt maar billen wordt een echo afgesproken.

De ligging van je baby is belangrijk om te weten voor je bevallling. Als je baby in stuitligging ligt moet je bijvoorbeeld in het ziekenhuis bevallen.

Gerelateerde berichten
Onderzoek Naar Aangeboren Afwijkingen Wanneer Is Welke Test Geschikt
Onderzoek naar aangeboren afwijkingen

Welke onderzoeken zijn er en wat is jullie reden om onderzoek naar aangeboren afwijkingen te doen?

Bloedonderzoek In De Zwangerschap Door Babyopkomst
Bloedonderzoek

Het bloedonderzoek aan het begin van de zwangerschap is ontzettend belangrijk voor de gezondheid van moeder en kind.

Inwendig Onderzoek
Strippen

Strippen, wat gebeurt er precies en helpt het?

Pregnant Women
Centering pregnancy

Zwangerschapscontroles in een groep? Is dat wat voor mij?

Midwife Checking Measuring A Pregnant Mothers Belly
Jouw verloskundige tijdens de zwangerschap

Wat mag je verwachten van je verloskundige tijdens de zwangerschap?

Eerste Controle In De Zwangerschap, Wat Gebeurt Er
De eerste controle

Bereid je goed voor op de eerste controle bij je verloskundige.

Meer lezen in de categorie

Interessant? Deel dit bericht

Lekker en gezond eten tijdens je zwangerschap.
Niet alleen voor jezelf, ook voor je nog ongeboren kindje.

Met een zelfverzekerd gevoel bevallen?
In deze cursussen antwoorden op al jouw vragen.

Leer alle signalen van je baby kennen.
Én hoe je hier het beste op kunt reageren.