Onderzoek naar aangeboren afwijkingen

Wat houden de onderzoeken naar aangeboren afwijkingen in de zwangerschap in?

Je komt in de zwangerschap voor vele beslissingen te staan, de één een stuk makkelijker dan de ander. Al vroeg in de zwangerschap word je voor de vraag gesteld of je onderzoek naar aangeboren afwijkingen wilt laten doen.

Er zijn diverse redenen waarom je in de zwangerschap in aanmerking kan komen voor een combinatietest, NIPT, vlokkentestvruchtwaterpunctie, gespecialiseerde echo.

Maar voordat we die redenen opnoemen en uitleg geef over de diverse diagnostiek mogelijkheden willen we graag een overweging meegeven in de beslissing over wel/geen prenatale diagnostiek.

Soms kan het zeer belangrijk zijn om van tevoren te weten of een baby een bepaalde afwijking heeft. Er zijn afwijkingen die niet met het leven verenigbaar zijn en waarbij de ouders wellicht willen beslissen of ze deze zwangerschap dan wel willen laten doorgaan.
Verder zijn er afwijkingen waarbij het belangrijk is dat het kind op de juiste plaats (b.v. een gespecialiseerd ziekenhuis) geboren wordt, zodat het direct de opvang krijgt die het nodig heeft om te overleven.

Maar er zijn ook afwijkingen die heel goed met het leven verenigbaar zijn en waar het niet uitmaakt voor de gezondheid van de baby of hij thuis geboren wordt of in het ziekenhuis.
Als voorbeeld noem ik het Syndroom van Down. Als deze afwijking in je naaste familie voorkomt kan het zijn dat je recht hebt op b.v. een vlokkentest.

Loulouka Advertorial

Bedenk voor het onderzoek of jullie dit echt willen weten. Wat is de reden waarom je het wilt weten? Overweeg je de zwangerschap af te breken als je kindje Down syndroom heeft?

De beslissing of je al dan niet onderzoek wilt laten doen op aangeboren afwijkingen ligt bij de a.s. ouders.
Denk hier samen goed over na. Wat is je beweegreden om een onderzoek aan te vragen.

Uit de praktijk blijkt dat veel stellen onderzoek laten doen omdat ze gerustgesteld willen worden dat alles goed is met de baby. Maar je wordt niet altijd gerustgesteld….

Bedenk van te voren met je partner of jullie dan een vervolgonderzoek (vlokkentest of vruchtwaterpunctie) gaat laten doen als uit bijvoorbeeld de NIPT komt dat je baby Down heeft.

Een punctie houdt een klein risico in op een miskraam, maar geeft wel zekerheid over de gezondheid (het aantal chromosomen!) van je baby.

Als je dit niet wilt, vraag je dan af of bijvoorbeeld de NIPT wel zinvol is om te doen. Immers, mocht uit de NIPT komen dat je kindje waarschijnlijk een afwijking heeft dan kan alleen een vruchtwaterpunctie absolute zekerheid geven.
Veel stellen gaan ervan uit dat de NIPT hen zal geruststellen en denken niet of te weinig na over een eventueel negatieve uitslag.

Als je vervolgonderzoek laat doen en hieruit blijkt dat je kindje de aandoening heeft, wil je dan eventueel de zwangerschap afbreken?
Dit zijn allemaal dingen waar je (samen) goed over moet nadenken en praten voordat je een keuze maakt of je onderzoek wilt laten doen.

In Nederland krijg je het onderzoek naar aangeboren afwijkingen in de zwangerschap alleen vergoed als je een indicatie hebt.

Is er in jouw zwangerschap geen verhoogd risico dan kun je de NIPT  of een combinatietest op eigen kosten laten doen. Sinds de NIPT, begin 2017, toegankelijk is voor alle zwangeren (wel tegen eigen kosten, circa 175 euro) kiezen bijna alle zwangeren, die onderzoek naar aangeboren afwijkingen willen laten doen, voor deze test.

Mocht uit de NIPT een afwijkende uitslag komen dan wordt het eventuele vervolgonderzoek (zoals vlokkentest of vruchtwaterpunctie) wel vergoed door de zorgverzekeraar.

Je kunt bij de verloskundige terecht voor een consult over prenatale screening en diagnostiek, deze voorlichting vindt ook standaard plaats tijdens het eerste zwangerschap consult. Het zogenaamde counselingsgesprek wordt vergoed vanuit de basisverzekering en valt niet onder het eigen risico.
Voor informatie over erfelijkheid en onderzoek als je nog niet zwanger bent, kun je ook bij de verloskundige terecht.
Dit consult wordt wel kinderwensconsult genoemd, en wordt door de zorgverzekeraar vergoed.

Gerelateerde berichten
Nub Theorie Meisje
NUB theorie

Volgens de nub theorie kun je vanaf 11 weken zwangerschap met de echo bepalen wat het geslacht van je baby Lees meer

Bloedonderzoek In De Zwangerschap Door Babyopkomst
Bloedonderzoek

Het bloedonderzoek aan het begin van de zwangerschap is ontzettend belangrijk voor de gezondheid van moeder en kind.

Inwendig Onderzoek
Strippen

Strippen, wat gebeurt er precies en helpt het?

Pregnant Women
Centering pregnancy

Zwangerschapscontroles in een groep? Is dat wat voor mij?

Midwife Checking Measuring A Pregnant Mothers Belly
Jouw verloskundige tijdens de zwangerschap

Wat mag je verwachten van je verloskundige tijdens de zwangerschap?

Meer lezen in de categorie

Interessant? Deel dit bericht

Lekker en gezond eten tijdens je zwangerschap.
Niet alleen voor jezelf, ook voor je nog ongeboren kindje.

Met een zelfverzekerd gevoel bevallen?
In deze cursussen antwoorden op al jouw vragen.

Leer alle signalen van je baby kennen.
Én hoe je hier het beste op kunt reageren.