Vruchtwaterpunctie

De vruchtwaterpunctie, hoe gaat het en wat vertelt het?

Bij de vruchtwaterpunctie wordt er via de buikwand, onder geleiding van de echo, een naald in de baarmoeder gebracht waarmee wat vruchtwater wordt opgezogen.

Rectangle Webinar Pijn 1okt.fw

Vruchtwaterpunctie, Hoe Gaat Het Onderzoek En Wat Wordt Er OnderzochtDe vruchtwaterpunctie geeft zekerheid of je kind een bepaalde aandoening wel of niet heeft.

Wanneer wordt de vruchtwaterpunctie gedaan en wanneer krijg je uitslag?

De punctie kan pas rond 16 weken zwangerschap worden uitgevoerd, omdat daarvoor te weinig vruchtwater aanwezig is. Bovendien duurt het 3 weken voor de uitslag bekend is.

Loulouka Kl Banner Nw

Het nadeel is dan ook dat er vrij laat in de zwangerschap pas een uitslag bekend is. Een eventuele afbreking van de zwangerschap na een ongunstige uitslag kan dan ook alleen plaatsvinden door middel van een inleiding, dit betekent dat er dus een “echte bevalling” nodig is om de zwangerschap te beëindigen.
Bovendien is de zwangerschap voor de omgeving vaak al zichtbaar en soms voel je ook al leven als je een beslissing moet nemen om de zwangerschap eventueel af te breken.
Het late tijdstip dat de zwangerschap eventueel afgebroken wordt, hoeft niet persé nadelig te zijn. Doordat het kindje al wat groter is, kun je bewust afscheid nemen van het kindje, voor sommige ouders is dit een kleine troost.

Waarvoor is de vruchtwaterpunctie geschikt?

De vruchtwaterpunctie is geschikt voor het opsporen van neurale buis defecten (zoals een open rug) voor het opsporen van chromosoom-afwijkingen, voor het opsporen van afwijkingen in het DNA (DNA afwijkingen worden gevonden bij bepaalde spierziekten ten taaislijmziekte) en voor het opsporen van erfelijke stofwisselingsziekten. Bij een verhoogd risico op neurale buisdefecten kun je overwegen om een tripeltest te combineren met een specialistische echo.

De vruchtwaterpunctie wordt ook aangeboden als de uitslag van de NIPT afwijkend is.

Wat is het risico van een vruchtwaterpunctie?

De vruchtwaterpunctie kent een risico van ongeveer 0,5% op een miskraam ten gevolge van het onderzoek, dit is dus iets lager dan bij een vlokkentest.

Is de vruchtwaterpunctie geschikt voor mij?

Voor het opsporen van chromosomale-, DNA afwijkingen en stofwisselingsziekten, kan zowel een  vruchtwaterpunctie als een vlokkentest gebruikt worden. Welk onderzoek voor jou het meest geschikt is hangt af van de volgende vragen die je jezelf moet stellen:

  • Hoe denk je erover dat de uitslag pas rond de 20 weken bekend is en hoe sta je tegenover een eventuele late zwangerschapsafbreking als het kind een ernstige aandoening blijkt te hebben.
  • Hoe sta je tegenover het risico van een miskraam van mogelijk een gezond kind, ten gevolge van het onderzoek (dit risico is iets groter bij een vlokkentest)

Niemand kan jullie vertellen welk onderzoek de beste keuze is, voor beide onderzoeken zijn voor- en nadelen op te noemen. Natuurlijk kun je je twijfels altijd bespreken met je verloskundige of arts, maar alleen jullie kunnen uiteindelijk de keuze maken.

Vergoeding:
Alleen vrouwen die een indicatie hebben komen in aanmerking voor een vruchtwaterpunctie, het is niet mogelijk om dit onderzoek op eigen kosten te laten uitvoeren als er geen indicatie is.
Let op: komt er uit de NIPT (die wel op eigen verzoek uitgevoerd kan worden) een afwijkende uitslag, dan heb je automatisch een indicatie voor vervolgonderzoek (vlokkentest, vruchtwaterpunctie of specialistiche echo)

Gerelateerde berichten
Onderzoek Naar Aangeboren Afwijkingen Wanneer Is Welke Test Geschikt
Onderzoek naar aangeboren afwijkingen

Welke onderzoeken zijn er en wat is jullie reden om onderzoek naar aangeboren afwijkingen te doen?

Bloedonderzoek In De Zwangerschap Door Babyopkomst
Bloedonderzoek

Het bloedonderzoek aan het begin van de zwangerschap is ontzettend belangrijk voor de gezondheid van moeder en kind.

Inwendig Onderzoek
Strippen

Strippen, wat gebeurt er precies en helpt het?

Pregnant Women
Centering pregnancy

Zwangerschapscontroles in een groep? Is dat wat voor mij?

Midwife Checking Measuring A Pregnant Mothers Belly
Jouw verloskundige tijdens de zwangerschap

Wat mag je verwachten van je verloskundige tijdens de zwangerschap?

Eerste Controle In De Zwangerschap, Wat Gebeurt Er
De eerste controle

Bereid je goed voor op de eerste controle bij je verloskundige.

Meer lezen in de categorie

Interessant? Deel dit bericht

Lekker en gezond eten tijdens je zwangerschap.
Niet alleen voor jezelf, ook voor je nog ongeboren kindje.

Met een zelfverzekerd gevoel bevallen?
In deze cursussen antwoorden op al jouw vragen.

Leer alle signalen van je baby kennen.
Én hoe je hier het beste op kunt reageren.