Vruchtwaterpunctie

Vruchtwaterpunctie

De vruchtwaterpunctie, hoe gaat het en wat vertelt het?

Bij de vruchtwaterpunctie wordt er via de buikwand, onder geleiding van de echo, een naald in de baarmoeder gebracht waarmee wat vruchtwater wordt opgezogen.

Vruchtwaterpunctie, Hoe Gaat Het Onderzoek En Wat Wordt Er OnderzochtDe vruchtwaterpunctie geeft zekerheid of je kind een bepaalde aandoening wel of niet heeft.

Wanneer wordt de vruchtwaterpunctie gedaan en wanneer krijg je uitslag?

De punctie kan pas rond 16 weken zwangerschap worden uitgevoerd, omdat daarvoor te weinig vruchtwater aanwezig is. Bovendien duurt het 3 weken voor de uitslag bekend is.

Het nadeel is dan ook dat er vrij laat in de zwangerschap pas een uitslag bekend is. Een eventuele afbreking van de zwangerschap na een ongunstige uitslag kan dan ook alleen plaatsvinden door middel van een inleiding, dit betekent dat er dus een “echte bevalling” nodig is om de zwangerschap te beëindigen.
Bovendien is de zwangerschap voor de omgeving vaak al zichtbaar en soms voel je ook al leven als je een beslissing moet nemen om de zwangerschap eventueel af te breken.
Het late tijdstip dat de zwangerschap eventueel afgebroken wordt, hoeft niet persé nadelig te zijn. Doordat het kindje al wat groter is, kun je bewust afscheid nemen van het kindje, voor sommige ouders is dit een kleine troost.

Gratis Baby op komst pakket

Schrijf je in en ontvang ons nieuwste magazine, het 9 maanden plan, het handboek Gezond zwanger en nieuws omtrent jouw zwangerschap in je e-mail.

"*" geeft vereiste velden aan

Waarvoor is de vruchtwaterpunctie geschikt?

De vruchtwaterpunctie is geschikt voor het opsporen van neurale buis defecten (zoals een open rug) voor het opsporen van chromosoom-afwijkingen, voor het opsporen van afwijkingen in het DNA (DNA afwijkingen worden gevonden bij bepaalde spierziekten ten taaislijmziekte) en voor het opsporen van erfelijke stofwisselingsziekten. Bij een verhoogd risico op neurale buisdefecten kun je overwegen om een tripeltest te combineren met een specialistische echo.

De vruchtwaterpunctie wordt ook aangeboden als de uitslag van de NIPT afwijkend is.

Wat is het risico van een vruchtwaterpunctie?

De vruchtwaterpunctie kent een risico van ongeveer 0,5% op een miskraam ten gevolge van het onderzoek, dit is dus iets lager dan bij een vlokkentest.

Is de vruchtwaterpunctie geschikt voor mij?

Voor het opsporen van chromosomale-, DNA afwijkingen en stofwisselingsziekten, kan zowel een  vruchtwaterpunctie als een vlokkentest gebruikt worden. Welk onderzoek voor jou het meest geschikt is hangt af van de volgende vragen die je jezelf moet stellen:

  • Hoe denk je erover dat de uitslag pas rond de 20 weken bekend is en hoe sta je tegenover een eventuele late zwangerschapsafbreking als het kind een ernstige aandoening blijkt te hebben.
  • Hoe sta je tegenover het risico van een miskraam van mogelijk een gezond kind, ten gevolge van het onderzoek (dit risico is iets groter bij een vlokkentest)

Niemand kan jullie vertellen welk onderzoek de beste keuze is, voor beide onderzoeken zijn voor- en nadelen op te noemen. Natuurlijk kun je je twijfels altijd bespreken met je verloskundige of arts, maar alleen jullie kunnen uiteindelijk de keuze maken.

Vergoeding:
Alleen vrouwen die een indicatie hebben komen in aanmerking voor een vruchtwaterpunctie, het is niet mogelijk om dit onderzoek op eigen kosten te laten uitvoeren als er geen indicatie is.
Let op: komt er uit de NIPT (die wel op eigen verzoek uitgevoerd kan worden) een afwijkende uitslag, dan heb je automatisch een indicatie voor vervolgonderzoek (vlokkentest, vruchtwaterpunctie of specialistiche echo)

Gerelateerde berichten
Alcohol In De Zwangerschap Kan 1 Glaasje Kwaad
Alcohol in de zwangerschap

Wat doen alcohol met je baby in de zwangerschap?

Tweeling, 1 Of 2 Eiig, Dit Is Het Verschil
Meerling zwangerschap

Hoe ontstaat een twee (of meer) ling eigenlijk? Is het erfelijk?

Echo
Echo

Welke echo's kun je in de zwangerschap krijgen en welke zijn standaard?

Pretecho, Waar Let Je Op Als Je Een Pretecho Wilt Laten Maken
Pret echo

Als je een pretecho wilt laten maken zijn er een aantal dingen die je van te voren moet weten en Lees meer

zelf hartje luisteren
Zelf naar het hartje luisteren baby

Als partner kun je prima zelf het hartje luisteren van je baby. Wij leggen uit hoe.

zwangerschapscontroles
Wel of niet mee op controle

Gaat je partner mee op controle en zo ja hoe vaak dan?

Dit bericht delen of bewaren?

Deel dit bericht via Facebook, Twitter, e-mail of WhatsApp. Later lezen of zelf bewaren? Mail het dan naar jezelf.

Met een zelfverzekerd gevoel bevallen?
In deze cursussen antwoorden op al jouw vragen.