Wel of niet mee op controle
Wel of niet mee op controle
Ga je als partner mee op zwangerschapscontrole?
Er zijn veel partners die denken dat het gek is om mee te gaan naar de controles bij de verloskundige. Niets is minder waar. De verloskundige zal het leuk vinden dat je zo meeleeft en voor jezelf is het heel plezierig om te zien wat er allemaal gebeurt bij de verloskundige. Vaak is het i.v.m. werk niet mogelijk om iedere controle mee te gaan, maar probeer de afspraak bij de verloskundige zo te regelen dat je een aantal keer mee kan.
Probeer in ieder geval de eerste zwangerschapscontrole mee te gaan.
De eerste controle duurt ongeveer een half uur en het is een prima gelegenheid om kennis te maken met (1 van) de verloskundige. Soms wordt tijdens de eerste controle een echo gemaakt of naar het hartje geluisterd (afhankelijk van hoe ver de zwangerschap is gevorderd)
Meegaan naar zwangerschapscontroles, geen gek idee.
Dit is voor vele a.s. moeders het wezenlijke bewijs dat er een baby groeit in haar buik en vaak een emotioneel moment. Ook voor jou kan het horen van het hartje de zwangerschap iets reëler maken. Schaam je niet voor je emoties en doe je niet groter voor dan je bent. De verloskundige heeft al heel wat mannentraantjes gezien en zal dit heel normaal vinden.
Kom je rond 8-10 weken voor het eerst op controle dan zal je verloskundige waarschijnlijk niet naar de hartslag van de baby gaan zoeken. Het is gewoon nog te vroeg.
Zo rond de 12 weken zwangerschap wordt er voor het eerst naar de hartslag gezocht met de doptone (een apparaatje wat het geluid uit de baarmoeder opvangt en versterkt) Een enkele keer komt het voor dat de verloskundige het hartje niet kan horen tijdens de eerste controle. Dit is dan erg spannend, het kan komen omdat de baby wat ver weg ligt, of omdat de zwangerschap minder is dan 12 weken, maar het komt ook voor dat er dan sprake is van een miskraam.
De echo is dan de enige manier om erachter te komen wat de oorzaak is van het niet kunnen horen van het hartje. Sommige verloskundigen hebben zelf een echo en dan kan er direct gekeken worden, maar vaker zal er een afspraak gemaakt moeten worden in het ziekenhuis voor de echo. Dit betekent dat er een poosje onzekerheid is.
De vervolgcontroles: deze duren ongeveer 10-15 minuten. Bij iedere controle wordt er gekeken of de baby genoeg groeit en naar het hartje van de baby geluisterd. Bovendien kunnen jullie beide je vragen stellen. Ook als partner is het heel belangrijk dat je de vragen die je hebt stelt, de verloskundige zal dit alleen maar waarderen.
De 13 weken– en 20 weken echo’s zijn natuurlijk ook heel belangrijk om mee te gaan.
Als je een paar keer meegaat op controle, probeer dan alle verloskundigen in de maatschap een keer te zien. Je vrouw kan vragen welke verloskundige de volgende controle doet zodat je dan kan beslissen of je wel of niet meegaat.
Vanaf ongeveer 28 weken kan de verloskundige voelen hoe de baby in de buik ligt. Als je na de 30e week een keer meegaat op controle dan kan je de verloskundige vragen of ze jou ook kan laten voelen hoe de baby in de baarmoeder ligt.
Rond 30 weken zwangerschap wordt de bevalling meestal besproken; hoe zien jullie het voor je? Wat willen jullie wel en niet tijdens de bevalling. Als jullie een geboorteplan gemaakt hebben is dat de leidraad voor het gesprek.
De meeste verloskundigen vertellen bij de controle van rond de 36 weken wanneer je moet bellen als de bevalling begint, ook dit is een leuke en zinvolle controle om mee te gaan.
Dit bericht delen of bewaren?
Deel dit bericht via Facebook, Twitter, e-mail of WhatsApp. Later lezen of zelf bewaren? Mail het dan naar jezelf.
Met een zelfverzekerd gevoel bevallen?
In deze cursussen antwoorden op al jouw vragen.