Hoe verandert een vrouw in de zwangerschap?

Hoe verandert een vrouw in de zwangerschap?

Sommige vrouwen veranderen heel erg als ze zwanger zijn.

Soms zo erg dat je je vrouw amper nog herkent.

Buiten de uiterlijke veranderingen (dik worden, vocht vasthouden, soms spataderen krijgen enz) gebeurt er ook ontzettend veel innerlijk bij een zwangere vrouw.
Het is heel moeilijk om in algemeenheden te spreken, want niets is zo verschillend als een zwangere vrouw. Waar de een het heerlijk vindt om zwanger te zijn en zich de hele zwangerschap topfit en energiek voelt, is de ander vanaf het begin moe en depressief.
Toch gaan we een aantal dingen opschrijven die je kan verwachten van een zwangere vrouw. Dit wil niet zeggen dat jouw vrouw er last van moet hebben, of misschien heeft jouw vrouw wel dingen die we niet noemen, alles kan.

  • Moe zijn: heel veel vrouwen zijn de eerste 14 tot 16 weken van de zwangerschap erg moe. Gemiddeld genomen gaat dit na de 16e week over en dan komt er vaak een periode dat de zwangere zich prima voelt en alles weer kan en wil. Aan het eind van de zwangerschap, als de buik echt zwaar begint te worden zal ze zich weer wat sneller moe voelen en ‘s middags gaan rusten. Sommige vrouwen blijven de hele zwangerschap moe ondanks dat ze geen bloedarmoede hebben, of hier al ijzertabletten voor hebben.
    Als je vrouw constant moe blijft haal dan een multivitamine preparaat voor haar, hier knappen veel vrouwen van op. Let wel op dat je een vitaminepreparaat koopt dat speciaal geschikt is voor zwangere vrouwen.
  • Misselijk: misselijkheid is de meest voorkomende klacht in de eerste drie maanden. Je kan je vrouw helpen door ‘s morgens 2 beschuitjes of crackers met een slap kopje thee voor haar te maken en dit op bed te brengen. Ze moet dit op bed opeten en dan nog een half uurtje blijven liggen, dit helpt vaak tegen misselijkheid. Meestal gaat de misselijkheid na ongeveer 3 maanden over.
  • Vreemde lusten: zwangere vrouwen hebben opeens trek in de gekste dingen. Ook midden in de nacht kan ze je vragen om iets voor haar te pakken. Laat haar maar, het hoort er voor sommige vrouwen nu eenmaal bij. Let wel op dat ze niet extreem veel eet en vooral niet extreem veel suikers binnenkrijgt.
  • Weerstand tegen bepaalde geuren komt bij heel veel zwangere vrouwen voor. Vooral de lucht van vlees is voor veel zwangeren een crime. Soms is het zo erg dat ze er echt misselijk van worden en het bijna niet mogelijk is om vlees te bakken. Probeer je vrouw hierin te ondersteunen door het vlees voor haar te bakken bijvoorbeeld. Ook weerstand tegen allerlei andere luchtjes komt vaak voor.
  • Emoties: door alle hormoonveranderingen zijn veel zwangere vrouwen emotioneler dan anders. Ze kunnen boos worden om dingen waar ze voorheen de schouders over ophaalden, ze kunnen huilen om niets en bij sommige gaat het zover dat jij het idee kunt krijgen dat je niks meer goed kan doen. Sommige zwangere vrouwen zijn bijzonder onredelijk en vragen het uiterste van je geduld. Probeer te begrijpen dat het komt door de hormonen en door alle onzekerheden die ze voor zich ziet. Er verandert zoveel in haar lichaam, dat ze het zelf soms ook niet kan bijbenen en zich er soms zorgen over kan maken of ze het allemaal wel aankan. Jij kunt dan honderd keer zeggen dat het allemaal wel goed zal komen, maar zij laat zich niet zo makkelijk overtuigen.

Heb geduld met die onredelijke buien, maar je hoeft natuurlijk niet alles te accepteren ook al is ze zwanger, je mag best wel eens kritiek hebben als je vindt dat het echt te ver gaat.

Gerelateerde berichten
partner bij bevalling
Bevalling, tips voor de partner

Hoe ondersteun jij je vrouw tijdens de bevalling? Tips voor de partner

Exhausted Parents With Baby
Partnerinfo na geboorte

Er verandert veel als je ouders wordt, deze dingen wil je als partner graag weten.

Voorbereiden Op Je Bevalling
Waarom voorbereiden op bevalling

Waarom zou je je voorbereiden op je bevalling? Er is er nog nooit één blijven zitten, toch... fotografie: Renate van Lees meer

Fit En In Balans Bevallen
Fit en in balans zwanger en bevallen

Lekker fit en ontspannen je zwangerschap door én heel goed voorbereid zijn op je bevalling. Deze online cursus bied je Lees meer

Herkennen Hoe Bevalling Begint Door Babyopkomst
De eerste tekenen dat de bevalling begint

Wat zijn de eerste tekenen dat je bevalling begint? Leer verschil tussen voorweeën en echte weeën

Kind Erkennen, Hoe Gaat Dat Kun Je Als Duo Moeder Een Kind Erkennen
Kind erkennen

Ben je niet getrouwd dan kan het zijn dat je je kind moet erkennen om als ouder geregistreerd te worden.

Dit bericht delen of bewaren?

Deel dit bericht via Facebook, Twitter, e-mail of WhatsApp. Later lezen of zelf bewaren? Mail het dan naar jezelf.

Met een zelfverzekerd gevoel bevallen?
In deze cursussen antwoorden op al jouw vragen.