Tips partner bevalling

Ook de partner moet goed voorbereid zijn op bevalling

Als partner kun je een belangrijke rol spelen tijdens de bevalling. Jouw rol is echt veel meer dan een nat washandje geven. Vind jij het belangrijk om écht de steun en toeverlaat voor je partner tijdens de bevalling te zijn? Bereid je dan goed voor.

Tips partner bevalling

Ook de partner moet goed voorbereid zijn op bevalling.

Als partner kun je een belangrijke rol spelen tijdens de bevalling. Jouw rol is echt veel meer dan een nat washandje geven. Vind jij het belangrijk om écht de steun en toeverlaat voor je partner tijdens de bevalling te zijn? Bereid je dan goed voor.

Tips partner bevalling

Ik ga hier niet in op de bevalling op zich, dit kun je allemaal elders op de site lezen.

Hier vind je informatie hoe je je vrouw kunt helpen, wanneer je de verloskundige echt moet bellen en hoe je vrouw kan reageren.

Ook als partner zou je je goed moeten voorbereiden op de bevalling

Je wilt er toch voor je vrouw zijn en niet het idee hebben dat je niets kunt doen....

Als partner kun je héél veel doen, maar je moet wel weten wat. Tijdens een goede cursus is er ook aandacht voor jouw rol. Vind je het niks om naar een klasje te gaan of wil je liever in je eigen tijd je rustig voorbereiden? Kijk dan eens naar onze online bevalcursussen.

Begin bevalling

Het eerste stuk van de bevalling verloopt over het algemeen vrij rustig. De weeën komen wel regelmatig, soms ook al om de 4-5 minuten, maar ze zijn nog goed op te vangen. Probeer in deze periode beiden nog gewoon je eigen gang te gaan. Het kan wel goed zijn om iets lekkers klaar te maken, de meeste vrouwen lusten nu nog wel iets te eten, maar let op dat het niet te zwaar verteerbaar is.

Partners die hun vrouw moed in weten te praten en positief kunnen ondersteunen dragen voor een groot deel bij aan het welslagen van de bevalling.

Zorg voor een ontspannen sfeer in huis, is er nog visite, of lopen er andere kinderen rond, breng die dan weg. Trek de stekker uit de telefoon en zet je mobiel op stil (behalve als de verloskundige kan terugbellen) en demp zoveel mogelijk het licht.
Als het overdag is, sluit dan de gordijnen en ontsteek wat kaarsjes of waxinelichtjes, dit alles heeft te maken met het makkelijker vrijkomen van de hormonen die de bevalling stimuleren als het donker is.

Meestal heeft je vrouw in de eerste uren van de weeën nog niet echt jouw hulp nodig. Probeer goed te luisteren naar hetgeen zij aangeeft. Als ze het liefst in haar eentje wat rond loopt, laat haar dan. Kijk zo nu en dan om de hoek of alles goed gaat, maar ga vooral niet constant lopen vragen of je iets moet doen.

Ontsluitingsfase van de bevalling

Als de weeën om de 3 minuten komen en echt zeer gaan doen, dan is het tijd om de verloskundige te bellen.

Eerder mag natuurlijk ook als je vrouw aangeeft dat ze dat nodig vindt, maar meestal is er dan nog niet echt veel ontsluiting.

Warmte helpt om de pijn beter te kunnen verdragen, je kunt een rubberen kruik vullen en die aan je vrouw geven. De kruik wordt gelegd op de plek waar de pijn het hevigst is, voor de 1 is dat de onderbuik, voor de ander de onderrug of de benen.

Tip: door de kruik tussen de (onder)broek te stoppen hoeft je vrouw hem niet constant vast te houden. of bind hem vast met een riem.

De weeën worden steeds erger, en op den gegeven moment kunnen ze om de minuut komen (als de verloskundige er nog niet is moet je haar nu zeker bellen). Je vrouw moet alle zeilen bijzetten om de weeën op te kunnen vangen.

Het is heel belangrijk dat je probeert rust en kalmte te creëren. Niemand heeft er iets aan als jullie onrustig zijn en in paniek raken.

Als je vrouw het even niet meer ziet zitten, probeer haar dan te motiveren. Heb vooral geen medelijden met haar, of laat dat in ieder geval niet blijken.

Natuurlijk is het vervelend om je vrouw pijn te zien lijden, terwijl je zelf het gevoel hebt dat je er niets aan kan doen, maar onderschat je eigen aandeel niet in de bevalling.

Partners die hun vrouw moed in weten te praten en positief kunnen ondersteunen dragen voor een groot deel bij aan het welslagen van de bevalling.

Tips voor de partner tijdens de weeën

  • Beklaag je vrouw niet, stel je eens voor dat je een marathon aan het lopen bent en de omstanders vertellen je constant dat het toch wel heel erg is wat je doormaakt en ze beklagen je constant. Denk je dat je de streep dan zult halen?
  • Benader haar positief, je mag best laten blijken dat je bewondering hebt voor hetgeen ze doet, maar doe dat op een positieve manier. Geef haar complimenten.
  • Dring jezelf niet op, heel veel vrouwen zijn erg in zichzelf gekeerd als de weeën op zijn hevigst zijn. Ze kan er behoefte aan hebben om alleen op een beschermde plek te zitten, laat haar dan ook. Maar kijk zo nu en dan wel om een hoekje om te zien of ze je dan wel nodig heeft.
  • Houd een emmer bij de hand, veel vrouwen geven over als de weeën op zijn hevigst zijn. Dit overgeven komt vaak zo plotseling dat er geen tijd is om nog een emmer te halen.
  • Leg een celstofmatje (zitten in de kraamdoos) op de plaats waar je vrouw zit. Dit ter bescherming van de bank of stoel als de vliezen ineens breken of ze wat bloed verliest. Als jullie met de auto naar het ziekenhuis gaan, leg dan ook een celstofmatje over de stoel.
  • Als de weeën om de 3 minuten komen en flink pijnlijk zijn, dan kun je, als jullie thuis bevallen,  het babybedje en de kleertjes van de baby gaan verwarmen.  Het is handig als jullie voor de bevalling al een pakje hebben uitgekozen wat jullie de baby aan willen trekken na de geboorte. Leg 1 of 2 kruiken, die je vult met gekookt water in het bedje van de baby. Omwikkel de kruiken met een luier, een rompertje, het pakje voor de baby en als het erg koud is ook een mutsje. Als je de verwarming aanhebt, leg dan een paar luiers, minimaal 2 flanellen erbij, op de verwarming. Heb je geen verwarming aan wikkel de 2 flanellen luiers dan als laatste om de kruiken voordat je ze in het bedje legt.
  • Let goed op de ademhaling van je vrouw. Veel vrouwen hebben de neiging om te gaan hyperventileren als de weeën heel hevig zijn. Let er op dat ze blijft ademen zoals jullie tijdens de zwangerschapscursus geleerd hebben.
    Van hyperventileren wordt je misselijk en duizelig en krijg je tintelende vingers. Als je vrouw dit soort symptomen heeft, laat haar dan even de handen voor de mond houden met ademen en puf met haar mee. Als jij op het juiste ritme mee ademt kan ze meestal het goede ritme weer te pakken krijgen.
  • Zorg voor een kalme sfeer, je wilt immers dat er veel oxytocine vrijkomt. Bij stress of angst komt er juist adrenaline vrij en dat remt de bevalling. Als jij goed voorbereid bent op de bevalling dan weet je op welk moment je wat kunt doen om de rust terug te krijgen mocht je vrouw in paniek dreigen te raken.
  • Een warm bad, of een warme douche (stoeltje neerzetten zodat ze kan gaan zitten) verlichten de pijn iets en ontspannen de spieren. De kunst van bevallen is zo goed mogelijk te ontspannen, maar dat valt natuurlijk niet mee als je het wel kan uitschreeuwen van de pijn. Het bad kan helpen om iets beter te ontspannen. Laat het bad vollopen met lekker warm water en motiveer je vrouw om er in ieder geval 10 minuten in te blijven zitten. Als ze het dan nog niet lekker vindt, dan kan ze er weer uit. Maar de meeste vrouwen vinden het na een paar weeën toch wel prettig om in bad te zitten.
  • Waarschijnlijk wil ze niets meer eten als de weeën goed op gang zijn, maar ze heeft wel energie nodig. Geef haar regelmatig een Dextro energie snoepje of een glas appelsap.
  • Als ze erg last heeft van rug weeën, dan kan het lekker zijn om flink op de onderrug te drukken. Wrijven en masseren is meestal minder prettig. De plek waar de meeste vrouwen willen dat je drukt is net boven de bilspleet op dat bobbeltje wat je daar in de ruggenwervel voelt. Flink drukken. Als je toch masseert omdat je vrouw dat lekker vindt, gebruik dan wat olie, ik heb al heel wat vrouwen gezien die na de bevalling een schaafplek op de rug hadden van het enthousiaste masseren.
  • Tijdens de laatste 2-3 cm van de ontsluiting zijn heel veel vrouwen erg in zichzelf gekeerd, als ze op bed liggen lijkt het zelfs of ze slapen tussen de weeën door. Probeer in die periode niet teveel te praten, ook niet met de verloskundige of kraamverzorgster die aanwezig is. De meeste vrouwen worden erg gestoord in hun concentratie als de omstanders staan te praten.
Overzicht onderwerpen

    De geboorte van je kind, partnerinfo

    Na vele moeilijke uren is het eindelijk zover dat er volledige ontsluiting (10 cm) is bereikt en het persen kan beginnen.

    Vaak is een vrouw aan het eind van de ontsluiting zo moe dat ze denkt dat ze geen kracht meer heeft om de baby eruit te persen, maar het lichaam heeft altijd nog een verborgen energiepotje. Je zult er versteld van staan waar ze de kracht vandaan haalt.

    Gemiddeld duurt het persen voor een eerste kindje 1 tot 1 ½ uur. Een tweede of volgende kindje gaat meestal een stuk sneller.

    Veel vrouwen moeten in het begin even wennen aan het persen, ze moeten even omschakelen van het puffen naar het actief meepersen. Dit geeft niks, het komt wel en de verloskundige zal goede instructies geven.

    Jouw support is ongelooflijk belangrijk

    Op zulke momenten ben jij als partner ontzettend belangrijk. We hopen dat je een goede cursus hebt gevolgd en hierdoor weet hoe je je vrouw kunt stimuleren, aanmoedigen en ondersteunen. Wist je dat wij online bevalcursussen aanbieden, zo hoef je niet naar een klasje en wordt ook jij als partner heel goed voorbereid op alles wat er komen gaat. In al onze cursussen is ruim aandacht voor jouw rol tijdens de bevalling. Zodat jij echt haar rots in de branding bent tijdens de bevalling en niet het gevoel hebt dat je er voor spek en bonen bij staat.

    Geboorte van het hoofdje

    Het duurt meestal wel een poosje voordat je een stukje van het hoofdje kan zien. Het eerste wat je van het hoofdje ziet, lijkt eigenlijk helemaal niet op een hoofdje. Het is vreemd van vorm en verschrompeld. Dit is heel normaal omdat de schedel van de baby zich moet aanpassen aan het nauwe baringskanaal. Eerst zie je een heel klein stukje, wat als de wee over is ook weer terugschiet.

    Langzaam maar zeker zie je steeds een heel klein stukje meer. Bij iedere wee is het drie stappen vooruit, en aan het eind van de wee gaat het weer twee stappen terug.

    Op een gegeven moment blijft een flink stuk van het hoofdje ook buiten de wee in de opening van de vulva staan. Dit is bijzonder pijnlijk voor je vrouw want de huid en spieren worden extreem opgerekt. Ook als het hoofdje blijft staan, kan het nog een paar weeën duren voordat het hoofdje echt geboren wordt. Ook nu zijn jouw aanwijzingen en support heel belangrijk. Help haar door deze moeilijke fase heen.

    Soms is het nodig dat de verloskundige een knipje zet om meer ruimte te maken voor de baby. Je vrouw voelt hier niets van als er op het juiste moment (op het hoogtepunt van een wee) wordt geknipt, maar voor jezelf is dit een rotgezicht en ook een akelig geluid. Je zal niet de eerste en ook niet de laatste zijn die op het moment van knippen flauwvalt. Dus heb je geen stalen zenuwen en kan je niet zo goed tegen bloed, dan kun je beter niet kijken als er geknipt moet worden.

    In Nederland worden, in vergelijking met andere westerse landen, ontzettend veel knippen gezet. Eigenlijk is een knip zetten alleen nodig als de baby in nood is of als er een vacuüm verlossing gedaan moet worden.
    Bespreek van te voren samen hoe jullie denken over het zetten van een knip en als jullie dit liever niet willen ben jij de persoon om dit te bewaken tijdens de bevalling. Wordt er voorgesteld om een knip te zetten, vraag dan waarom dit nodig is. Als er geen sprake van is dat je baby in nood verkeerd geef dan aan dat jullie liever niet hebben dat er geknipt wordt. Een vrouw kan echt lang en veel last hebben van een knip.

    Je kunt zelf veel meer doen dan vragen of ze een washandje om haar zweterige gezicht mee af te vegen wil hebben en zo nu en dan een slokje drinken geven. Uiteraard is het heel belangrijk dat je haar ook nu positief ondersteunt, vertel haar dat ze het hartstikke goed doet en dat je van haar houdt.

    Het allerbelangrijkste wat ik over de bevalling aan de partners te zeggen heb: Zet jezelf niet op de achtergrond!!!!

    Het is jullie bevalling en jullie zijn de baas!

    Veel partners hebben de neiging om stilletjes naast hun vrouw te gaan staan en zich een beetje weg te cijferen, vooral als er onverwachts een verplaatsing naar het ziekenhuis met allerlei vreemde mensen bijkomt. Doe dit niet !!!!!!
    Het is jullie bevalling en jullie mogen samen beslissen wat je wel of niet wilt.
    Misschien vind je het wel leuk om te helpen bij de geboorte van je kind, als het hoofdje geboren is kan je prima samen met de verloskundige ervoor zorgen dat de schouders en de rest van het lijfje volgen. Als je dit soort dingen wilt, geef dat dan aan.

    Bij een thuisbevalling (of een poliklinische onder leiding van de verloskundige) kan in principe heel veel.

    Praat er samen met je vrouw eens over als je bepaalde dingen zou willen doen tijdens de bevalling en als jullie het eens zijn, leg het dan voor aan de verloskundige die bij de bevalling aanwezig is. Zo zijn er vaders die graag willen voelen wat de verloskundige voelt bij het inwendig onderzoek. Als je vrouw hier geen moeite mee heeft, kan dat natuurlijk prima.
    Het belangrijkste is dat je ervan uitgaat dat het jullie kind is wat straks geboren wordt en dat jij daar volledig bij betrokken wilt worden, op een manier zoals jullie dat zelf willen.

    Om te weten wat jullie willen en wat de mogelijkheden zijn is het ontzettend belangrijk dat jullie je goed voorbereiden op de bevalling. Je kunt immers alleen meepraten en mee beslissen als je weet waar het over gaat. Volg dan ook echt een goede zwangerschapscursus!

    Op onze zustersite bieden wij diverse online cursussen aan. Allen gegeven door verloskundigen met reële en eerlijke info over wat jullie kunnen verwachten tijdens de bevallen én wat jullie eigen rol hierin is.

    Een nuchtere, complete en vooral eerlijke voorbereiding op je bevalling. Antwoord op vragen waarvan je niet eens wist dat je ze had. Naast voorbereiding op een natuurlijke bevalling is er ook aandacht voor medische ingrepen. Hoe ga je het gesprek aan met de arts, welke vragen kun je stellen en hoe zorg je ervoor dat jij de regie houdt?

    De informatie is aangevuld met ademhalingsoefeningen en tips & tricks om je bevalling zo soepel mogelijk te laten verlopen.

    Je bent na deze cursus op alles voorbereid.

    Tips voor direct na de geboorte

    Een emotionele periode; je kindje is net geboren, als partner kennis maken met de baby is belangrijk!

    Er zijn een aantal dingen die belangrijk zijn direct na de geboorte, en waar jij op moet letten. Je partner is vaak zo emotioneel een moe dat ze misschien vergeet om de dingen die jullie belangrijk vinden aan te geven of te bewaken. Dit zijn zaken die jij na de geboorte, als partner, in de gaten kunt houden:

    • Het beste is het om de baby bloot op bloot een tijd bij mama te laten liggen, we noemen dat het Gouden uur. Heel belangrijk voor de binding van moeder en kind.
      Vooral als jullie van plan zijn borstvoeding te gaan geven is het heel belangrijk dat de baby geruime tijd bij mama bloot op de borst ligt. Een baby heeft een aangeboren impuls om op zoek te gaan naar de borst. Door de baby bloot op mama's blote borst te laten liggen zie je meestal dat de baby al vrij snel gaat zoeken naar de tepel. Vaak heeft de baby daar geen hulp bij nodig, maar als het de baby niet zelfstandig lukt vraag dan hulp van de kraamverzorgster of verloskundige. Voor het welslagen van de borstvoeding is het belangrijk dat de baby binnen 1 uur na de geboorte aan de borst zuigt.
    • Als de baby een poosje lekker bij mama heeft gelegen en, in het geval van borstvoeding heeft gedronken aan de borst, is het tijd om met papa of duo moeder kennis te maken. Het prettigst voor de baby en jezelf is direct huid-huid contact. Leg de baby dus bloot op jouw blote borst. Om de baby goed warm te houden is het verstandig om iets om jullie beiden heen te wikkelen, bv. een grote handdoek of een ruim zittend overhemd aandoen. Is jullie baby thuis geboren, ga gewoon lekker naast je vrouw in bed liggen en sla het dekbed om jou en je baby heen.
      Helaas zijn er nog steeds kraamverzorgsters en verpleegkundigen  die vinden dat de baby zo snel mogelijk kleertjes aanmoet ter voorkoming van afkoeling. Dit is onzin, als de baby goed is afgedroogd dan blijft hij het beste warm door op je blote huid te liggen en vervolgens omwikkeld te worden met iets warms. Duik lekker onder het dekbed dicht tegen je vrouw aan en geniet van de eerste momenten.

    Als jullie in het ziekenhuis gaan bevallen is bovenstaande niet altijd mogelijk omdat er geen bedruimte voor de ‘jonge’ vader is. Maar met een beetje verbeelding is het altijd mogelijk om je baby warm te houden als hij bloot op jouw blote borst ligt. Laat dit bijzondere moment je niet afpakken!!
    En...vergeet niet een mooie foto te laten maken, zo'n eerste foto van papa/duo mama en kind blijft voor de rest van je leven bijzonder.

    Het prettigst voor de baby en jezelf is direct huid-huid contact. Leg de baby dus bloot op jouw blote borst.

    Na het kennismaken met eerst mama en vervolgens papa wordt de baby nagekeken en aangekleed en je vrouw mag onder de douche of wordt op bed gewassen.
    Als dit alles achter de rug is kan het heel feestelijk zijn om samen met diegene die bij de bevalling waren, een glas champagne op jullie baby te drinken.

    Een bijzonder moment om je vrouw eens extra te verwennen...Een klein kadootje als blijk van waardering en liefde is altijd leuk. Maar dat kadootje kan ook een schaal met hapjes zijn die je vrouw in de zwangerschap zo gemist heeft omdat ze die toen niet mocht...

    Verloskundige te laat, zelf bevalling doen

    Als jullie je eerste kindje krijgen, dan is de kans erg klein dat de verloskundige te laat komt.

    Zelfs als je de verloskundige pas belt als je vrouw al flinke persweeën heeft, dan zal de verloskundige nog op tijd zijn. Het persen voor een eerste kind duurt immers vrij lang en zeker als je vrouw niet echt actief meeperst zal de verloskundige op tijd zijn.
    Bij een tweede of volgende kind gaat de bevalling meestal een stuk sneller, je kunt wel eens overvallen worden door plotselinge persdrang terwijl het even ervoor allemaal nogal mee leek te vallen.

    In is de praktijk gebleken dat bevallingen die snel gaan bijna altijd probleemloos verlopen.

    Als je vrouw zegt dat ze persdrang heeft (gevoel dat ze moet poepen) bel dan direct de verloskundige, die zal met spoed komen en haalt ze het meestal nog net.

    Maar stel je voor dat de verloskundige te laat is, dan ben jij degene die voor de eerste opvang van de baby moet zorgen. Gelukkig is in de praktijk gebleken dat bevallingen die zo snel gaan bijna altijd probleemloos verlopen.

    Tips als je zelf de bevalling moet doen:

    Partnerinfo, Verloskundige Is Te Laat Jij Moet Bevalling Doen 2

    • Zorg ervoor dat de verloskundige binnen kan komen of bel 112 als jullie met de auto onderweg zijn naar het ziekenhuis
    • Pak een stapeltje luiers of handdoeken
    • Probeer je vrouw te laten puffen, maar als ze echte persdrang heeft valt het niet tegen te houden.
    • Laat je vrouw gaan liggen (op bed) en doe haar onderbroek uit
    • Als je de vagina open ziet gaan, dan komt de baby er echt aan en is het niet meer te stoppen
    • Als het hoofdje geboren is volgt de rest meestal vanzelf, maar als dat niet zo is, dan zal je moeten helpen.
      Omvat het hoofdje weerszijde met je handen en druk het hoofdje naar beneden (in het matras), doe dit tijdens een wee en laat je vrouw persen. Zo wordt meestal de voorste schouder geboren. Als je de schouder onder het schaambot door ziet komen, dan beweeg je de baby in zijn geheel richting de buik van moeder, moeder perst mee, je zult zien dat het lijfje er dan makkelijk uit komt.
    • Meestal begint een baby te huilen, als dat niet zo is, let dan op of hij mooi roze van kleur is, dan is alles goed. Door de baby flink ruw af te drogen, prikkel je hem ook om te gaan huilen.
    • Droog de baby erg goed af en leg hem op mama’s blote buik. Zorg ervoor dat de baby en mama’s buik beide goed droog zijn.
    • Is de baby slap, wittig en huilt hij niet dan moet je hem flink prikkelen. Wrijf eerst eventueel slijm uit zijn mondje en wrijf vervolgens met een doek flink over zijn rug, tussen de schouderbladen. Door ruw met de baby om te springen prikkel je hem goed. Negen van de tien keer is dit voldoende om de baby flink aan het huilen te krijgen. Lukt het nog niet, tik dan gemeen tegen zijn voetzooltjes aan of kras erover met je nagels. De ouderwetse pets op de billen helpt ook.
    • Bedek de baby met een paar luiers of handdoeken en bedek moeder en kind erna met het dekbed. Is dat niet voorhanden, dek de baby dan in ieder geval toe met je trui, jas of iets anders.
    • De navelstreng kun je laten zitten tot de verloskundige er is.

    Het belangrijkste is dat je de baby goed warm houdt.

    Nogmaals, supersnelle bevallingen verlopen bijna altijd probleemloos, blijf dus kalm en houd deze tips in je achterhoofd.

    Filmen of fotograferen van de bevalling

    Hoewel je het steeds vaker ziet, willen heel veel a.s. moeders niet gefilmd worden tijdens de bevalling. Toch kan het heel leuk zijn om te doen. De meeste barenden zijn zo druk met zichzelf en hun eigen lichaam, dat ze niet meer weten hoe de bevalling nou verlopen is.

    Door te filmen kan ze na een aantal dagen nog eens terugzien hoe het allemaal is gegaan. Je hoeft de film of foto’s aan niemand anders te laten zien als je dat niet wilt, maar voor jullie zelf kan het een heel mooie vastlegging zijn van zo’n speciaal moment. Ook heel leuk voor jullie kind om op latere leeftijd te kunnen zien hoe hij geboren is.

    Als jullie samen besluiten de bevalling op beeld vast te leggen, dan is het verstandig om iemand bij de bevalling aanwezig te laten zijn die kan filmen of fotograferen.

    Jij zult het druk genoeg hebben met je vrouw en als je gaat filmen mis je teveel van alles wat er gebeurt. De camera op en statief zetten, levert niet echt goede beelden op omdat de kans groot is dat de verloskundige de helft van de tijd voor het beeld zit. Is een geboortefotograaf misschien iets voor jullie?

    Filmen van de bevalling, een mooie vastlegging van zo’n speciaal moment.

    Meer lezen

    Waarom een geboorteplan?
    Weeën
    Geboortefotograaf
    Seks tijdens de zwangerschap
    Onderwerpen A-Z bevallen
    10 tips die pijn tijdens de bevalling verminderen

    Dit bericht delen of bewaren?

    Deel dit bericht via Facebook, Twitter, e-mail of WhatsApp. Later lezen of zelf bewaren? Mail het dan naar jezelf.

    Met een zelfverzekerd gevoel bevallen?
    In deze cursussen antwoorden op al jouw vragen.

    Gerelateerde berichten
    zelf hartje luisteren
    Zelf naar het hartje luisteren baby

    Als partner kun je prima zelf het hartje luisteren van je baby. Wij leggen uit hoe.

    zwangerschapscontroles
    Wel of niet mee op controle

    Gaat je partner mee op controle en zo ja hoe vaak dan?

    zwanger en boos
    Hoe verandert een vrouw in de zwangerschap?

    Voor jou als partner is het soms best moeilijk om de veranderingen van je zwangere vrouw bij te benen.

    zwangere vrouw mooi
    Is je vrouw nog mooi?

    Vind jij je zwangere vrouw mooi? De ene partner vindt een zwangere vrouw prachtig, terwijl de ander het helemaal niet Lees meer

    man kookt voor zwangere vrouw
    Ontlast je partner

    Is je vrouw zwanger, gun haar wat meer rust en neem wat meer taken van haar over. Haar lijf heeft Lees meer

    kraamverlof
    Wanneer neem je vrije dagen na de bevalling?

    Welke tijd is het handigst om vrije dagen te nemen na de bevalling?