Geboorteplan

Waarom een geboorteplan maken?

Je maakt een geboorteplan in de eerste plaats voor jullie zelf. Het maken van een geboorteplan 'dwingt' jullie om na te denken over wat je wel of juist niet wilt. Een goed plan voorkomt teleurstelling over je bevalling omdat jullie duidelijk zijn naar de zorgverleners waar ze rekening mee moeten houden.

Geboorteplan

Waarom een geboorteplan maken?

Je maakt een geboorteplan in de eerste plaats voor jullie zelf. Het maken van een geboorteplan 'dwingt' jullie om na te denken over wat je wel of juist niet wilt. Een goed plan voorkomt teleurstelling over je bevalling omdat jullie duidelijk zijn naar de zorgverleners waar ze rekening mee moeten houden.

Een geboorteplan zet je aan het denken

Als je zwanger bent, kijk je vast erg uit naar de komst van je baby. Maar zo’n bevalling is nog wel een dingetje.

Hoewel je niet kunt voorspellen hoe de geboorte van je kind verloopt, is het slim je vooraf, samen met je partner, goed voor te bereiden.

Bedenk wat je fijn vindt en wat juist niet. Waar wil je bevallen, wat te doen met pijnstilling en wie knipt de navelstreng door?

Allemaal zaken waar je vooraf over na kunt denken. Schrijf deze wensen op in het geboorteplan zodat niet alleen jij maar ook de mensen om je heen weten wat je wilt.

Overzicht onderwerpen

    Wat zet je in een geboorteplan?

    In een geboorteplan schrijf je kort en bondig - op maximaal twee A4’tjes - op wat je wensen zijn voor tijdens en (vlak) na de bevalling.

    Tijdens een bevalling zijn er best vaak momenten dat je keuzes moet maken. Door vooraf een geboorteplan te maken, denk je al tijdens de zwangerschap goed na over verschillende scenario’s en wat er op die momenten belangrijk voor je is.

    Vooraf spreek je het plan door met je verloskundige, zodat die weet wat je wel en wat je vooral niet wilt tijdens de bevalling.

    Een nuchtere, complete en vooral eerlijke voorbereiding op je bevalling. Antwoord op vragen waarvan je niet eens wist dat je ze had. Naast voorbereiding op een natuurlijke bevalling is er ook aandacht voor medische ingrepen. Hoe ga je het gesprek aan met de arts, welke vragen kun je stellen en hoe zorg je ervoor dat jij de regie houdt?

    De informatie is aangevuld met ademhalingsoefeningen en tips & tricks om je bevalling zo soepel mogelijk te laten verlopen.

    Je bent na deze cursus op alles voorbereid.

    Een geboorteplan geeft een heleboel informatie

    Denk bijvoorbeeld na over de vraag waar je wilt bevallen. Lijkt het je fijn om thuis je baby op de wereld te zetten? Of moet je daar juist niet aan denken en kies je liever voor een poliklinische bevalling in een geboortecentrum of ziekenhuis?

    Het kan natuurlijk ook zijn dat je medisch bent en de keuze voor het ziekenhuis al gemaakt is.

    En heb je wensen voor de sfeer in de ruimte waar je bevalt? Wil je gedempt licht, kaarsen of muziek? Mogen er foto’s en/of filmpjes worden gemaakt en zo ja, door wie?

    Ook kun je aangeven wie er bij de bevalling mag zijn en op welk moment. Doe je het samen met je partner of wil je deze ervaring delen met familie of je beste vriendin? En mag er bijvoorbeeld een stagiair bij zijn?

    Daarnaast is het belangrijk na te denken over pijnstilling. Verdiep je in welke mogelijkheden er zijn en geef aan waar je voorkeur naar uitgaat.

    In het geboorteplan kun je ook nog kwijt hoe je de weeën wilt opvangen en in welke houding(en) je zou willen persen.

    Als je baby is geboren, zijn er eveneens keuzes die je vooraf al kunt maken.

    Wil je bijvoorbeeld je kindje zelf aanpakken of wil je dat je geliefde of de verloskundige dat doet? En wie knipt de navelstreng door?

    Verder kun je aangeven of je je kindje meteen op de borst wilt, of je borstvoeding wilt geven en wat er moet gebeuren met de placenta.

    Maak ook een plan voor het allemaal iets minder soepel verloopt. Wil je betrokken zijn bij alle beslissingen en wat als je zelf niet in staat bent om je kindje vast te houden na de bevalling?

    Met een bevalplan maak je een plan A, maar juist óók een plan B en misschien zelfs een plan C.

    Want juist als je bevalling anders loopt dan verwacht of gehoopt, draagt een goede voorbereiding er aan bij dat het tóch een positieve ervaring wordt.

    Download jouw geboorteplan

    In een geboorteplan laat je weten waar je het liefst wil bevallen wanneer je mag (kunt) kiezen, wie je ondersteunt, hoe je weeën op wilt vangen, hoe je wilt persen, communiceren en meer.

    Zeker weten dat je niks vergeet? Download het gratis, invulbare geboorteplan en begin met het maken en vastleggen van je/jullie keuzes.

    Een goed bevalplan geeft vertouwen

    Hoewel je nooit weet hoe een bevalling verloopt, is het goed vooraf te weten wat je zoal kunt verwachten.

    Als je eenmaal weeën hebt, kun of wil je misschien niet meer nadenken over praktische zaken.

    Een goede voorbereiding op de bevalling geeft vertrouwen.

    Door van tevoren na te denken over je bevalling en hierover te praten met je partner en je verloskundige of arts, zorg je dat jij degene bent die bepaalt hoe je het wilt.

    Regie hebben én houden tijdens een bevalling is ontzettend belangrijk. Diverse onderzoeken tonen aan dat vrouwen die de regie behouden tijdens een bevalling, uiteindelijk positiever terugkijken op de geboorte.

    Bij je eerste kind, heb je waarschijnlijk nog geen idee wat je allemaal te wachten staat en is het goed je te verdiepen in wat er allemaal staat te gebeuren.

    Maar ook - of misschien wel juist - als je al een of meerdere keren bent bevallen, heb je waarschijnlijk wel een idee van hoe je het een volgende keer wilt aanpakken.

    Bovendien is het belangrijk dat de betrokkenen bij je bevalling op de hoogte zijn van je wensen. Het kan gebeuren dat je ineens toch een vervangende verloskundige hebt of dat je wordt overgedragen aan de gynaecoloog in het ziekenhuis.

    Met een geboorteplan in de hand weten ze direct waar ze aan toe zijn en hoef je niet alles nog eens te vertellen.


    Onderdeel van goed voorbereiden op je bevalling is zeker ook het volgen van een goede bevalcursus. De verloskundigen van Babyopkomst hebben 3 verschillende online bevalcursussen ontwikkeld. Zo is er altijd één die bij jou/jullie past.

    Geboorteplan is geen eisenpakket

    Je kunt vooraf allerlei scenario’s bedenken voor je bevalling, maar uiteindelijk gaat het zoals het gaat.

    Heb je bedacht dat je thuis wilt bevallen, maar ga je tijdens de bevalling naar het ziekenhuis vanwege complicaties.

    En wie weet, beland je in een weeënstorm en heb je niet eens tijd om te doen wat je allemaal hebt bedacht.

    Of wellicht snak je naar pijnstilling, terwijl je je vooraf heilig had voorgenomen het toch echt zonder te doen.

    Bedenk dat niks van wat je hebt opgeschreven in je geboorteplan vast staat en je tijdens je bevalling op elk moment van gedachten kunt veranderen.

    En misschien denk je na het lezen van dit artikel wel: zo’n geboorteplan is niks voor mij, ik laat het liever op me afkomen. Ook dat kan voor jou een passende keuze zijn.

    Wat je ook kiest en wat er wel of niet in je geboorteplan komt te staan, de basis is: heb vertrouwen in jezelf, je lichaam, je baby én de mensen om je heen.

    Tip: zorg dat je een paar kopieën maakt van je geboorteplan, zodat iedereen die erbij betrokken is er eentje heeft.

    Meer lezen

    Weeën
    Geboortefotograaf
    Onderwerpen A-Z bevallen
    10 tips die pijn tijdens de bevalling verminderen
    Begin bevalling herkennen
    Waarom voorbereiden op bevalling

    Dit bericht delen of bewaren?

    Deel dit bericht via Facebook, Twitter, e-mail of WhatsApp. Later lezen of zelf bewaren? Mail het dan naar jezelf.

    Met een zelfverzekerd gevoel bevallen?
    In deze cursussen antwoorden op al jouw vragen.

    Gerelateerde berichten
    Voorbereiden Op Je Bevalling
    Waarom voorbereiden op bevalling

    Waarom zou je je voorbereiden op je bevalling? Er is er nog nooit één blijven zitten, toch... fotografie: Renate van Lees meer

    Online Cursus Hypnobirthing
    Online zwangerschapscursussen

    Gewoon fijn thuis je, samen met je partner, perfect voorbereiden op je bevalling. fotografie: Renate van Lith