Pershoudingen
Pershoudingen
Veel vrouwen kiezen ervoor om liggend in bed te bevallen. Maar is dat wel een goede pershouding?
Eigenlijk is het een tegennatuurlijke pershouding. Als je ligt is je bekken iets kleiner en je hebt geen medewerking van de zwaartekracht.
Vroeger bevielen vrouwen altijd op een baarstoel. De baker (vroegere vroedvrouw) zat dan op een klein krukje voor de barende. Toen rond 1850 de toeter werd uitgevonden kon de vroedvrouw de hartslag van de baby controleren, maar dit ging eigenlijk alleen maar als de vrouw ging liggen. Zo kwam de barende in een bed terecht en helaas is daar tot op de dag van vandaag, ondanks dat we nu met de doptone in alle houdingen de hartslag kunnen controleren, nog niet veel in veranderd.
Heel raar eigenlijk om te gaan liggen tijdens je bevalling.
Stel je eens voor dat je moeite hebt met je ontlasting, zou je er dan voor kiezen om te proberen liggend van je ontlasting af te komen????
Er zijn vele onderzoeken gedaan naar de voor- en nadelen van bevallen in een andere pershouding dan rugligging.
Uit al deze onderzoeken komen de volgende voordelen naar voren voor een andere pershouding dan rugligging:
- een kortere uitdrijving, vooral bij het eerste kindje, dit komt omdat de bekkenuitgang groter is als je niet op je rug ligt en omdat de zwaartekracht meewerkt;
- een verminderde kans op een vaginale kunstverlossing, omdat de houding natuurlijker is persen vrouwen beter;
- minder episiotomieën (knip);
- minder lage hartslag bij de baby (in rugligging kan de grote lichaamsader dichtgedrukt worden, hierdoor wordt de doorbloeding naar de placenta, en dus de baby, minder goed;
- minder pijn
- makkelijker kunnen persen.
Uit onderzoek is gebleken dat het persen in zittende of staande pershouding vlotter verloopt.
In diverse onderzoeken is ook gekeken hoe vrouwen de bevalling ervaren hebben.
Hieruit blijkt dat vrouwen die NIET in rugligging bevielen, tevredener terugkijken op hun bevalling. Ze hebben het gevoel gehad meer controle te hebben en voelden minder schaamte tijdens de bevalling.
Zijn er ook nadelen?
Nee, eigenlijk niet. Er wordt wel eens beweerd dat je bij een bevalling op in verticale pershouding een hoger risico zou hebben op flink uitscheuren, maar onderzoek toont dit niet aan. Het tegenovergestelde is wel aangetoond; bij een verticale bevalling worden er minder knippen gezet en het risico op ernstig uitscheuren is kleiner dan bij een bevalling in rugligging.
Ook wordt er beweerd dat er bij een verticale bevalling meer risico is op veel bloedverlies. Ook dit blijkt niet uit onderzoek.
Kan ik overal en altijd zelf bepalen in welke pershouding ik beval?
Nee, helaas is dat niet altijd mogelijk. Als je bevalt onder begeleiding van een verloskundige kan je bijna altijd zelf kiezen hoe je wilt bevallen. Zo rond de 30 weken zwangerschap is er bij veel verloskundigen een gesprek over de bevalling waar wordt gevraagd naar jouw wensen ten aanzien van de bevalling. Het maken van een geboorteplan kan helpen om je wensen duidelijk te krijgen.
Moet je in het ziekenhuis bevallen, dan is het niet altijd mogelijk om zelf te kiezen in welke pershouding je bevalt. Het kan bijvoorbeeld medisch noodzakelijk zijn dat je aan allerlei draden zit die je bewegingsvrijheid beperken. Maar ook dan is er vaak meer mogelijk dan je denkt. Bespreek dit en geef aan dat je graag wisselt van houdingen en liever niet in bed blijft liggen.
De meeste ziekenhuizen hebben een kruk, bevalbal en bevalbad in huis . Vaak is het ook mogelijk om het bevalbed in het ziekenhuis zo in te stellen dat je min of meer zit. Als je in het ziekenhuis moet bevallen, bespreek dan van te voren met je gynaecoloog wat jouw wensen en de mogelijkheden zijn.
Welke houdingen kan ik aannemen tijdens het persen?
Het belangrijkste advies is om te wisselen van houding. Zeker bij een eerste kindje is 1-2 uur persen heel normaal. Geen enkele houding is fijn om zo lang in te zitten. Ga tussen de weeën door even staan of wissel tussendoor van houding. Verschillende houdingen hebben verschillende voordelen, bijvoorbeeld voor de ruimte in je bekken en hulp van de zwaartekracht.
Hurkzit: tijdens de wee zak je door je knieën en kantel je je bekken iets naar voren. Steun van je partner is hierbij noodzakelijk. Die kan b.v. op een stoel achter je gaan zitten, zodat je als je op je hurken gaat zitten met je armen op zijn benen kan steunen. Veel vrouwen kunnen niet zo goed op de hurken zitten en zeker niet als dat wat langer duurt. Buiten een wee kun je gewoon weer gaan staan en in het begin van het persen hoef je ook niet zo diep door de knieën te gaan. Pas als het hoofdje voor een klein stukje zichtbaar is zak je zoveel mogelijk door je knieën en kantel je het bekken naar voren. Deze houding zorgt ervoor dat de bekken uitgang iets groter wordt.
Tip1:als je moeite hebt met het op je hurken zitten, kan het helpen om een paar schoenen aan te doen met een (stevige) hak van tussen de 5 en 10 cm. Door de hak worden de kuitspieren minder opgerekt en hou je het langer vol. Neem wel een paar oude schoenen, want de kans is groot dat er vruchtwater of bloed op komt. Een blokje hout, of iets anders stevigs, waar je je hielen op kan zetten kan natuurlijk ook.
Tip 2: leg van tevoren een kussen klaar waar de baby op wordt opgevangen. Doe om een kussen een vuilniszak en dan een kussensloop. Dit ter bescherming van het kussen.
Baarkruk: de meeste verloskundigen hebben een baarkruk. Eigenlijk is dit dezelfde houding als de hurkzit, maar je hebt steun van de baarkruk. Als je wat langer moet persen (vooral bij een eerste kind) gaat de baarkruk op een gegeven moment ook ongemakkelijk zitten. De randen gaan zeer doen in je billen. Om dit te voorkomen is het handig om tussen de weeën door iedere keer even te staan. Als je dan wat wiebelt met je heupen, wordt je onderlichaam ook beter doorbloed waardoor je minder snel kramp krijgt.
Tip 3: leg een stuk bouwplastic of afdekzeil op de grond met erop een paar celstofmatjes (zitten in je kraamdoos) om je vloer te beschermen tegen vruchtwater en bloed.
De wc: de wc is een prima plek om te persen. De houding is heel natuurlijk en je geneert je minder omdat je gewent bent om daar te gaan zitten drukken. Bovendien kun je de ontlasting die bijna altijd meekomt tijdens het persen, gelijk wegspoelen. Het overgrote deel van het persen kun je op de wc doen. Pas als het hoofdje bijna geboren wordt moet je van de wc af, want de verloskundige heeft onvoldoende ruimte om de baby aan te pakken.
De wc is vooral geschikt bij een eerste kind, bij een tweede of volgende gaat het persen vaak zo snel, dat er geen tijd is om van plek te veranderen en is het risico te groot dat de baby in de wc geboren wordt.
Op je knieën: door op handen en knieën te zitten werkt de zwaartekracht ook mee. Deze houding kan heel goed in bed. Je partner gaan met zijn rug tegen het hoofdeind van het bed zitten met een kussen in zijn rug om zo lekker mogelijk te zitten. Jij gaat op je knieën met je gezicht naar hem toe zitten.
Zo hou je contact met je partner en kan je tussendoor met je hoofd in zijn schoot rusten en lekker tegen hem aanhangen.
Maar ook op een bal kun je prima steunen om op handen en knieën te zitten. (De bal is ook prettig om te gebruiken bij het opvangen van de weeën tijdens de ontsluiting)
Liggend in bed: vooral als je erg moe bent kan het fijn zijn om in bed te gaan liggen. Hoewel de zwaartekracht dan niet meewerkt, zijn er al miljoenen baby’s op deze manier geboren. In het begin van het persen is het beter om de voeten in bed te laten staan. Als je de benen helemaal naar je toetrekt, verklein je de bekkeningang iets en wordt het moeilijker voor de baby om dieper te komen. Pas als de baby flink is ingedaald is het zinvol om de benen helemaal naar je toe te trekken, hierdoor wordt de bekkenuitgang iets groter waardoor het hoofdje makkelijker geboren kan worden. Zijligging is een betere houding om de bekkenuitgang te vergroten en in deze houding is het makkelijker persen
Iedere pershouding is goed, zolang jij het gevoel hebt dat het zo het beste gaat en de verloskundige voldoende zicht heeft om te kijken of het goed gaat.
Super goed voorbereid zijn op je bevalling, maar geen zin om naar een klasje te gaan?
Op Babyopkomst.TV bieden wij jou verschillende zwangerschapscursussen aan, ontwikkeld door verloskundigen.
Voordelen van onze online cursussen:
- Te volgen waar en wanneer jij wilt
- Super bevalteam: je partner kijkt makkelijk alle lessen over de bevalling mee, en leert hierdoor hoe hij jou het beste kan ondersteunen. Want heus een partner kan veel meer dan een nat washandje. Hij/zij zou jouw rots in de branding moeten zijn.
- Kracht van herhaling: alle online lessen mag je net zo vaak terugkijken als je wilt. Door vaker te herhalen blijven de tips en tricks beter hangen waardoor je ze ook tijdens de zwaardere momenten van je bevalling nog kunt herinneren.
- Gegeven door professionals: al onze cursussen worden gegeven door medisch professionals. Bijvoorbeeld verloskundigen, want wie weet er nu beter dan een verloskundige wat jij op welk moment van je bevalling nodig heb.
- Goedkoper dan een ‘normale’ cursus.
Al onze cursussen vervangen een ‘gewone’cursus en worden vergoed door de meeste zorgverzekeraars.
Nieuwsgierig geworden? Kijk eens op Babyopkomst.TV
Zoek binnen de site
Alles over bevallen
Alles over je bevalling
Dit bericht delen of bewaren?
Deel dit bericht via Facebook, Twitter, e-mail of WhatsApp. Later lezen of zelf bewaren? Mail het dan naar jezelf.
Met een zelfverzekerd gevoel bevallen?
In deze cursussen antwoorden op al jouw vragen.