13 weken echo

Wat kun je zien op de 13 weken echo?

De 13 weken echo is een onderzoek waar je wel even over na moet denken of je dit wilt. Het is niet even leuk een echo maken, het onderzoek kan ook dingen aan het licht brengen die je misschien niet wilt weten.

13 weken echo

Wat kun je zien op de 13 weken echo?

De 13 weken echo is een onderzoek waar je wel even over na moet denken of je dit wilt. Het is niet even leuk een echo maken, het onderzoek kan ook dingen aan het licht brengen die je misschien niet wilt weten.

13 weken echo vroeg opsporing afwijkingen

De 13 weken echo is een medisch onderzoek  naar lichamelijke afwijkingen bij je baby.

Het is eigenlijk een vroege versie van de 20 weken echo.

Naast de 13 en 20 weken echo krijgen de meeste zwangeren ook een termijnecho.

Wanneer wordt de 13 weken echo gedaan?

De 13 weken echo kan gedaan worden tussen 12 weken en 3 dagen en 14 weken en 3 dagen zwangerschap.

Waarom wel of geen 13 weken echo?

Tijdens het eerste bezoek aan je verloskundige of gynaecoloog zal zij je vragen of je onderzoeken wilt naar aangeboren afwijkingen bij je baby.

Denk hierbij aan de NIPT test waarbij gekeken wordt of je baby bepaalde syndromen heeft (zoals het Down syndroom), maar ook aan de 13 weken echo.

De 13 weken echo is geen pretecho, denk beiden goed na of je deze echo wel wilt laten doen. Immers, de uitslag kan ook minder leuk zijn.

Wil je alles weten, dat is eigenlijk de vraag die jullie jezelf zouden moeten stellen voordat je JA (of nee) zegt tegen dergelijke onderzoeken.

Wat is voor jullie het belang om bepaalde onderzoeken te laten doen? Wat gaan jullie doen als de uitslag van een onderzoek negatief is, als blijkt dat je baby een bepaalde afwijking heeft?

Denk hier over na en praat er samen over voordat je de beslissing neemt wel of geen 13 weken echo bijvoorbeeld.

Uiteraard zal je verloskundige/arts je uitgebreid informeren over de voor- en nadelen van de 13 weken echo zodat jullie een weloverwogen keuze kunnen maken.

Overzicht onderwerpen
  Gratis Baby op komst pakket

  Schrijf je in en ontvang ons nieuwste magazine, het 9 maanden plan, het handboek Gezond zwanger en nieuws omtrent jouw zwangerschap in je e-mail.

  "*" geeft vereiste velden aan

  Waar wordt naar gekeken bij de 13 weken echo?

  Let op: de 13 weken echo wordt vanaf 1 september 2021 aangeboden als onderdeel van een wetenschappelijk onderzoek naar de voor- en nadelen van de 13 weken echo.

  Alleen als je deelneemt aan dit onderzoek kom je voor de 13 weken echo in aanmerking.

  Het onderzoek loopt tot 2024 en is bedoeld om te checken of de 13 weken echo een zinvolle toevoeging is aan de nu bestaande echo onderzoeken (termijnecho en 20 weken echo)

  Wat kun je zien op 13 weken echo?

  Je baby is bij 13 weken uiteraard minder ver ontwikkeld en veel kleiner dan bij 20 weken. Hierdoor zijn veel afwijkingen bij 13 weken nog niet te zien of minder goed zichtbaar dan bij de 20 weken echo.

  Toch is ervoor gekozen om (als onderzoek) de 13 weken echo in te voeren omdat sommige, vaak ernstige, afwijkingen ook bij 13 weken al zichtbaar zijn.

  Het kan een voordeel zijn om zo vroeg mogelijk van deze (ernstige) afwijking op de hoogte te zijn.

  Maar omdat je baby nog zo klein is kan de echoscopist zeker niet alles zien, een goede uitslag garandeert dan ook geen gezonde baby (wat natuurlijk altijd zo is...)

  Afwijkingen waar bij de 13 weken echo naar gekeken wordt zijn:

  • Open schedel
  • Open rug
  • Ernstige afwijkingen aan de hersenen
  • Ernstige afwijkingen aan de buikwand (groot gat bv)
  • Hartafwijkingen
  • Afwijkingen aan armen en benen
  • Ernstige misvormingen aan het gezicht

  Kun je met 13 weken echo het geslacht zien?

  Bij de 13 weken echo is het geslacht van je baby nog niet betrouwbaar te zien.

  Aanhangers van de NUB theorie zeggen dat het geslacht bij 11-12 weken al betrouwbaar te onderscheiden is, klopt dit?

  Is de 13 weken echo gratis?

  Aan de 13 weken echo zijn geen kosten verbonden. De echo is onderdeel van een wetenschappelijk onderzoek naar de nut/noodzaak van deze echo. Je kunt de echo alleen krijgen als je deelneemt aan dit wetenschappelijke onderzoek.

  Wanneer uitslag 13 weken echo:

  Je krijgt de uitslag van de echo direct van de echoscopist.

  Als er geen afwijkingen worden gezien wil dit niet zeggen dat ze er ook niet kunnen zijn. Het kan zijn dat de afwijkingen (nog)niet zichtbaar zijn met de echo.

  Als de echoscopist een afwijking ziet is het vaak niet meteen duidelijk wat de preciese aard of ernst van de afwijking is.

  Hier is vervolgonderzoek voor nodig. Jij bepaalt zelf of je dit vervolgonderzoek wilt laten uitvoeren.

  Bij ongeveer 5 op de 100 echo's wordt er iets afwijkends gezien, waarvan na vervolgonderzoek pas duidelijk wordt hoe ernstig deze afwijking is. Dit zorgt voor veel onrust bij jullie omdat het soms nog weken duurt voordat absoluut zeker is wat je kindje mankeert en wat de consequenties zijn.

  Regelmatig blijkt na het vervolgonderzoek dat de afwijking niet ernstig is en je baby er weinig last van zal hebben, dan heb je wel x tijd in spanning gezeten...Daarom nogmaals het advies; Denk goed na voordat je een dergelijk medisch onderzoek laat doen.

  Ben je zwanger, wil je zwanger worden of heb je net een kindje gekregen?

  Door het grote aanbod zwangerschapscursussen is het soms lastig kiezen.

  Wij ontwikkelden een keuzehulp voor jou. Op basis van een paar korte vragen laten we je zien welke (online) cursus bij jou past.

  Vervolg onderzoek - prenatale diagnostiek

  Als er bij de 13 weken echo iets afwijkends wordt gezien kun je ervoor kiezen om vervolgonderzoek te doen.

  Dit vervolgonderzoek vindt plaats in een academisch ziekenhuis op de  afdeling prenatale diagnostiek.

  Vaak zijn er meerdere onderzoeken nodig om helemaal duidelijk te krijgen of en zo ja wat er aan de hand is met jullie baby:

  Uitgebreide echo:

  Als eerste wordt er een uitgebreide echo gemaakt: een geavanceerd ultrageluid onderzoek (GUO).

  Dit lijkt heel erg op de 'normale'13 weken echo alleen beschikken ze in het academische ziekenhuis over betere apparatuur waardoor je kindje beter in beeld gebracht kan worden dan met de standaard appartuur die bij de 13 weken echo wordt gebruikt.

  De GEO wordt uitgevoerd door een gespecialiseerd echoscopist. Het kan zijn dat de specialist (gynaecoloog) gelijk meekijkt.

  Na de GEO volgt een gesprek met de gynaecoloog die jullie zal uitleggen wat er gezien is en wat de consequenties zullen zijn. Vaak is er nog meer onderzoek nodig om absolute zekerheid te krijgen.

  Dit onderzoek kan bestaan uit:

  • Bloedonderzoek, je bloed wordt dan in het laboratorium onderzocht op afwijkingen bij het DNA van de baby (in jouw bloed zit ook altijd wat DNA van je baby)
  • Vlokkentest
  • Vruchtwaterpunctie

  Uitslag vervolgonderzoek

  De uitslag van het vervolgonderzoek ontvang je van de arts waar je ook het eerste gesprek mee had.

  Het kan zijn dat na het vervolgonderzoek blijkt dat er niets ernstigs aan de hand is met jullie baby, maar helaas kan de uitslag ook heel anders zijn.

  Je kind heeft een afwijking:

  In het geval dat er een afwijking gevonden is bij jullie baby volgt er een gesprek waar diverse specialisten bij betrokken zullen zijn. Wie dat zijn is afhankelijk van de afwijking die bij jullie baby gevonden is. Meestal is het de gynaecoloog, een klinisch geneticus en/of een kinderarts.

  Zij gaan jullie uitleggen wat er precies gevonden is en wat dit voor gevolgen heeft voor jullie baby.

  Denk hierbij aan informatie over:

  • de kwaliteit van leven
  • zijn er behandelmogelijkheden en zo ja welke
  • wat is de levensverwachting van jullie kindje
  • welke keuzes hebben jullie nu

  Keuzes bij een afwijking:

  Afhankelijk van de ernst van de gevonden afwijking moeten jullie soms een keuze maken of en zo ja hoe jullie de zwangerschap willen vervolgen:

  • Zwangerschap uitdragen en baby geboren laten worden als de afwijking met het leven verenigbaar is.
   Als jullie hiervoor kunnen kiezen, kunnen jullie je voorbereiden op de komst van een baby met een afwijking en eventuele de juiste plaats van bevalling kiezen. Bij sommige afwijkingen is het beter als de baby in een academisch ziekenhuis geboren wordt.
  • Zwangerschap uitdragen in de wetenschap dat de baby zal komen te overlijden.
  • Zwangerschap afbreken. Het grote voordeel van de 13 weken echo ten opzichte van de 20 weken echo is dat je meer tijd hebt om deze keuze te maken.
   Bij de 20 weken echo moet je vaak binnen heel korte tijd een beslissing nemen omdat afbreken van de zwangerschap na 24 weken in principe verboden is.

  In ons dossier Verlies vind je zinvolle informatie voor het geval jullie weten dat je kindje dood geboren zal worden of vlak na de geboorte zal komen te overlijden.

  Bronnen:

  RIVM.nl
  KNOV.nl
  NVOG.nl
  PNS.nl

  Meest gestelde vragen 13 weken echo:

  Bij een kloppend hartje en een normale ontwikkeling tijdens de 13 weken echo is de kans op een miskraam verwaarloosbaar. Natuurlijk kan er altijd iets gebeuren, maar het miskraamtijdperk waarin je zo'n 10-15% risico liep op een miskraam is voorbij.

  De 13 weken echo wordt uitwendig (dus via je buikwand) gedaan. Inwendige echo's zijn meestal alleen nodig bij een echo heel vroeg in de zwangerschap. Normaal gesproken kun je vanaf 12 weken alles via de buik goed zien.

  Eigenlijk is er geen verschil, beide echo's zijn medische onderzoeken waarbij men kijkt of alles goed ontwikkeld bij je baby. Natuurlijk is je baby bij 20 weken een stuk groter waardoor bij de 20 weken echo sommige organen beter te beoordelen zijn.

  mary elliz sheridan baby op komst

  Mary-Elliz Sheridan

  Verloskundige, oprichter Geboortecentrum en eigenaar van het Geboorte- en Kraamhotel

  Meer lezen

  NUB theorie
  Hoe wordt het geslacht bepaald?
  Onderzoek naar aangeboren afwijkingen
  Bloedonderzoek
  Strippen
  Centering pregnancy

  Dit bericht delen of bewaren?

  Deel dit bericht via Facebook, Twitter, e-mail of WhatsApp. Later lezen of zelf bewaren? Mail het dan naar jezelf.

  Met een zelfverzekerd gevoel bevallen?
  In deze cursussen antwoorden op al jouw vragen.

  Gerelateerde berichten
  Alcohol In De Zwangerschap Kan 1 Glaasje Kwaad
  Alcohol in de zwangerschap

  Wat doen alcohol met je baby in de zwangerschap?

  Tweeling, 1 Of 2 Eiig, Dit Is Het Verschil
  Meerling zwangerschap

  Hoe ontstaat een twee (of meer) ling eigenlijk? Is het erfelijk?

  Echo
  Echo

  Welke echo's kun je in de zwangerschap krijgen en welke zijn standaard?

  Pretecho, Waar Let Je Op Als Je Een Pretecho Wilt Laten Maken
  Pret echo

  Als je een pretecho wilt laten maken zijn er een aantal dingen die je van te voren moet weten en Lees meer

  zelf hartje luisteren
  Zelf naar het hartje luisteren baby

  Als partner kun je prima zelf het hartje luisteren van je baby. Wij leggen uit hoe.

  zwangerschapscontroles
  Wel of niet mee op controle

  Gaat je partner mee op controle en zo ja hoe vaak dan?