Menstruatiecyclus

Deze verloopt in 2 fases, wat gebeurt er wanneer?

Iedere maand gebeurt er veel in je lichaam, wisseling van hormonen, je eisprong enzovoort. Wat er zich precies allemaal afspeelt en hoe jij de diverse fases en periode van eisprong kunt herkennen lees je in deze blog. Met deze kennis vergroot je je kansen om zwanger te worden.

Menstruatiecyclus

Deze verloopt in 2 fases, wat gebeurt er wanneer?

Iedere maand gebeurt er veel in je lichaam, wisseling van hormonen, je eisprong enzovoort. Wat er zich precies allemaal afspeelt en hoe jij de diverse fases en periode van eisprong kunt herkennen lees je in deze blog. Met deze kennis vergroot je je kansen om zwanger te worden.

De lengte van je cyclus

Hoewel we altijd zeggen dat een normale menstruatiecyclus 28 dagen duurt, heeft slechts een klein deel van de vrouwen een cyclus die exact 28 dagen duurt.

De lengte van je menstruatie cyclus bepaal je door het aantal dagen te tellen vanaf de eerste dag van je menstruatie, dag 1, tot de eerste dag van je volgende menstruatie.

Een normale cyclus duurt niet korter dan 21 dagen en niet langer dan 42 dagen. Is jouw cyclus korter of langer dan is de kans groot dat er geen eisprong optreedt.

 

Overzicht onderwerpen
  Gratis Baby op komst pakket

  Schrijf je in en ontvang ons nieuwste magazine, het 9 maanden plan, het handboek Gezond zwanger en nieuws omtrent jouw zwangerschap in je e-mail.

  Je menstruatiecyclus in 2 fasen

  De eerste 7 tot 21 dagen noemen we de folliculaire fase. Deze fase begint met je menstruatie. Onder invloed van het Follikel Stimuleren Hormoon (FSH) gaan er meerdere follikels (blaasjes waarin de eicellen rijpen) groeien. Ook verplaatsen ze zich naar de buitenkant van de eierstok (ovarium.

  Slechts één follikel zal tot volledige wasdom komen, we noemen dit het follikel van De Graaf. Dit volgroeide follikel geeft een seintje aan je hersenen om een ander hormoon te gaan produceren: Luteïniserende Hormoon (LH).

  LH is het hormoon wat gemeten wordt door ovulatietesten, die hierdoor weten dat je eisprong eraan zit te komen en je dus in je vruchtbare dagen zit, dit is het moment om te vrijen als jullie een kinderwens hebben.

  Onder invloed van LH groeit het follikel van De Graaf verder en springt uiteindelijk open (je eisprong), we zijn dan in de tweede fase van je menstruatiecyclus belandt.

  Fase 2, de Luteale fase

  Deze fase begint met je eisprong; de ovulatie.

  Gemiddeld genomen heb je eisprong op dag 14 van je cyclus bij een menstruatiecyclus van 28 dagen.

  Vrouwen die hun lichaam goed kennen kunnen aan de veranderingen in onder andere de vaginale afscheiding merken dat hun eisprong eraan zit te komen.  In de periode net voor je eisprong is de afscheiding heel helder (als ongekookt eiwit) en plakkerig. Je kunt er draden mee trekken; als je wat afscheiding tussen je duim en wijsvinger hebt en je trekt je vingers langzaam uiteen zie je draden slijm verschijnen, dan ben je vruchtbaar.

  Je eisprong achterhalen

  Als je een regelmatige cyclus hebt en een paar maanden bijhoudt hoeveel dagen jouw cyclus duurt kun je zelf bepalen wanneer je eisprong hebt. De Luteale fase duurt namelijk bijna altijd 14 dagen, dus als je cyclus altijd 30 dagen is heb jij op dag 16 (gerekend vanaf de eerste dag van je laatste menstruatie) eisprong gehad.

  Eicellen leven maar kort, het is zaak om ervoor te zorgen dat de zaadcellen klaar liggen in de eileiders (waar de bevruchting plaatsvindt) op het moment dat je eisprong hebt. Vrijen in de dagen vóór je eisprong is dus het beste wat je kunt doen als je zwanger wilt worden.

  Na de eisprong

  Na de eisprong sluit het follikel van De Graaf en leeft verder als het gele lichaam; het Corpus Luteum. Het Corpus Luteum produceert een nieuw hormoon: het progesteron. Progesteron zorgt er samen met Oestrogeen (het vrouwelijk hormoon) voor dat je baarmoederwand beter doorbloed wordt en de slijmlaag die de binnenkant van je baarmoeder bekleed dikker wordt. Progesteron zorgt ook voor een stijging van je lichaamstemperatuur met ongeveer 0,5 graden.

  De bloedvaten in de baarmoederwand gaan groeien en de klieren in de baarmoederwand gaan voedingsstoffen uitscheiden. Dit alles om straks de bevruchte eicel te kunnen laten innestelen en het embryo de eerste periode, als de placenta nog niet is aangelegd, van voeding te kunnen voorzien.

  minami rectangle 2

  Wanneer is de Luteale fase?

  De luteale fase is de periode dat, als er een bevruchting heeft plaatsgevonden, je net zwanger bent, de eicel verplaatst zich in deze periode vanuit de eileider naar je baarmoeder en gaat zich innestelen. De reis van de eileider naar de baarmoeder duurt zo’n 3 tot 4 dagen.

  Als er geen bevruchting plaatsvindt sterft het gele lichaam langzaam af en stopt de productie van het hormoon progesteron. Hierdoor krijgt je lichaam een signaal dat de opbouw van de baarmoederwand kan stoppen en het overtollige slijm afgestoten kan worden; je wordt opnieuw ongesteld en je menstruatiecyclus start opnieuw.

  De luteale fase is bijna altijd 14 dagen. Met andere woorden, 14 dagen vóór je volgende menstruatie was je eisprong.

  Zwangerschapssymptomen in de Luteale fase

  In de luteale fase kunnen de eerste zwangerschapssymptomen zich aandienen waardoor je je afvraagt; Ben ik zwanger?

  Aan het eind van deze fase kun je een zwangerschapstest doen, liefst een dag nadat je anders ongesteld had geworden.

  Kortere of langere menstruatiecyclus

  Zoals gezegd heeft slechts een klein deel van alle vrouwen een cyclus van 28 dagen.

  Als je cyclus langer of korter is dan 28 dagen, dan is je folliculaire fase langer of korter, zoals eerder al geschreven varieert de fase waarin je eicel groeit wel tussen de 7 en 21 dagen.

  Eicellen hebben minimaal 8 dagen nodig om te rijpen in de eierstok.

  Als je cyclus korter is dan 21 dagen, dan is de folliculaire fase zo kort dat er waarschijnlijk niet voldoende tijd is om een eicel voldoende tot rijping te brengen en is de kans groot dat je geen eisprong hebt.

  Bij een cyclus tussen de 26 en 36 dagen mag je ervan uitgaan dat je eisprong hebt. Is je cyclus korter of langer en wil je graag zwanger worden dan zou je kunnen overwegen om onderzoek te laten doen of je wel een eisprong hebt.

  Meer lezen

  Onderwerpen A-Z BabyWens/ zwanger worden
  Hoe werkt je lichaam
  Hoe lang duurt het voor je zwanger bent?
  Overerving
  Stoppen met de pil, wat gebeurt er
  Temperaturen bij onregelmatige cyclus

  Meer over zwanger worden

  Dit bericht delen of bewaren?

  Deel dit bericht via Facebook, Twitter, e-mail of WhatsApp. Later lezen of zelf bewaren? Mail het dan naar jezelf.

  Wil je zwanger worden of ben je zwanger?
  Met deze cursussen werk je aan een gezonde leefstijl.

  Gerelateerde berichten
  Zwanger Worden Informatie Baby Op Komst Klein
  Onderwerpen A-Z BabyWens/ zwanger worden

  Alle onderwerpen over zwanger worden overzichtelijk op 1 pagina. Zo vind jij makkelijk wat je zoekt

  Zwanger Worden, Hoe Werkt Je Lichaam Eigenlijk
  Hoe werkt je lichaam

  Wat gebeurt er eigenlijk iedere maand in jouw lichaam. De cyclus uitgelegd.

  Pregnancy Test On Calendar And Baby Shoes
  Hoe lang duurt het voor je zwanger bent?

  Hoe snel je zwanger wordt is afhankelijk van veel factoren.

  Overerving
  Overerving

  Hoe erft jouw kind de kleur van je ogen, haar, of ziekten?

  Stoppen Met De Pil Wanneer Vruchtbaar
  Stoppen met de pil, wat gebeurt er

  Wat verandert er in je lijf als je stopt met de pil? Ben je direct weer vruchtbaar?

  Temperaturen Bij Onregelmatige Cyclus
  Temperaturen bij onregelmatige cyclus

  Bij een onregelmatige cyclus kun je door te temperaturen je eisprong achterhalen.