Vruchtbare dagen, ovulatie berekenen
Om zwanger te worden is het belangrijk om je vruchtbare dagen te weten.
Als je graag zwanger wilt worden is het belangrijk dat je juist in de paar dagen dat je vruchtbaar bent vrijt. Maar wanneer zijn die dagen, kun je zelf je ovulatie berekenen?
Vructbare dagen, ovulatie berekenen
Om zwanger te worden is het belangrijk om je vruchtbare dagen te weten.
Als je graag zwanger wilt worden is het belangrijk dat je juist in de paar dagen dat je vruchtbaar bent vrijt. Maar wanneer zijn die dagen, kun je zelf je ovulatie berekenen?
Wanneer zijn je vruchtbare dagen?
In dit artikel leggen we je precies uit in welke periode van je menstruatiecyclus je vruchtbare dagen vallen en wanneer je moet vrijen als je wilt zwanger worden.
Per menstruatiecyclus ben je maar een paar dagen vruchtbaar, dat zijn de dagen vóór je ovulatie en maximaal 24 uur na je ovulatie (eisprong)
Een eicel leeft maar kort, zo’n 24 uur, en is het makkelijkst te bevruchten in de eerste uren na je ovulatie. Het is dus zaak om te weten wanneer je ovulatie is en te zorgen dat de zaadcellen klaar liggen op de plaats waar de bevruchting moet plaatsvinden.
Wat is eigenlijk een ovulatie?
Iedere menstruatiecyclus rijpen er in je eierstokken meerdere eicellen in de eierstok. Eén* eicel rijpt volledig uit en springt uit de eierstok je eileider in, dat noemen we de ovulatie.
Op het moment dat de eicel in de eileider aankomt kan er een bevruchting plaatsvinden, maar alleen als er op dat moment al zaadcellen (spermacellen) klaar liggen om de eicel te bevruchten. Verderop in het artikel leggen we je uit waarom het belangrijk is dat de zaadcellen al klaar liggen op het moment van ovulatie.
*Een enkele keer rijpen er twee eicellen volledig uit en heb je een dubbele eisprong, als beiden bevrucht wordt krijg je een twee-eiige tweeling. Een dubbele eisprong is erfelijk en komt in sommige families vaker voor
Wist je dat jouw voeding nú al van invloed is op de gezondheid van je kind voor de rest van zijn leven?
Je wilt je kindje de best mogelijke start geven, maar hoe doe je dat eigenlijk? Gezonde voeding hoeft echt niet moeilijk, tijdrovend of ingewikkeld te zijn. Diëtiste Anouk leert je hoe je met kleine aanpassingen goed voor jezelf en je baby kunt zorgen.
Gezond zwanger zijn en goed voor je kindje zorgen begint hier.
Zelf je ovulatie berekenen
Alleen als je een regelmatige cyclus hebt kun je zelf je ovulatie berekenen. Bij een cyclus van 28 dagen heb je rond dag 14 van je cyclus een eisprong (ovulatie).
Heb je een langere of kortere cyclus, dan heb je gemiddeld 14 dagen vóór je te verwachten volgende menstruatie eisprong. Met andere woorden, als je op dag 23 van je cyclus ongesteld moet worden dan is de ovulatie rond dag 9.
Heb je een cyclus van bijvoorbeeld 30 dagen dan ovuleer je rond dag 16.
In het schema hieronder kun je zien wanneer jouw ovulatie is, zo kun je heel makkelijk je eigen ovulatie berekenen.
Lengte van je menstruatiecyclus in dagen* | Op deze dag is je ovulatie |
---|---|
22 | 8 |
23 | 9 |
24 | 10 |
25 | 11 |
26 | 12 |
27 | 13 |
28 | 14 |
29 | 15 |
30 | 16 |
31 | 17 |
32 | 18 |
33 | 19 |
34 | 20 |
35 | 21 |
*bij een menstruatiecyclus die korter is dan 22 dagen of langer dan 35 dagen is de kans groot dat er geen eisprong is. Je zou je huisarts kunnen vragen om een onderzoek te starten of je wel een ovulatie hebt.
Vruchtbare dagen berekenen bij een onregelmatige cyclus
Is je cyclus onregelmatig dan is het lastig te bepalen wanneer je ovulatie is. Het is dan belangrijk dat je regelmatig gemeenschap hebt in de periode halverwege je cyclus. Maar ja…wanneer ben je halverwege je cyclus, als je echt heel onregelmatig bent heb je natuurlijk geen idee.
Als je je lichaam goed kent, of gewoon een paar maanden goed oplet, kun je aan je vaginale afscheiding zien wanneer je ovulatie eraan zit te komen. In de dagen net voor je ovulatie wordt je afscheiding helderder, als ongekookt eiwit, en plakkeriger. Je kunt er draden mee trekken: neem wat afscheiding tussen je duim en wijsvinger en beweeg deze langzaam uit elkaar. Als je in je vruchtbare dagen zit trek je draden/slierten met je afscheiding.
Ook het bijhouden van je ochtendtemperatuur kan je inzicht geven in het moment van eisprong als je onregelmatig ongesteld bent. Alleen ben je dan eigenlijk al te laat om te vrijen. Je temperatuur stijgt met een halve graad maar pas op het moment dat je eisprong hebt en dan moeten de zaadcellen al in de eileiders klaar liggen om te kunnen bevruchten. Hoe dat zit lees je verderop in dit artikel.
Is er echt geen peil te trekken op de duur van je cyclus en vind je het lastig om de verschillen in je afscheiding te zien, dan kan een ovulatietest uitkomst bieden.
Hoe werkt een ovulatietest?
De meeste ovulatietesten meten het luteïniserend hormoon (LH) in je urine. Dit hormoon stijgt in de twee-drie dagen voor de ovulatie.
Hierdoor ‘weet’ de ovulatietest dat je eisprong er bijna aan zit te komen. Door in deze dagen te vrijen weet je zeker dat de zaadcellen in de eileiders klaar liggen op het moment van je eisprong.
Verderop in dit artikel lees je alles onder andere hoe lang zaadcellen er over doen om in de eileiders te komen, hoe lang zaadcellen leven en waarom het belangrijk is dat de zaadcellen in de eileiders klaarliggen op het moment van de eisprong.
Er zijn ook ovulatietesten die ook de stijging in je oestrogeen gehalte meten, hierdoor geeft hij je vier vruchtbare dagen aan.
Wanneer vruchtbaar?
Een eicel leeft gemiddeld zo’n 24 uur.
Maar de kans op bevruchting is het grootst net na de eisprong. Hoe langer de eicel leeft zonder dat er een zaadcel is binnengedrongen, hoe moeilijker het wordt voor een zaadcel om binnen te dringen.
Zaadcellen leven veel langer, gemiddeld 72 uur. Het is dan ook zaak dat de zaadcellen in de eileiders, waar de bevruchting plaatsvindt, klaar liggen op het moment van de eisprong. Zo kunnen ze direct naar de eicel toe zwemmen en proberen de eicel te bevruchten. Hoe dit precies werkt lees je verderop in dit artikel.
Zaadcellen moeten een lange reis afleggen van de vagina, waar de zaadlozing plaatsvindt, naar de eileiders. Deze reis duurt 12 tot 24 uur. Hoewel er zeer snelle zaadcellen zijn die al na een uur in de eileider aankomen.
Je meest vruchtbare dagen zijn dan ook de 2-3 dagen vóór je ovulatie.
Als je dan regelmatig vrijt liggen de zaadcellen klaar in de eileiders op het moment van de eisprong en is de kans op bevruchting het grootst.
Twijfel je of je misschien al zwanger bent?
Vul onderstaande vragenlijst in en krijg antwoord van onze verloskundigen:
Moeizame weg voor zaadcellen
Tijdens een zaadlozing komen er miljoenen zaadcellen vrij. Deze zaadcellen hebben heel wat te overwinnen voordat ze in de eileider (waar de bevruchting moet plaatsvinden) aankomen.
Allereerst is daar de slijmprop die de baarmoedermond (de ingang van de baarmoeder) afsluit. Deze slijmprop is het grootste deel van je cyclus zeer moeilijk doordringbaar voor zaadcellen.
Maar in de dagen voor je eisprong verandert de samenstelling van de slijmprop. Hij wordt beter doorgankelijk voor de zaadcellen.
Vrouwen die hun lichaam goed kennen, merken dat de slijmprop verandert. Je afscheiding wordt helderder (als ongekookt eiwit) en je kunt er draden mee trekken. Als je de afscheiding tussen duim en wijsvinger houdt en je beweegt je vingers voorzichtig uit elkaar dan zie je echt draden verschijnen, dit is een teken dat je eisprong niet lang meer op zich laat wachten…
Als de zaadcellen de eerste horde van de slijmprop hebben overwonnen komen ze in de baarmoeder.
Het milieu in de baarmoeder is vijandig voor de zaadcellen, velen zullen hier sterven. Maar ook hier verandert iets in de periode net voor je eisprong. Het milieu in je baarmoeder verandert en de zaadcellen kunnen beter overleven in de baarmoeder.
Toch zullen de meeste zaadcellen de reis niet overleven, alleen de allersterkste zullen de reis naar de eileider overleven en komen zo’n 12 tot 24 uur na de zaadlozing aan in de eileider.
Let op met glijmiddel, veel van deze middelen bevatten zaaddodende pasta!
Bevruchting, hoe werkt dat eigenlijk?
Als er binnen enkele dagen na de zaadlozing een eisprong is, dan liggen de zaadcellen in de eileider te wachten op de eicel en zullen zo snel ze kunnen naar de eicel zwemmen.
De bevruchting vindt plaats in de eileider.
In een cirkel zwermen ze om de eicel heen en proberen in de eicel door te dringen. Om tot de eicel te kunnen doordringen en dus daadwerkelijk te bevruchten moeten de zaadcellen stoffen gaan uitscheiden die de wand van de eicel doorgankelijk gaan maken.
De wand van de eicel is normaal gesproken niet doordringbaar en zit een beschermende laag om de eicel. Deze laag moet oplossen onder invloed van stoffen die de zaadcellen moeten produceren. Als de beschermlaag voldoende opgelost is kan slechts 1 zaadcel de eicel binnendringen.
Zodra dit één zaadcel is gelukt sluit de beschermlaag zich weer en kunnen er geen andere zaadcellen meer binnendringen.
Eén eicel wordt dan ook ALTIJD bevrucht door maar één zaadcel!
Nadat de zaadcel de eicel is binnengedrongen verliest de zaadcel zijn staart. De kop van de zaadcel komt bij de kern van de eicel en versmelten daar verder.
Direct hierna begint de eerste deling van de bevruchte eicel en is de eerste belangrijke stap gezet naar de vorming van een heel nieuw mens.
De bevruchte eicel begint de reis naar de baarmoeder waar ze na een dag of 4-5 aankomt.
Je vergroot je kansen om zwanger te worden als je gezond leeft, niet drinkt of rookt en een gezond gewicht hebt. Wij hebben een online cursus ontwikkeld die jou helpt bij een gezonde leefstijl voor of tijdens je zwangerschap
Wil je zwanger worden? Zorg goed voor je gezondheid
Om je kansen op een zwangerschap én de gezondheid van je baby te bevorderen is het belangrijk dat je in de maanden vóór de bevruchting al een gezonde leefstijl aanhoudt. Hoe dat precies zit lees je hier.
Kun jij wel wat hulp gebruiken bij een gezondere leefstijl?
Volg dan onze online cursus Voeding en zwangerschap. In deze online cursus vertelt diëtiste Anouk Bolhaar je precies hoe een gezond eetpatroon eruit zou moeten zien als je zwanger bent of zwanger wilt worden.
We gaan voorbij aan alle hypes en geven je eerlijke, wetenschappelijk onderbouwde, informatie die makkelijk toepasbaar is. ‘Het hoeft niet allemaal perfect, zo zegt Anouk; ‘met een paar kleine wijzigingen komen de meeste vrouwen al tot een uitgebalanceerd voedingspatroon.’
Na afloop van deze cursus laat jij je niets meer wijsmaken over gezonde voeding én (belangrijker nog) kun je op een heel makkelijke manier lekker en gezond eten.
Dit bericht delen of bewaren?
Deel dit bericht via Facebook, Twitter, e-mail of WhatsApp. Later lezen of zelf bewaren? Mail het dan naar jezelf.
Wil je zwanger worden of ben je zwanger?
Met deze cursussen werk je aan een gezonde leefstijl.