Ouders word je al lang vóór bevruchting
Ouders word je al lang vóór bevruchting
Al ruim voor de zwangerschap heeft de leefstijl van beide ouders invloed op de gezondheid van je kind!
Onderzoekers van de Universiteit van Adelaid zeggen dat er inmiddels overtuigend bewijs is dat de gezondheid van een kind wordt beïnvloed door veel meer dan het genetische materiaal van beide ouders.
Kinderen geboren uit ouders die ongezond leven vóór de zwangerschap, hebben een veel groter risico op een slechte gezondheid, zo zeggen de onderzoekers.
In het rapport “Ouders vanaf voor de conceptie” wat gepubliceerd is in het tijdschrift Science wordt omschreven dat omgevingsfactoren van vóór de bevruchting veel meer invloed hebben dan eerder gedacht.
“Sinds ongeveer 10 jaar zijn onderzoekers serieus aan het onderzoeken wat de gevolgen zijn van de leefstijl van de ouders vóór de bevruchting” zegt Professor Sarah Robertson “en sinds een jaar of 5 beginnen we pas echt te begrijpen hoe het precies werkt”.
“Veel dingen die we doen in de periode vóór de bevruchting hebben gevolgen voor de toekomstige ontwikkeling van het kind. Van de leeftijd van de ouders, tot een slechte leefstijl, roken en vele andere factoren, allemaal facturen waar je zelf invloed op hebt, worden doorgegeven aan het embryo” zegt Professor Robertson.
“Mensen denken dat het niet uitmaakt wat je doet tot het moment dat je echt zwanger bent. Maar de realiteit is dat we nu met grote zekerheid kunnen zeggen dat je kind niet vanaf nul begint bij de bevruchting. Ze dragen al een erfenis mee van hun ouders leefstijl die invloed heeft op het hele verdere leven van het kind. Afhankelijk van jouw situatie kun je je kinderen al belasten met een verhoogd risico op een slechte gezondheid.”
Denk hierbij aan een verhoogd risico op stofwisselingsziekten zoals suikerziekte en hart- en vaatziekten. Ook een verhoogd risico op angststoornissen en immuunziekten kan worden veroorzaakt door de leef omgeving van de a.s. ouders.
Ook blijkt de leefstijl van de a.s. vader een veel grotere invloed te hebben dan we eerder dachten.
Je kind ontstaat immers uit een eicel en zaadcel. Als één van beiden ouders (of allebei) niet gezond genoeg geleefd heeft voor de bevruchting heeft dat invloed op de kwaliteit van zaad- of eicel.
Professor Robertson geeft aan dat het niet alleen maar kommer en kwel is voor de a.s ouders. “Aanpassingen in de leefstijl en verbeteringen in de goede richting hebben direct effect. A.s. ouders zouden hier een aantal maanden voor de bevruchting mee moeten beginnen om hun kind een zo gezond mogelijke toekomst te geven”.
Bron: sciencedaily
Uitleg van de redactie:
Om uit te leggen hoe bovenstaande werkt vergelijken we het ‘ontstaan’ van je kind met het bouwen van een huis.
Als je een huis gaat bouwen begint het meestal met het slaan van heipalen. Deze heipalen zijn nodig om een stevige fundering op te bouwen. Je ziet er niets van terug, maar als je te zwakke heipalen gebruikt kun je nog zo’n goede fundering maken en nog zo’n mooi huis bouwen, uiteindelijk zal het huis gaan zakken en zullen er scheuren ontstaan.
Zie de ei- en zaadcel als de heipalen en de zwangerschap als de fundering. Investeer dus in goede heipalen (ei- en zaadcellen) nog voor je zwanger wordt.
Pas dan kun je gaan bouwen aan een goede fundering van je kind door gezond te leven als je zwanger bent.
Na de geboorte begint het bouwen van het huis. Door alles wat jullie je kind geven na de geboorte (liefde, aandacht, gezonde voeding, leefstijl enz.) hoop je dat je uiteindelijk een heel mooi stabiel huis (kind dus) bouwt.
Maar nogmaals, je kunt nog zoveel liefde en zorg geven na de geboorte, als de heipalen (ei- en zaadcel) en fundering (periode van zwangerschap) niet goed zijn, zal het nooit optimaal zijn.
Tot zover de vergelijking.
Wat kunnen jullie zelf doen.
Om zo gezond mogelijke ei- en zaadcellen te krijgen moet je een aantal maanden voor de bevruchting starten met een gezonde leefstijl.
Een eicel die vandaag bevrucht wordt is een maand of 4 geleden al begonnen met ontwikkelen, daarom heb je een paar maanden nodig om ervoor te zorgen dat je zo gezond mogelijke eicellen en zaadcellen krijgt.
Rook en drink niet en eet volgens de gangbare normen die je hier op de site vindt. Let ook op met chemische stoffen waar je dagelijks mee in contact komt.
Verder is het motto: Gestopt met de pil, gestart met foliumzuur!
Hulp nodig bij een gezonde leefstijl?
Kijk eens naar onze online cursus Gezond zwanger worden & zijn van diëtiste Anouk Bolhaar
Dit bericht delen of bewaren?
Deel dit bericht via Facebook, Twitter, e-mail of WhatsApp. Later lezen of zelf bewaren? Mail het dan naar jezelf.
Wil je zwanger worden of ben je zwanger?
Met deze cursussen werk je aan een gezonde leefstijl.