Zwanger worden liefst voor je 35 ste

14 juni 2013

In een interview in het Algemeen Dagblad met fertiliteitsarts Paul Flierman (Onze Lieve Vrouwe Gasthuis) roept de arts vrouwen, met een kinderwens, op om vooral niet te lang te wachten met zwanger worden.
De algemene gedachte in Nederland is dat je tot je 40ste tijd hebt om zwanger te worden zegt de arts, echter dit is een misvatting. Na je 35ste neemt de vruchtbaarheid snel af, vooral door de afname van het aantal gezonde eicellen.  Het komt dan ook regelmatig voor dat vrouwen al voor hun 40ste niet geholpen kunnen worden in de fertiliteitskliniek omdat ze geen goede eicellen meer hebben.

Als je wordt geboren liggen de hele voorraad eicellen voor de rest van je leven al in je eierstokken. Naarmate je ouder wordt worden de eicellen niet alleen snel minder, maar ook de kwaliteit van de eicellen neemt af. Hierdoor wordt de eicel minder makkelijk bevrucht en, als er een bevruchting plaatsvindt, is de innesteling moeilijker.

Dit alles zorgt ervoor dat de kans dat je zwanger wordt al afneemt vanaf je 30ste.
Vrouwen zijn het meest vruchtbaar tot hun 30ste jaar. Daarna wordt het langzaam maar zeker minder. Na je 35ste daalt je vruchtbaarheid sterk, de kans op een zwangerschap ligt dan op ongeveer 50% ten opzichte van die  van een 20-jarige.

Naast een dalende vruchtbaarheid, stijgt het risico op een miskraam. Tot 30 jaar is het risico op een miskraam 10%. Tussen de 35 en 40 is dit verdubbeld naar bijna 20% en na je 40ste ligt het risico rond de 33%. Dat betekent dat een zwangerschap bij iemand ouder dan 40 jaar in 1 op de 3 gevallen eindigt in een miskraam.
Ook het risico op complicaties tijdens de zwangerschap nemen toe bij het stijgen van de leeftijd.

In het eerder genoemde interview met fertiliteitsarts Paul Flierman geeft hij aan dat vrouwen verwachten dat ze met medisch ingrijpen alsnog zwanger kunnen worden, bijvoorbeeld door IVF. Maar helaas moeten vrouwen boven de 35 regelmatig teleurgesteld worden en kunnen artsen niets voor hen doen omdat er geen goede eicellen meer beschikbaar zijn.

Paul Flierman pleit er dan ook voor om vrouwen beter te informeren over hun vruchtbaarheid en bij een kinderwens te adviseren hier vóór het 35ste jaar mee te beginnen.

Medisch gezien is het dus verstandig om zwanger te worden tussen je 20ste en 30ste, maar naast de medische kant is er ook nog de persoonlijke kant. Ben je wel toe aan een kind als je tussen de 20-25 bent? Misschien ben je de vader van je kind nog niet tegengekomen? Heb je lang gestudeerd en wil  je eerst je carrière van de grond krijgen voor je aan kinderen begint? Wil je eerst reizen en genieten van het jong zijn voor kinderen je min of meer dwingen tot een regelmatig leven? Kortom redenen genoeg om een zwangerschap uit te stellen…Hoed je er alleen voor dat van uitstel geen afstel komt omdat het medisch niet meer mogelijk is om moeder te worden.

Wil jij over dit onderwerp meepraten? Ga naar onze facebook pagina.

Meer lezen in de categorie

Interessant? Deel dit bericht

Lekker en gezond eten tijdens je zwangerschap.
Niet alleen voor jezelf, ook voor je nog ongeboren kindje.

Met een zelfverzekerd gevoel bevallen?
In deze cursussen antwoorden op al jouw vragen.

Leer alle signalen van je baby kennen.
Én hoe je hier het beste op kunt reageren.