Alcohol roken en drugs

Alcohol roken en drugs

Alcohol, roken en drugs, niet in zwangerschap

Waarschijnlijk weet je wel dat de stoffen die je hiermee binnenkrijgt schadelijk zijn in de zwangerschap en voor je kindje, en dat volledig stoppen met gebruik het beste is wat je kunt doen.

Om gezond zwanger te worden zijn een gezonde ei- en zaadcel nodig. Voor beide partner geldt het advies om te stoppen met gebruik van alcohol, roken en drugs vanaf het moment dat je nadenkt over kinderen. Het duurt nml een paar maanden voordat de ei- en zaadcellen vrij zijn van schadelijke stoffen van gebruik van alcohol, roken en drugs.

Alcohol in de zwangerschap

Het is aan te raden om geen alcohol (meer) te drinken vanaf het moment dat je zwanger wilt of kunt worden.
Alcohol heeft namelijk ook invloed op jullie vruchtbaarheid (ja ook op die van de man) en verhoogt het risico op een miskraam en negatieve effecten op de ontwikkeling van het ongeboren kindje.

Bovendien weet je nooit wanneer je zwanger wordt, en kun je al een paar weken in verwachting zijn voordat je dit weet.
Gedeelde smart is misschien halve smart, want het advies om geen alcohol te drinken geldt niet alleen voor de aanstaande moeder, maar ook voor de toekomstige vader!

Als de zwangerschap een feit is, heeft het alcoholgebruik van de vader uiteraard geen negatief effect meer op de gezondheid van de ongeboren baby. Voor de aanstaande moeder geldt ook tijdens de hele zwangerschap: de veiligste optie is geen alcohol drinken.
De diverse onderzoeken laten een verschillend beeld zien van de effecten van alcohol in de zwangerschap, daarom is niet met zekerheid te zeggen welk gebruik van alcohol in de zwangerschap veilig kan worden genoemd. Risico’s zijn miskramen, foetale sterfte, vroeggeboorte, een laag geboortegewicht en een negatief effect op de psychomotorische ontwikkeling van het kind.
Er zijn aanwijzigen dat ook een gering alcoholgebruik de risico’s op negatieve effecten al sterk verhoogt. Zeker is dat naarmate je meer drinkt, het risico op negatieve effecten ook hoger is.

Alcohol passeert de placenta, met andere woorden: ieder glaasje alcohol wat jij drinkt, komt net zo hard bij de baby aan.
Bij gebruik van zes of meer glazen alcoholhoudende drank per dag bestaat, naast eerder genoemde effecten, een verhoogd risico op aangeboren afwijkingen bij de baby en het ontstaan van het Foetaal Alcohol Syndroom. Mogelijk is het risico van bepaalde aangeboren afwijkingen ook verhoogd bij de kinderen van vrouwen die tijdens de zwangerschap gemiddeld een laag alcoholgebruik hebben, maar af en toe op een dag zes glazen of meer drinken.

Gratis Baby op komst pakket

Schrijf je in en ontvang ons nieuwste magazine, het 9 maanden plan, het handboek Gezond zwanger en nieuws omtrent jouw zwangerschap in je e-mail.

"*" geeft vereiste velden aan

Drugs in de zwangerschap

Drugs en zwangerschap gaan absoluut niet samen. Als je harddrugs gebruikt, krijgt jouw kindje na de geboorte ernstige afkick verschijnselen Bovendien zijn er allerlei afwijkingen beschreven die waarschijnlijk verband houden met het gebruik van harddrugs, zoals te kleine hersenen en ernstige groeiachterstand.

Het is belangrijk dat een kindje van een moeder die harddrugs gebruikt, in het ziekenhuis geboren wordt, zodat het direct de opvang en pijnstilling kan krijgen die het nodig heeft en zo snel mogelijk met het (meestal moeilijke en lange) traject van clean worden kan starten. Maar niet alleen harddrugs zijn schadelijk voor je baby, ook het zogenaamde onschuldige jointje blijkt schadelijk te zijn!
Zoek hulp om te stoppen met het gebruik van drugs …..

Roken in de zwangerschap

Roken is bijzonder slecht voor de ontwikkeling van de baby. We weten uit onderzoek dat roken het geboortegewicht van de baby verlaagt en dat het risico om een kindje met een allergische aandoening te krijgen, verdubbelt. Het lijkt je misschien fijner om te bevallen van een kleine baby, maar roken is echt heel schadelijk en zorgt er niet alleen voor dat je baby (veel te) klein blijft, maar ook dat de placenta slechter doorbloed wordt. Dit kan weer leiden tot een loslating van de placenta en daarmee een verhoogd risico op sterfte van de baby.
Er zijn speciale hulpprogramma’s om zwangere vrouwen te begeleiden in het stoppen met roken. Vraag hierom bij je verloskundige of huisarts. Meer informatie over de risico’s van roken vind je hier.

Iedereen weet dat bovengenoemde stoffen schadelijk zijn voor je kind…

Gerelateerde berichten
Alcohol In De Zwangerschap Kan 1 Glaasje Kwaad
Alcohol in de zwangerschap

Wat doen alcohol met je baby in de zwangerschap?

Tweeling, 1 Of 2 Eiig, Dit Is Het Verschil
Meerling zwangerschap

Hoe ontstaat een twee (of meer) ling eigenlijk? Is het erfelijk?

Echo
Echo

Welke echo's kun je in de zwangerschap krijgen en welke zijn standaard?

Pretecho, Waar Let Je Op Als Je Een Pretecho Wilt Laten Maken
Pret echo

Als je een pretecho wilt laten maken zijn er een aantal dingen die je van te voren moet weten en Lees meer

zelf hartje luisteren
Zelf naar het hartje luisteren baby

Als partner kun je prima zelf het hartje luisteren van je baby. Wij leggen uit hoe.

zwangerschapscontroles
Wel of niet mee op controle

Gaat je partner mee op controle en zo ja hoe vaak dan?

Dit bericht delen of bewaren?

Deel dit bericht via Facebook, Twitter, e-mail of WhatsApp. Later lezen of zelf bewaren? Mail het dan naar jezelf.

Met een zelfverzekerd gevoel bevallen?
In deze cursussen antwoorden op al jouw vragen.