Invloed gewicht op vruchtbaarheid

Overgewicht en vruchtbaarheid

Onderzoek heeft uitgewezen dat overgewicht en vruchtbaarheid elkaar negatief beïnvloeden, met andere woorden; overgewicht kan een reden zijn waarom het niet lukt om zwanger te worden.
Daarom is het belangrijk om al tijdig hier rekening mee te houden als je (op termijn) een kinderwens hebt.

Waarom beïnvloed overgewicht je vruchtbaarheid?

Overgewicht (maar ook ondergewicht) kan je hormoonhuishouding veranderen waardoor de functie van de eierstokken verstoord raakt. Sommige vrouwen merken dit aan een onregelmatige menstruatie, soms blijft deze zelfs helemaal weg. Andere vrouwen merken niets aan hun menstruatie, maar zijn toch minder vruchtbaar omdat hun gewicht te hoog (of te laag) is.

Naarmate je zwaarder bent, neemt de kans op zwangerschap af. Dit geldt niet alleen voor vrouwen, ook mannen zouden op hun gewicht moeten letten als ze een baby willen.

De verhouding tussen jouw gewicht en lengte is hierbij van belang, dit wordt uitgedrukt in de Body Mass Index (BMI), maar ook jouw middelomtrek speelt hierbij een belangrijke rol.

Bij een BMI tussen 21 en 29 is de kans op zwangerschap het grootst omdat een eitje dan beter rijpt en een bevruchte eicel zich dan beter kan ontwikkelen. Iedere BMI-eenheid hierboven zorgt voor een afname van de zwangerschapskans met 4-5%.
Bij een BMI van 35 is de kans op zwangerschap ongeveer 26% lager, bij een BMI van 40 is de kans 43% lager.

Buikvet heeft meeste invloed:

Als jouw lichaamsvet voornamelijk bij de buik is opgeslagen (je hebt dan een ‘appelvorm’) geeft dit meer problemen dan vet dat rond de benen en heupen zit (de zogenaamde ‘peervorm’).
In het buikvet worden de geslachtshormonen aangemaakt, en meer buikvet zorgt voor een grotere kans op verstoring van het hormoonevenwicht waardoor je minder vruchtbaar bent.
Bij veel buikvet heeft je lichaam bovendien meer van het hormoon insuline nodig om de bloedsuikerwaardes binnen de grenzen te houden.
Doordat je lichaam meer insuline gaat maken, wordt ook de productie van andere hormonen verstoord.
Als je gedurende langere tijd overgewicht hebt, wordt jouw lichaam bovendien steeds ongevoeliger voor insuline en kan diabetes ontstaan (dit werd vroeger ook wel suikerziekte genoemd).
Je kunt jouw middelomtrek meten door je omtrek te bepalen met een soepele centimeter tussen je onderste rib en de bovenkant van je heupbeen, dit is het smalste deel van je middel. Naarmate jouw middelomtrek groter is dan 88 cm, is de kans dat je vruchtbaar bent kleiner.
Wil je aan jouw gewicht werken, dan is het aan te raden om dit onder begeleiding van een leefstijlcoach of diëtiste te doen.

Crash diëten zijn uit den boze.

Je valt er misschien wel van af, maar je verstoort ook je stofwisseling, deze wordt vertraagd waardoor je, als je weer normaal gaat eten, nog meer aankomt dan je eerder bent afgevallen.
Bovendien is het juist als je zwanger wilt worden erg belangrijk dat je alle voedingsstoffen binnenkrijgt die je nodig hebt.
Door onder begeleiding aan je gewicht te werken weet je zeker dat je gezond afvalt en alles binnenkrijgt wat je nodig hebt.
De eicel die na bevruchting moet uitgroeien tot jouw kindje moet alle voedingsstoffen bevatten die nodig is om vlak na de bevruchting goed te ontwikkelen.
Onderzoek heeft aangetoond dat tekorten vóór de zwangerschap niet alleen invloed hebben op de ontwikkeling in de baarmoeder, maar dat deze tekorten wijzigingen in het DNA (erfelijk materiaal) van je baby kunnen veroorzaken waar je kindje ook op latere leeftijd last van kan hebben. Zo blijkt dat bij bepaalde tekorten of ongezonde voeding vóór/in de zwangerschap je kind op latere leeftijd een verhoogd risico heeft op het ontstaan van overgewicht, diabetes en hart- en vaatziekten.

Ondergewicht

Als je onder een bepaalde kritische gewichtsgrens komt, beschermt het lichaam zich als het ware tegen zwangerschap.
Het schakelt de mogelijkheid om zwanger te worden uit, doordat de ovulatie en daarmee de menstruatie onregelmatig wordt of zelfs uitblijft. Ook bij bijvoorbeeld topsport en extreme stress komt dit voor.
De ideale BMI om zwanger te worden ligt tussen de 21 en 29. Als jouw BMI lager is, kan dit er de oorzaak van zijn dat je minder vruchtbaar bent.
Je kunt een afspraak met een diëtist of leefstijlcoach bij jou in de buurt maken, zodat jullie de mogelijkheden om jouw voeding aan te passen kunnen bespreken.
Lees ook onze algemene tips voor een gezonde manier van afvallen.

Gerelateerde berichten
Zwangerschapstest midstream
Zwangerschapstest

Wanneer doe je een zwangerschapstest? Is een vroege test betrouwbaar? Antwoord op al je vragen over zwangerschapstesten.

Pregnancy Test On Calendar And Baby Shoes
10 To Do’s bij kinderwens

Jullie denken na over zwanger worden, hebben jullie al stilgestaan bij de volgende zaken die van belang zijn voor je Lees meer

Gezonde Voeding Als Je Zwanger Wilt Worden
Kinderwens? Leefstijl vóór bevruchting van cruciaal belang

Ruim voor je zwangerschap zouden jullie al een gezonde leefstijl moeten aanhouden. Waarom dat zo is?

Zwanger Worden, Wacht Niet Te Lang. Leeftijd Is Belangrijk Voor Je Kansen
Wacht niet te lang met zwanger worden

Jullie kansen om zwanger te worden nemen met het stijgen van de leeftijd snel af. Ook bij mannen.

Foliumzuur Vermindert Niet Alleen Het Risico Op Open Rug
Foliumzuur

Vanaf wanneer gebruik je foliumzuur en waarom eigenlijk?

Overgewicht
Overgewicht en zwanger worden

Overgewicht kan een reden zijn waarom zwanger worden niet lukt en geeft groter risico op complicaties in zwangerschap

Meer lezen in de categorie

Interessant? Deel dit bericht

Zoek binnen de site

Alles over zwanger worden

Lekker en gezond eten tijdens je zwangerschap.
Niet alleen voor jezelf, ook voor je nog ongeboren kindje.

Met een zelfverzekerd gevoel bevallen?
In deze cursussen antwoorden op al jouw vragen.

Leer alle signalen van je baby kennen.
Én hoe je hier het beste op kunt reageren.