Diabetes en zwanger worden

Diabetes en zwanger worden

Heb je diabetes (suikerziekte) en een kinderwens?

Bespreek dit ruim van te voren en laat je goed voorlichten door je diabetesverpleegkundige en/of arts.
Het is namelijk heel belangrijk dat het HbA1c zo normaal mogelijk is en liefst al een half jaar vóór de bevruchting!
Dan is je kans op een gezonde zwangerschap en een gezond kind namelijk het hoogst.

Ongepland zwanger worden is geen goed idee als je diabetes hebt.

Voor en tijdens de zwangerschap is een goede instelling nog belangrijker dan anders, een scherpe instelling ruim voor, tijdens en rond de bevruchting verkleint namelijk de kans op aangeboren afwijkingen en een miskraam.
Meestal wordt gestreefd naar een HbA1c van maximaal 53 mmol/mol voor en in de maanden voor de bevruchting. HbA1c is ‘versuikerd’ hemoglobine. Het HbA1c geeft een goed beeld van de gemiddelde glucoseconcentratie in het bloed gedurende de afgelopen 2-3 maanden.
Naast goede HbA1c waarden moeten ook je dagcurves goed zijn. Je kunt goede HbA1c waardes hebben, maar toch regelmatig hoge pieken hebben. Deze hoge pieken zijn schadelijk voor het ontwikkelende kind.

Ook tijdens de zwangerschap is het belangrijk dat je bloedsuiker waarden zo constant mogelijk zijn. Met een insuline pomp is dat beter te reguleren. Gebruik je een insuline pen, overleg dan RUIM voordat je zwanger wordt met je internist of het niet beter is om over te stappen op een pomp. Doe dit liefst al een jaar voor de bevruchting!
Heb je diabetes type 2 en gebruik je tabletten om je bloedglucosewaarden te verlagen dan is het meestal verstandig om ruim voor de zwangerschap over te stappen op insuline.
Tijdens de zwangerschap is het NIET verstandig te switchen van insuline omdat dit ook weer schommelingen in de glucosewaarden geeft.

Overleg heel ruim voordat jullie gaan proberen zwanger te worden met je internist/behandelaar.

Vraag aan je arts om een verwijzing naar een diëtist als je nog niet (of niet meer) onder begeleiding van een diëtist bent.
Een diëtist kan je onder meer uitleggen hoe je met koolhydraten kunt variëren, dit is zeker belangrijk als je tot nu toe tabletten gebruikte en nu insuline gaat gebruiken of als je een insulinepomp krijgt. Ook als je twijfelt of je je voeding wel goed samenstelt, kan een diëtist je hierin adviseren.
Het heeft geen directe consequenties voor de zwangerschap als jouw partner, de toekomstige vader, diabetes heeft.
Wel heeft jullie kind een verhoogd risico om ook diabetes te krijgen.
Jullie kind heeft een verhoogd risico (3%) op het ontwikkelen van diabetes type 1 als jij diabetes hebt, als de toekomstige vader diabetes type 1 heeft is dit 6%.

Risico’s van diabetes in de zwangerschap

Als je diabetes type 1 of 2 hebt, heb je een grotere kans op aangeboren afwijkingen, overlijden van de baby voor de geboorte en loslaten van de placenta (moederkoek). Ook de kans op macrosomie (een hoog geboortegewicht) en verminderde longrijping van de baby is groter.
Je hebt een grotere kans op aangeboren afwijkingen van het hart, de nieren, de urinewegen en de rug als je diabetes hebt, ook als jouw HbA1c tijdens en na de bevruchting maar weinig te hoog is.
Naarmate het HbA1c hoger en de bloedglucoseregulatie slechter is, neemt dit risico toe.

Als de bloedglucoseregulatie erg slecht is, is de kans op het onverwacht overlijden van de baby in de baarmoeder groter. Mogelijk hebben vrouwen met diabetes type 1 of 2 ook een groter risico op het plotseling geheel of gedeeltelijk loslaten van de placenta, waardoor de baby minder bloed krijgt. Een spoedkeizersnede is dan nodig om te voorkomen dat de baby overlijdt.
Als jij diabetes hebt, is het risico groter dat jouw baby een hoog geboortegewicht heeft. Dit kan gevolgen hebben voor het verloop van de bevalling. Ook de kans dat de longen minder gerijpt zijn, is voor kinderen van moeders met diabetes groter omdat bij sterke schommelingen in de bloedglucosespiegel de rijping langzamer verloopt.
Tabletten
Als je diabetes mellitus type 2 hebt en te zwaar bent, heb je waarschijnlijk al het advies gekregen om af te vallen. Het heeft de voorkeur om een goed gewicht te hebben voordat je zwanger wordt, ook in verband met andere risico’s.
Het is niet aan te raden om af te vallen als je al zwanger bent, het is uiteraard wel verstandig om je gewichtstoename binnen de perken te houden. Jouw arts of verloskundige kan je hierover adviseren. Als je tabletten gebruikt in verband met diabetes, wordt geadviseerd om voor de bevruchting over te gaan op het spuiten van insuline omdat de tabletten afwijkingen aan het skelet van de baby kunnen veroorzaken.

Gerelateerde berichten
alcohol, roken en drugs tijdens zwangerschap
Alcohol als je zwanger wilt worden

Alcohol, bij man en vrouw, vermindert de kansen om zwanger te worden

Bevruchting Vindt Plaats In De Eileider
Zwanger worden: wanneer vruchtbaar?

Wat is de beste dag (dagen) om te vrijen als je zwanger wilt worden?

Kinderwens, Zwanger Worden, Gezond Leven Is Super Belangrijk
Gezond zwanger worden

Wat kun je zelf doen om zo gezond mogelijk zwanger te worden?

Verminderde vruchtbaarheid
Verminderde vruchtbaarheid

Wat als zwanger raken niet lukt? Wanneer zoek je hulp en wat dan?

Voeding in zwangerschap
Belang voeding zwanger worden

Jullie leefstijl heeft al voor de bevruchting invloed

Overgewicht
Invloed gewicht op vruchtbaarheid

Zowel over- als ondergewicht kunnen je vruchtbaarheid negatief beïnvloeden

Zoek binnen de site

Alles over zwanger worden

Meer over zwanger worden

Dit bericht delen of bewaren?

Deel dit bericht via Facebook, Twitter, e-mail of WhatsApp. Later lezen of zelf bewaren? Mail het dan naar jezelf.

Wil je zwanger worden of ben je zwanger?
Met deze cursussen werk je aan een gezonde leefstijl.