Alles over de zwangerschapstest

Een zwangerschapstest geeft antwoord op de vraag of je zwanger bent.

Je hebt allerlei symptomen van een zwangerschap, spannend, zou je echt zwanger zijn?

Dat wil je natuurlijk liefst zo snel mogelijk zeker weten. Een zwangerschapstest geeft (meestal) duidelijkheid, maar wanneer kun je eigenlijk testen? Zijn goedkope testen net zo betrouwbaar als de dure? Kun je al testen voordat je menstruatie uitblijft?

newday banner 4

In dit artikel leggen je we je alles uit over de zwangerschapstest. Je ontdekt het volgende:

 • Hoe een zwangerschapstest werkt
 • Wanneer je een zwangerschapstest het beste kunt gebruiken
 • Alle soorten zwangerschapstesten en hoe doe je de test?
 • Zijn goedkope zwangerschapstesten minder goed?
 • Vroege zwangerschapstest verstandig?
 • Kan de uitslag van een zwangerschapstest verkeerd zijn?
 • Tips bij een positieve zwangerschapstest
 • Tips bij een negatieve zwangerschapstest

Overzicht onderwerpen

  Hoe werkt een zwangerschaptest?

  In de basis werken alle zwangerschapstesten hetzelfde: ze meten de hoeveelheid zwangerschapshormoon hCG (human chorion gonadotrofine) in je urine.

  Zodra de bevruchtte eicel is ingenesteld in de baarmoederwand, zo’n 3 tot 4 dagen na de bevruchting gaat je lichaam hCG produceren. In het begin nog heel weinig maar dat neemt dagelijks toe.

  Rond 6 weken zwangerschap stijgt het hCG gehalte ineens sterk tot en met week 9, daarna neemt het langzaam af om rond 16 weken zwangerschap ongeveer gelijk te blijven. Vandaar ook dat je vooral in de eerste drie maanden last hebt van de bekende zwangerschapssymptomen.

  Welke zwangerschapstest je ook koopt, iedere test heeft een teststick wat enkele seconden in urine moet worden gehouden. Als de stick lang genoeg in contact is geweest met urine kun je na een paar minuten het resultaat uitlezen. Dat blijkt nog wel eens twijfel op te roepen; Wat zegt zo’n vaag streepje?? Ben ik nu echt zwanger?

  Ja, ook een vaag streepje is een streepje en wijst dus op hCG in je urine en dus op een zwangerschap!

  Tips bij het doen van een zwangerschapstest:

  • Gebruik ochtendurine, zeker als je vroeg test, omdat dit de hoogste concentratie hCG bevat.
  • Drink van te voren niet teveel, dit verdunt je urine waardoor de concentratie hCG lager is en de kans aanwezig is dat je negatief test terwijl je wel zwanger bent.
  • Gebruik bij voorkeur een potje waar je in plast en de stick in steekt, dan weet je zeker dat de stick voldoende in contact is geweest met je urine.
  • Een zwangerschapstest doen is geen rocked sience, maar toch: lees altijd, vóór het gebruik, de gebruiksaanwijzing. Per test kan het verschillen hoelang de stick in contact moet zijn geweest met je urine of hoe lang je moet wachten tot de uitslag in beeld komt.
  • Gebruik geen test die over de datum is, die datum is er echt niet voor niets. Na die datum is de test niet zo betrouwbaar meer.
  • Geen streepje? Kijk niet na een half uur nog een keer want dan kan er toch een vaag streepje te zien zijn, maar die wijst niet op een zwangerschap maar op een indrooglijntje.

  Wanneer zwangerschapstest doen?

  Het beste advies is om voor het eerst te testen op de dag je ongesteld had moeten worden. Dan is, normaal gesproken, de hoeveelheid hCG in je urine hoog genoeg om de test positief uit te laten slaan.

  Ben je heel onregelmatig ongesteld, dan kun je het beste de langste cyclus van de afgelopen maanden als leidraad nemen en testen op de dag dat je in die langste cyclus ongesteld werd.

  Er zijn ook vroege testen verkrijgbaar, deze zijn iets gevoeliger voor hCG waardoor ze iets eerder positief kunnen testen. Maar of dat verstandig en betrouwbaar is? Dit lees je verderop in dit artikel.

  Welke soorten zwangerschapstesten zijn er en hoe doe je de test?

  Wij zetten ze voor je op een rij en vertellen bij iedere soort de voor- en nadelen. Ook vind je bij iedere soort een link waar je deze soort online kunt bestellen.

  Zwangerschapstest dipstickDipstick: de goedkoopste en simpelste zwangerschapstest.

  Je doopt een papieren stick in je bekertje urine (let op dat je de stick niet te diep in de urine duwt, echt niet verder dan aangegeven) en na een paar minuten verschijnen er 1 of 2 streepjes, waarbij 2 streepjes betekent dat je zwanger bent.

  Online dipstick test kopen

  Zwangerschapstest cassetteCassette: je plast in een bekertje en zuigt wat urine op met een pipetje.

  Vervolgens druppel je wat urine in het rondje van de test en na een paar minuten krijg je de uitslag. Ook hier moeten 2 streepjes zichtbaar worden als je zwanger bent.

  Online cassette test kopen

  Zwangerschapstest midstreamMidstream: waarschijnlijk de bekendste en super makkelijk om af te nemen.

  Je houdt de stick gewoon in je urine terwijl je plast, dus niks geen gezeur met plassen in een (schoon) potje. Het enige waar je op hoeft te letten is dat je echt over de stick plast en niet over de display. Ook bij deze test lees je na een aantal minuten de streepjes af.

  Online midstream test kopen

  Zwangerschapstest digitaalDigitaal: Net als bij de midstream plas je hier gewoon over de stick. Het grote voordeel is dat er geen streepjes verschijnen, maar door middel van een + of – teken, zwanger of niet zwanger, of hCG+ of hCG- (- is uiteraard niet zwanger). Streepjes willen nog wel eens twijfel zaaien, zie ik nu wel of niet een vaag streepje is de twijfel die vaak voorkomt. Door digitaal te testen is er geen twijfel mogelijk.

  Er zijn ook digitale testen die erbij zetten hoeveel weken je zwanger bent, maar dat is niet heel betrouwbaar. De hoeveelheid hCG wisselt per persoon waardoor je niet heel betrouwbaar kunt zeggen bij x hoeveelheid hCG ben je x weken zwanger.

  Online bestel je hier je digitale test

  Zijn goedkope testen minder betrouwbaar?

  Fabrikanten willen je graag laten geloven dat hun dure merken beter zijn dan de huismerken, maar dat is zeker niet zo.

  Alle zwangerschapstesten, goedkoop of duur, zijn even betrouwbaar, zo’n 99% als je test vanaf de dag dat je ongesteld had moeten worden.

  Vaak zit de prijs in het gemak en het budget aan advertentiekosten. Waar het ene bedrijf volop reclame maakt zie je van een ander merk nooit een reclame voorbij komen. Uiteraard moet jij als klant die advertenties betalen.

  Voor gemak wil je misschien wel wat meer betalen en zekerheid over de uitslag, dus geen twijfel of je nu wel of niet een streepje ziet, is je misschien ook wat waard….

  Vroege zwangerschapstest verstandig?

  Natuurlijk popel je van ongeduld en wil je heel graag weten of het deze maand gelukt is om zwanger te worden.

  Fabrikanten spelen hier op in door zwangerschapstesten te ontwikkelen die lagere hCG waardes kunnen meten. Hierdoor kun je al een paar dagen voordat je ongesteld zou moeten worden testen.

  Toch zouden we je willen aanraden om NIET voor de dag dat je ongesteld had moeten worden te testen.

  Vals negatieve uitslag:

  Het risico op vals negatieve uitslagen (test zegt dat je niet zwanger bent terwijl je dit wel bent) is groter bij een vroege zwangerschapstest.
  Iedere test heeft namelijk een minimale hoeveelheid van het zwangerschapshormoon (hCG) nodig om aan te geven dat je zwanger bent.

  Als je 4 tot 6 dagen voor je verwachte menstruatie al test kan het zijn dat de hoeveelheid hCG nog te laag is om de test uit te laten slaan

  Positieve uitslag van vroege test:

  Maar zelfs als de vroege test een positieve uitslag geeft (je bent zwanger) is het absoluut nog niet zeker dat je zwanger blijft. We weten dat juist in de periode tussen de bevruchting en het uitblijven van de menstruatie veel zwangerschappen verloren gaan.

  De kans op het verlies van de vrucht in de 2 weken voor je menstruatie is zelfs 50%! Terwijl het na de 4 weken (dus na de dag dat je ongesteld had moeten worden) daalt naar 10-12%.

  Als je niet test dan zul je nooit weten dat je heel even zwanger bent geweest en hoef je hier dus ook niet verdrietig over te zijn.

  Heb je vroeg een positieve zwangerschapstest, herhaal hem dan na 2 weken nog een keer om zeker te weten dat je nog steeds zwanger bent.

  Toch graag een vroege test doen? Bestel hem hier online

  Wist je dat jouw voeding nú al van invloed is op de gezondheid van je kind voor de rest van zijn leven?

  Je wilt je kindje de best mogelijke start geven, maar hoe doe je dat eigenlijk? Gezonde voeding hoeft echt niet moeilijk, tijdrovend of ingewikkeld te zijn. Diëtiste Anouk leert je hoe je met kleine aanpassingen goed voor jezelf en je baby kunt zorgen.

  Gezond zwanger zijn en goed voor je kindje zorgen begint hier.

  Kan de uitslag van een zwangerschapstest verkeerd zijn?

  Hoewel zwangerschapstesten heel erg betrouwbaar zijn (zo’n 99%) is er altijd een heel kleine kans dat je een vals positieve of vals negatieve uitslag krijgt.

  Waarbij het vaker voorkomt dat de test negatief is terwijl er wel sprake is van een zwangerschap dan andersom.

  Een positieve test, yeah… toch slaat bij veel vrouwen de twijfel toe, toch nog maar een keer een test doen voor alle zekerheid… (fabrikanten zijn er blij mee ;))

  Bij een positieve test mag je er echt vanuit gaan dat je zwanger bent, immers de test meet de hoeveelheid hCG in je urine en dat zit er alleen in als er sprake is van een zwangerschap.
  Met uitzondering van de situaties hieronder die invloed hebben op de uitslag van de test:

  Vals positieve uitslag:

  • Heb je recent een miskraam gehad, net bevallen of de zwangerschap afgebroken? Doe dan even geen test. Er kan nog hCG in je lijf zitten van de vorige zwangerschap.
  • Bepaalde medicatie met hCG die gebruikt wordt bij vruchtbaarheidsbehandelingen kunnen een positieve test geven terwijl er geen sprake is van een zwangerschap.
  • Bepaalde eierstokcystes kunnen ervoor zorgen dat je lichaam hCG produceert, maar dit is echt heel zeldzaam

  Vals negatieve uitslag:

  Je hebt symptomen die wijzen op een zwangerschap of je bent een dag of wat overtijd, testen dus. Maar helaas de test is negatief en zegt dus dat je niet zwanger bent terwijl je toch eigenlijk zeker wist dat je wel zwanger bent.

  Nu is de wens de vader van de gedachte en kan hopen dat je zwanger bent veel doen met je lijf.

  Zwangerschapstesten zijn heel betrouwbaar, zo’n 99% klopt. Maar vals negatieve uitslagen komen toch een enkele keer voor.

  Waarom is de test negatief terwijl je wel zwanger bent?

  • Heb je te vroeg getest? Iedere zwangerschapstest heeft een minimale hoeveelheid hCG nodig om een positieve uitslag te kunnen geven. Als je vroeg test reageert de test niet omdat de hoeveelheid hCG te laag is.Toch komt het ook voor dat je gewacht hebt tot de dag dat je ongesteld had moeten worden met testen en deze negatief is terwijl je wel zwanger bent.Blijft je menstruatie uit en denk je dat je toch zwanger bent, doe dan over een paar dagen nog een keer een test. Blijft die negatief, vraag dan aan je huisarts of die middels een bloedonderzoek kan testen of je zwanger bent.
  • Heb je geen ochtendurine gebruikt? In je ochtendurine is de concentratie hCG het hoogst, gebruik daarom het liefst de eerste plas na de nacht, zeker als je vroeg test.
  • Is de test niet verlopen? Na de uiterste houdbaarheidsdatum worden testen minder betrouwbaar
  • Heb je de test goed bewaard? Testen mogen niet te warm of te koud bewaard worden.

  Later in dit artikel geven we je nog tips bij een negatieve zwangerschapstest.

  Tips bij een positieve zwangerschapstest

  Yeah, je bent zwanger, GEFELICITEERD!!!

  Een spannende tijd breekt aan, er zijn een aantal zaken die nu heel belangrijk zijn. Wij zetten ze voor je op een rijtje:

  • Wanneer komt die kleine? Bereken hier de uitgerekende datum.
  • Een gezonde leefstijl was nog nooit zo belangrijk. Je bent nu immers ook verantwoordelijk voor de gezondheid van je kindje. Jouw leefstijl heeft niet alleen invloed op de ontwikkeling in de baarmoeder, maar ook op de gezondheid van je kind voor de rest van zijn/haar leven. Hoe dat zit? Lees het artikel
  • Je hebt extra’s nodig, in ieder geval foliumzuur en vitamine D. Maar het is ook verstandig om meer omega-3 vetzuren binnen te krijgen.
   Foliumzuur ondersteunt de groei van je baby én vermindert het risico op neurale buisdefecten (zoals een open rug). Vitamine D is nodig voor een goede botopbouw van je baby. Het advies is om 10mcg vit D als supplement per dag te nemen.
   Omega-3 bevordert de hersenontwikkeling en de gezichtsontwikkeling bij je baby.
  • Er is best veel te regelen. Wij zetten al je to-do’s voor de eerste drie maanden voor je op een rijtje
  • Wil je geen enkele tip van ons missen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrieven. Onze verloskundigen delen hierin iedere week hun kennis en geven je belangrijke tips om gezond zwanger te zijn en blijven.

  NewDay Mama Complete biedt met 2 kleine makkelijk slikbare capsules per dag 200% van de dagelijkse foliumzuur behoefte i.c.m. 450mg DHA uit algen, 10mcg vitamine D3 en gemberextract.

  Zo krijgen jij en je kindje allebei binnen wat nodig is en is NewDay Mama Complete goed voor de ontwikkeling van je baby, de ontwikkeling van de hersenen en het gezichtsvermogen van de baby, alsmede goede weerstand.

  newday banner 3

  Tips bij een negatieve zwangerschapstest

  Balen, je had er zo op gehoopt, misschien ben je al langere tijd bezig om zwanger te worden of was dit je eerste test, hoe dan ook het is altijd een teleurstelling.

  Lees onze tips die je kunnen helpen om sneller zwanger te worden:

  Blijft je menstruatie uit en de test negatief? Bezoek je huisarts om te controleren of er niet iets anders aan de hand is.

  Dit bericht delen of bewaren?

  Deel dit bericht via Facebook, Twitter, e-mail of WhatsApp. Later lezen of zelf bewaren? Mail het dan naar jezelf.

  Gerelateerde berichten

  zwanger sporten

  Sporten in zwangerschap

  Welke sporten mag je wel of niet uitoefenen en waar moet je op letten qua intensiteit?

  Pregnancy Test On Calendar And Baby Shoes

  Ouders word je al lang vóór bevruchting

  Je kunt vóór de bevruchting al veel doen om je kind een zo gezond mogelijke start te geven.

  Online Zwangerschapscursus Gezonde Voeding

  To Do’s zwangerschap

  Jouw to-do’s in de zwangerschap.
  per trimester gerangschikt. Zo heb je een overzichtelijke lijst van alles wat je moet regelen.

  stress in zwangerschap

  Omgaan met stress in de zwangerschap

  Overmatige stress heeft grote gevolgen voor je baby in de baarmoeder én daarna. Hoe zit dat en wat kun je doen?

  Seks In De Zwangerschap Is Het Veilig En Wat Mag Wel Of Liever Niet

  Seks tijdens de zwangerschap

  Wat mag wel of niet qua seks in de zwangerschap?

  vette vis in zwangerschap

  Vette vis goed voor de hersenontwikkeling van je baby

  Voldoende omega-3 vetzuren, zowel tijdens zwangerschap als na de geboorte, zorgt voor slimmere kinderen. Hoe dat komt?

  Lekker en gezond eten tijdens je zwangerschap.
  Niet alleen voor jezelf, ook voor je nog ongeboren kindje.

  Met een zelfverzekerd gevoel bevallen?
  In deze cursussen antwoorden op al jouw vragen.

  Leer alle signalen van je baby kennen.
  Én hoe je hier het beste op kunt reageren.

  Gerelateerde berichten
  Ben Ik Zwanger, Zwangerschapssymptomen
  Ben ik zwanger? Ontdek alle zwangerschapssymptomen die je kunt ervaren

  Wat zijn de eerste symptomen die kunnen wijzen op een zwangerschap?

  Kinderwens, Zwanger Worden, Gezond Leven Is Super Belangrijk
  Gezond zwanger worden

  Wat kun je zelf doen om zo gezond mogelijk zwanger te worden?

  Ik Ben Zwanger Artikelen Baby Op Komst
  Onderwerpen A-Z zwanger

  Makkelijke lijst met alle onderwerpen op alfabet

  Zwanger Van Week Tot Week, Zwangerschapskalender Van Babyopkomst
  Zwanger van week tot week

  Hoe ontwikkelt je baby zich in de zwangerschap én wat gebeurt er in jouw lijf lees je per week van Lees meer

  Pregnancy Test On Calendar And Baby Shoes
  10 tips bij kinderwens

  10 tips om je kans op een zwangerschap te verhogen.

  Pregnancy Test On Calendar And Baby Shoes
  Ouders word je al lang vóór bevruchting

  Je kunt vóór de bevruchting al veel doen om je kind een zo gezond mogelijke start te geven.