DHA (omega 3) status testen

Een standaard advies voor iedere zwangere?

Voor iedere zwangere is het advies om 250-450 mg DHA per dag binnen te krijgen. Ieder mens is en eet anders, is zo'n standaard advies dan wel goed (genoeg) voor jou?

DHA (omega 3) status testen

Een standaard advies voor iedere zwangere?

Voor iedere zwangere is het advies om 250-450 mg DHA per dag binnen te krijgen. Ieder mens is en eet anders, is zo'n standaard advies dan wel goed (genoeg) voor jou?

We krijgen te weinig DHA binnen

Uit vele onderzoeken is gebleken dat mensen met een westers dieet onvoldoende omega 3 (vis)vetzuren binnenkrijgen, DHA is hierbij het belangrijkste binnen de omega 3 vetzuren. Nederlandse cijfers konden we helaas niet vinden, maar uit een Amerikaans onderzoek* kwam naar voren dat de gemiddelde inname van vrouwen in de vruchtbare leeftijd slechts 89mg per dag was terwijl de aanbeveling van de gezondheidsraad 450 mg per dag is.

In ons artikel over omega 3 lees je waarom het zo belangrijk is dat jouw DHA status goed is.

Moet ik dan niet gewoon een omega 3 supplement nemen?

Dat zou heel goed kunnen, echter is de vraag hoeveel omega 3 jij nodig hebt. Het advies van de Gezondheidsraad geldt voor IEDERE zwangere, maar niet iedere zwanger is gelijk.

Wellicht eet jij 1 x per week vis of gebruik je heel veel andere producten waar DHA in zit en is jouw status daarom wel (bijna) goed.
Door te testen krijg je een op jouw situatie afgestemd advies om een supplement te nemen (of juist niet) met de dosering die jij nodig hebt.

Overzicht onderwerpen

  Waarom is de juiste dosering DHA belangrijk?

  Recente onderzoeken** tonen aan dat het risico op vroeggeboorte verhoogd is bij vrouwen die een lage DHA status hebben, maar ook bij vrouwen die een té hoge DHA 3 status hebben.

  Met andere woorden, er is een optimale status waarbij het risico op vroeggeboorte wordt verlaagd. Onder dit optimum heb je een verhoogd risico, maar ook boven het optimum neemt het risico op vroeggeboorte langzaam maar zeker weer toe (zie grafiek hieronder).

  minami meer niet altijd beter

  In Zuid-Australië hebben ze sinds eind 2021 ingevoerd dat iedere zwangere wordt getest op haar omega 3 status, vrouwen die te laag zitten krijgen het advies om een supplement te gebruiken.

  Een groot onderzoek*** aan dat het risico op geboorte vóór 37 weken met 11% vermindert en het risico op geboorte vóór 34 weken met 42% vermindert .
  De hoeveelheid DHA die in het supplement moet zitten wordt afgestemd op het omega 3 niveau in het bloed.

  Met andere woorden, iedere zwangere met een te lage status krijgt een persoonlijk advies voor de dosering van een supplement.

  Hoe kun je in Nederland je DHA status laten testen?

  Hoewel de Gezondheidsraad een algemeen advies geeft voor iedere zwangere sijpelt ook in Nederland langzaam het besef door dat een persoonlijk advies een veel betere keuze is.
  Daar springen bedrijven op in door testkits aan te bieden waarmee je, vaak door middel van een vingerprikje, jouw omega 3 status kunt checken. Je stuurt het bloed op en zij onderzoeken dit in hun laboratorium.

  Maar om een betrouwbare uitslag te krijgen is het uiteraard wel belangrijk dat het bloed in een goed laboratorium wordt onderzocht.

  Om het voor jou wat makkelijker te maken deed Babyopkomst wat onderzoek naar deze laboratoria en kwam bij Minami uit als betrouwbare partner. Zij laten hun bloed testen in het laboratorium van Omegaquant, een gerenommeerd en onafhankelijk laboratorium wat al vele jaren bestaat en geleid wordt door artsen.

  Hoe doe je een DHA test?

  Het is heel simpel:

  • Maak de top van je vinger schoon en warm zodat het bloed makkelijker toestroomt
  • Met het bijgeleverde kleine naaldje prik je in je vinger.
  • Doe 1 druppel bloed op het testkaartje en stuur het kaartje op.
  • Binnen 1-2 weken krijg je de uitslag met een gepersonaliseerd advies hoe jij (indien nodig) je omega 3 inname kunt aanpassen.

  Er is overigens ook een DHA test beschikbaar om de hoeveelheid omega 3 in de moedermelk te testen. Omega 3 vetzuren zijn ook na de geboorte ontzettend belangrijk, onder andere voor een goede hersenontwikkeling van je baby die na de geboorte nog vele jaren verder ontwikkelen.

  Meer weten over de voordelen van omega 3 vetzuren, wij hebben er een blog over geschreven.

  Bronnen:

  * Omega-3-vetzuurinname van zwangere vrouwen en vrouwen in de vruchtbare leeftijd in de Verenigde Staten: potentieel voor een tekort?  

  ** Omega‐3 fatty acid addition during pregnancy 

  *** Omega-3-vetzuursuppletie tijdens de zwangerschap - omega-3-status bij aanvang en vroeggeboorte: verkennende analyse van een gerandomiseerde gecontroleerde studie 

  Meer lezen

  Griepprik zwanger
  Omega 3 in zwangerschap
  Zwangerschapstest
  Onderwerpen A-Z zwanger
  Omgaan met stress in de zwangerschap
  Hoeveel mag je aankomen in de zwangerschap?

  Dit bericht delen of bewaren?

  Deel dit bericht via Facebook, Twitter, e-mail of WhatsApp. Later lezen of zelf bewaren? Mail het dan naar jezelf.

  Met een zelfverzekerd gevoel bevallen?
  In deze cursussen antwoorden op al jouw vragen.

  Gerelateerde berichten
  Alcohol In De Zwangerschap Kan 1 Glaasje Kwaad
  Alcohol in de zwangerschap

  Wat doen alcohol met je baby in de zwangerschap?

  Tweeling, 1 Of 2 Eiig, Dit Is Het Verschil
  Meerling zwangerschap

  Hoe ontstaat een twee (of meer) ling eigenlijk? Is het erfelijk?

  Echo
  Echo

  Welke echo's kun je in de zwangerschap krijgen en welke zijn standaard?

  Pretecho, Waar Let Je Op Als Je Een Pretecho Wilt Laten Maken
  Pret echo

  Als je een pretecho wilt laten maken zijn er een aantal dingen die je van te voren moet weten en Lees meer

  zelf hartje luisteren
  Zelf naar het hartje luisteren baby

  Als partner kun je prima zelf het hartje luisteren van je baby. Wij leggen uit hoe.

  zwangerschapscontroles
  Wel of niet mee op controle

  Gaat je partner mee op controle en zo ja hoe vaak dan?