Vette vis voor hersenontwikkeling baby
Een slimmer kind door juiste voeding?
Visvetzuren, met name DHA een omega-3 vetzuur, zijn heel belangrijk in de zwangerschap en de periode dat je borstvoeding geeft. Ze zijn onder andere nodig voor een goede ontwikkeling van de hersenen van je baby.
Vette vis voor hersenontwikkeling baby
Een slimmer kind door juiste voeding?
Visvetzuren, met name DHA een omega-3 vetzuur, zijn heel belangrijk in de zwangerschap en de periode dat je borstvoeding geeft. Ze zijn onder andere nodig voor een goede ontwikkeling van de hersenen van je baby.
Visvetzuren onmisbaar voor hersenontwikkeling
En dit geldt zowel tijdens de zwangerschap en de eerste 20 jaar daarna.
De hersenen van de foetus groeien heel snel tijdens de zwangerschap en wegen bij de geboorte ongeveer 350 gram.
De hersenen blijven de eerste 20 levensjaren groeien en verdrievoudigen in grote.
De hersenen bestaan voor ongeveer 50% uit vet, voornamelijk meervoudig onverzadigde lange ketenvetzuren, waarvan de belangrijkste de omega 3 vetzuren zijn.
Dit zijn de vetzuren die vooral voorkomen in vette vis.
Start met vette vis eten in de zwangerschap!
Wees gerust, als je geen vis lust geven we later in het artikel alternatieven om voldoende omega 3 vetzuren binnen te krijgen.
Onderzoeken over de hele wereld hebben aangetoond dat het eten van vette vis tijdens de zwangerschap, maar ook tijdens de periode van borstvoeding en daarna heel belangrijk is voor de ontwikkeling van de hersenen van de foetus/baby.
De omega 3 vetzuren die in vette vis zitten, en voor de ontwikkeling van de hersenen zo belangrijk zijn, kunnen niet door het menselijk lichaam worden aangemaakt.
Jij en je kind moeten ze dus via de voeding binnenkrijgen.
Slimmer kind door eten vette vis?
Uit onderzoek is gebleken dat kinderen van moeders die voldoende vette vis aten tijdens de zwangerschap en de periode van borstvoeding, betere communicatieve vaardigheden en een hoger IQ hebben.
Ook de fijne motoriek en de sociale ontwikkeling zou duidelijk beter zijn. Hoe dit precies werkt lees je in dit nieuwsartikel
Naast een betere ontwikkeling van de hersenen wordt de kans op een vroeggeboorte en een te kleine baby ook verkleind door voldoende visvetzuren binnen te krijgen.
Helaas blijkt uit onderzoek dat minder dan 25% van alle zwangeren voldoende omega 3 vetzuren binnenkrijgen.
Lust je geen vis? Verderop in deze blog geven wealternatieven om de zo gezonde omega 3 vetzuren binnen te krijgen.
Hoeveel vis moet je eten?
Eet liefst meerdere porties vette vis (ansjovis, atlantische makreel, forelfilet, haring, niet rauw eten, wel als rolmops bv, sardines en zalm) per week tijdens je zwangerschap, maar ook als je borstvoeding geeft, om je kind een zo goed mogelijke ontwikkeling van de hersenen te geven en de kans op vroeggeboorte of een te kleine baby te voorkomen.
De laatste onderzoeken geven aan dat je 450 mg DHA (vis vetzuur) per dag binnen zou moeten krijgen, dat zijn 2 tot 4 porties vette vis. De Gezondheidsraad adviseert 2 porties vis per week, waarvan 1 portie vette vis. Dit is niet voldoende om 450mg DHA binnen te krijgen. Vette vis kan ook veel verontreinigingen bevatten, als je zoveel vis eet dat je aan de 450 mg komt krijg je waarschijnlijk teveel van deze verontreinigingen binnen. Lees ook het hoofdstuk over gifstoffen in vis.
Omdat de hersenen in de eerste 20 levensjaren verdrievoudigen in grote, is het belangrijk je kind, na de periode van borstvoeding, vis te leren eten.
Ook al lust jij het zelf niet, je kind heeft er op voorhand niets op tegen. Probeer je kind dus meerdere keren per week vette vis te eten te geven.
Uit onderzoek is gebleken dat kinderen van moeders die voldoende vette vis aten, betere communicatieve vaardigheden en een hoger IQ hebben...
Daarnaast is uit recente onderzoeken gebleken dat een goede omega-3 status in je bloed het risico op vroeggeboorte met 10% vermindert.
Redenen genoeg dus om extra aandacht te besteden aan je omega-3 inname.
Wat als je geen vis lust?
Vissen halen de omega 3-vetzuren uit de algen die ze eten.
Omega 3 is dus ook rechtstreeks uit algen te winnen. Er zijn supplementen met omega 3-vetzuren uit algen mocht je vegetarisch eten of vegan leven.
Als je een supplement met visolie koopt, let er dan op dat het inderdaad EPA en DHA bevat (dagdosering EPA en DHA voor zwangeren volgens laatste onderzoek 500-1000mg, waarvan tenminste 450 mg DHA).
Gebruik tijdens de zwangerschap geen levertraan omdat dit veel vitamine A bevat.
Wist je dat jouw voeding nú al van invloed is op de gezondheid van je kind voor de rest van zijn leven?
Je wilt je kindje de best mogelijke start geven, maar hoe doe je dat eigenlijk? Gezonde voeding hoeft echt niet moeilijk, tijdrovend of ingewikkeld te zijn. Diëtiste Anouk leert je hoe je met kleine aanpassingen goed voor jezelf en je baby kunt zorgen.
Gezond zwanger zijn en goed voor je kindje zorgen begint hier.
Let op, giftige stoffen in vis
Naast veel gezonde voedingsstoffen kunnen vette vissen en roofvissen ook kwik, dioxinen en PCB's bevatten.
Die stoffen komen in de vis terecht door milieuvervuiling.
In het algemeen zijn de gezondheidsvoordelen van het eten van vette vis groter dan de nadelen.
Vermijd deze vissoorten:
Vanwege de dioxinen wordt het eten van paling uit de grote rivieren afgeraden. Als je paling koopt, vraag dan of het kweekpaling is of paling uit het IJsselmeer.
In verband met te hoge concentraties kwik, wat schadelijk is voor je ongeboren kind, worden de volgende vissoorten afgeraden:
- koningsmakreel (Atlantische makreel is wel een goede keuze)
- tonijn
- zwaardvis
- paling
- en ook pangasius is sterk vervuild met kwik.
Vacuüm verpakte vis eten tijdens de zwangerschap wordt ook afgeraden omdat hierin de listeria bacterie kan voorkomen.
Vissen met hoge concentraties vetzuren én lage concentraties kwik zijn:
- ansjovis
- atlantische makreel
- forelfilet
- haring (niet rauw eten, wel als rolmops bv)
- sardines
- zalm
Lees ook ons dossier Voeding in de zwangerschap
Bronnen:
Meyers, GJ en Davidson, PhW
Hibbeln ea (ALSPAC study)
Voedingscentrum
Tijdschrift voor verloskundigen nov 2019
Dit bericht delen of bewaren?
Deel dit bericht via Facebook, Twitter, e-mail of WhatsApp. Later lezen of zelf bewaren? Mail het dan naar jezelf.
Met een zelfverzekerd gevoel bevallen?
In deze cursussen antwoorden op al jouw vragen.