Ook a.s. papa moet gezond eten

Ook a.s. papa moet gezond eten

Leefstijl man minstens zo belangrijk als je zwanger wilt worden!

Veel onderzoeken hebben al aangetoond dat de voedingsstatus van de vrouw vóór de zwangerschap van belang is voor de kans om zwanger te worden EN van invloed is op de gezondheid van het kind voor de rest van haar leven.
De a.s. vader werd tot nu toe buiten schot gelaten.
Maar nu hebben wetenschappers aangetoond dat de voeding van de a.s. vader ook heel belangrijk is.
Een groep Canadese biomedici was benieuwd naar de invloed van foliumzuur, oftewel vitamine B11, op het sperma van mannen.
Het is bekend dat een gebrek aan foliumzuur in het dieet van vrouwen tot allerlei ontwikkelingsproblemen bij de baby kan leiden. Een open ruggetje bijvoorbeeld, of een hazenlip.
De onderzoekers hebben gekeken of een gebrek aan deze vitamine in het dieet van de vader ook invloed heeft op de nakomelingen, en via welk mechanisme.
Omdat het niet zo makkelijk is om een dergelijk onderzoek uit te voeren met mensen, werkten de Canadezen met muizen. Ze voedden twee groepen mannetjesmuizen van jongs af aan op met een bepaald dieet. De ene groep kreeg een gezond dieet. De andere werd opgevoed op een dieet met erg weinig foliumzuur (vijftien procent van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid). Daarna lieten de onderzoekers de mannetjes paren met gezonde, goed gevoede vrouwtjesmuizen.

Invloed op je vruchtbaarheid:

Het gebrek aan foliumzuur bleek om beginnen een duidelijk effect te hebben op de vruchtbaarheid van de mannetjes.
De mannetjesmuizen met een gebrek aan de vitamine wisten maar in 52 procent van de gevallen een wijfje te bezwangeren. Bij de gezond opgevoede muizen leidde het paren in 85 procent van de gevallen tot een zwangerschap.
Verder bleek een flink percentage van de nakomelingen van de mannetjes met het gebrekkige dieet geboorteafwijkingen te hebben.
Maar liefst 27 procent van de kinderen van deze mannetjes had afwijkingen zoals een misvormde schedel, een misvormde ruggengraat of gebrekkige ontwikkeling van de pootjes. Onder de nakomelingen van de gezond opgevoede mannetjes had maar 3 procent van de jongen zo’n gebrek.
Dit onderzoek levert hiermee hard bewijs dat het dieet van een man de genetische opmaak van z’n sperma beïnvloedt, en daarmee ook invloed heeft op zijn nakomelingen

Steeds meer onderzoeken tonen aan dat de leefstijl van de a.s. vader heel belangrijk is voor de gezondheid van hun kinderen.

Een paar jaar geleden is al aangetoond dat overgewicht van vaders de insulinehuishouding van hun dochters verandert. Bij ratten; maar er zijn aanwijzingen dat het bij mensen net zo werkt. Ook de aanleg voor andere stofwisselingsziekten, zoals hart- en vaataandoeningen, wordt mogelijk beïnvloed door de leefstijl en gezondheid van de vader.
Wetenschappers vermoeden dat dit komt door epigenetische veranderingen van het sperma. Epigenetisch houdt in dat het niet de genen zelf zijn die veranderen, maar dat hun activiteit verandert. Genen kunnen ‘aan’ en ‘uit’ staan, en hard of minder hard werken. Voor een belangrijk deel wordt dit geregeld door zogenoemde methylering van het DNA, waarbij methylgroepen delen van genen ‘afplakken’.
Analyse van het sperma van de twee groepen mannetjes in het onderzoek naar foliumzuur liet zien waar dit door kwam. Inderdaad, door verschillen in methylering van het DNA. De onderzoekers zagen dat in de mannetjes met een gebrek aan foliumzuur bepaalde genen uit stonden. Andere genen waren juist weer extra actief ten opzichte van diezelfde genen bij de gezond opgevoede mannetjes. Ook bleken er duidelijke verschillen te zijn in de activiteit van diverse genen in de nakomelingen van beide groepen.
Dit onderzoek levert hiermee hard bewijs dat het dieet van een man de genetische opmaak van z’n sperma beïnvloedt, en daarmee ook invloed heeft op zijn nakomelingen. Bij muizen; maar er zijn dus aanwijzingen uit zowel epidemiologische studies als studies naar de samenstelling van sperma dat voor mensen hetzelfde geldt.
Het advies lijkt dus te zijn:

Leef gezond, of je nu het kind negen maanden bij je draagt, of alleen het zaad levert.

Gerelateerde berichten
Ovulatietest Hoe Werkt De Ovulatie Test
Je vruchtbare dagen berekenen? Helpt een ovulatietest?

Overweeg je te starten met ovulatietesten? Wij vertellen je of dat wel of niet zinvol is.

Zwangerschapstest midstream
Zwangerschapstest

Wanneer doe je een zwangerschapstest? Is een vroege test betrouwbaar? Antwoord op al je vragen over zwangerschapstesten.

Pregnancy Test On Calendar And Baby Shoes
10 To Do’s bij kinderwens

Jullie denken na over zwanger worden, hebben jullie al stilgestaan bij de volgende zaken die van belang zijn voor je Lees meer

Voeding in zwangerschap
Kinderwens? Leefstijl vóór bevruchting van cruciaal belang

Ruim voor je zwangerschap zouden jullie al een gezonde leefstijl moeten aanhouden. Waarom dat zo is?

Zwanger Worden, Wacht Niet Te Lang. Leeftijd Is Belangrijk Voor Je Kansen
Wacht niet te lang met zwanger worden

Jullie kansen om zwanger te worden nemen met het stijgen van de leeftijd snel af. Ook bij mannen.

Foliumzuur Vermindert Niet Alleen Het Risico Op Open Rug
Foliumzuur

Foliumzuur is één van de vitaminen waar je als zwangere extra van nodig hebt. Het vermindert onder andere het risico Lees meer

Zoek binnen de site

Alles over zwanger worden

Meer over zwanger worden

Dit bericht delen of bewaren?

Deel dit bericht via Facebook, Twitter, e-mail of WhatsApp. Later lezen of zelf bewaren? Mail het dan naar jezelf.

Wil je zwanger worden of ben je zwanger?
Met deze cursussen werk je aan een gezonde leefstijl.