To do's zwangerschap eerste trimester
Er komt veel op je af, wat moet je allemaal regelen?
Wij maken het je net iets makkelijker door per week van je zwangerschap op een rijtje te zetten wat je in deze periode zou moeten regelen.
To do's zwangerschap eerste trimester
Er komt veel op je af, wat moet je allemaal regelen?
Wij maken het je net iets makkelijker door per week van je zwangerschap op een rijtje te zetten wat je in deze periode zou moeten regelen.
Jouw to do's in eerste trimester zwangerschap
Week 4 zwangerschap:
Zorg dat je gezond en gevarieerd eet. Lukt gezond eten niet omdat je misselijk bent, neem dan een multivitamine voor zwangere vrouwen.
Als je nog geen foliumzuur slikt, begin er gelijk mee. Foliumzuur moet je slikken van 4 weken vóór de zwangerschap tot en met week 10. Foliumzuur vermindert het risico op neurale buisdefecten zoals een open rug en gespleten lip en ondersteunt de groei van je baby.
Daarnaast is het advies om dagelijks 10 mg vitamine D te slikken. Vitamine D is nodig voor de weerstand en voor een goede ontwikkeling van de botten van je baby.
Daarnaast heb je extra visvetzuren (omega-3) nodig als je zwanger bent. Omega-3 vetzuren verlagen het risico op een vroeggeboorte én zijn nodig voor een goede ontwikkeling van de hersenen en ogen van je baby.
Stoppen met roken; roken kan veel meer schade toebrengen dan de meeste ouders weten. Je baby wordt niet alleen kleiner, maar ook bepaalde afwijkingen komen vaker voor bij baby’s van moeders die roken. Je verloskundige of huisarts kan je helpen met het stoppen met roken.
6 weken zwanger:
Als je 6 weken zwanger bent is het tijd om de verloskundige te bellen voor je eerste afspraak. Gemiddeld ga je tussen 8 en 10 weken voor het eerst op controle. Door in week 6 te bellen weet je zeker dat er ruimte is in de agenda.
Dagboek bijhouden: een zwangerschap is een bijzondere periode. Niet alleen voor jullie nu, maar ook voor je kind later is het heel leuk om terug te kunnen lezen wat er allemaal gebeurde tijdens de zwangerschap. Hoe hebben jullie deze periode beleefd, wat waren de bijzonderheden? Wat was belangrijk nieuws?
Vertellen? De meningen verschillen wanneer je vertelt dat je zwanger bent.
Vroeg vertellen is niet alleen leuk, je wil het immers graag met iedereen delen, maar mocht je zwangerschap misgaan, dan is het ook fijn dat mensen je kunnen steunen. Het nadeel is wel dat je zwangerschap vanaf dat moment ‘van iedereen’ is en geen geheimpje meer van jullie samen. Ook voor de andere kinderen kan vroeg vertellen een nadeel zijn, negen maanden duren lang voor kinderen.
Week 7 zwangerschap:
Eerste controle: bereid je goed voor op je eerste controle.
Schrijf op: wanneer gestopt met anticonceptie, wat was de eerste dag van de laatste menstruatie, wanneer was je test positief.
Vraag bij ouders na of er bijzonderheden voorkomen in de medische voorgeschiedenis, wellicht ooit een doodgeboren kindje of een kindje met afwijkingen in de naaste familie? Wat was de oorzaak? Komen er ziekten voor in de familie?
Verzamel zoveel mogelijk gegevens. Maak een lijstje met vragen die jullie willen stellen. Eventueel kun je hier een formulier invullen met alle gegevens die je verloskundige van je nodig heeft.
Week 8 zwangerschap:
Lees beide de informatie over prenatale screeningen bespreek samen of je wel of geen onderzoeken wilt naar aangeboren afwijkingen.
9 weken zwanger:
Als je borsten pijnlijk zijn is het tijd om een goede zwangerschapsbeha te kopen. Een zwangerschapsbeha biedt betere ondersteuning, is van ander materiaal gemaakt en heeft meestal geen naden over je borst.
Je broeken gaan waarschijnlijk strak zitten. Je kunt dit oplossen met een tussenstuk voor de band, maar dat helpt niet voor het strak zitten om heupen en benen. Tijd om een comfortabele zwangerschapsbroek te kopen!
Week 10 zwangerschap:
Ga je oriënteren op kraamzorg. Kraamzorg regel je in principe voor 16 weken…
11 weken zwanger:
Vertel je werkgever dat je zwanger bent. Je werkgever is vanaf dat moment verplicht je te informeren over mogelijke risico’s en indien nodig je werk aan te passen. Zo mag je niet zwaar tillen en zijn nachtdiensten niet verplicht als je zwanger bent.
Week 12 zwangerschap:
Een kind kost veel geld, overweeg of jullie een spaarplan willen starten en informeer naar alle voor- en nadelen van spaarplannen.
Kijk ook eens naar de regels rondom zwangerschapsverlof - ouderschapsverlof en geboorteverlof voor je partner.
Week 13:
Maak een afspraak met de tandarts als je al even niet geweest bent. Tandvleesontstekingen komen vaker voor in de zwangerschap, vaak merk je er niets van. Maar ze kunnen wel schadelijk zijn en geven een verhoogd risico op vroeggeboorte. Laat je gebit daarom extra controleren.
Meer lezen
Dit bericht delen of bewaren?
Deel dit bericht via Facebook, Twitter, e-mail of WhatsApp. Later lezen of zelf bewaren? Mail het dan naar jezelf.
Met een zelfverzekerd gevoel bevallen?
In deze cursussen antwoorden op al jouw vragen.