Kraamzorg

Kraamzorg regelen

Tijdens de eerste controle bij de verloskundige, krijg je meestal een inschrijfformulier mee voor kraamverzorgster. In principe moet je de kraamverzorgster voor de 16e week van je zwangerschap aanvragen.

Kraamzorg wordt vergoed vanuit de basiszorgverzekering, maar kent wel een eigen bijdrage. In 2020 is deze eigen bijdrage € 4,50 per uur. Afhankelijk van hoe je verzekerd bent, kan het zijn dat deze eigen bijdrage vergoed wordt vanuit je aanvullende verzekering. Check bij je zorgverzekeraar met welke kraamcentra zij een contract hebben.

Kwaliteit

De kwaliteit van zorg natuurlijk erg belangrijk, vraag je verloskundige of zij ervaring heeft met het kraamcentrum waar jij voor wilt kiezen.

Er zijn verschillende vormen van kraamzorg, jij kiest wat het beste bij jullie past. Natuurlijk moet je dan wel weten wat je van een kraamverzorgster mag verwachten.
Naast de verschillende vormen van kraamzorg scheelt het ook per kraamcentrum hoe flexibel ze zijn qua werkuren. Werkt jouw partner bijvoorbeeld onregelmatige diensten dan is het bij sommige kraamcentra mogelijk om buiten de standaard kantooruren kraamzorg te krijgen.

Als je borstvoeding gaat geven is het belangrijk dat je checkt of het kraamcentrum van jouw keuze pro borstvoeding is en bijvoorbeeld lactatiekundigen (borstvoedingsdeskundigen) in dienst heeft die ingeschakeld kunnen worden mocht de borstvoeding niet direct lekker lopen.

Regel je kraamzorg op tijd. In principe voor de 16e week

Welke vormen van kraamzorg zijn er?

Volledige kraamzorg: Bij deze vorm van zorg heb je 6 tot 8 dagen hulp. De kraamverzorgster verzorgt jou, je baby en de eventuele andere kinderen.
In het huishouden doet ze de dingen die noodzakelijk zijn voor een goede hygiene voor moeder en kind.

Een kraamverzorgster is geen werkster!

De kraamverzorgster staat je op alle fronten bij, ze leert je de baby te baden, helpt je met voeden en lost alle dagelijkse probleempjes bij moeder en kind op.
Als je kiest voor deze vorm van kraamverzorgster kun je zelf volledig herstellen van je bevalling en na 8 dagen heb je zoveel van je kraamverzorgster geleerd dat je de verzorging van je baby zelf goed aan kan.

Het aantal uren kraamzorg wat je krijgt wordt vastgesteld aan de hand van het landelijk indicatieprotocol en is gemiddeld 49 uur bij borstvoeding en 45 uur bij flesvoeding.

Tijdens de intake die een medewerkster van het kraamcentrum houdt in de zwangerschap wordt beoordeeld of jij hoogstwaarschijnlijk genoeg hebt aan deze uren. Bij bijzondere situaties kan het zijn dat er extra uren worden toegekend.

Na de bevalling bepaalt je verloskundige of het aantal uren zorg voldoende is. Bij problemen of bijzondere situaties in de kraamdagen kunnen meer uren worden toegekend. Je verloskundige moet de indicatie hiervoor stellen.

Gedeeltelijke kraamzorg:
Hierbij heb je 4 uur per dag hulp. De kraamverzorgster helpt je met baden, verschonen ed. Maar ze zal niet zoveel tijd over hebben om de visite te verzorgen of om te koken.
Ook zal ze minder tijd hebben om alles met jou door te praten en je van alles te leren. Deze vorm van kraamzorg is minder geschikt als je verder niemand in huis hebt die je kan helpen. Heb je een partner of moeder die graag bij je wil kramen, dan kan je voor deze vorm kiezen

Wijkzorg:
Hierbij komt de kraamverzorgster de eerste 4 dagen 2 x per dag een uurtje en de laatste 4 dagen 1 x per dag. Zij komt alleen voor de zorg van baby en moeder.

Verder neemt ze je niets uit handen. Deze vorm van zorg is alleen geschikt als je een goede prive kraamverzorgster hebt. Bijvoorbeeld een ervaren moeder, vriendin of partner die van wanten weet.

Een moeder heeft wel ervaring in verzorging van de baby en kan jouw vertroetelen, maar medische kennis, die een kraamverzorgster wel heeft, ontbreekt!

Wat doet een kraamverzorgster wel en niet?

Kraamzorg bij bevalling

Bij een thuisbevalling wordt de kraamverzorgster door de verloskundige gebeld. Afhankelijk van wat jullie afgesproken hebben komt de kraamverzorgster aan het begin van de bevalling om jou extra te ondersteunen óf pas tegen de tijd dat je zo'n 8 cm ontsluiting hebt waarbij ze vooral komt om de verloskundige bij te staan.

Tijdens de bevalling ondersteunt ze jou en je partner en ze assisteert de verloskundige.

Na de geboorte blijft de kraamverzorgster in ieder geval tot alles weer aan kant is en jullie verzorgd zijn. Beval je 's avonds, of 's nachts, dan gaat de kraamverzorgster naar huis als moeder en kind prima verzorgd zijn en het tijd wordt om te gaan slapen.
Beval je overdag dan blijft ze uiteraard tot eind van de werkdag bij jullie.

Kraamzorg tijdens de kraamdagen

Je kraamverzorgster is, als het goed is, je steun en toeverlaat in de eerste 7-8 dagen na de geboorte. Zij leert je alles wat je moet weten over de verzorging van de baby, ze helpt je met aanleggen (als je borstvoeding geeft) of legt uit hoe je flesvoeding klaarmaakt.
Geeft je allerlei tips voor als de baby 's nachts huilt e.d. Beurt je op als je het even niet ziet zitten en kent allerlei foefjes om e.e.a. zo soepel mogelijk te laten verlopen.

Daarnaast verzorgt ze jou, je baby en eventuele andere kinderen. Ze controleert of je normaal bloed verliest, of je baarmoeder goed inkrimpt, of je borsten niet neigen tot ontsteken, hoe de eventuele wond geneest enz. De eerste dagen doet zij je baby in bad en verschoont hem. Na een paar dagen zal je dat langzaam maar zeker van haar over gaan nemen. Zij staat je dan bij en geeft je tips.

Een kraamverzorgster houdt je huishouden glad, maar is geen werkster!

Onderstaande werkzaamheden zijn sterk afhankelijk van het aantal uren zorg waar jullie voor gekozen hebben en het aantal uren die je zijn toegewezen en de situatie in het gezin. Je kunt je voorstellen dat er minder tijd overblijft voor het huishouden als er meerdere kinderen in het gezin zijn of er bepaalde problemen zijn.

 • De douche en wc houdt ze goed schoon.
 • Ze verschoont jullie bed en het babybedje dagelijks.
 • Als er tijd voor is stoft en zuigt ze om het glad te houden, maar je mag niet van de kraamverzorgster verwachten dat ze je hele huis poetst.
 • Ze kookt voor het hele gezin.
 • Ze  voorziet je visite van koffie e.d.
 • En dan houdt ze ook nog tijd over om met jou te babbelen en alle dingen door te spreken. De meeste kraamverzorgsters hebben erg veel ervaring met alles wat bij de zorg van een baby komt kijken en ook alle emoties die een bevalling en een baby met zich meebrengen. Je kunt dus vrij over alle dingen met haar praten, ze zal niet gauw iets gek vinden, het meeste dingen heeft ze al veel vaker meegemaakt.
 • De kraamverzorgster is de schakel tussen jullie en de verloskundige. Ze rapporteert bijzonderheden aan je verloskundige tijdens de visites die de verloskundige maakt, en belt de verloskundige op als ze bijzonderheden aantreft.

Uiteraard mag je dit alles niet verwachten als je geen hele dagen kraamverzorgster hebt. Heb je er bijvoorbeeld voor gekozen om wijkkraamverzorgster aan te vragen, dan zal de kraamverzorgster niet meer doen dan de baby en jou verzorgen.

JE KRAAMVERZORGSTER IS EEN BAKEN IN ONZEKERE TIJDEN, DIE JE LEERT VERTROUWT TE RAKEN MET ALLE NIEUWE EMOTIES EN HANDELINGEN.

De kraamverzorgster – Je reddende engel?

Als je thuis bevalt is de kraamverzorgster vaak ook bij de bevalling aanwezig en zij blijft dan gedurende 6 tot 8 dagen na de bevalling bij jullie in huis. Fijn zo iemand met alle ervaring die ze met je kan en wil delen. Ze helpt je met van alles, maar is zeker geen huishoudster. Normaal gesproken wordt de kraamverzorgster bij zo'n 7-8 cm ontsluiting door de verloskundige gebeld.

Tijdens de bevalling ondersteunt ze jou en je partner en ze assisteert de verloskundige. Na de geboorte blijft de kraamverzorgster in ieder geval tot alles weer aan kant is en jullie verzorgd zijn.

Je kraamverzorgster is, als het goed is, je steun en toeverlaat in de eerste 8 dagen na de geboorte.

Zij leert je alles wat je moet weten over de verzorging van de baby, ze helpt je met aanleggen(als je borstvoeding geeft) of legt uit hoe je flesvoeding klaarmaakt. Geeft je allerlei tips voor als de baby's nachts huilt ed. Beurt je op als je het even niet ziet zitten en kent allerlei foefjes om e.e.a. zo soepel mogelijk te laten verlopen.

Je kraamverzorgster is een baken in onzekere tijden, die je leert vertrouwd te raken met al die nieuwe emoties en handelingen...

Daarnaast verzorgt ze jouw, je baby en eventuele andere kinderen.
Ze controleert of je bloedverlies normaal is, of je baarmoeder goed inkrimpt, of je borsten niet neigen tot ontsteken, hoe de eventuele wond geneest enz.
De eerste dagen doet zij je baby in bad en verschoont hem. Na een paar dagen zullen jij en je partner dat langzaam maar zeker van haar over gaan nemen. Zij staat jullie dan bij en geeft tips.

Verder houdt ze het huishouden glad, maar een kraamverzorgster is geen werkster!

Onderstaande werkzaamheden zijn sterk afhankelijk van het aantal uren zorg die je zijn toegewezen en de situatie in het gezin. Je kunt je voorstellen dat er minder tijd overblijft voor het huishouden als er meerdere kinderen in het gezin zijn of er bepaalde problemen zijn:

 • De douche en wc houdt ze goed schoon.
 • Ze verschoont jullie bed en het babybedje dagelijks.
 • Als er tijd voor is stoft en zuigt ze om het glad te houden, maar je mag niet van de kraamverzorgster verwachten dat ze je hele huis poetst.
 • Verder kookt ze voor het hele gezin.
 • En ze voorziet je visite van koffie ed.

En houdt ze ook nog tijd over om met jou te babbelen en alle dingen door te spreken.
De meeste kraamverzorgsters hebben erg veel ervaring met alles wat bij de zorg van een baby komt kijken en ook alle emoties die een bevalling en een baby met zich meebrengen. Je kunt dus vrij over alle dingen met haar praten, ze zal niet gauw iets gek vinden, het meeste dingen heeft ze al veel vaker meegemaakt.

Daarnaast is de kraamverzorgster de schakel tussen jullie en de verloskundige.

Ze rapporteert bijzonderheden aan je verloskundige tijdens de visites die de verloskundige maakt, en belt de verloskundige op als ze bijzonderheden aantreft.
Uiteraard mag je dit alles niet verwachten als je geen hele dagen kraamverzorgster hebt. Heb je er bijvoorbeeld voor gekozen om wijk kraamverzorgster aan te vragen, dan zal de kraamverzorgster niet meer doen dan de baby en jou verzorgen.

Wat te doen als je kraamverzorgster niet bevalt?

Een kraamverzorgster is een aantal dagen in jouw huis, wat nu als je niet met haar kunt opschieten?

Hoe je het ook went of keert, tijdens de kraamdagen heb je ineens iemand in huis die constant om je heen is, zich overal mee ‘bemoeit’ en jouw huishouden draaiende houdt. Voor sommige kraamvrouwen is dit best even wennen, maar uiteindelijk kunnen ze toch genieten van alle zorg en aandacht die de kraamverzorgster geeft.

Het kan echter voorkomen dat je de kraamverzorgster niet goed vindt, of dat jullie elkaar niet liggen.

Als je, om wat voor reden dan ook, eigenlijk vindt dat het niet goed loopt met de kraamverzorgster, bespreek dit dan met je verloskundige.

Zij zal dan bekijken of er bepaalde wijzigingen door gevoerd kunnen worden die de situatie verbeteren, of, in het ergste geval, kan ze informeren of het mogelijk is dat er een andere kraamverzorgster komt. Afhankelijk van de drukte bij het kraamcentrum lukt dit vaak wel.

Het kan ook voorkomen dat je, achteraf gezien, toch te weinig kraamzorg hebt aangevraagd of toegewezen gekregen. Mocht je het aantal uren dat je hebt aangevraagd willen wijzigen (bv. van wijkzorg naar volledige kraamzorg) overleg dit dan met je verloskundige. Soms is het mogelijk om dit tijdens de kraamdagen nog te veranderen.

Gerelateerde berichten

Fit En In Balans Bevallen

Fit en in balans zwanger en bevallen

Lekker fit en ontspannen je zwangerschap door én heel goed voorbereid zijn op je bevalling. Deze online cursus bied je het allemaal

Voeding in zwangerschap online cursus

Voeding in zwangerschap

Gezonde voeding, zoooo belangrijk nu je zwanger bent. Maar wat is gezond en wat heb je nodig?

zwanger sporten

Sporten in zwangerschap

Welke sporten mag je wel of niet uitoefenen en waar moet je op letten qua intensiteit?

Zwanger Van Week Tot Week, Zwangerschapskalender Van Babyopkomst

Zwanger van week tot week

Hoe ontwikkelt je baby zich in de zwangerschap én wat gebeurt er in jouw lijf lees je per week van je zwangerschap

Online Zwangerschapscursus Gezonde Voeding

To Do’s zwangerschap

Jouw to-do’s in de zwangerschap.
per trimester gerangschikt. Zo heb je een overzichtelijke lijst van alles wat je moet regelen.

Echo

Echo

Welke echo’s kun je in de zwangerschap krijgen en welke zijn standaard?

Lekker en gezond eten tijdens je zwangerschap.
Niet alleen voor jezelf, ook voor je nog ongeboren kindje.

Met een zelfverzekerd gevoel bevallen?
In deze cursussen antwoorden op al jouw vragen.

Leer alle signalen van je baby kennen.
Én hoe je hier het beste op kunt reageren.

Gerelateerde berichten
babynamen
De 20 leukste korte jongensnamen en meisjesnamen

Op zoek naar een leuke korte babynaam? Wij zetten de leukste voor je op een rij en geven tips hoe Lees meer

Child Care Written In Kids Letters
Kinderopvang regelen

Regel je kinderopvang op tijd! Waar let je op, welke vorm past bij jullie en wat zijn de kosten van Lees meer

Voorbereiden Op Je Bevalling
Waarom voorbereiden op bevalling

Waarom zou je je voorbereiden op je bevalling? Er is er nog nooit één blijven zitten, toch...

Babyuitzet Wat Koop Je Wanneer
Checklist babyuitzet

Wat heb je allemaal nodig en waar moet je op letten wanneer je het koopt? Werk de checklist af en Lees meer

To Do’s zwangerschap

Jouw to-do's in de zwangerschap. per trimester gerangschikt. Zo heb je een overzichtelijke lijst van alles wat je moet regelen.

Voorbereiden Op Je Bevalling
Waar kun je bevallen?

Wat zijn de voor- en nadelen van de verschillende plekken om te bevallen? Wij zetten de feiten op een rij.