Kraamzorg

Hoeveel uren krijg je en hoe regel je het?

In Nederland zijn we best uniek met onze goed geregelde kraamzorg. Iedereen die een baby krijgt heeft recht op kraamzorg vanuit de basiszorg, wel is er een eigen bijdrage. Hoeveel die is, welke vormen van kraamzorg er zijn en hoe jij alles goed regelt lees je in deze blog.

Kraamzorg

Hoeveel uren krijg je en hoe regel je het?

In Nederland zijn we best uniek met onze goed geregelde kraamzorg. Iedereen die een baby krijgt heeft recht op kraamzorg vanuit de basiszorg, wel is er een eigen bijdrage. Hoeveel die is, welke vormen van kraamzorg er zijn en hoe jij alles goed regelt lees je in deze blog.

Kraamzorg regelen

Tijdens de eerste controle bij de verloskundige, krijg je meestal een inschrijfformulier mee voor kraamverzorgster. In principe moet je de kraamverzorgster voor de 16e week van je zwangerschap aanvragen.

Kraamzorg wordt vergoed vanuit de basiszorgverzekering, maar kent wel een eigen bijdrage. In 2024 is deze eigen bijdrage voor kraamzorg thuis € 5,10 per uur.
Breng je je kraamdagen, zonder medische indicatie, in een kraamhotel door dan is je eigen bijdrage minimaal € 19,00 voor moeder én € 19,00 voor het kind. Maar dit kan ook hoger zijn. De zorgverzekering vergoed maximaal € 134,00 per dag, rekent het kraamhotel van jouw keuze een hoger bedrag dan betaal je ook het bedrag boven die € 134,00 .

Afhankelijk van hoe je verzekerd bent, kan het zijn dat deze eigen bijdrage vergoed wordt vanuit je aanvullende verzekering. Check bij je zorgverzekeraar met welke kraamcentra/kraamhotels zij een contract hebben.

Gratis Baby op komst pakket

Schrijf je in en ontvang ons nieuwste magazine, het 9 maanden plan, het handboek Gezond zwanger en nieuws omtrent jouw zwangerschap in je e-mail.

"*" geeft vereiste velden aan

 

Kwaliteit kraamzorg

De kwaliteit van zorg natuurlijk erg belangrijk, vraag je verloskundige of zij ervaring heeft met het kraamcentrum waar jij voor wilt kiezen.

Er zijn verschillende vormen van kraamzorg, jij kiest wat het beste bij jullie past. Natuurlijk moet je dan wel weten wat je van een kraamverzorgster mag verwachten.
Naast de verschillende vormen van kraamzorg scheelt het ook per kraamcentrum hoe flexibel ze zijn qua werkuren. Werkt jouw partner bijvoorbeeld onregelmatige diensten dan is het bij sommige kraamcentra mogelijk om buiten de standaard kantooruren kraamzorg te krijgen.

Als je borstvoeding gaat geven is het belangrijk dat je checkt of het kraamcentrum van jouw keuze pro borstvoeding is en bijvoorbeeld lactatiekundigen (borstvoedingsdeskundigen) in dienst heeft die ingeschakeld kunnen worden mocht de borstvoeding niet direct lekker lopen.

Regel je kraamzorg op tijd. In principe voor de 16e week

Overzicht onderwerpen

  Diverse vormen kraamzorg

  Volledige kraamzorg:

  Bij deze vorm van zorg heb je 6 tot 8 dagen hulp. De kraamverzorgster verzorgt jou, je baby en de eventuele andere kinderen.
  In het huishouden doet ze de dingen die noodzakelijk zijn voor een goede hygiene voor moeder en kind.

  Een kraamverzorgster is geen werkster!

  De kraamverzorgster staat je op alle fronten bij, ze leert je de baby te baden, helpt je met voeden en lost alle dagelijkse probleempjes bij moeder en kind op.
  Als je kiest voor deze vorm van kraamverzorgster kun je zelf volledig herstellen van je bevalling en na 8 dagen heb je zoveel van je kraamverzorgster geleerd dat je de verzorging van je baby zelf goed aan kan.

  Het aantal uren kraamzorg wat je krijgt wordt vastgesteld aan de hand van het landelijk indicatieprotocol en is gemiddeld 49 uur bij borstvoeding en 45 uur bij flesvoeding.

  Tijdens de intake die een medewerkster van het kraamcentrum houdt in de zwangerschap wordt beoordeeld of jij hoogstwaarschijnlijk genoeg hebt aan deze uren. Bij bijzondere situaties kan het zijn dat er extra uren worden toegekend.

  Na de bevalling bepaalt je verloskundige of het aantal uren zorg voldoende is. Bij problemen of bijzondere situaties in de kraamdagen kunnen meer uren worden toegekend. Je verloskundige moet de indicatie hiervoor stellen.

  Gedeeltelijke kraamzorg:

  Hierbij heb je 4 uur per dag hulp. De kraamverzorgster helpt je met baden, verschonen ed. Maar ze zal niet zoveel tijd over hebben om de visite te verzorgen of om te koken.
  Ook zal ze minder tijd hebben om alles met jou door te praten en je van alles te leren. Deze vorm van kraamzorg is minder geschikt als je verder niemand in huis hebt die je kan helpen. Heb je een partner of moeder die graag bij je wil kramen, dan kan je voor deze vorm kiezen

  Wijkzorg:

  Hierbij komt de kraamverzorgster de eerste 4 dagen 2 x per dag een uurtje en de laatste 4 dagen 1 x per dag. Zij komt alleen voor de zorg van baby en moeder.

  Verder neemt ze je niets uit handen. Deze vorm van zorg is alleen geschikt als je een goede prive kraamverzorgster hebt. Bijvoorbeeld een ervaren moeder, vriendin of partner die van wanten weet.

  Een moeder heeft wel ervaring in verzorging van de baby en kan jouw vertroetelen, maar medische kennis, die een kraamverzorgster wel heeft, ontbreekt!

  Wat doet kraamzorg?

  Kraamzorg bij bevalling

  Bij een thuisbevalling wordt de kraamverzorgster door de verloskundige gebeld. Afhankelijk van wat jullie afgesproken hebben komt de kraamverzorgster aan het begin van de bevalling om jou extra te ondersteunen óf pas tegen de tijd dat je zo'n 8 cm ontsluiting hebt waarbij ze vooral komt om de verloskundige bij te staan.

  Tijdens de bevalling ondersteunt ze jou en je partner en ze assisteert de verloskundige.

  Na de geboorte blijft de kraamverzorgster in ieder geval tot alles weer aan kant is en jullie verzorgd zijn. Beval je 's avonds, of 's nachts, dan gaat de kraamverzorgster naar huis als moeder en kind prima verzorgd zijn en het tijd wordt om te gaan slapen.
  Beval je overdag dan blijft ze uiteraard tot eind van de werkdag bij jullie.

  Kraamzorg tijdens de kraamdagen

  Je kraamverzorgster is, als het goed is, je steun en toeverlaat in de eerste 7-8 dagen na de geboorte.

  Zij leert je alles wat je moet weten over de verzorging van de baby, ze helpt je met aanleggen (als je borstvoeding geeft) of legt uit hoe je flesvoeding klaarmaakt.
  Geeft je allerlei tips voor als de baby 's nachts huilt e.d. Beurt je op als je het even niet ziet zitten en kent allerlei foefjes om e.e.a. zo soepel mogelijk te laten verlopen.

  Daarnaast verzorgt ze jou, je baby en eventuele andere kinderen. Ze controleert of je normaal bloed verliest, of je baarmoeder goed inkrimpt, of je borsten niet neigen tot ontsteken, hoe de eventuele wond geneest enz. De eerste dagen doet zij je baby in bad en verschoont hem. Na een paar dagen zal je dat langzaam maar zeker van haar over gaan nemen. Zij staat je dan bij en geeft je tips.

  Een kraamverzorgster houdt je huishouden glad, maar is geen werkster!

  Onderstaande werkzaamheden zijn sterk afhankelijk van het aantal uren zorg waar jullie voor gekozen hebben en het aantal uren die je zijn toegewezen en de situatie in het gezin. Je kunt je voorstellen dat er minder tijd overblijft voor het huishouden als er meerdere kinderen in het gezin zijn of er bepaalde problemen zijn.

  • De douche en wc houdt ze goed schoon.
  • Ze verschoont jullie bed en het babybedje dagelijks.
  • Als er tijd voor is stoft en zuigt ze om het glad te houden, maar je mag niet van de kraamverzorgster verwachten dat ze je hele huis poetst.
  • Ze kookt voor het hele gezin.
  • Ze  voorziet je visite van koffie e.d.
  • En dan houdt ze ook nog tijd over om met jou te babbelen en alle dingen door te spreken. De meeste kraamverzorgsters hebben erg veel ervaring met alles wat bij de zorg van een baby komt kijken en ook alle emoties die een bevalling en een baby met zich meebrengen. Je kunt dus vrij over alle dingen met haar praten, ze zal niet gauw iets gek vinden, het meeste dingen heeft ze al veel vaker meegemaakt.
  • De kraamverzorgster is de schakel tussen jullie en de verloskundige. Ze rapporteert bijzonderheden aan je verloskundige tijdens de visites die de verloskundige maakt, en belt de verloskundige op als ze bijzonderheden aantreft.

  Uiteraard mag je dit alles niet verwachten als je geen hele dagen kraamverzorgster hebt. Heb je er bijvoorbeeld voor gekozen om wijkkraamverzorgster aan te vragen, dan zal de kraamverzorgster niet meer doen dan de baby en jou verzorgen.

  De kraamverzorgster is je baken in onzekere tijden. Ze leert je vertrouwt te raken met je baby en omgaan met emoties.

  Kraamzorg bevalt niet

  Een kraamverzorgster is een aantal dagen in jouw huis, wat nu als je niet met haar kunt opschieten?

  Hoe je het ook went of keert, tijdens de kraamdagen heb je ineens iemand in huis die constant om je heen is, zich overal mee ‘bemoeit’ en jouw huishouden draaiende houdt.

  Voor sommige kraamvrouwen is dit best even wennen, maar uiteindelijk kunnen ze toch genieten van alle zorg en aandacht die de kraamverzorgster geeft.

  Het kan echter voorkomen dat je de kraamverzorgster niet goed vindt, of dat jullie elkaar niet liggen.

  Als je, om wat voor reden dan ook, eigenlijk vindt dat het niet goed loopt met de kraamzorg, bespreek dit dan met je verloskundige.

  Zij zal dan bekijken of er bepaalde wijzigingen door gevoerd kunnen worden die de situatie verbeteren, of, in het ergste geval, kan ze informeren of het mogelijk is dat er een andere kraamverzorgster komt. Afhankelijk van de drukte bij het kraamcentrum lukt dit vaak wel.

  Het kan ook voorkomen dat je, achteraf gezien, toch te weinig kraamzorg hebt aangevraagd of toegewezen gekregen. Mocht je het aantal uren dat je hebt aangevraagd willen wijzigen (bv. van wijkzorg naar volledige kraamzorg) overleg dit dan met je verloskundige.

  Soms is het mogelijk om dit tijdens de kraamdagen nog te veranderen.

  Meer lezen

  Voorkom verbranding baby
  De 20 leukste korte jongensnamen en meisjesnamen
  Kinderopvang regelen
  Waarom voorbereiden op bevalling
  Checklist babyuitzet
  To Do’s zwangerschap

  Dit bericht delen of bewaren?

  Deel dit bericht via Facebook, Twitter, e-mail of WhatsApp. Later lezen of zelf bewaren? Mail het dan naar jezelf.

  Met een zelfverzekerd gevoel bevallen?
  In deze cursussen antwoorden op al jouw vragen.

  Gerelateerde berichten
  Alcohol In De Zwangerschap Kan 1 Glaasje Kwaad
  Alcohol in de zwangerschap

  Wat doen alcohol met je baby in de zwangerschap?

  Tweeling, 1 Of 2 Eiig, Dit Is Het Verschil
  Meerling zwangerschap

  Hoe ontstaat een twee (of meer) ling eigenlijk? Is het erfelijk?

  Echo
  Echo

  Welke echo's kun je in de zwangerschap krijgen en welke zijn standaard?

  Pretecho, Waar Let Je Op Als Je Een Pretecho Wilt Laten Maken
  Pret echo

  Als je een pretecho wilt laten maken zijn er een aantal dingen die je van te voren moet weten en Lees meer

  zelf hartje luisteren
  Zelf naar het hartje luisteren baby

  Als partner kun je prima zelf het hartje luisteren van je baby. Wij leggen uit hoe.

  zwangerschapscontroles
  Wel of niet mee op controle

  Gaat je partner mee op controle en zo ja hoe vaak dan?