De kraamdagen

Tijdens de kraamdagen gebeurt er heel veel

Zowel op emotioneel als op medisch vlak.

Eerst moet de baby leren drinken en zich op temperatuur proberen te houden. Dan komen bij veel vrouwen de kraamtranen, hechtingen waar je wat last van krijgt, stuwing en een baby die lang niet altijd 's nachts slaapt.

Maar natuurlijk ook genieten van dit nieuwe wondertje. Jullie wondertje waar je alles wel van wilt weten. Hier vind je alle informatie over de kraamdagen, wat er zo leuk is, maar ook de minder leuke dingen.

Geniet van je kraamtijd, het is zo weer voorbij.

Kraamdag 1

De eerste dag na de geboorte

Net na de geboorte zijn heel veel baby’s erg wakker. Ze kijken met grote ogen de wereld rond en lijken alle nieuwe dingen in zich op te willen nemen. Als je borstvoeding wilt geven, is dit ook het moment om de baby voor de eerste keer aan te leggen (de kraamverzorgster of verloskundige helpt je hierbij). Juist zo kort na de geboorte hebben veel baby’s een sterk zuigreflex en hiervan moet je profiteren. (zie aanleggen)

De baby kan de eerste dag misselijk zijn en spugen

Dit komt door het vruchtwater wat hij heeft binnengekregen. De meeste baby’s hebben een flinke bult op hun hoofdje, die is veroorzaakt door het persen en de aanpassing van het hoofdje door het nauwe geboortekanaal. Deze bult trekt binnen een paar dagen weg.

Het is heel belangrijk dat je de baby goed warm houdt. De baby is een temperatuur van 37 graden gewend en moet dus erg wennen aan de kou waar hij nu in terecht is gekomen. Je houdt je baby het makkelijkst warm als je hem lekker tussen jullie in legt. De normale temperatuur van een baby is tussen de 36,5 en 37,5 graden.

Als je de baby een schone luier moet omdoen, smeer dan de billetjes in met vette zalf. Hierdoor voorkom je dat het meconium (de zwarte ontlasting die baby’s in het begin hebben) blijft plakken aan de billetjes. Als je geen zalf gebruikt zal je merken dat je meconium erg moeilijk van de billetjes afkrijgt.

Als jullie een dochter hebben gekregen, kan ze iets bloed verliezen uit de vagina, dit wordt pseudo-menstruatie genoemd en wordt veroorzaakt door de hormonen die ze van moeder heeft meegekregen.

Als je flesvoeding geeft mag je baby iedere 3 uur 10 tot 15 cc drinken. Dit lijkt erg weinig, maar de darmen van de baby moeten nog gaan werken en de baby moet dus langzaam wennen aan voedsel.

Als je een normale bevalling hebt gehad, mag je meestal onder de douche, maar je hoeft niet! Als je moe bent is het vaak veel prettiger om je op bed te laten wassen door de kraamverzorgster.

Het is belangrijk dat je zo snel mogelijk na de bevalling probeert te plassen. Vaak voel je geen aandrang omdat alles wat pijnlijk is en vreemd aanvoelt, maar je blaas vult zich meestal snel na de bevalling, omdat al het extra vocht wat je in de zwangerschap bij je had, nu weer verdwijnt.

Door een te volle blaas kun je veel bloedverlies krijgen (de baarmoeder kan zich door de volle blaas niet samentrekken), probeer dan ook regelmatig of je kunt plassen!

Als je uit bed wil komen, ga dan eerst langzaam overeind zitten en bungel een poosje met je benen over de rand. Als je je raar voelt in je hoofd, ga dan weer liggen, want anders is de kans groot dat je op de wc of onder de douche flauwvalt.

Je kunt de eerste dag na de bevalling flinke bloedstolsels verliezen. Een stolsel van 10 cm rondom is niks gek.

Wel is belangrijk dat je na het verliezen van een stolsel niet blijft doorbloeden. Dus als je een stolsel verliest en daarna verlies je druppelsgewijs wat bloed, dat is normaal.

Verlies je een stolsel en daarna verlies je bloed in kleine straaltjes, dan moet je de kraamverzorgster waarschuwen, of, als de kraamverzorgster al weg is, de verloskundige bellen.

Voor de partner is dit een drukke dag, aangeven, kaartjes regelen en boodschappen doen, en dit alles na zo’n indrukwekkende gebeurtenis. De meeste partners zijn aan het eind van de dag doodop en slapen als een roos.

De eerste nacht alleen met je baby, spannend!

Veel jonge ouders vinden het best eng om voor het eerst alleen te zijn met de baby. Het motto is: "Laat je gezonde verstand werken, dan lukt het vaak het beste. Ga af op je eigen intuïtie en laat je niet gek praten door alle goedbedoelde adviezen van omstanders"

De eerste uren na de geboorte zijn veel baby’s erg alert. Ze kijken rond en nemen alles in zich op. Daarna vallen ze vaak een paar uur in slaap, moe van de bevalling en alle indrukken die ze hebben opgedaan. Als de baby dan weer wakker wordt en hij ligt alleen in bed, dan is de kans groot dat hij gaat huilen.

Als de baby huilt is hij vaak te troosten door hem bij jou, of je partner, op de borst te leggen...

9 maanden lang was hij lekker warm en beschermt bij mama, en opeens is alles weg. Geen geluiden meer van mama’s hart en darmen, geen warm omringend water en een klein beschermend nestje. Logisch dat hij zich verloren voelt. Om de baby zo goed mogelijk te laten wennen aan de buitenwereld kan je het wiegje het beste naast jouw bed neerzetten, bovendien is het advies ter voorkoming van de wiegendood om de baby op jullie kamer te laten slapen. De baby is vaak wakker en zal zich vertrouwder voelen als je in de buurt bent.

Bovendien is het makkelijk om de baby al strelend te troosten als hij naast jouw bed staat. Eerder werd wel geadviseerd om de baby bij je in bed te laten slapen, lekker tussenin. Hoewel de baby dit het prettigst zal vinden is het toch beter om dit niet te doen, uit onderzoek is gebleken dat wiegendood vaker voorkomt bij kinderen die tussenin liggen. Zie hoofdstuk Tips ter preventie van wiegendood.

De eerste nacht na de bevalling slapen de meeste moeders meestal niet veel.

Hoewel je tijdens de bevalling misschien geroepen hebt dat je alleen nog maar wilde slapen, zijn de meeste vrouwen zo onder de indruk van alles wat er gebeurd is dat ze de eerste nacht klaarwakker blijven en de bevalling nog een aantal keer in hun hoofd herbeleven.

Als je moet plassen, maak dan je partner wakker en doe de wc-deur niet op slot. Het kan voorkomen dat je plotseling duizelig bent of flauwvalt op de wc, het is dan wel zo prettig dat je partner wakker is en in de gaten heeft dat er iets niet in orde is.

Als de baby huilt is hij vaak te troosten door hem bij jou, of je partner, op de borst te leggen. Borst tegen borst en dan de dekens over jullie heen. Doe dit alleen als je goed wakker bent! Ter voorkoming van de wiegendood is het advies om niet op deze manier met je baby samen in slaap te vallen.

Honger hebben de meeste baby’s de eerste dag na de geboorte niet, ze hebben voldoende reserves vanuit de baarmoeder meegekregen.

Maar de baby kan wel zuigbehoefte hebben, als je borstvoeding geeft is het goed om de baby regelmatig aan te leggen om de productie van de borstvoeding te stimuleren. Als je flesvoeding geeft, mag je de baby natuurlijk wat voeding geven als hij huilt.

Als je gevoed hebt en je baby blijft huilen, probeer dan eens je (schone) pink in z’n mondje te stoppen, veel baby's hebben niet zozeer honger als wel een heel grote zuigbehoefte.

Kraamdag 2

Vandaag gaat je baby meestal voor het eerst in bad en wordt meestal gewogen.

Normaal gesproken worden baby’s direct na de geboorte niet in bad gedaan omdat het huidsmeer nog in moet trekken.

De kraamverzorgster zal het badje bij jullie op de slaapkamer zetten zodat je vanuit bed mee kunt kijken. De meeste baby’s vinden het badje zelf heerlijk, het herinnert ze aan het warme water in de baarmoeder. Maar zodra de baby uit het badje gehaald wordt, zal hij waarschijnlijk flink gaan schreeuwen. Hoewel je ervoor zorgt dat de kamer lekker warm is, blijft het voor de baby erg koud en dat bevalt hem maar niks.

Bijna alle baby’s vallen de eerste paar dagen af.

De borstvoeding moet nog flink gestimuleerd worden, vooral bij een eerste kindje komt er de 2e dag meestal nog geen voeding. Let wel op dat de baby de tepel goed in zijn mondje heeft, hij mag niet sabbelen want dit verhoogt de kans op tepelkloven.

Als je flesvoeding geeft krijgt de baby vandaag 20 tot 25 cc per keer. Om aan zijn zuigbehoefte te voldoen is het belangrijk dat de baby de fles niet te snel leeg heeft. Een speen met een klein gaatje is het meest geschikt.

Als je vanavond bezoek krijgt, schroom dan niet om ze om 21.00 uur weg te sturen...

De baby kan op de tweede dag van de kraamdagen nog wat misselijk zijn, maar meestal is het al een stuk minder.
Zelf ben je meestal voldoende opgeknapt om te gaan douchen, als je je slap voelt is het beter om een plastic stoeltje onder de douche te zetten en zo zittend te douchen.

Het bloedverlies is meestal nog ruim en je kan ook nog een stolsel verliezen. Als je hechtingen hebt, probeer dan goed op je beide billen te gaan zitten. Dit is even vervelend, maar het remt het ontstaan van zwellingen en bevordert de genezing van de knip op het scheurtje.

Je zult vandaag waarschijnlijk nog geen ontlasting krijgen. Bij de bevalling zijn je darmen zo leeg geperst, dat het meestal een dag of 4 duurt voor je weer ontlasting hebt.

Waarschijnlijk heb je vannacht niet veel geslapen. Probeer je middagdutje dan ook goed te benutten, je weet maar niet wat komende nacht weer brengt.

Ook voor je partner is het verstandig om lekker een paar uur bij je in bed te kruipen. Hij/zij heeft het tenslotte ook knap druk gehad en zal door alle emoties ook behoorlijk moe zijn. Bovendien is het voor jullie contact goed om samen een poosje naar bed te gaan.

Vaak heb je zo veel visite dat je amper aan elkaar toe komt, het middagdutje is dan een goed moment om even dicht bij elkaar te liggen en alle emoties met elkaar te bespreken.

Als je vanavond bezoek krijgt, schroom dan niet om ze om 21.00 uur weg te sturen. Voordat jullie dan kunnen gaan slapen ben je zo 1 ½ uur verder. Je moet de kleine nog voeden en verschonen en je hebt samen nog wel wat na te praten. Als je tegen de visite zegt dat je moe bent en de baby nog moet voeden, zal niemand er vreemd van opkijken als je ze vraagt weg te gaan.

Kraamdag 3

Meestal is dag 3 van je kraamdagen qua gezondheid een rustige dag.

De meeste baby’s zien nog niet geel, soms een klein beetje, en zelf ben je weer wat fitter. Het bloedverlies neemt wat af en je borsten beginnen iets te stuwen.

Als je flesvoeding geeft is het belangrijk dat je de borsten zoveel mogelijk met rust laat. Draag een stevige, goed passende bh, die je vrij strak omdoet. Ook onder de douche de borsten niet stimuleren, de sproeier NIET op de borsten zetten, op dat moment kan dat wel even lekker zijn, maar je stimuleert de melkproductie, waardoor je alleen maar meer stuwing krijgt.

Als je borstvoeding geeft, dan begint de voeding vanaf vandaag meestal op gang te komen. Leg je baby aan als hij wakker is, maar wees alert op sabbelen.

De derde dag kun je, als je je goed voelt, een keer naar beneden gaan om koffie te drinken..

Tip 1: Een handig en ouderwets hulpmiddel bij stuwing:  smeer je borsten in met kwark of yoghurt.  Laat het max 10 minuten zitten en spoel af met lauw water. Dit mag je een paar keer per dag herhalen. Een ander alternatief tegen stuwing zijn gekneusde koolbladeren op je borst .
Beiden werken verkoelend en bacterie remmend.

Tip 2: Als je last hebt van beginnende tepelkloven, houd je tepels dan zo goed mogelijk droog. Als je veel lekt, is het beter om borstschelpen te dragen in plaats van tepelkompressen. De kompressen blijven namelijk vochtig en dit maakt je huid week. Ook is het voor de genezing van kloven goed om bloot te slapen, je tepels blijven goed droog en er komt veel zuurstof bij wat de genezing bevordert.

Tip 3: Heb je erge kloven, vraag je verloskundige of kraamverzorgster welke zalf zij adviseren om kloven te laten genezen. Bij erge pijn kan het fijn zijn om tijdelijk te gaan kolven, zo krijgen de kloven meer kans om te genezen. Natuurlijk geef je de afgekolfde melk aan je baby  ;-). Kloven zijn vaak een teken dat je baby niet goed aangelegd wordt. Let hier echt goed op, en lees de info over goed aanleggen nog eens na.

Tip 4: Heb je vannacht weer niet geslapen, vraag de kraamverzorgster dan om tijdens je middagdutje de baby mee naar beneden te nemen, trek de stekker uit de telefoon en doe de deurbel af. Zo kan het stil zijn in huis en kun je een paar uur slapen.

De derde dag kun je, als je je goed voelt, een keer naar beneden gaan om koffie te drinken of te eten. Ga nog niet naar beneden als er visite is, dit vraagt toch vaak teveel van je.

De bevalling, dat is waar de meeste (toekomstige) ouders zich op richten. Hoe het daarna gaat, dat zie je vanzelf wel... Toch?

Bereid je voor op de babytijd en leer wat je baby precies van je vraagt. Hoe zie je dat je baby moe is, honger heeft, wilt spelen of juist niet wilt spelen? En wat kun je het beste doen met deze signalen?

Zorg voor die soepele overgang van zwanger zijn naar ouders zijn. Deze online cursus helpt je hierbij.

Kraamdag 4

De meeste baby’s worden rond dag 4 van de kraamdagen wat geel, je kraamverzorgster en verloskundige zullen hier goed op letten om te zien of het niet te erg is.

Waarschijnlijk vindt vandaag de hielprik en de gehoortest plaats.

De hielprik wordt bij alle baby’s gedaan ter controle van 17 ziekten! Alle ziekten waarop getest wordt met de hielprik zijn goed te behandelen en als de behandeling op tijd wordt gestart kunnen ernstige handicaps voorkomen worden. Als je zorgt dat het hieltje goed warm is, dan stroomt het bloed er makkelijker uit en huilen de meeste baby’s maar heel even. Geef na de prik voeding om de baby te troosten.

De 4e dag ben je zelf vaak wat labiel, de bekende kraamvrouwentranen horen er voor veel vrouwen bij. Onderdruk dit niet, het is heel normaal dat je het even niet ziet zitten en je kunt hier beter over praten. Door er over te praten kan je omgeving beter beoordelen of het ‘de normale tranen’ zijn, of dat er misschien iets meer aan de hand is.
Veel moeders vinden de 4e dag een rotdag, je bent labiel, hebt last van stuwing of van kloven, de hechtingen doen zeer en als de baby dan ook nog geprikt moet worden omdat hij te geel is, dan is het helemaal genoeg. Kortom: Wat nou genieten van je kraamtijd!

Gelukkig is dit na één dag meestal weer over. Geef aan als je vindt dat er teveel visite komt. De kraamverzorgster kan dat prima voor je verminderen. Als de kraamverzorgster tegen de visite zegt dat ze bv. maar 10 minuten boven mogen blijven, dan zal niemand daar boos over worden.

Probeer vanavond geen bezoek te krijgen.

Vaak krijg je de 4e dag na de bevalling voor het eerst weer ontlasting.

Veel vrouwen zien hier erg tegenop. Vooral als ze hechtingen hebben. Achteraf hoor je van alle vrouwen dat het erg is meegevallen en geen pijn deed. Neem de tijd voor je ontlasting, ga rustig met een boekje op de wc zitten als je het gevoel hebt dat je moet poepen en ga niet als een bezetene zitten drukken, het komt vanzelf wel een keer.

Tip: heb je erg veel last van één bepaalde hechting, vraag dan of de verloskundige die eruit kan halen. Vaak is het de achterste hechting waar je last van hebt en meestal kan die er de 4e dag wel uit.

Kraamdag 5

Dag 5 van je kraamdagen: meestal een rustige dag.

De verloskundige slaat een dagje over, tenzij er iets bijzonders aan de hand is. Ziet je baby bijvoorbeeld erg geel, dan komt je verloskundige uiteraard om dit te controleren.

Je knapt zelf zienderogen op en vaak doe je vandaag de baby voor het eerst in bad. De baby zal vanaf vandaag meestal weer gaan groeien.

Als de borstvoeding nog niet zo goed loopt zie dan: tips ter bevordering van de borstvoeding.

Ook al voel je je superfit, hou voldoende rust. Al die ‘flinke’ vrouwen, die na een paar dagen weer volledig uit bed zijn en doen of er niets gebeurd is, komen zichzelf vaak na de kraamtijd tegen. De kraamdagen zijn er echt niet voor niks, je hebt ze nodig om te herstellen en als je te snel van alles gaat doen, dan krijg je vaak na 2 weken een fikse terugslag.

Natuurlijk kun je zo langzamerhand wat meer uit bed en naar beneden, maar luister goed naar je eigen lichaam en hou je niet groter dan je bent.

Kraamdag 6

Je kunt je al behoorlijk redden met de baby, de kraamverzorgster kijkt over je schouder mee, maar waarschijnlijk kan je het best wel zelf.

Vandaag gaan je hechtingen eruit. Wees hier niet te bang voor, het is geen prettig gevoel, maar het doet niet echt pijn. En de opluchting is groot als ze eruit zijn.

Probeer wat meer uit bed te zijn. Het eind van de kraamtijd komt met rasse schreden naderbij en je moet weer wennen aan lichaamsactiviteit. Ga ‘s middags nog wel een poosje rusten.

Als de baby iets geel is geweest, dan wordt het vanaf vandaag meestal al weer wat minder.
Het navelstompje zal nu zwart van kleur zijn, dit wil zeggen dat het goed is ingedroogd(zie navelstomp verzorging). Meestal valt het navelstompje tussen de 6e en de 8e dag af.

Het navelhofje kan soms iets pussig zijn of iets bloeden. Houd het dan schoon met een steriel gaasje met alcohol en vouw de luier onder het navelhofje, zodat er zoveel mogelijk zuurstof bij kan komen, dit bevordert de genezing. Als het navelhofje mooi droog is, hoef je er verder niets aan te doen.

Normaal gesproken krijg je vandaag een recept vitamine K van je verloskundige. Vitamine K is voor je baby en moet, meestal, vanaf de 8e dag gegeven worden. Er zijn echter ook doseringen vitamine K die direct vanaf de geboorte gegeven moeten worden, het is dus maar net welke dosering jullie verloskundige voorschrijft.

Kraamdag 7

Normaal gesproken ben je op dag 7 van je kraamdagen al aardig op de been en kan je jezelf redden. Natuurlijk ben je nog sneller moe, voordat je weer volledig de oude bent, ben je wel een paar maanden verder. Het middagdutje heb je voorlopig nog wel nodig.

De baby is een heel ander mensje geworden in de afgelopen week. Meestal heeft z’n hoofdje de normale vorm gekregen en de oogjes zijn niet meer dik. Ook begint hij wat meer te wennen aan het leven buiten de baarmoeder, maar het liefst is hij toch in de buurt van mamma of pappa.

Knuffel veel met je baby, hij heeft dit nodig om zich beschermd en geborgen te voelen.
Als je het gevoel hebt dat je nog niet goed uit bed kunt zijn, bespreek dit dan met de kraamverzorgster en verloskundige. Er kunnen vele oorzaken zijn waarom je de zorg en het uit bed zijn nog niet aankan, soms is het mogelijk om de kraamzorg een paar dagen te verlengen. De verloskundige moet dit beoordelen en aanvragen bij het kraamcentrum.

Het bloedverlies is nu een stuk minder en meestal kan je het met normaal maandverband af. Ook nu kun je nog wel eens een stolsel verliezen.

Als de borstvoeding nog steeds niet goed gaat, neem dan contact op met een lactatiekundige. Dit zijn vrouwen die een opleiding hebben gehad om vrouwen te begeleiden bij problemen met borstvoeding. De Nederlandse Vereniging van Lactatiekundigen geeft ook bijscholing aan kraamverzorgsters en verloskundigen omtrent de borstvoeding. Zij zijn de aangewezen personen om hulp te vragen bij problemen met borstvoeding. Meer informatie kun je krijgen op tel 079 3290096, hier krijg je ook het nummer van een lactatiekundige bij jou in de buurt. Als het nodig is komt een lactatiekundige bij je thuis om je te helpen de borstvoeding alsnog te laten slagen. De meeste zorgverzekeraars vergoeden de inschakeling van een lactatiekundige.

Kraamdag 8

Vaak een dag met tegenstrijdige gevoelens, enerzijds is het fijn dat je straks met je eigen gezin bent en je eigen boel weer draaiende kunt houden.

Hoe fijn de kraamverzorgster ook was, het is en blijft een ‘vreemde’ in je huis waar je rekening mee houdt. Anderzijds de angst dat je straks alles zelf moet kunnen en dat er geen kraamverzorgster meer is waar je van alles aan kan vragen.

De meeste vrouwen zijn nog wat onwennig en je komt tijd te kort voor van alles.
Verwacht niet teveel van jezelf. De kraamdagen zijn dan wel voorbij, maar je bent nog lang niet herstelt van de bevalling.

Het kan nog maanden duren voordat je je weer volledig de oude voelt.Ben je constant moe, laat dan eens je Hb prikken, wellicht heb je bloedarmoede. Als blijkt dat dit niet zo is ga dan een vitaminen preparaat gebruiken. Als je borstvoeding geeft let dan wel op dat je een vitaminen preparaat koopt wat speciaal geschikt is voor borstvoeding.

Ook je verloskundige komt vandaag voor het laatst. Zij zal waarschijnlijk een afsluitend gesprekje met je hebben over het verloop van de bevalling en wat je vanaf nu kunt verwachten:

 • Bloedverlies: het bloedverlies wordt meestal weer iets meer als je volop in beweging komt. Gemiddeld houdt het vloeien 4 tot 6 weken aan, waarbij het steeds minder wordt en later overgaat in een bruinige en dan gele afscheiding. Je kan nog steeds een stolsel verliezen, die kan wel zo groot zijn als een gebalde vuist.
 • Rust houden: verwacht niet teveel van jezelf. Als je jezelf, de baby en het eten kan verzorgen dan kun je tevreden zijn. Veel vrouwen verwachten dat ze meteen weer het hele huishouden tip top in orde kunnen houden. Meestal lukt dit niet.
  Schroom niet om hulp te vragen aan partner of moeder.
  Luister goed naar je lichaam. Vooral bij een eerste kindje ben je vaak onzeker en wil je zo graag alles goed doen. Je doet het goed als je op tijd je rust neemt en erkent dat je niet alles nog aankan. Als je maar door blijft gaan en teveel van jezelf verwacht, geniet je niet van je baby, raak je gestresst en wordt je baby ook onrustig. Je zit dan zo in een neerwaartse spiraal waar je maar moeilijk uit kan komen.
  Dus: Luister naar je lichaam, rust op tijd, laat de boel de boel en probeer van je baby te genieten in plaats van een goede huisvrouw te zijn.
  Je zult merken dat na een aantal weken tot maanden je vanzelf een ritme te pakken krijgt waarbij je alles onder controle hebt.
 • Geslachtsgemeenschap: wij adviseren om de eerste 3 weken geen geslachtsgemeenschap te hebben. De baarmoedermond moet zich nog volledig sluiten, en zolang dit niet gebeurd is kan er een infectie optreden. Hoe schoon je ook bent, met de penis worden altijd bacteriën naar binnen gebracht en het zou jammer zijn als je van een potje vrijen een ontsteking zou krijgen. De meeste vrouwen, en zeker ook de mannen, vinden het doodeng om voor het eerst weer te vrijen. Maar hoe lang je het ook uitstelt, de eerste keer komt. Voor tips om het zo aangenaam mogelijk te maken zie: De eerste keer vrijen na een bevalling.
 • De baby wegen na het kraambed: Als de baby al goed groeit, hoef je de baby niet meer te wegen als de kraamdagen afgesloten zijn. Doe de weegschaal weg, want als je hem laat staan, heb je snel de neiging om toch te wegen en hier word je alleen maar onzeker van. Als je borstvoeding geeft merk je over het algemeen aan het gedrag van de baby wel of hij genoeg heeft. Hij is dan tevreden en rustig tussen de voedingen door. Komt je baby plotseling om de twee uur, dan kan het zijn dat je voeding wat is teruggelopen. Als je twijfelt of de baby genoeg voeding krijgt kan je altijd een keer naar het weegspreekuur gaan op het consultatiebureau. De meeste bureaus hebben een paar keer per week een weeguurtje, waar je zonder afspraak terecht kunt. Informatie hierover vind je in het Groene boekje. Zie: Regeldagen.
 • Middagdutje: probeer ‘s middags een poosje te rusten. Je lichaam heeft dit nodig. Als je geen zin hebt om te slapen, of als je niet naar bed kunt in verband met andere kinderen, ga dan lekker op de bank liggen met een boek of een film.
  Het duurt enkele maanden voordat je volledig hersteld bent van een bevalling en tot die tijd moet je niet meer doen dan je kunt. Ook het nachtelijk voeden zorgt ervoor dat je overdag een rustperiode nodig hebt.
 • Oefening van de bekkenbodemspier: deze spier heeft een gigantische optater gehad van de bevalling. Het is heel belangrijk om deze spier weer goed in conditie te krijgen. Niet alleen omdat je hiermee weer beter controle krijgt over je urine en ontlasting, maar zeker ook om problemen laten te voorkomen. Denk hierbij aan incontinentie en verzakkingen.

 

Verwaarloos het huishouden maar een beetje, het is veel belangrijker dat het goed gaat met jou en de baby dan dat de ramen blinken. Het is heel normaal dat je niet gelijk alles aan kan. Voorlopig mag je blij zijn als je de verzorging van de baby, jezelf, de boodschappen en het eten aankan. Veel meer tijd voor andere dingen heb je gewoon niet. Waarschijnlijk vraag je je af hoe andere moeders dit toch doen, geloof me maar die konden het ook niet allemaal ineens.

Moederschap is een rol waar je in moet groeien. Langzaam maar zeker merk je dat je steeds meer dingen aankan en na verloop van tijd merk je ineens dat je het hele huishouden weer aan kan en zelfs nog tijd over hebt om iets leuks te doen. Maar voorlopig ben je nog niet zover. Verwacht dit ook niet en probeer alleen maar te genieten van je baby. De rest komt wel.

Het moment dat de verloskundige het kraambed afsluit kun je ook gebruiken om dingen te bespreken die je minder prettig hebt gevonden in de zorg die zij geleverd heeft. Veel verloskundigen vrager er naar aan het eind van het kraambed, maar als jouw verloskundige er niet zelf naar vraagt, begin er dan over als je klachten hebt.

Het hoeven geen grote dingen te zijn, maar ook kleine irritaties zijn belangrijk. Ik denk dat iedere verloskundige haar best doet om zo goed mogelijk te begeleiden, maar het zijn ook maar mensen. Zij kunnen dingen alleen veranderen als ze erop geattendeerd worden dat iets niet zo prettig is verlopen. Veelal horen ze van de kraamvrouwen alleen maar hoe fijn ze de begeleiding hebben gevonden en dat is natuurlijk heel erg leuk om te horen. Maar ze kunnen meer leren van hun ‘fouten’. Dus is er iets wat je minder prettig vond, bespreek dat dan. Ik zeg altijd:" Ben je tevreden zeg dat aan een ander, heb je klachten vertel het mij".

Borstvoeding in de kraamdagen

Zowel jij als je kind moeten borstvoeding leren. Wat komt er bij kijken en hoe bereid je je goed voor? Onze lactatiekundigen vertellen je precies wat je kunt verwachten, hoe jij er alles aan kunt doen om de borstvoeding goed te laten verlopen.

Lees op deze pagina alles over de onderstaande onderwerpen:

 • Waarom borstvoeding?;
 • Aanleggen na de bevalling;
 • Goed aanleggen;
 • Voedingshoudingen;
 • Tips ter stimulering;
 • Weigeren van de borst.

Wist je dat het slim is om gedurende periode dat je borstvoeding geeft omega-3 te blijven nemen als supplement?

Hiermee geef je omega-3 vetzuren door aan jouw kindje en blijf je ook de positieve voordelen van omega-3 zoals de ontwikkeling van hersenen en ogen stimuleren.

NewDay Mama Complete bevat daarnaast vitamine D3, dat ook voor je pasgeboren kindje belangrijk is voor de ontwikkeling van zijn of haar immuunsysteem.

newday banner 3

Kraamvisite of babyborrel

Traditiegetrouw komt iedereen in de weken/maanden na de geboorte op visite om jullie baby te bewonderen. Hartstikke leuk toch, je wilt je kleine immers aan de wereld laten zien, maar wekenlang (en soms zelfs maandenlang) kraamvisite kan ook heel slopend zijn.

Is een babyborrel dan misschien iets voor jullie? De babyborrel (ook wel kraamfeest genoemd) wordt steeds populairder.
Wij zetten de voor- en nadelen van zowel kraamvisite als een kraamfeest voor je op een rijtje:

Kraamvisite

Voordelen
 • Het is intiem, je bent in je eigen huis met slechts een paar mensen zodat je tijd hebt om echt met elkaar in gesprek te gaan.
 • (Een deel van) de visite komt al tijdens de kraamdagen zodat je kraamverzorgster de opvang van je visite regelt.
 • Jij bepaalt wanneer wie komt. Dag geen zin of fut, bel ze gewoon af. Iedereen zal er begrip voor hebben als je even te moe bent voor visite bijvoorbeeld.
Nadelen
 • De eerste weken kunnen behoorlijk overrompelend zijn. Iedere dag kom je tijd tekort en dan ook nog visite, pfff heftig.
 • Bij een grote familie of vriendenkring kun je weken (en soms zelfs maanden) vaak visite hebben. De één vindt dat heel gezellig, de ander moet er niet aan denken.
 • Doordat je zo vaak visite hebt is de kans aanwezig dat je amper nog aan jezelf en jullie relatie toekomt.
 • Ook familie waar je niet zo close mee bent komt op de koffie en zul je bezig moeten houden.
 • Wekenlang mensen over de vloer betekent ook wekenlang zorgen dat je huis er op en top uitziet…

Tips om de kraamvisite in goede banen te leiden

 • Vraag op het geboortekaartje of men eerst belt voordat men op visite komt.
 • Plan, na de kraamdagen, niet vaker van 3 x per week visite. Houd de ochtenden ook zoveel mogelijk vrij. De ochtenden zijn vaak al zo druk; voeden, zelf ontbijten, douchen, je baby wassen enzovoort.
 • Overleg met je partner, die immers al snel weer moet werken, hoe vaak hij het oké vindt als er ’s avonds visite komt. Gebroken nachten en ’s morgens weer vroeg op is best slopend…
 • Jij moet nog herstellen van de bevalling. Visite heeft soms de neiging om gezellig te blijven hangen, vooral als er een borrel bij komt. Bij het maken van de afspraak kun je best aangeven, als de visite ’s avonds komt, dat je het niet later wilt maken dan bijvoorbeeld 21.00 uur. Je moet immers ook nog voeden, verschonen en knuffelen voordat je kunt gaan slapen….
 • Houd in ieder geval 1 dag in het weekend vrij van visite zodat jullie ook tijd samen hebben, je partner ook tijd heeft om samen met de baby te zijn of er tijd is om eens iets voor jezelf te doen.
 • Voorkom dat je baby van hand tot hand gaat. Baby’s worden hier vaak heel onrustig van. Visite kan je baby ook bewonderen als hij in de kinderwagen, bij jou op schoot of in de box ligt.

Kraamfeest (babyborrel)

Voordelen
 • Doordat je veel minder visite (naaste familie en heel goede vrienden komen meestal toch op kraamvisite) krijgt in de eerste weken na de geboorte hebben jullie veel meer tijd om aan de nieuwe gezinssituatie te wennen, je baby in alle rust te leren kennen en te herstellen van de zwangerschap en bevalling.
 • De eerste weken kunnen behoorlijk overrompelend zijn. Je baby ‘eist’ al je tijd op en jij en je partner zijn moe van onderbroken nachten. Doordat je niet steeds visite hebt, blijft er meer tijd over voor een powernap of voor elkaar.
 • Je bent er in één keer af en hebt dus niet wekenlang visite over de vloer.
 • Mensen waar je niet zo close mee bent, maar die je min of meer verplicht toch een kaart moet sturen hoef je niet zo intensief te entertainen als tijdens kraamvisite.
 • Een kraamfeest kun je op locatie geven zodat je geen rommel in huis hebt.
Nadelen
 • Het is wat onpersoonlijker dan visite thuis. Doordat je zoveel mensen in één keer ontvangt is er weinig tijd om echt een gesprek met mensen aan te gaan.
 • Het is wel heel druk al die mensen in één keer. Als je nog niet zo lekker in je vel zit kan dit overrompelend zijn.
 • Een kraamfeest is vaak wat duurder dan kraamvisite. Je pakt vaak toch wat meer uit met hapjes en drankjes dan wanneer mensen thuis op de koffie komen.
 • Je moet het weken van te voren plannen terwijl je tijdens het plannen nog geen idee hebt of je op dat moment wel voldoende hersteld bent van je bevalling.
 • Vaak willen mensen je baby vasthouden, op een kraamfeest kan dit echt niet. Veel te onrustig voor de kleine!
 • Een kraamfeest is een hele organisatie. Natuurlijk kun je ervoor kiezen om het elders te houden, bij een grote familie/vriendengroep is dat vaak de enige optie. In dat geval wordt de inkoop en een groot deel van de organisatie voor je gedaan. Als je een kraamfeest thuis geeft is het echt veel werk; inkopen, hapjes maken, versieren enz.

Tips voor een geslaagd kraamfeest

 • Vermeld op het geboortekaartje dat jullie een kraamfeest geven, zo is het voor iedereen duidelijk dat jullie ervoor kiezen om geen (of alleen naasten) kraamvisite te hebben.
  Suggesties voor teksten:
  [naam] wil graag iedereen leren kennen, maar aan ons nieuwe ritme is het nog even wennen…Daarom, voor een bezoekje aan onze kleine spruit, nodigen we u graag op de babyborrel uit.
  Bezoek vinden we fijn, maar dan wel op ons kraamfestijn.
  [naam] wil jullie graag leren kennen en iedereen met een hapje en drankje verwennen. Daarom nodigt onze kleine spruit je op zijn babyborrel uit!
 • Plan het kraamfeest niet te vroeg na de bevalling. Zo’n 4-6 weken na de geboorte is vaak een goede periode. Meestal ben je dan voldoende herstelt en hebben jullie al een beetje een ritme gevonden.
 • Zorg voor een aparte hoek voor de kleintjes waar ze iets te spelen hebben.
 • Vraag hulp van familie of vrienden als je het feest zelf gaat organiseren. Mensen vinden het vaak heel leuk om je hierbij te helpen.
 • Zorg ervoor dat je baby ergens ligt waar het niet al te druk is én maak duidelijk dat het niet de bedoeling is dat mensen hem gaan oppakken.
 • Maak een digitaal verlanglijstje en vermeld de link naar je verlanglijstje ook op het geboortekaartje. Zo voorkom je dat allerlei mensen je alsnog gaan bellen om te vragen of je een verlanglijst hebt. Sommige mensen vinden het nogal brutaal om een verlanglijst door te geven, maar realiseer je dat heel veel mensen echt niet weten wat ze moeten kopen. Je maakt hen alleen maar blij met je verlanglijstje.
 • Moeten mensen melden of ze komen, of alleen als ze niet komen? Vraag ze een mail te sturen als je liever niet continu gebeld wilt worden. Bovendien heb je bij een mail ook overzicht wie wel of niet komt.

Op pad met je baby

Heerlijk, je baby showen aan iedereen die het maar wil zien, maar vanaf wanneer mag je naar buiten met je baby?

Als alles goed is mag je baby meestal aan het eind van de kraamdagen naar buiten, maar overleg voor alle zekerheid eerst even met je verloskundige.

Tips om jullie uitstapjes zo prettig mogelijk te maken, voor jezelf en je baby:

 • Ga de eerste keer niet alleen en ga zeker niet te ver.
  Thuis voel je je al een hele piet, maar buiten kan het wel eens tegenvallen. Een blokje om is voor de eerste keer voldoende.
 • Bescherm je borsten goed tegen tocht.
 • Kleedt de baby aan zoals je zelf gekleed bent. Dus geen drie truien en een jas, maar normaal gekleed.
 • Verwarm de kinderwagen in de winter voor met een kruik, en doe de baby een muts op.
 • Ga, als het even kan, iedere dag met de baby naar buiten, ook in de winter. Buitenlucht is goed voor jou en de baby.
 • Plaats de kinderwagenbak zo dat je baby naar jou kijkt.  Onderzoek laat zien dat baby’s erg onrustig kunnen worden als ze teveel indrukken opdoen. Door je baby naar jou te laten kijken, ook als hij allang in het zitje zit, fixeert je kind zich het meest op jou en doet minder indrukken op waardoor hij minder onrustig wordt.
  Let er bij aankoop van je kinderwagen op dat de kijkrichting van de reiswieg of het zitje aanpasbaar is.
 • Bescherm je baby tegen de zon. De babyhuid is erg teer en kan heel snel verbranden. Gebruik een parasol om je baby uit de zon te houden. Doe NOOIT een doek over de bak om je baby te beschermen tegen de zon. Een doek over de kap zorgt ervoor dat de temperatuur in de bak snel kan oplopen, oververhitting ligt op de loer!

Baby blues of een post partum depressie?

Maar liefst 50 tot 80% van de vrouwen die net bevallen zijn hebben last van een dipje.

De zogenaamde kraamtranen zijn heel bekend en worden door iedereen geaccepteerd.

De baby blues treedt meestal op tussen de 4e en 10e dag na de bevalling.

Je ziet het even niet meer zitten, je bent moe, huilt om alles en wordt boos om dingen waar je vroeger je schouders over ophaalde. De baby blues gaat na een aantal dagen (veel vrouwen hebben er maar 1 of 2 dagen last van) over.
Een goede nachtrust of de baby een dagje uitbesteden helpen om je weer op de been te krijgen en weer te gaan genieten van de kleine en van het leven.

Bij een Post Partum Depressie (PPD) gaan de negatieve gevoelens echter niet over, nee, ze worden alleen maar erger. Je ziet het niet even niet meer zitten, nee als je eerlijk bent vind je er eigenlijk niets meer aan.
Je kunt niet genieten van je baby, je voelt je hondsmoe en eigenlijk is alles je teveel. Hoeveel rust je ook neemt, je levenslust neemt niet toe, je blijft het gevoel hebben dat je  het niet aan kunt en ziet geen uitweg om de dingen weer als prettig te ervaren.

Een post partum depressie treedt vaak ook veel later op dan de baby blues, soms pas weken tot maanden  na de bevalling.

Ongeveer 10% van de “jonge” moeders krijgt te maken met een meer of mindere vorm van een PPD.
De top van de depressie ligt meestal tussen de 4 en 6 maanden na de bevalling.

Heb je last van depressieve gevoelens, vind je niets meer leuk en gaat het niet na een paar dagen of met een goede nacht slapen (je partner kan een nachtje voor de baby zorgen zodat jij kunt slapen) over, zoek dan hulp.

Een post partum depressie duurt vaak veel langer dan nodig omdat stellen niet aan de bel trekken en denken dat de negatieve gevoelens worden veroorzaakt door alle veranderingen die jullie hebben ondergaan nu er een baby is.
Een post partum depressie gaat niet vanzelf over, zoek daarom hulp zodra je merkt dat je meerdere tekenen van een depressie vertoont.

Slaapproblemen bij jonge baby's

Als ouder wil je maar één ding: doorslapen.

Ontdek alles over doorslapen, hoeveel je baby slaapt, waar je baby slaapt en wat helpt bij regelmaat in ons dossier "Slaapproblemen bij jonge baby's".

Alles over poep

Op het consultatiebureau worden door ouders veel vragen gesteld over ontlasting van baby's: poept mijn baby niet te vaak? Of juist te weinig? Is de kleur wel normaal? Is het niet te dun?

Ontlasting van baby's blijkt voor ouders vaak een bron van zorgen.

Toch is er bijna nooit wat aan de hand! Omdat de vraag “wat is nu normaal” zo vaak gesteld wordt, besteedt Baby Op Komst op deze pagina aandacht aan alles wat met poep van baby’s te maken heeft.

In les 13 van de online cursus Leer je baby kennen vertelt babyverpleegkundige Esther van Bloemen-Bartels je alles over de ontlasting van baby's.

In de video hieronder zie je een stukje uit deze les (klik op PLAY om ook geluid te krijgen)

 

Meconium

Meconium is de eerste ontlasting die een pasgeboren baby uitwerpt. Deze is donkergroen tot zwart van kleur en teerachtig en kleverig van substantie, vandaar dat deze eerste poep ook wel kinderpek of darmpek wordt genoemd. Meconium bestaat uit vruchtwater, afvalstoffen uit het vruchtwater, slijm die de baby ingeslikt heeft, cellen van de darmwand, galstoffen en bloedresten. Na twee dagen verandert de poep: hij wordt dan dunner, wateriger en geler. Dat is een teken dat er melk verteerd wordt.

De eerste ontlasting komt meestal binnen 24 uur na de geboorte maar moet in elk geval binnen 48 uur komen. Als een pasgeboren baby binnen twee dagen niet heeft gepoept kan er iets aan de hand zijn en is nader onderzoek nodig.

Kleur, hoeveelheid en consistentie (hard, zacht, waterig) van baby poep

In Amsterdam is onderzoek gedaan naar ontlasting bij kinderen. Zo’n 600 luiers van gezonde baby’s werden gescoord op kleur, hoeveelheid en consistentie (dik, dun, plakkerig, waterig enz). Uit het onderzoek kwam naar voren dat de verschillen tussen alle luiers enorm was! Gele poep, via groen tot bruin, van waterdun tot harde keutel en van één dunne veeg tot een luier vol: het kan allemaal.

Er bleek geen verschil te bestaan tussen de ontlasting van te vroeg geboren baby’s en kinderen die niet te vroeg geboren zijn. Wel bleken kinderen die borstvoeding krijgen minder ontlasting te hebben dan flesgevoede kinderen. Borstvoeding is makkelijker te verteren waardoor er minder afvalstoffen over blijven. Dit zou een verklaring kunnen zijn voor het verschil in hoeveelheid poep.

Frequentie, hoe vaak poept een baby

Pasgeborenen gaan meestal poepen zodra er iets in de maag komt. Dit is als het ware een reflex. Naarmate baby’s ouder worden, de darmen rijper zijn en er meer controle is over de darmen verdwijnt die reflex. Uiteindelijk kan ieder gezond mens zijn ontlasting ophouden tot dat er een geschikte plek is om je ontlasting te lozen.

Je hebt baby’s die na elke voeding poepen en baby’s die één keer per 4 dagen poepen.

Als een baby borstvoeding krijgt kunnen er zelfs 10 dagen tussen twee poepluiers in zitten!

Bij flesvoeding poept een baby meestal om de 1 tot 3 dagen. Er is sprake van een persoonlijke frequentie. Ook bij volwassenen is dat het geval. De ene mens poept 2 keer per dag en de ander maar één keer per 3 dagen. Zolang je er geen last van hebt is het allemaal goed.

Daarom is frequentie op zich geen criterium waarop je kan bepalen of de ontlasting normaal is. Zolang je baby geen klachten heeft, goed groeit en de ontlasting zonder pijn komt is er niets aan de hand.

Ontlasting van baby’s die alleen melk drinken

Baby’s die borstvoeding krijgen hebben een zachte, waterige ontlasting die geel tot bruinig van kleur is en die een typische geur heeft. Er kunnen klontjes of slijm in zitten. Soms lijkt het wel op mosterd met pitjes erin.

Baby’s die flesvoeding krijgen hebben meestal dikkere ontlasting dan kinderen die borstvoeding krijgen. De kleur varieert tussen geel en lichtbruin. Bepaalde soorten flesvoeding geven een groenige ontlasting. Zolang je kindje tevreden is en geen klachten heeft is dat allemaal normaal.

Spuitluier

Bij sommige baby's (borst- en flesgevoede kinderen) gaat het vrijkomen van ontlasting gepaard met een explosieve kracht, we noemen dit een spuitluier.

Meestal is deze ontlasting ook vrij dun. Ofschoon het heel indrukwekkend kan klinken, kunnen zulke luiers geen kwaad. Als een baby goed groeit en tevreden is, hoeft je niet naar de huisarts, ook niet als een kind meerdere spuitluiers per dag heeft.

Als de ontlasting wat schuim bevat komt dat doordat er luchtbelletjes in de poep zitten. De luchtbelletjes tezamen vormen een schuimlaagje.

Ontlasting zodra je baby vaste voeding krijgt

Als je baby andere dingen dan melk gaat eten verandert ook de ontlasting. De meeste verschillen in ontlasting zijn te verklaren door de samenstelling van de voeding die van dag tot dag varieert. De geur van de ontlasting verandert ook als je bijvoeding gaat geven. Het ruikt onaangenamer dan wanneer je baby alleen melk drinkt. De kleur kan geel, groen of bruin zijn en alle kleurschakeringen daartussen.

Ontlasting is pas abnormaal van kleur als het nagenoeg wit is (stopverfkleur) of als het zwart is (meconium niet meegeteld).

Witte ontlasting duidt op een leverprobleem, bij zwarte ontlasting kan er sprake zijn van een bloeding in het maagdarmkanaal.

Omdat bij een baby de spijsvertering nog niet optimaal verloopt komen veel onverteerde voedingsstoffen terug in de ontlasting.

Wanneer een baby spinazie eet kan de ontlasting groen zien en eet hij tomaten, dan ziet de ontlasting rood. Dit is heel normaal.

Verstopping (obstipatie) bij baby's

Er is sprake van obstipatie (verstopping)  als de ontlasting weinig frequent komt, hard en keutelig is en daardoor (pijn-)klachten geeft.

Obstipatie komt bij baby’s eigenlijk nauwelijks voor.

Bij jonge baby’s kan het wel lijken dat de ontlasting moeizaam komt, maar als de poep wel gewoon zacht is en regelmatig komt is er niets aan de hand. In dat geval is je baby nog aan het leren hoe hij moet poepen.

Bij de overgang van borstvoeding naar flesvoeding komt het wel eens voor dat de ontlasting plotseling harder wordt en het meer moeite kost om te poepen. De darmen moeten nog wennen aan de andere voeding.

Ook bij de overgang naar vaste voeding kunnen er ineens problemen ontstaan met de ontlasting. Ook nu is het wennen meestal het probleem. Geef je kindje wat extra water, dat helpt darmen om de ontlasting zacht te houden. Als de klachten blijven, stop dan voor 2-3 weken met de vaste voeding en probeer het daarna nog eens.

Als het langere tijd duurt dat je kindje moeite heeft met zijn ontlasting is het verstandig om dit te bespreken met het consultatiebureau of de huisarts.

Esther van Bloemen-Bartels vertelt in les 13 van haar online cursus Leer je baby kennen alles over plassen en poepen van baby's. Hieronder een clip uit deze les


Meer info over de cursus op https://babyopkomst.tv

Harde ontlasting kan kleine scheurtjes veroorzaken bij de anus en dan gaat poepen pijn doen.

Wanneer poepen pijn doet gaat je kind opzien tegen poepen, want dat doet immers zeer.
Onbewust zal je kindje het poepen dan proberen tegen te houden en dan wordt het van kwaad tot erger. Het is goed dat een arts de oorzaak van de obstipatie achterhaalt.

Meestal is met het geven van lactulose het probleem snel te verhelpen. Lactulose is in feite niets anders dan wat extra suiker dat ervoor zorgt dat de darmen beter vocht kunnen vast houden, met als bijwerking dat er diarree ontstaat. Lactulose beïnvloedt de darmbewegingen niet en het is niet zo dat de darmen er op den duur lui van worden.

Diarree bij baby's

Het is bij baby’s moeilijk te bepalen wanneer hij diarree heeft. Het kan immers normaal zijn dat je kind na elke voeding poept. Ook het feit dat de ontlasting dun is hoeft niet persé afwijkend te zijn. Het is wél een probleem als je kind dunne, frequente poep heeft (terwijl je dat niet van hem gewend bent) én als je kindje daarbij niets of nauwelijks drinkt.

Uitdroging ligt dan op de loer! Jonge baby’s drogen sneller uit dan volwassenen.

Let daarom op de signalen van uitdroging bij je baby :

 • Te weinig natte luiers.
 • Stilstand in gewicht of gewichtsverlies.
 • Holle ogen en geen traanproductie.
 • Huidplooien die blijven staan.
 • Het kind is niet 'levendig', en ziet er slecht uit.
 • Verslapping van de spieren.
 • Ingezonken fontanel.
 • Droge mond en tongslijmvlies.

Ga bij deze signalen direct naar je huisarts. De huisarts zal bij een dreigende uitdroging in eerste instantie een zoutoplossing (ORS) geven die zorgt dat je kindje beter vocht vast kan houden. Het is daarnaast natuurlijk belangrijk om de oorzaak van de diarree te bestrijden.

Gele poep, via groen tot bruin, van waterdun tot harde keutel en van één dunne veeg tot een luier vol: het kan allemaal.

In de kraamdagen gaan veel baby's geel zien

Ouders vinden dit vaak een mooi gezicht, hij ziet er zo gezond uit. Tot een bepaalde hoogte is geel worden heel normaal. De verloskundige en kraamverzorgster zullen de kleur en de gesteldheid van de baby goed in de gaten houden om te beoordelen of het geel zien van je baby nog onder het normale valt.

Lees op deze pagina alles over de onderstaande onderwerpen:

 • Geel zien;
 • Pathologische geelzucht;
 • Controle op geel zien;
 • Kun je het voorkomen?

Een koortslip kan levensbedreigend zijn voor je baby

“Pas op met een koortslip, een koortslip kan levensbedreigend zijn voor je baby”.

Je zal deze opmerking vast wel eens gehoord hebben. Wij leggen je uit wat een koortslip is en waarom dat gevaarlijk is voor jonge baby’s. Je kan hier ook lezen wat je wel en niet moet doen als jij of iemand anders een koortslip heeft.

Wat is een koortslip?

Een koortslip is een infectie van de huid op of in de buurt van de lippen, die veroorzaakt wordt door een herpes virus (herpes simplex virus type 1). Een koortslip begint met jeuk en een branderig gevoel. Daarna zwelt de huid op en ontstaan er kleine blaasjes. De blaasjes drogen in een paar dagen in tot korstjes. Na ongeveer 10 dagen is de lip weer helemaal genezen.
Een koortslip kan meerdere keren terug komen omdat je het virus je hele leven bij je blijft dragen. Het herpes virus verstopt zich als het ware in een zenuwknoop vlak bij de lip en kan zo weer tevoorschijn komen en weer opnieuw klachten geven. Vaak komt een koortslip terug bij een daling van de weerstand, bij koorts en bij blootstelling aan de zon.

Hoe besmettelijk is een koortslip?

Het herpesvirus dat de koortslip veroorzaakt is zeer besmettelijk. Het virus is aanwezig in de blaasjes en de verse korstjes en kan door zoenen of ander lichaamscontact worden overgebracht.  Ook het kopje of glas waar iemand met een koortslip van heeft gedronken bevat het virus. Was het dus extra goed af.
Wanneer de blaasjes en de korstjes verdwenen zijn kan er geen virus meer worden overgedragen.

Complicaties van een koortslip

Een koortslip is in principe niet gevaarlijk voor degene die de koortslip heeft.

Voor baby’s is een herpes infectie wel zeer gevaarlijk en soms zelfs dodelijk!

Het afweersysteem van baby's is nog niet optimaal ontwikkeld en zij lopen kans op het krijgen van een hersenvliesontsteking of een ontsteking van het hersenweefsel.
Dit is een zeer ernstige aandoening die dodelijk kan aflopen of op latere leeftijd nare gevolgen kan hebben: van epilepsie tot ernstige achterstand in de ontwikkeling.

Wat te doen bij een koortslip in de buurt van een baby?

Wanneer je een koortslip hebt moet je, als je niet de moeder bent, niet dicht in de buurt van een pasgeboren baby komen. Ga liever niet op kraamvisite als je een koortslip hebt.
Als ouder/verzorger gelden de volgende adviezen:

 • Vóór en na de verzorging van de baby moet je steeds goed je handen wassen omdat je via je handen, die de koortslip hebben aangeraakt, ook een besmetting kan worden veroorzaakt.
 • Sommige bronnen raden aan een mondkapje te dragen tijdens de verzorging van de baby.
 • Moeders die borstvoeding geven kunnen als ze een koortslip hebben wel doorgaan met de borstvoeding, maar ze moeten wel voorzichtigheid in acht nemen.
  Zet tijdens het voeden een mondkapje op en controleer je tepels en het tepelhof op blaasjes; het virus kan ook hier een infectie veroorzaken. Als je borst blaasjes heeft, geen borstvoeding geven.

De deskundigen zijn het er niet over eens tot welke leeftijd een koortslip bij een pasgeborenen gevaarlijk is. Het risico op ernstige aandoeningen lijkt het grootst te zijn in de eerste 4-8 weken.

Laat visite die een koortslip heeft niet in de buurt van je baby komen! Van ruime afstand even in de wieg kijken kan geen kwaad, maar niet op korte afstand.

Veel pasgeboren baby’s hebben last van krampjes (buikkrampen)

Als je baby ontroostbaar huilt, erg onrustig is en met de beentjes trekt, dan is het waarschijnlijk dat hij last heeft van krampjes.

Veel baby’s hebben krampjes als de (borst)voeding meer wordt (4e – 5e dag). De darmen van de baby moeten dan wennen aan een hoger aanbod van voeding en kunnen dit even niet verwerken. Daarnaast vinden veel baby’s het een vervelend gevoel als de maag of de darmen vol en uitgezet zijn en de peristaltiek (darmbewegingen) op gang komt.

Wat kun je doen bij buikkrampjes?

Het is belangrijk om je baby goed te observeren als hij huilt en als je denkt dat het krampjes zijn, om dan géén voeding te geven.

Veel ouders zijn geneigd om een baby die huilt voeding te geven. De baby zal dit waarschijnlijk opdrinken en even stil zijn, maar als de baby last heeft van krampjes dan verergert het geven van voeding juist het probleem omdat de darmen nu weer meer voeding moeten verwerken.

Als je flesvoeding geeft kunnen baby’s krampjes krijgen door een gulzige drinktechniek waardoor ze te veel lucht binnenkrijgen of als ze juist slecht van de ontlasting af kunnen komen. Een baby moet minimaal 20 minuten doen over het flesje.

Heb je een erg gulzige baby?

Het kan helpen om de baby meer rechtop te zetten bij het drinken of een speen met een kleiner gaatje te gebruiken. Er zijn zelfs spenen te koop die géén gaatje hebben, je prikt hier zelf met een, met alcohol schoongemaakte, dunne naald een klein gaatje in.
Verder is het bij gulzige baby's extra belangrijk om het boertje te laten komen na de voeding.
Als de ontlasting het probleem (verstopping) is wat de krampjes veroorzaakt,  kan je de voeding aanlengen met wat meer water zodat de ontlasting wat dunner wordt.

Krampjes horen een beetje bij de ontwikkeling van de baby, onderstaande tips helpen om krampjes te verminderen.

In onderstaande video geeft babyverpleegkundige Esther (van onze online cursus Leer je baby kennen) tips wat te doen bij krampjes (klik op play button om ook geluid te krijgen. Het is wettelijk niet toegestaan om geluid automatisch te laten starten)

 

 • Leg de baby op je borst en wrijf over het buikje.
 • Leg iets warms op het buikje van je baby.
  Er zijn geleipacks te koop bij de apotheek, die je in de magnetron warm kunt maken en in een beschermzak over de kleding op de buik van de baby kan leggen.
  LET OP, maak de pack niet te warm.
 • Je kan je kindje ook met zijn buikje op je hand en onderarm leggen. Krampjes Bij Een Baby, Omgekeerd Dragen Helpt
  De beentjes bungelen dan aan weerszijde van je hand, het lijfje ligt op je onderarm (buikzijde op onderarm) en het hoofdje rust tegen je borst. Door hem zo te wiegen zakt de pijn vaak.
 • Ga met je baby in bad en leg hem op je borst in het warme water.

Gebruik geen venkelthee!


Wil jij graag beter leren begrijpen wat je baby je probeert te vertellen?

Dan is de online cursus Leer je baby kennen iets voor jou!

 • Leer hoe jij het verschil kan zien, horen en ervaren of je baby honger heeft of wil slapen bijvoorbeeld.
 • Wat kun je doen bij krampjes?
 • Hoe zorg je voor een veilige hechting?
 • Hoe kom je tegemoet aan de behoeftes van je baby?
 • Hoe leer je een goed dag- en nachtritme aan?
 • Hoe voorkom je slaapproblemen?
 • 2 heerlijke lessen babymassage waar je gelijk mee aan mee kunt doen.

Zomaar wat vragen die beantwoord worden in deze online cursus van babyverpleegkundige Esther van Bloemen-Bartels. Zij leert je de signalen van je baby te herkennen maar ook dat jij niet je hele leven hoeft aan te passen. Samen groeien en elkaar leren kennen. Vol vertrouwen aan het ouderschap beginnen, dat is wat je onder andere leert in deze online zwangerschapscursus.


Tips voor de partner

Als vader of duomoeder heb je veel te doen de eerste dagen na geboorte

Jullie hebben net een zeer inspannende gebeurtenis achter de rug (de geboorte) en zijn allebei aan wat extra rust toe. Voor de kraamvrouw is dat meestal geen probleem, die mag heerlijk in bed liggen en zich laten verwennen als een prinses, ze heeft het ook verdiend en hard nodig.

Probeer de kraamtijd zo te regelen dat het meeste bezoek komt als de kraamverzorgster er is, zodat jullie de avonden met z’n drieen zijn.

Maar als partner kom je er heel wat slechter vanaf. Van de ‘jonge’ vader /duomoeder wordt verwacht dat hij/zij de kaartjes regelt, boodschappen doet en de baby aangeeft.
Kortom je rent je rot, terwijl je eigenlijk ook heel moe bent van alle emoties en vaak heb je ook een nacht slaap gemist.
Bovendien slapen baby’s geen hele nacht en je kunt er dus op rekenen dat je de komende nachten ook niet al te veel slaap zult krijgen. Dan moet je na een paar dagen nog weer gaan werken ook…..

Tips voor de partner in de kraamdagen

 • Het kraamverlof is 5 dagen, maar misschien wil je er een paar overhouden voor na de kraamdagen? Probeer in ieder geval 2 dagen vrij te nemen en overleg of je daarna een uurtje later kunt beginnen.
  De eerste dagen na een geboorte zijn voor jou ook zeer vermoeiend, het is dan ook heel verstandig om samen met je vrouw een middagdutje te doen. Dit is niet alleen goed omdat je moe bent, maar het is ook heerlijk om een paar uurtjes samen te zijn.
  Vaak wordt je in de kraamdagen overlopen door bezoek, heel leuk en lief allemaal, maar je hebt dan amper tijd voor elkaar en voor elkaars emoties. Het gezamenlijke middagdutje kan je dan goed benutten door even bij elkaar in de armen te liggen en je even te uiten.
 • De meeste partners gaan na 2 of 3 dagen weer werken, probeer dan ook in de eerste dagen de baby te verschonen en in badje te doen. De kraamverzorgster zal je helpen en je alles leren.
 • Om een innig contact met je baby op te bouwen is het goed om dagelijks een poosje met de baby op bed te gaan liggen. Leg de baby bloot op jouw blote borst en bedek jullie samen met het dekbed. Zo blijft de baby lekker warm. De baby kan scherp zien op een afstand van ongeveer 20 cm. Door hem zo dicht bij je te leggen, zal hij dus snel aan jouw gezicht wennen. Brabbel of praat veel met je baby. Als je in de baarmoeder al veel met hem gesproken hebt, zal hij je stem snel herkennen.
 • Wees alert op teveel bezoek ’s avonds. Er zijn mensen die denken dat ze gezellig tot 23.00 uur kunnen blijven zitten. Sta dit niet toe. Jullie hebben beiden je slaap hard nodig en voordat jullie kunnen gaan slapen ben je zo een uur verder. Het bezoek moet uiterlijk om 21.30 uur vertrekken zodat jullie rond 22.30 kunnen gaan slapen. Je weet maar niet wat de nacht weer gaat brengen, dus op tijd naar bed is geen overbodige luxe.Als er veel onaangekondigd bezoek komt ’s avonds en jullie zijn het zat, trek dan de stekker uit de telefoon, zet je mobiel op stil, doe de deurbel eraf en sluit de gordijnen. Je kunt een briefje op de deur hangen met de tekst: Wij zijn even moe en slapen al. Niemand zal je hier lelijk op aankijken.

 

Gerelateerde berichten

Herstellen Na Een Vaginale Bevalling

Herstellen na een vaginale bevalling

Hoe zorg je voor een goed herstel na je bevalling? Eis vooral niet teveel van jezelf.

wennen aan het ouderschap

Het sprookje en de werkelijkheid moederschap

De komst van een baby is één van de grootste veranderingen in je leven, het duurt vaak best lang voor je je draai gevonden hebt.

Huilen Baby, Wat Is Normaal, Hoeveel Huilt Een Baby, Hoe Troost Je Een Baby

Huilen

Iedere baby huilt, maar wat is normaal en wanneer is er sprake van een huilbaby?

afgeplat hoofdje baby voorkomen

Voorkeurshouding

Wat is een voorkeurshouding en hoe voorkom je een afgeplat hoofdje?

huilende baby

Regeldagen baby

Waarom huilt je baby ineens zoveel? Misschien is er sprake van de regeldagen. Je baby geeft aan dat hij meer wil.

dag- en nachtritme baby

Slaapproblemen jonge baby

Je baby wil maar niet slapen, wat kun je doen?

Wil je zwanger worden of ben je zwanger?
Met deze cursussen werk je aan een gezonde leefstijl.

Met een zelfverzekerd gevoel bevallen?
In deze cursussen antwoorden op al jouw vragen.

Je baby leren kennen? Weer fit worden na je bevalling? Ontdek onze cursussen.

Gerelateerde berichten
pas op met koortslip
Een koortslip kan levensbedreigend zijn voor je baby.

Een koortslip is zeker niet onschuldig voor een baby, sterker nog het kan levensbedreigend zijn.

tere babyhuid
De babyhuid

De babyhuid is erg teer, verzorg hem goed.

Wat Is Beter, Kraamvisite Of Kraamfeest
Kraamvisite of babyborrel

Wat zijn de voor- en nadelen van kraamvisite of een kraamfeest?

Naar Buiten Met Je Baby
Op pad met je baby

Wanneer mag je baby voor het eerst naar buiten?

Borstvoeding
Borstvoeding in de kraamdagen

Borstvoeding moeten jij en je baby leren. Meestal vraagt het wat oefening.