Spugen

Spugen baby

Baby’s spugen heel makkelijk een beetje, maar wat is normaal en wanneer moet je je zorgen maken?

Baby’s geven heel makkelijk wat voeding terug, dat komt doordat het maagklepje bij baby’s de maag nog niet goed afsluit.
Zodra een baby een volle maag heeft, een boertje laat of lekker ligt te trappelen kan hij voeding opgegeven. Zolang je kindje geen last heeft van het spugen, lekker in zijn vel zit en goed groeit is er niets aan de hand. In de loop van het eerste jaar wordt het spugen vanzelf minder.

Wat kan je doen bij veel spugen van je baby?

  • Geef niet meer voeding dan door het consultatiebureau of arts geadviseerd is. Je kindje kan (te) grote hoeveelheden nog niet aan.
  • Gulzig drinkende baby’s spugen soms meer dan gemiddeld. Zij slikken namelijk veel lucht in bij het drinken en zodra die lucht opborrelt en je kind boertjes laat, komt er vaak ook voeding mee.
    In dat geval kan het helpen als je je kindje wat rechter op voeding geeft. Neem voldoende tijd voor een voeding. 15 tot 20 minuten is heel netjes voor een fles van 200 ml. Neem ook wat langer de tijd om na het drinken een boertje te laten.
    Heb je een heel gulzige baby? Ga op zoek naar een speentje zonder gaatje en prik er zelf een heel klein gaatje in met een, met alcohol schoongemaakte, naald.
  • Als je borstvoeding geeft kan het helpen liggend of in de zogenaamde “rugbyhouding” te voeden en bij flesvoeding om een speen met een kleiner gaatje te gebruiken. Deze adviezen zorgen ervoor dat de voeding langzamer en meer gedoseerd gegeven wordt zodat een baby rustiger kan drinken.
  • Wanneer je kindje last lijkt te hebben van het spugen, of als er grote hoeveelheden voeding omhoog komen kan het helpen om de voeding in te dikken met johannesbroodboompitmeel. Je kunt johannesbroodboompitmeel toevoegen aan alle soorten flesvoeding. Een kind zal dikkere voeding automatisch rustiger drinken en bovendien komt dikkere voeding moeilijker omhoog.

Als je alle tips hebt geprobeerd en niets heeft geholpen tegen het spugen van je kindje, kan het nodig zijn om op een andere voeding over te stappen. Overleg altijd eerst met het consultatiebureau voordat je overstapt op andere voeding.

Wanneer moet je naar de huisarts met een spugende baby?

Wanneer je kindje erg veel last heeft van het spugen en niet goed groeit of wanneer de voeding met grote kracht opgegeven wordt (projectiel braken), kan er meer aan de hand zijn.
Er kan bijvoorbeeld sprake zijn van koemelkeiwitallergie, een luchtweginfectie, een urineweginfectie of reflux. In dat geval is het raadzaam naar de huisarts te gaan voor verder onderzoek en eventueel behandeling.

Wekelijks Webinar Bevalling.fw
Gerelateerde berichten
huilende baby
Regeldagen baby

Waarom huilt je baby ineens zoveel? Misschien is er sprake van de regeldagen. Je baby geeft aan dat hij meer Lees meer

Ontlasting Baby, Alles Over Poep Van Je Baby
Alles over poep

Er leven altijd veel vragen over poep bij baby's, lees hier alles over poep.

Na Je Bevalling Cursus Leer Je Baby Kennen
Onderwerpen A-Z na je bevalling

Alle onderwerpen over jou en je baby na de bevalling op één pagina. Overzichtelijk gerangschikt van AtotZ

tere babyhuid
De babyhuid

De babyhuid is erg teer, verzorg hem goed.

afgeplat hoofdje baby voorkomen
Voorkeurshouding

Wat is een voorkeurshouding en hoe voorkom je een afgeplat hoofdje?

wennen aan het ouderschap
Het sprookje en de werkelijkheid moederschap

De komst van een baby is één van de grootste veranderingen in je leven, het duurt vaak best lang voor Lees meer

Meer lezen in de categorie

Interessant? Deel dit bericht

Lekker en gezond eten tijdens je zwangerschap.
Niet alleen voor jezelf, ook voor je nog ongeboren kindje.

Met een zelfverzekerd gevoel bevallen?
In deze cursussen antwoorden op al jouw vragen.

Leer alle signalen van je baby kennen.
Én hoe je hier het beste op kunt reageren.