Het consultatiebureau

Consultatiebureau, wat is het?

Zodra je kindje is geboren en ingeschreven staat in de gemeenten waar je woont, zal een medewerker van het consultatiebureau contact met je opnemen.

Het consultatiebureau is een instituut binnen de Jeugdgezondheidszorg (JGZ) dat medische basiszorg voor alle kinderen van 0 tot 4 jaar verzorgt. Het Consultatiebureau heeft alle kinderen van 0 tot 4 jaar in zorg en de GGD (vroeger schoolartsen dienst) alle kinderen van 4 tot 19 jaar.

In de komende 4 jaar zal je dus het consultatiebureau nog vaak bezoeken.

Hier kan je lezen wat het consultatiebureau nu precies is, wie er werken, en wat voor hulp en ondersteuning je van het consultatiebureau kan verwachten.

Geschiedenis en organisatie

Aan het einde van de 19e eeuw groeide de behoefte van de samenleving om de gezondheid van de bevolking te verbeteren en ziekten te voorkomen. In 1901 werd daarom in Den Haag het eerste consultatiebureau geopend. Kruisverenigingen speelden in op de behoeften van zuigelingen en hun moeders en richtten op eigen initiatief de eerste consultatiebureaus op. Het consultatiebureau is een typisch Nederlandse instelling.
Het consultatiebureau wordt op verschillende manieren georganiseerd. Soms is het consultatiebureau onderdeel van een thuiszorgorganisatie en soms vallen de consultatiebureaus onder regie van de gemeenten. De aangeboden zorg is echter in principe op alle consultatiebureaus hetzelfde omdat er wordt gewerkt met landelijk vastgestelde protocollen en werkafspraken.
Het consultatiebureau is gratis en voor alle kinderen van 0-4 jaar toegankelijk, ook als zij of hun ouders niet verzekerd zijn of illegaal in Nederland verblijven. Ouders zijn niet verplicht om naar het consultatiebureau te gaan, een bezoek aan het consultatiebureau is vrijwillig.

Overzicht onderwerpen

  Wat als je baby niet wil slapen, geen ritme lijkt te hebben of veel huilt? Wanneer weet je of je baby honger heeft, moe is of wilt spelen? Het kan behoorlijk frustrerend zijn als je niet weet wat je het beste kunt doen.

  Met deze online cursus leer jij alle signalen van jouw baby te herkennen en hier op in te spelen. Je leert niet alleen je baby kennen, je leert ook dat jij je niet altijd aan hoeft te passen.

  Voor een soepele overgang van de zwangerschap naar ouder zijn.

  Wat doet het consultatiebureau?

  De taken van het consultatiebureau zijn wettelijk vastgelegd.

  Zo is het consultatiebureau verplicht om de gezondheid en ontwikkeling van kinderen van 0-4 te volgen en eventuele problemen op die vlakken te signaleren.

  Verder verzorgt het consultatiebureau de vaccinaties van het Rijksvaccinatieprogramma en geven de medewerkers van het consultatiebureau voorlichting en advies over allerlei onderwerpen die te maken hebben met de gezondheid en ontwikkeling van kinderen van 0 tot 4 jaar.

  Als er problemen zijn kan het consultatiebureau je helpen om die problemen op te lossen of je verwijzen naar een andere hulpverlener die je verder kan helpen.

  Wie werken er op het consultatiebureau?

  Op het consultatiebureau werken een consultatiebureau-arts, een jeugdverpleegkundige en een assistente samen.

  Een CB-arts kan een basisarts zijn, maar is steeds vaker een arts die een speciale opleiding heeft gevolgd: een jeugdarts.

  De verpleegkundige heeft een HBO opleiding verpleegkunde gevolgd en daarnaast vaak ook nog een vervolgstudie gericht op de jeugdgezondheidszorg.

  De assistent zal je kindje meten en wegen bij binnenkomst en de gegevens noteren in het dossier en in het groeiboekje. Verder is zij vaak verantwoordelijk voor het maken van de afspraken.

  De CB-arts houdt samen met de verpleegkundige de gezondheid en ontwikkeling van je kindje in de gaten. Daarbij is de arts meer gericht op de medische kant en de verpleegkundige neemt meer het opvoedkundige voor haar rekening.

  Beide disciplines zullen elk consult een aantal dingen bekijken, zoals hoe je kind groeit, hoe de ontwikkeling van de motoriek en de spraak verloopt, hoe het eetpatroon is en hoe het gedrag.

  De arts verricht elke keer een lichamelijk onderzoek.

  Het vaccineren wordt door zowel de arts als de verpleegkundige gedaan.

  Natuurlijk gaan de arts en de verpleegkundige ook in op de vragen die bij jou leven.

  Zo heb je misschien vragen over (borst-)voeding, slapen, veiligheid en opvoeden.

  Wanneer je uitgebreide vragen hebt of je zit met een ingewikkeld probleem dan is er ook de mogelijkheid om dit bij jou thuis te bespreken. Tijdens dit zogenaamde “huisbezoek” komt de verpleegkundige thuis langs om samen met jou een probleem in kaart te brengen en die hulp op te starten die op dat moment nodig is.

  De mensen van het consultatiebureau kunnen je zonodig verwijzen naar de huisarts of een specialist

  Wanneer ga ik naar het consultatiebureau?

  In het algemeen geeft de gemeente waar je kind is geboren een bericht aan het consultatiebureau zodra je kind staat ingeschreven.

  De verpleegkundige neemt dan contact met je op voor een afspraak bij jou thuis als je kind ongeveer twee weken oud is.Tijdens deze eerste afspraak kijkt de verpleegkundige hoe het met jou en je kind is en legt zij uit wat je van het consultatiebureau kan verwachten. Tijdens dit bezoek is er voldoende gelegenheid om vragen te stellen.

  In de eerste 12 levens maanden van je kind word je 8 keer op het consultatiebureau uitgenodigd.

  Na het eerste jaar krijg je nog eens 5 uitnodigingen.

  Omdat het geven van vaccinaties een belangrijke taak is van het consultatiebureau, bepalen de tijdstippen waarop de vaccinaties gegevens moeten worden het eerste jaar de tijdstippen waarop je wordt uitgenodigt om naar het consultatiebureau te komen.

  Meestal zit er daardoor het eerste half jaar steeds een maand tussen twee afspraken en daarna 2 tot 3 maanden, waarbij je de ene keer bij de arts komt en de andere keer bij de verpleegkundige.

  Als de arts of de verpleegkundige dingen constateren waarover zij zich zorgen maken zullen zij in overleg met jou een extra afspraken plannen.

  Bijvoorbeeld als je kindje niet zo goed groeit kan de arts je vragen om een keer extra te komen wegen en meten, zodat zij de groei van jou kindje beter in de gaten kan houden en eventuele problemen beter kan opsporen of voorkomen.

  Ouders mogen ook altijd zelf contact opnemen voor een afspraak.

  Dat kan bijvoorbeeld nodig zijn als je je zorgen maakt om de ontwikkeling van je kind of als je tussen twee afspraken door ineens vragen hebt over de opvoeding van je kind.

  Is het consultatiebureau verplicht?

  Nee, je bent niet verplicht om naar het CB te gaan.

  Als je niet komt wordt er bijvoorbeeld geen bericht gestuurd naar jeugdzorg of iets dergelijks.

  Realiseer je wel dat je bezoeken aan het CB ervoor zorgen dat eventuele problemen bij je baby vroegtijdig worden opgespoord.

  Het staat je ook vrij om de adviezen die op het bureau gegeven worden al dan niet op te volgen.

  Privacy

  De medewerkers van het consultatiebureau hebben, zoals alle medewerkers in de gezondheidszorg, een geheimhoudingsplicht.

  Gegevens van de kinderen kunnen dus niet zonder toestemming van de ouders worden doorgegeven aan anderen hulpverleners of andere instanties.

  Meer lezen binnen: Medisch baby

  vitaminen voor je baby

  Vitamine K voor je baby

  Pasgeboren baby’s krijgen vitamine K toegediend door de verloskundige. Verder is het advies om tot 13 weken vitamine K te blijven geven aan je baby. Maar waarom?

  baby op hand

  10 tips voor een gelukkige baby

  Een goed begin is het halve werk. Daarom deelt babyverpleegkundige Esther van Bloemen-Bartels tien tips die jouw baby in ieder geval een hele mooie start in het leven geven. Want een gelukkige baby, dat willen we allemaal. Tip 1: bied je baby een voorspelbaar ritme Ooit wel eens afgevraagd hoe die docenten in het onderwijs…

  vette vis in zwangerschap

  Vette vis goed voor de hersenontwikkeling van je baby

  Voldoende omega-3 vetzuren, zowel tijdens zwangerschap als na de geboorte, zorgt voor slimmere kinderen. Hoe dat komt?

  Ontlasting Baby, Alles Over Poep Van Je Baby

  Alles over poep

  Er leven altijd veel vragen over poep bij baby’s, lees hier alles over poep.

  pas op met koortslip

  Een koortslip kan levensbedreigend zijn voor je baby.

  Een koortslip is zeker niet onschuldig voor een baby, sterker nog het kan levensbedreigend zijn.

  Geel Zien Baby, Veel Baby's Worden Geel Hoe Komt Dat En Kun Je Het Voorkomen

  Geel zien baby

  Wat is normaal qua gele kleur van je baby? Wanneer moet je aan de bel trekken?

  Dit bericht delen of bewaren?

  Deel dit bericht via Facebook, Twitter, e-mail of WhatsApp. Later lezen of zelf bewaren? Mail het dan naar jezelf.

  Wil je zwanger worden of ben je zwanger?
  Met deze cursussen werk je aan een gezonde leefstijl.

  Met een zelfverzekerd gevoel bevallen?
  In deze cursussen antwoorden op al jouw vragen.

  Je baby leren kennen? Weer fit worden na je bevalling? Ontdek onze cursussen.

  Gerelateerde berichten
  vitaminen voor je baby
  Vitamine K voor je baby

  Pasgeboren baby's krijgen vitamine K toegediend door de verloskundige. Verder is het advies om tot 13 weken vitamine K te Lees meer

  baby op hand
  10 tips voor een gelukkige baby

  Een goed begin is het halve werk. Daarom deelt babyverpleegkundige Esther van Bloemen-Bartels tien tips die jouw baby in ieder Lees meer

  vette vis in zwangerschap
  Vette vis goed voor de hersenontwikkeling van je baby

  Voldoende omega-3 vetzuren, zowel tijdens zwangerschap als na de geboorte, zorgt voor slimmere kinderen. Hoe dat komt?

  Ontlasting Baby, Alles Over Poep Van Je Baby
  Alles over poep

  Er leven altijd veel vragen over poep bij baby's, lees hier alles over poep.

  inbakeren, is het veilig?
  Inbakeren zinvol of onzin? – BabyUitzet

  Hoe zinvol is het inbakeren van je baby en hoe doe je dat?

  Op Vakantie Met Je Baby, Waar Moet Je Aan Denken
  Op vakantie met je baby

  Baby's hoeven niet op vakantie. Ouders wel. Hoe zorg je voor een fijne tijd voor beiden?