Zesde ziekte baby

Zesde ziekte baby

De zesde ziekte is een onschuldige ziekte bij kinderen van 0-2 jaar die zich kenmerkt door een periode met koorts en het optreden van vlekjes na het verdwijnen van de koorts.

 Zesde ziekte incubatietijd

De tijd tussen de besmetting met het virus en het optreden van de verschijnselen is niet precies bekend maar wordt geschat op 10-15 dagen.

Zesde ziekte symptomen

In eerste instantie koorts en vervolgens fijne vlekjes . De klieren in de hals en achter de oren kunnen opgezwollen zijn.

Zesde ziekte verloop

De ziekte begint met (hoge) koorts gedurende ongeveer 3 dagen. Vreemd genoeg is het kind in de periode van de koorts nauwelijks ziek. Wanneer de koorts begint te verdwijnen ontstaat er plotseling een rode huiduitslag die 1-2 dagen blijft bestaan. De vlekjes beginnen in de nek en op de romp, later op de billen en de dijen. De huiduitslag trekt over de armen en benen weg en jeukt niet.

Zesde ziekte besmettelijk

De zesde ziekte is erg besmettelijk. Zo besmettelijk dat bijna iedereen de ziekte al voor zijn 3e levensjaar heeft doorgemaakt. De zesde ziekte wordt veroorzaakt door het humane herpesvirus type 6 (HHV6). Het virus wordt waarschijnlijk verspreid via druppeltjes in de lucht die vrijkomen bij hoesten, niezen en praten. De ziekte is besmettelijk vanaf het opkomen van de koorts tot het moment dat de vlekken zijn verdwenen. Het is niet nodig om een ziek kind binnen te houden of van het kinderdagverblijf thuis te houden. Als het zich goed voelt, kan het gewoon naar de crèche, het was namelijk al besmettelijk vóórdat het ziek werd, en besmetting van de andere kinderen valt niet meer te voorkomen. Wel is het fijn voor ander ouders om te weten dat de zesde ziekte heerst, meldt het dus wel!

Zesde ziekte behandeling

Een kind met de zesde ziekte heeft behalve wat extra aandacht en vertroeteling geen speciale verzorging nodig. Het is niet nodig koortsverlagende middelen te geven. De koorts kan geen kwaad. Geef je kind wel extra (water) te drinken.

Huisarts raadplegen

De zesde ziekte gaat vanzelf weer over, het is meestal niet nodig om de huisarts raad te plegen. Er bestaat geen behandeling voor de ziekte.

Als je baby jonger is dan 3 maanden en heeft het koorts? Bel dan altijd je huisarts!

Bron: Kleine kwalen bij kinderen; J.A.H. Eekhof e.a, Ziekten in de huisartspraktijk; E.H. van de Lisdonk e.a, Thuisarts, Richtlijnen voor het al dan niet weren van kinderen met besmettelijke ziekten van scholen en kindercentra; LCI
Gerelateerde berichten
borstvoeding en alcohol
Alcohol borstvoeding

Hoe zit het met alcohol en borstvoeding, kan af en toe een glaasje of is alcohol en borstvoeding echt een Lees meer

zwangerschapsverlof voorbij
Weer aan het werk na bevalling

Weer aan het werk, het vraagt veel organisatie, lees onze tips om je dag goed te starten

Borstvoeding Vraag En Antwoord, Regeldagen, Krijgt Mijn Baby Wel Genoeg Voeding 2
Borstvoeding na de 6e maand

Heeft je baby genoeg aan borstvoeding als hij 6 maanden oud is?

geboorteaangifte
De baby aangeven

Wat neem je mee en hoe werkt het?

jaloers op baby
Jaloers zijn

Betrap jij, als partner , je er wel eens op dat je jaloers bent op de baby?

lachen baby
Lachen van de baby

De eerste weken lacht een baby reflexmatig, niet bewust. Vanaf wanneer gaat een baby echt lachen?

Dit bericht delen of bewaren?

Deel dit bericht via Facebook, Twitter, e-mail of WhatsApp. Later lezen of zelf bewaren? Mail het dan naar jezelf.

Je baby leren kennen? Weer fit worden na je bevalling? Ontdek onze cursussen.