Alcohol borstvoeding
Alcohol borstvoeding
Hoe zit het met alcohol en borstvoeding?
Kan af en toe een glaasje of is alcohol en borstvoeding echt een NO GO?
Alcohol komt via de moedermelk bij de baby terecht.
De concentratie alcohol in de borstvoeding is gelijk aan die in het bloed van de moeder.
De hoeveelheid alcohol die in het bloed van de baby komt is echter veel lager omdat de alcohol via de voeding in het hele lichaam van de baby verdeeld wordt.
Invloed alcohol via borstvoeding bij baby
Na gebruik door de zogende vrouw van één tot twee standaard horecaglazen blijkt de zuigeling in de daarop volgende drie uren aanzienlijk minder te drinken en een verstoord slaap-waakpatroon te hebben.
De effecten van lagere hoeveelheden zijn niet onderzocht.
Alcohol vernietigt hersencellen, vooral in de periode dat de hersencellen verbindingen gaan maken is alcohol zeer schadelijk.
Deze periode vindt bij mensen plaats tussen de 6e maand in de zwangerschap tot verscheidene jaren na de geboorte. Kortdurende blootstellingen aan alcohol in deze periode dood miljoenen hersencellen.
Hersencellen die vernietigd zijn groeien niet opnieuw aan. De schade is dus niet herstelbaar.
Naast bovengenoemde effecten is gebleken dat alcohol er mede voor kan zorgen dat de borstvoeding niet goed op gang komt of niet goed doorloopt.
Tijdens borstvoeding alcohol drinken?
Het duurt ongeveer 3 uur voordat één glas alcoholhoudende drank door je lichaam is afgebroken.
Zorg er dus voor dat er minimaal 3 uur zit tussen de periode dat je het glaasje drinkt en de volgende voeding. Voor ieder glas dat je meer drinkt moet de periode van niet voeden met drie uur worden verlengd.
Dus 2 glazen alcohol gedronken, 6 uur niet voeden.
Heb je een feestje en wil je heel graag toch drinken, zorg er dan voor dat je voldoende voeding hebt afgekolfd zodat je deze afgekolfde voeding (die dus geen alcohol bevat) aan je baby kunt geven.
Het is onnodig om te schrijven dat overmatig alcohol gebruik nooit verstandig is als je een baby in huis hebt. Als je echt teveel hebt gedronken reageer je immers anders en is de kans groot dat je de baby bijvoorbeeld niet hoort als je slaapt.
Voor na je bevalling
Dit bericht delen of bewaren?
Deel dit bericht via Facebook, Twitter, e-mail of WhatsApp. Later lezen of zelf bewaren? Mail het dan naar jezelf.
Je baby leren kennen? Weer fit worden na je bevalling? Ontdek onze cursussen.