Weer aan het werk

Je zwangerschapsverlof is voorbij, je moet weer aan het werk.

Hoe ga je dat allemaal regelen?

Afhankelijk van hoelang (aantal weken) je voor de bevalling je verlof hebt opgenomen, heb je recht op 10 tot 12 weken zwangerschapsverlof, daarna gaan veel moeders weer werken.

newday baby nw bok 1606 vs2

Sommige moeders kijken er naar uit om weer aan het werk te gaan, zij vinden de wereld zonder werk wel heel beperkt. Het hele leven draait om je baby en als je weer gaat werken komt er weer een stukje terug van je oude leven en contacten buitenshuis.
Andere moeders zien erg op tegen weer werken. Je baby voor het eerst naar de opvang brengen is voor veel moeders een grote stap. Je hebt het gevoel dat jij de enige bent die echt goed voor je kindje kan zorgen, hoe moet dat als hij straks bij de opvang huilt, onrustig is of niet kan slapen? Jij weet immers als geen ander hoe je je baby kunt troosten…
In de praktijk blijkt het allemaal nogal mee te vallen. De opvang verloopt over het algemeen prima en je baby wordt goed verzorgd. Na een paar dagen ben jij ook gewend om je baby aan een ander over te dragen en gaat het een stuk makkelijker.

Start je dag stress vrij.

Je zult merken dat werken en een baby nogal wat organisatie vraagt. ’s Morgens is er veel te regelen en hoe verleidelijk het ook is om zo lang mogelijk in bed te blijven liggen, de stress die het oplevert als je ’s morgens gelijk al begint met rennen en vliegen weegt niet op tegen een (half) uur eerder opstaan. Door wat eerder op te staan kun je op je gemak douchen en eten voordat je je baby uit bed haalt. Door je dag rustig te starten zul je merken dat je alles veel beter aankunt.
Voel je je heel vaak opgejaagd? Sta dan nog iets eerder op en plan iedere ochtend een minuut of 10 mindfulness in. Op internet vind je voldoende audio bestanden die je helpen om mindfulness oefeningen te doen. Mindfulness is niet zweverig, maar je zult wel even moeten wennen. Toch kunnen we het iedereen aanraden. Het vraagt 10 minuten van je tijd, maar geeft je zoveel terug.

Veel baby’s slapen nog niet door en de onderbroken nachten zijn zwaar als je de andere dag toch weer fris en fruitig op je werk moet verschijnen.

Maak met je partner een slaapschema. De ene nacht zorg jij voor de baby, de ander nacht doet je partner het. Als het even kan ga op de nachten die jij mag slapen dan ergens slapen (logeerkamer) waar je ook niet wakker wordt van je partner die uit bed gaat of de baby die huilt. Misschien niet heel gezellig, maar een goede nachtrust op zijn tijd zorgt er wel voor dat je beter in je vel zit en hierdoor overdag wel een stuk gezelliger bent.
Slaap in het weekend (als jullie beiden niet hoeven te werken) wel samen zodat je de knusse momenten van samen in slaap vallen niet volledig gaat missen.
Misschien kun je een nachtje in de week vragen of de baby bij oma en opa mag slapen zodat jullie een avond en nacht samen hebben.
Voor de nachten dat jij mag slapen kun je, als je borstvoeding geeft, kolven zodat er afgekolfde melk in de koelkast staat en je partner deze aan de baby kan geven.

Werk en borstvoeding kan heel goed samengaan.

Je werkgever is verplicht je tijd vrij te geven om de baby te voeden.
Gedurende de eerste negen maanden na de geboorte mag je een kwart van je werktijd gebruiken om de baby te voeden, je werkgever moet die tijd doorbetalen. Je werkgever is verplicht je tijd en een rustige ruimte te geven om te kolven
Gedurende je werktijd is je werkgever verplicht om minimaal een afgesloten rookvrije ruimte beschikbaar te stellen om te voeden of af te kolven. Het beste kun je tijdens je zwangerschap al afspraken maken met je werkgever over het voeden en de mogelijkheden die er zijn.
Zelf voeden: als je 2 tot 4 uur per dag werkt dan kun je de voedingen zo plannen dat de baby gevoed wordt als je thuis bent.
Voeden op het werk: woon je dichtbij, is er een creche op het werk, of kan de oppas de baby brengen? Dan moet de werkgever een rookvrije ruimte beschikbaar stellen waar je ongestoord je baby zelf kan voeden.
Kolven: zoals gezegd moet de werkgever een ruimte beschikbaar stellen waar je rustig en ongestoord kunt kolven. Kolven moet geleerd worden, het is verstandig om 3 weken voordat je begint met werken vast te oefenen met kolven. De afgekolfde melk moet afgesloten in een koelkast bewaard worden. Thuis kun je de baby gewoon weer aan de borst leggen. De meeste baby’s accepteren de wisseling, van afgekolfde voeding die via de fles wordt aangeboden en rechtstreeks aan de borst drinken, goed. Veel baby’s zullen ook moeten leren om uit de fles te drinken. Begin hiermee te oefenen als je baby ongeveer 5-6 weken oud is (als je langer wacht wordt het voor je baby steeds moeilijker een andere manier van drinken aan te leren).  Ook kolven zul je moeten leren. Begin hiermee ook te oefenen als je baby 5-6 weken oud is. In het begin kolf je het gemakkelijkst als na de ochtendvoeding of tussen 2 voedingen in. De eerste dagen lukt het kolven meestal niet zo goed, er komt weinig melk uit de borsten. Je lichaam moet wennen aan de prikkel van de kolf. Als een baby zelf drinkt schiet de melk makkelijker toe. Na een paar dagen oefenen gaat het meestal al een stuk beter. Je hoeft niet meteen een hele voeding af te kolven, alle beetjes maken een hele voeding. Afgekolfde moedermelk is tot 5 dagen houdbaar in de koelkast (4 graden C), zet het echter niet in de deur daar schommelt de temperatuur te sterk.

Ouderschapsverlof

Daarnaast heeft iedere ouder recht op ouderschapsverlof, je moet wel minimaal een jaar in vaste dienst zijn. Je werkgever is verplicht het verlof toe te kennen.
De hoeveelheid verlof die je kunt opnemen is afhankelijk van het aantal uren dat je werkt, misschien is het mogelijk om 3 maanden volledig verlof, of bijvoorbeeld 6 maanden halftijds werken. Allerlei variaties zijn mogelijk. Het verlof mag maximaal over 1 jaar worden uitgestreken.
Hoewel je recht hebt op verlof, moet de invulling ervan in overleg met je werkgever worden geregeld, je werkgever kan jouw voorstel dus afwijzen, maar moet dan wel samen met jouw tot een andere invulling van je verlof komen. Het verlof is meestal onbetaald, sommige CAO’s hebben afspraken over gedeeltelijke doorbetaling. Minimaal 2 maanden voor het ingaan van je verlof moet je je werkgever schriftelijk op de hoogte stellen van het feit dat je gebruik wilt maken van ouderschapsverlof.

Gerelateerde berichten
Na Je Bevalling Cursus Leer Je Baby Kennen
Onderwerpen A-Z na je bevalling

Alle onderwerpen over jou en je baby na de bevalling op één pagina. Overzichtelijk gerangschikt van AtotZ

signalen postpartum depressie
Post partum Depressie

Zomaar wat neerslachtig of is er sprake van een postpartum depressie?

wennen aan het ouderschap
Het sprookje en de werkelijkheid moederschap

De komst van een baby is één van de grootste veranderingen in je leven, het duurt vaak best lang voor Lees meer

Vrouw, Moeder En Echtgenote, Hoe Houd Je Alle Ballen Hoog
Vrouw, moeder en echtgenote

Het moederschap is waarschijnlijk de grootste verandering in je leven. Hoe houd je alle ballen hoog?

Op Vakantie Met Je Baby, Waar Moet Je Aan Denken
Op vakantie met je baby

Baby's hoeven niet op vakantie. Ouders wel. Hoe zorg je voor een fijne tijd voor beiden?

Online Cursus Leer Je Baby Kennen
10 dingen die je voor de geboorte wilt weten

Goed voorbereid op de periode na de bevalling met onze tips.

Meer lezen in de categorie

Interessant? Deel dit bericht

Lekker en gezond eten tijdens je zwangerschap.
Niet alleen voor jezelf, ook voor je nog ongeboren kindje.

Met een zelfverzekerd gevoel bevallen?
In deze cursussen antwoorden op al jouw vragen.

Leer alle signalen van je baby kennen.
Én hoe je hier het beste op kunt reageren.