Regels werk en zwangerschap

Mag je tillen? Bukken? Verven?

Bij wet is er veel geregeld rondom veilig werken in de zwangerschap. In deze blog lees je alles wat jij moet weten of veilig te kunnen werken.

Regels werk en zwangerschap

Mag je tillen? Bukken? Verven?

Bij wet is er veel geregeld rondom veilig werken in de zwangerschap. In deze blog lees je alles wat jij moet weten of veilig te kunnen werken.

Plichten werkgever tijdens de zwangerschap

Zodra je de werkgever van je zwangerschap op de hoogte hebt gesteld van je zwangerschap,  is de werkgever verplicht je te wijzen op eventuele risico’s die je werk met zich meebrengt voor de zwangerschap of je ongeboren kind.

Je werkgever is ook verplicht je werksituatie zo aan te passen dat het geen gevaar oplevert voor de zwangerschap, baby of voor vrouwen die borstvoeding geven.

Soms zal het dus nodig zijn dat je werktijden worden aangepast, een zwangere vrouw hoeft in principe geen nachtdiensten te draaien, en mag het tempo verlagen.

Het is verstandig om je werkgever zo vroeg mogelijk in te lichten over je zwangerschap zodat eventuele aanpassingen kunnen worden doorgevoerd.

Als zwangere heb je ook recht om wat vaker te rusten er moet een ruimte beschikbaar zijn waar je even kunt terugtrekken om uit te rusten.

Mag je tillen of bukken als je zwanger bent en hoe zit het chemische stoffen bijvoorbeeld als je kapster bent?

In dit artikel kom je er alles over te weten.

Voor na de bevalling vertellen we je alles rondom:

Over zwangerschapsverlof vertellen we je hier al je rechten en plichten.

Overzicht onderwerpen
    Gratis Baby op komst pakket

    Schrijf je in en ontvang ons nieuwste magazine, het 9 maanden plan, het handboek Gezond zwanger en nieuws omtrent jouw zwangerschap in je e-mail.

    "*" geeft vereiste velden aan

    Wanneer vertel je dat je zwanger bent?

    Het beste is om je werkgever zo snel mogelijk te vertellen dat je zwanger bent. Pas daarna heb je recht op de wettelijke bescherming tijdens de zwangerschap en periode van borstvoeding.

    Je bent wettelijk verplicht uiterlijk 3 weken voordat je je zwangerschapsverlof in wilt laten gaan te vertellen dat je zwanger bent, maar het zal niet meevallen om het zo lang verborgen te houden mocht je dat willen 😛

    Bij de verloskundige, huisarts of specialist kun je een zwangerschapsverklaring halen met de vermoedelijke datum van de bevalling.

    Je werkgever geeft deze verklaring aan de uitvoeringsinstelling die jouw uitkering tijdens het zwangerschapsverlof verzorgt.

    Werk je met (mogelijk) schadelijke stoffen?

    Als je werkt met (mogelijk) schadelijke stoffen is het heel belangrijk dat je vóór, of zo vroeg mogelijk in je zwangerschap, bij de ARBO arts navraagt of de chemische stoffen waar je mee werkt van invloed kunnen zijn op je vruchtbaarheid of schadelijk kunnen zijn voor je ongeboren kind.

    Vooral in de eerste weken van je zwangerschap is je kindje heel kwetsbaar, daarom is het erg belangrijk dat je van te voren weet of je in je werk risico's loopt.

    Werk je met chemische stoffen, straling, harde geluiden, trillingen?

    Vraag, liefst vóór je zwangerschap bij de ARBO arts of er risico's zijn voor je vruchtbaarheid of zwangerschap!

    Ben je zwanger, wil je zwanger worden of heb je net een kindje gekregen?

    Door het grote aanbod zwangerschapscursussen is het soms lastig kiezen.

    Wij ontwikkelden een keuzehulp voor jou. Op basis van een paar korte vragen laten we je zien welke (online) cursus bij jou past.

    Werken met schadelijke stoffen in de zwangerschap

    Schadelijke stoffen komen in veel dingen voor, je kunt niet alleen op je werk in aanraking komen met schadelijke stoffen, ook in ons dagelijks leven komen we veelvuldig in aanraking met allerlei stoffen die waarschijnlijk schadelijk zijn voor je ongeboren kind.

    In haarlak zit bijvoorbeeld een stof die waarschijnlijk tot een miskraam kan leiden. Aceton wordt in verband gebracht met miskramen en afwijkingen. Gechloreerde oplosmiddelen (zoals tetra, per en tri) lijken een verhoogd risico te geven op open lip- en gehemelte spleten. Kortom reden genoeg om schadelijke stoffen zoveel mogelijk te mijden.

    Er is nog niet heel veel onderzoek gedaan naar de effecten van oplosmiddelen op de zwangerschap en ongeboren vrucht, maar de onderzoeken die zijn gedaan geven toch aanwijzingen dat voorzichtigheid is geboden. We weten niet welke hoeveelheden wel of niet schadelijk zijn, dus mijdt voor de zekerheid alle oplosmiddelen. Alles wat uit een hogedrukspuit komt bevat oplosmiddelen, maar ook lijm, verf, inkt, vlekken verwijderaars en cosmetica bevatten oplosmiddelen.

    Gebruik bij voorkeur in water oplosbare verf, koop cosmetica wat gemaakt is van natuurlijke producten en werk niet met de andere producten.

    Als je op je werk met schadelijke stoffen moet werken dan kun je aan de codes op het etiket zien in hoeverre dit product schadelijk is voor de zwangerschap:
    R61: kan de ongeboren vrucht schade toebrengen
    R63: mogelijk gevaar voor de ongeboren vrucht
    R46: kan erfelijke genetische schade veroorzaken
    R60: kan de vruchtbaarheid schaden
    R62: mogelijk gevaar voor verminderde vruchtbaarheid

    Je werkgever is verplicht je te informeren over schadelijkheid van stoffen waar je in je werk mee in aanraking kunt komen.

    Werken met chemische stoffen in de zwangerschap

    Sommige concentraties van chemische stoffen zijn gevaarlijk als een kinderwens hebt, tijdens de zwangerschap en als je borstvoeding geeft (via moedermelk). Het kan leiden tot onvruchtbaarheid, afwijkingen bij het kind, groeistoornissen of een miskraam. De chemische stoffen kunnen in je bloed komen door inademen, inslikken of aanraken.

    • Zorg dat je bij het werken met chemische stoffen zo hygiënisch mogelijk werkt.
    • Kijk altijd in de RI&E wat de specifieke risico's zijn tijdens de zwangerschap en periode van borstvoeding. Ook kun je in de CAO kijken of hierover bepalingen zijn opgenomen. Vraag eventueel advies aan de (bedrijfs)arts. Je werkgever moet zich in ieder geval houden aan de grenswaarde (de MAC-waarde: de maximale aanvaarde concentratie in de lucht op de werkplek).
    • Werk je met een verpakt product, dan zie je op het etiket of er schadelijke stoffen inzitten. Op sommige producten staat niets vermeld (geneesmiddelen en diergeneesmiddelen): informeer in dat geval bij je werkgever over gevaren bij het bereiden of toedienen.
    • Bij te grote risico's of onzekerheden ben je niet verplicht om met chemische stoffen te werken. Je mag in ieder geval niet werken met lood en loodwit.

    Naast werken met chemische stoffen komen wij allemaal dagelijks in aanraking met heel veel chemische stoffen die mogelijk schadelijk zijn voor je ongeboren kind

    Werken met straling tijdens de zwangerschap

    Of straling gevaarlijk is, hangt af van het soort straling. Straling van bijvoorbeeld beeldschermen en elektrische apparaten levert in het algemeen geen extra problemen op tijdens de zwangerschap.

    De zogenaamde ioniserende straling kan wel schade veroorzaken aan het ongeboren kind, vooral in de eerste periode van de zwangerschap.

    Deze straling komt voor in kerncentrales, röntgenkamers van ziekenhuizen en laboratoria.

    Werk je met straling, meld je zwangerschap dan zo vroeg mogelijk bij de bedrijfsarts of stralingsdeskundige. Overleg samen over hoe je jouw werk verantwoord kunt uitvoeren.

    Werken met infectie risico tijdens de zwangerschap

    Heb je werk waarbij je in contact kunt komen met het virus dat rode hond veroorzaakt (Rubellavirus) of met de parasiet die toxoplasmose kan veroorzaken (als je met katten werkt)?

    Dan ben je niet verplicht om deze werkzaamheden uit te voeren tijdens de zwangerschap, tenzij is aangetoond dat je voldoende antistoffen heeft.

    Ook enkele andere infecties kunnen schadelijk zijn voor het ongeboren kind. Informeer hiernaar bij je werkgever of de arbodienst.
    Let op als je werkt met ziektekiemen, als je  met geïnfecteerde patiënten werkt of als je in de agrarische sector werkt en verhoogd risico loopt.

    Je kunt ook bij de brancheorganisatie informeren naar mogelijke risico's.

    Overigens kun je de kans op een infectie zelf verkleinen door in ieder geval zo hygiënisch mogelijk te werken. Tegen sommige infecties is ook vaccinatie mogelijk.

    Harde geluiden tijdens zwangerschap

    Als je zwanger bent mag niet langdurig worden blootgesteld aan geluiden harder dan 80 decibel. Dat is ongeveer het geluid van een stofzuiger, blender, machinaal handgereedschap en een föhn.

    Tillen in zwangerschap

    Tijdens de zwangerschap mag je niet verplicht worden om zwaar lichamelijk werk te doen, zoals zwaar tillen, trekken, duwen of dragen. Zeker in de laatste drie maanden voor de bevalling is het beter om zwaar werk zoveel mogelijk te beperken. Twijfel je, overleg dan met de (bedrijfs)arts. In de laatste drie maanden van de zwangerschap mag je ook niet verplicht worden om vaker dan één keer per uur te bukken, te hurken of te knielen.

    Wat kan wel en wat niet?

    • Tijdens hele zwangerschap: bukken, hurken, knielen zoveel mogelijk voorkomen
    • Laatste drie maanden zwangerschap: bukken, hurken, knielen en staande voetpedalen bedienen - dagelijks niet meer dan eenmaal per uur
    • Tijdens zwangerschap en tot drie maanden na bevalling: handmatig tillen van gewichten zoveel mogelijk beperken.
    • Is tillen toch nodig, dan moet het in één handeling te tillen gewicht minder zijn dan tien kilo.
    • Vanaf de twintigste week van de zwangerschap mag niet vaker dan tien keer per dag niet meer dan vijf kilo worden getild.
    • Vanaf de dertigste zwangerschapsweek mag niet vaker dan vijf keer per dag niet meer dan vijf kilo worden getild.

    Staand werken

    Het is wettelijk geregeld dat je altijd even moet kunnen zitten als het werk het toelaat of als je hier behoefte aan hebt. Ook mag je niet verplicht worden om staande voetpedalen te bedienen.

    Heb jij zwaar werk, overleg altijd met je werkgever welke aanpassingen mogelijk zijn om zolang mogelijk te kunnen blijven werken. Een werkgever is verplicht je werkzaamheden zo aan te passen dat jij in de zwangerschap gezond kunt werken. Is het lastig om met je werkgever over dit onderwerp te overleggen, bespreek het dan met je (bedrijfs) arts.

    Tillen, hurken, bukken en knielen zijn belastend voor je gewrichten. In de zwangerschap worden je gewrichten al extra belast én zijn de gewrichten minder stevig. Hierdoor kun je sneller last krijgen van lage rugpijn en bekkenklachten. Het is dan ook belangrijk dat je bovenstaande adviezen opvolgt om te voorkomen dat je, ernstige, rug- of bekkenklachten krijgt.

    Onregelmatige diensten tijdens je zwangerschap

    Iedere zwangere (dus ook als je geen klachten hebt en je werk goed vol kunt houden)  heeft recht op:

    • regelmatige werk- en rusttijden
    • extra pauzes (maximaal 1/8 deel van je werktijd)
    • een geschikte, afsluitbare ruimte om te kunnen rusten (met bed of rustbank)
    • geen verplichting tot onregelmatig werk, overwerk of nachtdiensten
    • zwangerschapsonderzoek in werktijd

    Tot zes maanden na de bevalling gelden deze regels (behalve de onderzoeken).

    Tijdelijk ander werk

    Kun je jouw werk toch niet veilig en gezond uitvoeren, dan moet je werkgever je tijdelijk ander werk aanbieden. Kan je werkgever je geen ander werk aanbieden en kun je hierdoor niet veilig en gezond werken dan heb je recht op doorbetaald verlof. Je kunt niet worden verplicht (en moet dit zelf natuurlijk ook niet willen) om werk te doen dat schadelijk kan zijn voor jouw zwangerschap of je ongeboren kind.

    Schadelijk kan zijn: ernstige stress, werken met gevaarlijke stoffen, teveel herrie, teveel trillingen en straling, infectiegevaar of fysiek te zwaar werk. De (bedrijfs)arts dient te bevestigen dat je werk inderdaad mogelijk schadelijk is voor je zwangerschap of ongeboren kind.

    Ziek tijdens of na je zwangerschap

    Als je tijdens je zwangerschap ziek wordt, is het afhankelijk van de oorzaak van je ziekte welke uitkering je krijgt.

    Word je ziek voor het ingaan van je zwangerschapsverlof en heeft de ziekte niets met de zwangerschap te maken, dan heb je gewoon recht op de bij jullie bedrijf geldende ziekengelduitkering.

    Ziek voor of door je zwangerschap?

    Word je ziek voor het ingaan van je zwangerschapsverlof en wordt de ziekte veroorzaakt door de zwangerschap?

    In dat geval heb je recht op een ziektewetuitkering ter hoogte van je salaris (wel is er een maximaal dagloon gesteld aan de ziektewetuitkering, als je een hoog salaris hebt kan het zijn dat je minder krijgt dan je salaris omdat je salaris hoger is dan het maximum dagloon door de overheid gesteld). De ziektewetuitkering loopt door tot je weer beter bent, of tot je zwangerschapsverlof ingaat, dan krijg je een zwangerschapsuitkering.

    Als je ziek wordt voor het ingaan van je zwangerschapsverlof, dan vervallen de afspraken die je met je werkgever had gemaakt voor de ingangsdatum van je verlof. Je verlof gaat in geval van ziekte altijd 6 weken voor de uitgerekende datum in. Als je na de bevalling ziek wordt, is het belangrijk dat je doorgeeft of de ziekte te maken heeft met de bevalling of zwangerschap. Is de ziekte voortgekomen uit de zwangerschap of bevalling, dan heb je recht op 100% doorbetaling. Heeft de ziekte niets te maken met je zwangerschap of bevalling, dan verval je in de gewone ziektewet, hiervoor geldt meestal een lagere uitkering (70 of 80%).

    Werkloos en zwanger

    Ben je werkloos en zwanger dan moet je met de volgende dingen rekening houden:

    WW uitkering en zwangerschap

    • Ook als zwangere blijf je verplicht te solliciteren tot je zwangerschapsverlof ingaat.
    • Je moet een verklaring van je verloskundige of arts, bij je werkbriefje, inleveren waarin staat wanneer de uitgerekende datum is.
    • Je moet (ruim voor je recht hebt op verlof) ZELF de formulieren om je zwangerschapsverlof te regelen aanvragen bij de uitkerende instantie.
    • Tijdens je zwangerschapsverlof stopt je WW uitkering tijdelijk en ga je voor de periode van zwangerschapsverlof over naar de ziektewet. Je WW gaat weer in als je zwangerschapsverlof eindigt.

    Bijstandsuitkering en zwangerschap

    Heb je een bijstandsuitkering, dan verschilt het per gemeente wat ze van je eisen nu je zwanger bent. In principe blijf je verplicht te solliciteren (als je al sollicitatieplicht had) tot aan je zwangerschapsverlof. Je bijstandsuitkering loopt gewoon door tijdens je zwangerschapsverlof. In principe hoef je niets bijzonders te regelen als je een bijstandsuitkering hebt. Een zwangerschapsverklaring van je verloskundige zal door de meeste gemeenten wel gevraagd worden.

    Wil jij allerlei (bekken)klachten voorkomen en je goed voorbereiden op je bevalling? Volg dan deze online cursus met een diversiteit aan oefeningen op verschillende niveaus om mentaal en lichamelijk sterker te worden.

    Zwangerschapsyoga zorgt voor een goede balans in je lichaam. Ontspanningsoefeningen bieden balans voor je geest en leren je stress los te laten. Oefeningen vanuit ZwangerFit maken je sterker.

    Naast alle fijne oefeningen om heerlijk fit te blijven biedt deze cursus je ook een zeer uitgebreiden voorbereiding op je bevalling.

    Voeden tijdens het werk, wat zijn je rechten?

    • Je hebt recht om  in werktijd borstvoeding te geven of te kolven totdat je kind negen maanden is.
    • Je mag hiervoor maximaal een kwart van je werktijd gebruiken. Werk je 8 uur per dag, dan mag je dus 2 uur gebruiken om te kolven of je kind zelf te voeden. Deze tijd moet door je  werkgever doorbetaald worden.

    Maak al voor de bevalling met je werkgever afspraken over hoe je de voeding wilt gaan regelen. Je werkgever dient een geschikte, afsluitbare ruimte beschikbaar te stellen voor het voeden of kolven. Is dat niet mogelijk, dan krijg je de gelegenheid zelf een plek te regelen of naar de baby toe te gaan.

    Meer lezen

    Ouderschapsverlof
    Vaderschapsverlof / geboorteverlof partner
    Zwangerschapsverlof
    Voogdij regelen

    Dit bericht delen of bewaren?

    Deel dit bericht via Facebook, Twitter, e-mail of WhatsApp. Later lezen of zelf bewaren? Mail het dan naar jezelf.

    Met een zelfverzekerd gevoel bevallen?
    In deze cursussen antwoorden op al jouw vragen.

    Gerelateerde berichten
    Alcohol In De Zwangerschap Kan 1 Glaasje Kwaad
    Alcohol in de zwangerschap

    Wat doen alcohol met je baby in de zwangerschap?

    borstvoeding en alcohol
    Alcohol borstvoeding

    Hoe zit het met alcohol en borstvoeding, kan af en toe een glaasje of is alcohol en borstvoeding echt een Lees meer

    Tweeling, 1 Of 2 Eiig, Dit Is Het Verschil
    Meerling zwangerschap

    Hoe ontstaat een twee (of meer) ling eigenlijk? Is het erfelijk?

    Echo
    Echo

    Welke echo's kun je in de zwangerschap krijgen en welke zijn standaard?

    Pretecho, Waar Let Je Op Als Je Een Pretecho Wilt Laten Maken
    Pret echo

    Als je een pretecho wilt laten maken zijn er een aantal dingen die je van te voren moet weten en Lees meer

    zwangerschapsverlof voorbij
    Weer aan het werk na bevalling

    Weer aan het werk, het vraagt veel organisatie, lees onze tips om je dag goed te starten