Uitgerekende datum
Zomaar een dag of echt belangrijk?
Iedereen heeft het altijd over de uitgerekende datum, maar slechts 4% bevalt op die datum. Dus hoe belangrijk is die datum nou eigenlijk of is het gewoon maar een dag om te benoemen en zegt het verder weinig?
Uitgerekende datum
Zomaar een dag of echt belangrijk?
Iedereen heeft het altijd over de uitgerekende datum, maar slechts 4% bevalt op die datum. Dus hoe belangrijk is die datum nou eigenlijk of is het gewoon maar een dag om te benoemen en zegt het verder weinig?
Hoera, je zwangerschapstest is positief, veel stellen willen nu zo snel mogelijk weten wat hun uitgerekende datum is.
Maar waarom eigenlijk? Waarom is die uitgerekende datum zo belangrijk?
Slechts een heel klein deel van de vrouwen bevalt op de uitgerekende datum, toch is het belangrijk om deze datum te weten.
Het bepaalt onder andere vanaf en tot wanneer je mag thuis bevallen, maar er zijn meer dingen waarom het belangrijk is om je uitgerekende datum zo nauwkeurig mogelijk te weten.
In dit artikel vertellen we je er alles over.
Wat is uitgerekende datum
De uitgerekende datum is (bij een regelmatige cyclus van 28 dagen) precies 40 weken na de eerste dag van je laatste menstruatie.
Het is de richtdatum die belangrijk is om te bepalen wanneer je 'mag' bevallen. 3 weken voor en 2 weken na je uitgerekende datum is allemaal normaal om te bevallen.
Door de uitgerekende datum vast te stellen hebben artsen en verloskundigen een leidraad vanaf wanneer je onder leiding van de verloskundige (in de eerste lijn) mag bevallen en wanneer de zorg valt onder de verantwoordelijkheid van de tweede lijn (gynaecoloog of tweedelijns verloskundige).
Daarnaast wordt aan de hand van je uitgerekende datum bepaalt hoeveel weken je zwanger bent.
Zwangerschap berekenen
Vanaf het moment van de bevruchting duurt een zwangerschap gemiddeld 38 weken.
Aangezien je meestal niet weet wanneer de bevruchting heeft plaatsgevonden, rekenen we vanaf de eerste dag van je laatste menstruatie.
Vanaf de eerste dag van je laatste menstruatie gerekend, is (bij een cyclus van 28 dagen) de uitgerekende datum 40 weken later, dat is 9 maanden en 1 week. De eerste twee weken krijg je dus cadeau, in feite ben je dan nog niet zwanger. Rond dag 14 van je cyclus heb je eisprong (ovulatie) en vindt de bevruchting plaats.
De ontwikkeling van je baby en veranderingen bij jezelf per week van je zwangerschap volgen? Dat doe je in onze zwangerschapskalender.
Weinig vrouwen bevallen op de uitgerekende datum
Zo’n 4% van de zwangeren bevalt exact op de uitgerekende datum. Pin je daarom niet vast op de uitgerekende datum, het is slecht een inschatting van wanneer je gaat bevallen.
Een normale zwangerschapsduur ligt tussen de 37 en 42 weken, het is dus heel normaal als je wat eerder of later dan de uitgerekende datum bevalt.
Uitgerekende datum belangrijk?
Hoewel slecht een klein percentage op de uitgerekende datum bevalt is het toch heel belangrijk om deze datum te weten.
Immers je verloskundige of arts controleert de groei van je baby aan de hand van je uitgerekende datum.
Pas als zij weten hoever je zwanger bent kunnen ze ook inschatten of de groei en dergelijk normaal verloopt, nu komt het in geval van de groei natuurlijk niet op een paar dagen aan.
De exacte uitgerekende datum is pas echt belangrijk als je te vroeg of te laat gaat bevallen.
Stel dat je bij 41 weken en 3 dagen nog niet bevallen bent, dan is iedere dag meer of minder echt van belang. Het is niet wenselijk om een zwangerschap langer dan 42 weken te laten duren omdat we weten dat langer zwanger zijn extra risico’s met zich meebrengt.
Juist als je overtijd loopt is het dus echt heel belangrijk om de uitgerekende datum exact te weten.
Maar ook als je 'te vroeg' gaat bevallen kan het op één dag aankomen.
Vanaf exact 37 weken mag je thuis bevallen en is je poliklinische bevalling NIET medisch.
Krijg je echter weeën bij 36 weken en 5 dagen, dan is je bevalling medisch en moet je in het ziekenhuis bevallen onder leiding van de gynaecoloog.
Zo zie je maar dat het op 1 of 2 dagen aan kan komen en hoe belangrijk het is om je uitgerekende datum zo exact mogelijk te weten.
Ben je zwanger, wil je zwanger worden of heb je net een kindje gekregen?
Door het grote aanbod zwangerschapscursussen is het soms lastig kiezen.
Wij ontwikkelden een keuzehulp voor jou. Op basis van een paar korte vragen laten we je zien welke (online) cursus bij jou past.
Uitgerekende datum betrouwbaar?
Als je, zonder dat je de pil in de afgelopen 3 maanden gebruikt hebt, tenminste drie maanden een regelmatige cyclus hebt gehad dan kun je voor een vrij betrouwbare uitgerekende datum rekenen vanaf de eerste dag van je laatste menstruatie en daar 40 weken bij optellen.
Echter, we weten ook dat lang niet iedereen op dag 14 van haar cyclus eisprong heeft, 100% betrouwbaar is deze methode dan ook niet.
Hoe dat precies zit lees je in ons artikel Menstruatie cyclus.
Het meest betrouwbaar kun je de datum berekenen als je de dag van de bevruchting weet.
Het is daarom altijd handig om, als je zwanger wilt worden, de dagen dat jullie vrijen in een agenda te noteren en hier ook bij te zetten wanneer je ovulatie was.
Door bij de dag van de bevruchting 38 weken op te tellen heb je een betrouwbare uitgerekende datum.
Vaak wordt de vroege echo gebruikt om de uitgerekende datum zeker te stellen.
Eerst je ovulatie berekenen:
Voor een betrouwbare uitgerekende datum is het ook heel belangrijk dat je weet hoe lang je menstruatie cyclus is.
Immers de lengte van je cyclus bepaalt op welke dag van je cyclus je eisprong hebt.
Als je een cyclus hebt van 28 dagen heb je gemiddeld op dag 14 eisprong, maar is je cyclus altijd 24 dagen dan heb je op dag 10 eisprong, 4 dagen eerder dus.
Je uitgerekende datum is bij een cyclus van 24 dagen dan ook vier dagen eerder dan bij een cyclus van 28 dagen.
Heb je een langere cyclus dan 28 dagen, dan is je eisprong, en dus je uitgerekende datum, zoveel dagen later dan je cyclus langer duurt. Bij een cyclus van 30 dagen moet je dus 2 dagen optellen bij de uitgerekende datum die je hieronder kunt uitrekenen.
Heb je een onregelmatige cyclus dan is het gebruik van een ovulatietest te overwegen.
Deze vertelt je precies wanneer je vruchtbare dagen zijn zodat je heel makkelijk kunt uitrekenen wat je uitgerekende datum is.
Met de termijnecho kan heel precies gezien worden hoeveel weken zwanger je bent en de uitgerekende datum worden vastgesteld.
Voorwaarde hiervoor is wel dat de termijnecho vóór de 12 weken zwangerschap wordt uitgevoerd.
Tot 12 weken groeien alle baby’s hetzelfde, hierdoor kan met behulp van diverse metingen met de echo vrij nauwkeurig worden bepaald wat je uitgerekende datum is.
Uitgerekende datum berekenen
Je kunt de uitgerekende datum (in Latijn a terme datum genoemd) berekenen door (bij een cyclus van 28 dagen) bij de eerste dag van je laatste menstruatie 40 weken op te tellen. Geen agenda bij de hand? Tel dan eerst 7 dagen op bij de eerste dag laatste menstruatie en dan 9 maanden. Dat is de dag dat je bent uitgerekend.
Voorbeeld uitgerekende datum berekenen:
Eerste dag laatste menstruatie bv. 17 april geeft als rekensom:
17-04 + 7= 24-04 + 9 mnd= 24-01 = uitgerekende datum.
Eerste dag laatste menstruatie is 23 juni:
23-06 + 7= 30-06+ 9 mnd= 30-03 = uitgerekende datum.
Deze rekensom gaat alleen op als je een regelmatige cyclus hebt van 28 dagen.
Is je cyclus langer, dan tel je het aantal dagen dat je cyclus langer is op bij de hierboven getoonde datum.
Heb je bijvoorbeeld een regelmatige cyclus van 30 dagen dan is je uitgerekende datum 2 dagen later dan bij een cyclus van 28 dagen.
Andersom, heb je een cyclus korter dan 28 dagen, dan trek je het aantal dagen dat je cyclus korter is van de uitgerekende datum die je op basis van bovenstaande rekensom hebt gekregen af.
Stel dat je uitgerekend hebt dat je op 30 maart bent uitgerekend bij een cyclus van 28 dagen, maar jouw cyclus is altijd 26 dagen, dan ben jij dus op 30 minus 2; 28 maart uitgerekend.
Heb je een onregelmatige cyclus, dan is alleen met de termijnecho, vroeg in de zwangerschap vast te stellen wanneer je bent uitgerekend.
Je mag alleen zeggen dat je een regelmatige cyclus hebt als je minimaal 3 x regelmatig ongesteld bent geweest nadat je gestopt bent met de pil.
Met de pil heb je immers altijd een bloeding in je stopweek, maar dit is geen natuurlijke menstruatie.
Natuurlijk kun je ook onze uitgerekende datum berekenen calculator gebruiken, wel zo makkelijk 🙂
Hoeveel weken zwanger
De duur zwangerschap berekenen doe je zo:
Bij een regelmatige cyclus van 28 dagen kun je het aantal weken dat je zwanger bent tellen vanaf de eerste dag van je laatste menstruatie.
Pak er een kalender bij en tel gewoon door tot vandaag, dan heb je het aantal weken (en dagen) dat je vandaag zwanger bent.
Bij een onregelmatige cyclus of een cyclus die langer of korter dan 28 dagen is, tel je eerst 40 weken terug vanaf je uitgerekende datum.
Stel je uitgerekende datum valt op woensdag in week 43, dan bereken je hoeveel weken je nu zwanger bent duur vanaf woensdag in week 3 (43 minus 40) het aantal weken en dagen te tellen tot vandaag. Dat is hoever je nu zwanger bent.
Nu je weet hoever je zwanger bent is het natuurlijk super leuk om je zwangerschap wekelijks te volgen. Dit kan door naar onze zwangerschapskalender te gaan of door je in te schrijven voor onze nieuwsbrieven. Wekelijks van onze verloskundigen de informatie die die week van belang is over de ontwikkeling van je baby én alles wat er in jouw lijf gebeurt in je mailbox, makkelijker kunnen we het niet maken 😉
Makkelijk berekenen hoeveel weken zwanger je bent?
Meest gestelde vragen over de uitgerekende datum:
Slechts 4% bevalt op de uitgerekende datum. Pin je dan ook niet vast op deze datum. Het is een richtlijn, maar geen vaststaand feit.
Op de uitgerekende datum ben je 40 weken zwanger. In de volksmond wordt altijd gezegd dat een zwangerschap 9 maanden duurt, maar in werkelijkheid is het 9 maanden en 1 week.
Dat ligt eraan wanneer je erachter kwam dat je zwanger bent. Ben je vroeg in de zwangerschap, voor 12 weken, op controle geweest en is de uitgerekende datum met behulp van de vroege echo bevestigd dan is deze datum echt wel heel zeker.
Heb je geen vroege echo gehad en weet je niet precies meer wanneer de eerste dag van je laatste menstruatie was óf was je heel onregelmatig ongesteld, dan is de uitgerekende datum zeker niet 100% zeker. In dat geval kan de datum dus zeker verkeerd zijn.
Sandra Vuik
Verloskundige, niet praktiserend
Dit bericht delen of bewaren?
Deel dit bericht via Facebook, Twitter, e-mail of WhatsApp. Later lezen of zelf bewaren? Mail het dan naar jezelf.
Met een zelfverzekerd gevoel bevallen?
In deze cursussen antwoorden op al jouw vragen.