Zorgkosten tijdens en na je zwangerschap: zo zit het met je zorgverzekering
Zorgkosten tijdens en na je zwangerschap: zo zit het met je zorgverzekering
Als je zwanger bent, komt er veel op je af. In die negen maanden maak je veel grote kosten. Naast het kopen van een babyuitzet en het inrichten van de babykamer, zijn er nog meer praktische zaken om je tijdens je zwangerschap op te richten. In dit artikel lichten we toe hoe het zit met de zorgkosten tijdens en na je zwangerschap en wat je vergoed krijgt vanuit je zorgverzekering.
Vergoedingen tijdens de zwangerschap
Tijdens je zwangerschap worden de meeste medische kosten vergoed vanuit je basisverzekering, denk bijvoorbeeld aan afspraken bij de huisarts, verloskundige of gynaecoloog.
Ook de algemene termijnecho, de 20-wekenecho en andere echo’s die medisch noodzakelijk zijn, worden vergoed door je zorgverzekering. Pretecho’s vallen hier niet onder en moet je zelf betalen.
Betalen voor een bevalling in het ziekenhuis
Veel vrouwen hebben de voorkeur voor bevallen in het ziekenhuis. Dit wordt echter lang niet altijd vergoed door de zorgverzekering, enkel wanneer het om een medische bevalling gaat. Voor een niet-medische bevalling in het ziekenhuis betaal je een eigen bijdrage.
Soms kan je hier een vergoeding voor krijgen vanuit een aanvullend pakket. Heb je hier behoefte aan en is jouw bevalling pas in het nieuwe jaar? Dan kan je aan het einde van het jaar je zorgverzekering vergelijken met andere verzekeringen. Zo zie je precies of je nu de beste dekking hebt voor jouw wensen voor de bevalling of beter over kan stappen.
Baby meeverzekeren in je zorgverzekering
Als je een kindje krijgt, wordt dat meeverzekerd in het verzekeringspakket van één van de ouders (zowel de basisverzekering als de eventuele aanvullende pakketten). Je moet dit wel tijdig doorgeven aan je zorgverzekering, namelijk binnen 4 maanden na de geboorte.
Controleer wie van de ouders de beste voorwaarden heeft, zodat je baby automatisch de meest uitgebreide zorg kan krijgen zonder dat je hier zelf kosten aan kwijt bent. Voor baby’s en kinderen betaal je over het algemeen geen eigen risico. Ook vallen kosten voor de tandarts en fysiotherapeut standaard onder het basispakket voor je kindje.
Kosten voor (bekken)fysiotherapie
In het basispakket van je zorgverzekering zit ook een vergoeding voor 9 afspraken bij een bekkenfysiotherapeut. Een bezoekje aan deze therapeut kan bijvoorbeeld helpen wanneer je tijdens je zwangerschap last krijgt van urineverlies of als je na de bevalling bekkeninstabiliteit ervaart.
Een gewone fysiotherapeut kan soms helpen bij andere fysieke klachten na de bevalling. Kosten hiervoor vallen buiten de basisverzekering, maar zijn via een aanvullend pakket wel te verzekeren.
Eigen bijdrage bij kraamzorg
In de kraamtijd krijg je hulp van een kraamverzorgende. Je hebt recht op minimaal 24 uur en maximaal 80 uur kraamzorg in de eerste zes weken na de bevalling.
De kosten hiervoor vallen grotendeels binnen de basisverzekering, maar je betaalt er wel een eigen bijdrage voor van 5,10 euro per uur. Sommige zorgverzekeraars bieden een aanvullende dekking aan waarmee je de eigen bijdrage voor kraamzorg vergoed krijgt.
Overwegingen tijdens je zwangerschap
Tijdens je zwangerschap (of als je van plan bent zwanger te worden) is het verstandig om je te verdiepen in je zorgverzekering, of je nu dit jaar of pas volgend jaar gaat bevallen. Hierdoor weet je welke kosten je vergoed krijgt en waar je zelf voor moet betalen. Zo heb je een beter beeld van het financiële plaatje van je zwangerschap, bevalling en kraamtijd.
Dit bericht delen of bewaren?
Deel dit bericht via Facebook, Twitter, e-mail of WhatsApp. Later lezen of zelf bewaren? Mail het dan naar jezelf.
Met een zelfverzekerd gevoel bevallen?
In deze cursussen antwoorden op al jouw vragen.