Ouderschapsverlof opnemen? Dit moet je weten
Ouderschapsverlof opnemen? Dit moet je weten
Als je een kindje hebt gekregen, wil je natuurlijk zo veel mogelijk tijd samen doorbrengen. Gelukkig krijgen zowel de moeder als vader betaald en onbetaald ouderschapsverlof. Deze tijd kun je gebruiken om de eerste maanden met je kindje te beleven, of verdelen over de 8 jaar dat je er gebruik van kunt maken. Volg je het nog? Geen zorgen, want in dit artikel leggen we uit wat je erover moet weten.
Vraag het op tijd aan
Het is belangrijk om ouderschapsverlof op tijd aan te vragen. Je doet dit schriftelijk, op z’n minst 2 maanden voordat je wil dat het verlof ingaat. Je kunt hierin ook aangeven dat het verlof afhankelijk is van de bevallingsdatum, en dat je hierdoor nog geen specifieke ingangsdatum kunt uitkiezen.
Invulling verlof kiezen
Je geeft in het verzoek ook aan hoe je je verlofdagen in wil delen. Je hoeft bijvoorbeeld niet meerdere weken te stoppen met werken als je dit niet wilt. Misschien wil je bijvoorbeeld nog een paar uur per week actief blijven, of spaar je je verlof het liefst zo veel mogelijk op voor een ander moment.
Duur van het verlof
Wist je dat je ouderschapsverlof op kunt nemen voor kinderen tot 8 jaar? Ook als je kindje al wat ouder is, kan je dus verlof opnemen. Het aantal uren ouderschapsverlof is afhankelijk van hoeveel uren je werkt. Je hebt recht op 26 keer het aantal uren in je werkweek. Werk je dus 32 uur per week? Dan krijg je in totaal 832 uur ouderschapsverlof dat je over 8 jaar kunt opnemen.
Je krijgt voor elk kind een apart ouderschapsverlof. Ben je in verwachting van een tweeling? Dan krijg je dus tweemaal verlof.
Het mag niet geweigerd worden
Officieel mag jouw werkgever de verlofaanvraag niet weigeren. Wel mag hij of zij de verdeling van de werkuren weigeren, maar alleen als dit het bedrijf serieus in de problemen brengt. Jullie kunnen dan samen kijken naar een herindeling van het verlof.
Word je het echt niet eens over de verdeling? Dan kan je een advocaat inschakelen om je te helpen bij de onderhandeling. Dit kan echter kostbaar uitpakken. Aangezien de voorbereiding op een kindje ook erg duur is, kan het handig zijn om hiervoor een rechtsbijstandverzekering af te sluiten. Zo krijg je vaak een deel van de kosten vergoed en kost het je vooral veel minder kopzorgen.
Betaald of onbetaald
Van het ouderschapsverlof dat je op kunt nemen, krijg je 9 weken betaald door het UWV. UWV betaalt namelijk voor beide ouders 9 weken lang tot 70% van het dagloon door tijdens het ouderschapsverlof. Dit geldt voor het eerste levensjaar van het kind. De werkgever hoeft dus niet voor deze kosten op te draaien. Wel kan de werkgever ervoor kiezen om het loon aan te vullen in deze 9 weken, zodat je 100% van je loon doorbetaald krijgt in deze periode.
Klaar voor je kindje
Als je baby er eenmaal is, wil je waarschijnlijk veel tijd doorbrengen met jullie kleintje. Zorg dus dat je op tijd vrij vraagt als je beroep wilt doen op het ouderschapsverlof. Zo hebben jij en je partner genoeg tijd om in alle rust te genieten van de eerste weken samen.
Voor na je bevalling
Dit bericht delen of bewaren?
Deel dit bericht via Facebook, Twitter, e-mail of WhatsApp. Later lezen of zelf bewaren? Mail het dan naar jezelf.
Je baby leren kennen? Weer fit worden na je bevalling? Ontdek onze cursussen.