Ovulatie berekenen, helpt een ovulatietest?

Veel vrouwen gebruiken een ovulatietest om hun vruchtbare dagen te berekenen, is het zinvol?

Als je je lichaam en cyclus goed kent heb je in principe geen ovulatiestest nodig om je vruchtbare dagen te berekenen. Bij een onregelmatige cyclus kunnen ze wel heel handig zijn. Ze geven immers op tijd een seintje dat je eisprong eraan zit te komen.
Hoe werken ze en hoe betrouwbaar zijn ze, je leest het allemaal in onze blog.

Ovulatie berekenen, helpt een ovulatietest?

Veel vrouwen gebruiken een ovulatietest om hun vruchtbare dagen te berekenen, is het zinvol?

Als je je lichaam en cyclus goed kent heb je in principe geen ovulatiestest nodig om je vruchtbare dagen te berekenen. Bij een onregelmatige cyclus kunnen ze wel heel handig zijn. Ze geven immers op tijd een seintje dat je eisprong eraan zit te komen.
Hoe werken ze en hoe betrouwbaar zijn ze, je leest het allemaal in onze blog.

Hoe weet ik wanneer mijn ovulatie is?

Als je zwanger wilt worden is het zaak om goed te weten wanneer je vruchtbare dagen zijn. Je bent immers maar een paar dagen per maand vruchtbaar. Hoe dat precies zit lees je in ons artikel ‘Wanneer vrijen om zwanger te worden’.

Bij een regelmatige cyclus is het vrij makkelijk om zelf je vruchtbare dagen te berekenen.

Maar ben je heel onregelmatig ongesteld dan wordt het best lastig om te weten wanneer je moet vrijen om zwanger te worden.

In dit artikel gaan lees je hoe een ovulatietest werkt, wanneer je kunt testen, of testen überhaupt wel zinvol is, welke soorten ovulatietesten zijn er, hoe doe je een test en wat kost het eigenlijk?

Uiteraard gaan we ook in op de betrouwbaarheid van ovulatietesten en wat doe je als je test positief is.  Als laatste nog een korte samenvatting uit het artikel ‘Wanneer vrijen’ over hoe je zelf je vruchtbare dagen kunt berekenen als je een regelmatige cyclus hebt.

Voordat we verder gaan over de werking en het nut van ovulatietesten willen we je graag even wijzen op de noodzaak om nu al foliumzuur te gebruiken. Veel vrouwen starten pas als ze eenmaal zwanger zijn, maar dat is eigenlijk te laat.

Het advies is:
Gestopt met de pil, gestart met foliumzuur!

Overzicht onderwerpen

    Hoe werkt een ovulatietest?

    Tijdens je menstruatiecyclus wisselen de soorten en hoeveelheden van diverse hormonen in je lichaam.

    Ongeveer 4 dagen voor de eisprong stijgt de hoeveelheid van het hormoon oestrogeen. Dit hormoon zorgt ervoor dat je baarmoeder klaar is om een bevruchte eicel te ontvangen.

    Zo’n 2 dagen voor je eisprong stijgt er nog een ander hormoon: LH (luteïniserend hormoon). Dit hormoon zorgt voor de eisprong.

    De meeste ovulatietesten meten alleen de stijging van het LH. Een enkele test meet zowel de stijging van het hormoon oestrogeen als LH.

    Beide hormonen komen ook in je urine terecht. Een ovulatietest wordt positief als er minimaal een bepaalde hoeveelheid van het hormoon LH of oestrogeen in je urine zit. Een positieve test betekent dat je eisprong er binnen 2 tot 4 dagen aan zit te komen.

    Door juist op deze dagen te vrijen zorg je ervoor dat de zaadcellen klaar liggen in de eileiders, waar de bevruchting moet plaatsvinden, op het moment van de eisprong. Immers, de eicel leeft maar vrij kort zoals je in het artikel ‘Wanneer vrijen’ hebt kunnen lezen, het is dus zaak om ervoor te zorgen dat de zaadcellen, die veel langer leven, klaar liggen om te bevruchten op het moment dat je eicel aankomt in je eileider (de eisprong)

    Wanneer kun je testen?

    Gemiddeld heb je 14 dagen vóór je te verwachten volgende menstruatie eisprong.

    Afhankelijk van welk soort ovulatietest je gebruikt (één die alleen het LH meet of één die LH en oestrogeen meet) start je met testen op zijn vroegst 18 dagen voor de datum waarop je je volgende menstruatie verwacht, dat is dag 10 van je cyclus gerekend vanaf de eerste dag van je laatste menstruatie.

    Leuk, zul je misschien denken, maar ik weet helemaal niet wanneer mijn volgende menstruatie komt omdat ik heel onregelmatig ongesteld ben.

    In onderstaande schema kun je zien vanaf welke dag je kunt testen als je onregelmatig ongesteld bent.

    Lengte van je menstruatiecyclus Oestrogeenmeting LH meting
    22 en 24 dagen58
    25 en 28 dagen810
    29 en 30 dagen1113
    30 en 31 dagen1214
    32 en 33 dagen1416
    34 en 35 dagen1618

    Bij een menstruatiecyclus die korter is dan 22 dagen of langer dan 35 dagen is de kans groot dat er geen eisprong is. Je zou je huisarts kunnen vragen om een onderzoek te starten of je wel een ovulatie hebt.

    Vervolgens test je iedere dag of om de dag.

    De bijsluiters van de testen zeggen dat je iedere dag moet testen, maar iedere dag testen wordt wel kostbaar.

    Er zitten maar een aantal test strips in een verpakking en bij iedere keer testen moet je een nieuwe strip gebruiken. Hoe duur de testen zijn lees je verderop in dit artikel.

    Is het gebruik van een ovulatietest zinvol?

    Bij een regelmatige cyclus kun je prima zelf uitrekenen wanneer je ovulatie is.

    Een ovulatietest is dan niet heel zinvol, maar veel vrouwen vinden het toch fijn om op zo’n teststrip bevestigd te zien dat ze in hun vruchtbare dagen zitten.

    Ook als je cyclus licht wisselt in lengte kun je in een wat ruimere marge nog prima zelf berekenen wanneer je vruchtbaar bent.

    Je neemt dan gewoon de kortste cyclus en trekt hier 14 dagen vanaf. In de 3 tot 4 dagen daarvoor vrij je regelmatig.

    Is er echt geen pijl te trekken op de duur van jouw menstruatie dan heb je drie opties:

    1. Let goed op je afscheiding. In de dagen vóór je eisprong verandert er namelijk iets in je afscheiding. Door hier goed op te letten kun je prima, zonder ovulatietest, zien dat je in je vruchtbare dagen zit. Tijdens je vruchtbare dagen wordt je vaginale afscheiding helderder, als ongekookt eiwit, en plakkeriger. Je kunt er draden mee trekken: neem wat afscheiding tussen je duim en wijsvinger en beweeg deze langzaam uit elkaar. Als je in je vruchtbare dagen zit trek je draden/slierten met je afscheiding.
    2. Gebruik ovulatietesten. Als je het lastig vindt om op grond van je afscheiding te bepalen wanneer je vruchtbare dagen zijn, dan zijn ovulatiestesten de enige manier om te bepalen wanneer je het beste kunt vrijen om zwanger te worden.
    3. Vrij gewoon regelmatig 😉 Door om de dag te vrijen weet je eigenlijk zeker dat er altijd zaadcellen in de eierstok liggen te wachten op de eicel. De eerste week van je cyclus (als je ongesteld bent en de eerste dagen erna) hoef je nog niet perse te vrijen om zwanger te worden. Maar als je vanaf dag 8 om de dag vrijt zit je altijd goed.

    Welke ovulatietesten zijn er?

    Zoals eerder vermeld zijn er eigenlijk 2 soorten (en vele merken) testen die je ovulatie voorspellen.

    De meeste testen meten alleen de stijging van het LH (luteïniserend hormoon).

    Dit hormoon stijgt ongeveer 2 dagen voor de ovulatie (eisprong). Dit zijn de dagen dat je zou moeten vrijen als je zwanger wilt worden.

    Een beperkt deel van de testen meet naast het LH ook de stijging van je oestrogeen.

    Oestrogeen stijgt net iets eerder, zo’n 4 dagen voor je eisprong.

    Hierdoor heb je iets meer dagen de tijd om te vrijen.

    Mocht je partner niet altijd thuis zijn dan kan het handig zijn om te kiezen voor een test die zowel het oestrogeen als het LH meet.

    Door de stijging van het oestrogeen, zo’n 4 dagen voor je eisprong, weet je dat je in je vruchtbare dagen zit. De stijging van het LH geeft je meest vruchtbare dagen aan.

    Omdat zaadcellen zo’n 72 uur overleven is het verstandig om vanaf 3 dagen voor je eisprong, liefst dagelijks, te vrijen.

    Naast verschil in meting van alleen LH, of LH en oestrogeen, zit er ook verschil in de gevoeligheid per soort/merk.

    Hoe hoger de gevoeligheid, hoe eerder de test aangeeft dat je vruchtbare dagen eraan zitten te komen.

    Testen met een hogere gevoeligheid worden meestal aangeduid met PRO.

    Testen die zowel het oestrogeen- als LH gehalte meten worden vaak aangeduid met Geavanceerd.

    Hoe voer je de ovulatietest uit?

    Het verschilt een beetje per merk, maar in basis komt het er op neer dat je een stickje in aanraking laat komen met je urine.

    Bij de ene test kun je over het stickje plassen en bij de andere vang je eerst je urine op in een potje en doop je daar de stick in.

    Na een aantal minuten, ook dit verschilt per merk, kun je de uitslag aflezen.

    Gebruik altijd je eerste urine van de dag, meestal is dat je ochtendurine.

    Zolang de test negatief is (je zit nog niet in je vruchtbare dagen) doe je dagelijks (of om de dag) een nieuwe test. Hiervoor gebruik je iedere keer een nieuwe stick.

    Belangrijk tips voor het gebruik van een ovulatietest:

    • Let op de uiterste houdbaarheidsdatum, gebruik de test niet meer als deze verstreken is. Hij is dan niet meer betrouwbaar
    • Lees altijd de gebruiksaanwijzing goed door. Alleen als je de test op de juiste manier gebruikt is hij betrouwbaar
    • Laat de test strips tot gebruik in de verpakking.

    Hoe lees je het resultaat?

    Ook dit verschilt per merk, lees dus altijd de gebruiksaanwijzing goed door voordat je hem gebruikt.

    De goedkopere testen geven streepjes op de strip, 2 streepjes betekent dat je in je vruchtbare dagen zit. 1 streepje, nog niet in je vruchtbare dagen.

    De digitale testen gebruiken vaak smileys of een + en – teken om aan te geven of je wel of niet in je vruchtbare dagen zit.

    Wat kost een ovulatietest?

    Dat verschilt heel sterk. De goedkoopste, waar je over eens stickje plast, zijn ongeveer 1 euro per stick.

    De duurdere, die vaak digitaal zijn waardoor er minder verwarring ontstaat of de uitslag nu wel of niet positief is, kunnen we zo’n 3 tot 4 euro per stuk kosten.

    Meestal gebruik je meerdere testen per cyclus, vooral als je onregelmatig ongesteld bent kan het best zo zijn dat je 5 of meer testen per cyclus nodig hebt voordat hij positief is en je weet dat je in je vruchtbare dagen zit.

    Het is zeker niet zo dat de duurdere ook beter zijn, sommige vrouwen vinden de digitale wel makkelijker om af te lezen.

    Helpt een ovulatietest om sneller zwanger te worden?

    Ondanks het gebruik van een ovulatietest kan het nog steeds maanden, of langer, duren voordat je zwanger bent.

    Een ovulatietest kan een handig hulpmiddel zijn om je vruchtbare dagen te berekenen en zo te weten wanneer de beste dagen zijn om te vrijen, maar dat wil niet zeggen dat je er ook sneller zwanger door wordt.

    Natuurlijk helpt het als je op je meeste vruchtbare dagen vrijt, maar er zijn nog zoveel andere factoren van invloed op je kansen om zwanger te worden waar vrijen op de juiste dagen niet voor helpt.

    Hoe betrouwbaar is een ovulatietest?

    Ovulatietesten zijn heel betrouwbaar, zo’n 99%. Als een test aangeeft dat je in je vruchtbare dagen zit mag je hier echt op vertrouwen.

    Wat doe je bij een positieve test?

    Dat ligt eraan waar je voor test natuurlijk 😉.

    Test jij omdat je graag zwanger wilt worden? Dan vrij je bij een positieve test liefst dagelijks.

    Test je omdat je juist niet zwanger wilt worden? Dan vrij je bij een positieve test juist NIET totdat je ongesteld wordt.

    Let op, een ovulatietest is geen anticonceptiemiddel!

    Het kan goed zijn dat jij bijvoorbeeld op dag 12 test een positieve uitslag krijgt, maar omdat je op dag 11 niet getest hebt weet je niet of je toen ook al niet in je vruchtbare dagen zat.

    Wil je NIET zwanger worden, gebruik dan reguliere anticonceptie en vertrouw absoluut niet op een ovulatietest.

    Zelfs niet als je dagelijks test. Het kan namelijk zo zijn dat de LH concentratie ’s morgens nog te laag is om een positieve test te krijgen terwijl hij ’s middags wel hoger is en je vanaf dat moment dus wel al in je vruchtbare dagen zit.

    Daarnaast leven zaadcellen zeker 72 uur, dus als je de ene dag negatief test en een dag later positief, maar je hebt op de negatieve dag nog gemeenschap gehad, dan zwemmen de zaadcellen nog een paar dagen rond in je eileiders en kan het goed zijn dat ze nog leven op het moment van eisprong.

    Zelf je vruchtbare dagen berekenen

    Alleen als je een regelmatige cyclus hebt kun je zelf je ovulatie berekenen.

    Bij een cyclus van 28 dagen heb je rond dag 14 van je cyclus een eisprong (ovulatie).

    Heb je een langere of kortere cyclus, dan heb je gemiddeld 14 dagen vóór je te verwachten volgende menstruatie eisprong.

    Met andere woorden, als je op dag 23 van je cyclus ongesteld moet worden dan is de ovulatie rond dag 9.

    Op deze pagina vind je een heel overzichtelijk schema om bij diverse lengtes van de cyclus te zien wanneer je eisprong hebt.

    Meer lezen

    Zwangerschapstest
    10 To Do’s bij kinderwens
    Leefstijl bij kinderwens
    Wacht niet te lang met zwanger worden
    Foliumzuur
    Overgewicht en zwanger worden

    Meer over zwanger worden

    Dit bericht delen of bewaren?

    Deel dit bericht via Facebook, Twitter, e-mail of WhatsApp. Later lezen of zelf bewaren? Mail het dan naar jezelf.

    Wil je zwanger worden of ben je zwanger?
    Met deze cursussen werk je aan een gezonde leefstijl.

    Gerelateerde berichten
    alcohol, roken en drugs tijdens zwangerschap
    Alcohol als je zwanger wilt worden

    Alcohol, bij man en vrouw, vermindert de kansen om zwanger te worden

    Bevruchting Vindt Plaats In De Eileider
    Zwanger worden: wanneer vruchtbaar?

    Wat is de beste dag (dagen) om te vrijen als je zwanger wilt worden?

    Kinderwens, Zwanger Worden, Gezond Leven Is Super Belangrijk
    Gezond zwanger worden

    Wat kun je zelf doen om zo gezond mogelijk zwanger te worden?

    Verminderde vruchtbaarheid
    Verminderde vruchtbaarheid

    Wat als zwanger raken niet lukt? Wanneer zoek je hulp en wat dan?

    Voeding in zwangerschap
    Belang voeding zwanger worden

    Jullie leefstijl heeft al voor de bevruchting invloed

    Overgewicht
    Invloed gewicht op vruchtbaarheid

    Zowel over- als ondergewicht kunnen je vruchtbaarheid negatief beïnvloeden