Waterpokken baby

Waterpokken baby

minami leaderboard 1
Waterpokken is een kinderziekte waarbij vlekjes ontstaan die overgaan in blaasjes met helder vocht.

Incubatietijd waterpokken

De tijd tussen de besmetting met het waterpokken virus en het optreden van ziekte verschijnselen is 14-21 dagen.
728x90 ovn leaderboard

Symptomen waterpokken

Een kind met de waterpokken heeft meerdere soorten huiduitslag door elkaar heen: vlekjes, pukkeltjes, blaasjes en korstjes. Verder voelt een kind zich meestal niet zo lekker en heeft het lichte koorts.

Ziekte verloop waterpokken

De ziekte begint meestal met algemene en lichte klachten zoals: hangerigheid, verminderde eetlust, hoofdpijn en lichte koorts. Daarna ontstaan kleine rode pukkeltjes. Kenmerkend voor deze vlekjes is dat zij binnen 6-12 uur veranderen in met vocht gevulde blaasjes. De blaasjes ontstaan eerst op de romp en later ook in het gezicht. De eerste 3-4 dagen komen er steeds meer pukkeltjes en blaasjes bij. Het vocht in de blaasjes is aanvankelijk helder, maar wordt snel troebel. Dan drogen de blaasjes in en ontstaan er korstjes. De korstjes vallen na 1-2 weken af. Soms laten zij een litteken na. De uitslag kan flink jeuken. Door het krabben kunnen er huidinfecties ontstaan.

Besmettelijkheid waterpokken

Waterpokken wordt veroorzaakt door het zoster-varicella virus. Dit virus is gelijk aan het virus dat bij volwassenen gordelroos veroorzaakt. Het virus wordt via de lucht overgebracht of direct door aanraking van de blaasjes. De ziekte is zeer besmettelijk vanaf de dag vóór de vlekjes ontstaan tot 6 à 10 dagen na het begin van de blaasjes. Volwassenen die vroeger al waterpokken gehad hebben kunnen door een besmetting met het varicella virus gordelroos krijgen. Het is niet zinvol kinderen met waterpokken thuis te houden van het kinderdagverblijf of school. Besmetting heeft immers al plaatsgevonden vóór de blaasjes ontstaan. Kindercentra en scholen kunnen echter hun eigen regels hanteren. Zo hanteert de KLM de regel dat kinderen met waterpokken niet in het vliegtuig mee mogen reizen zolang de blaasjes niet zijn ingedroogd.

Verzorging waterpokken kind

De jeuk kan bij kinderen ouder dan twee jaar eventueel met een mentholgel behandeld worden. Om infectie van de blaasje te voorkomen is het verstandig de nagels van het kind schoon en kort te houden. Laat je kind liever niet in het zand of de modder spelen, omdat blaasjes door bacteriën geïnfecteerd kunnen worden. Als er plekjes in de keel aanwezig zijn en je kind heeft keelpijn, dan kan een waterijsje of koude drank verlichting bieden. Een kind met waterpokken mag gewoon in bad. Een niet te warm badje met parfumvrije badolie of een badje met een zakje zemelen kan zelfs verlichting geven!

Huisarts raadplegen bij waterpokken

Wanneer de blaasjes ontsteken kan de huisarts zalf voorschrijven. Als de waterpokken gepaard gaan met hoge koorts en keelpijn kan dit wijzen op een complicatie. Ook dan is het verstandig om je huisarts raad te plegen.

Waterpokken en zwangerschap

De kans dat in Nederland een zwangere geen antistoffen tegen waterpokken heeft is zeer klein. Wanneer een zwangere de waterpokken krijgt kort voor of kort na de bevalling, is er een grote kans op besmetting van het kind tijdens of vlak na de geboorte. Bij jonge baby’s kan waterpokken levensbedreigende complicaties geven daarom wordt het kind in zo’n geval direct na de bevalling antistoffen tegen varicella zoster toegediend krijgen. Voor informatie over de risico’s van waterpokken voor het ongeboren kind, klik hier Bronnen: Kleine kwalen bij kinderen; J.A.H. Eekhof e.a, NHG patiëntenbrief “waterpokken” Richtlijnen voor het al dan niet weren van kinderen met besmettelijke ziekten van scholen en kindercentra; LCI
Gerelateerde berichten
borstvoeding en alcohol
Alcohol borstvoeding

Hoe zit het met alcohol en borstvoeding, kan af en toe een glaasje of is alcohol en borstvoeding echt een Lees meer

zwangerschapsverlof voorbij
Weer aan het werk na bevalling

Weer aan het werk, het vraagt veel organisatie, lees onze tips om je dag goed te starten

Borstvoeding Vraag En Antwoord, Regeldagen, Krijgt Mijn Baby Wel Genoeg Voeding 2
Borstvoeding na de 6e maand

Heeft je baby genoeg aan borstvoeding als hij 6 maanden oud is?

geboorteaangifte
De baby aangeven

Wat neem je mee en hoe werkt het?

jaloers op baby
Jaloers zijn

Betrap jij, als partner , je er wel eens op dat je jaloers bent op de baby?

lachen baby
Lachen van de baby

De eerste weken lacht een baby reflexmatig, niet bewust. Vanaf wanneer gaat een baby echt lachen?

Dit bericht delen of bewaren?

Deel dit bericht via Facebook, Twitter, e-mail of WhatsApp. Later lezen of zelf bewaren? Mail het dan naar jezelf.

Je baby leren kennen? Weer fit worden na je bevalling? Ontdek onze cursussen.