Moederschap

Het sprookje en de werkelijkheid

Hoe is het nu echt om net moeder te zijn? Zit jij op de zogenaamde roze wolk of is hij regelmatig grijs? Het is lastig om aan familie en vrienden te erkennen dat je het lang niet altijd leuk vindt, maar je bent zeker niet de enige. Openheid zou fijn zijn, maar helaas lijkt het zo te zijn of we het alleen maar leuk mogen vinden.

Moederschap

Het sprookje en de werkelijkheid.

Hoe is het nu echt om net moeder te zijn? Zit jij op de zogenaamde roze wolk of is hij regelmatig grijs? Het is lastig om aan familie en vrienden te erkennen dat je het lang niet altijd leuk vindt, maar je bent zeker niet de enige. Openheid zou fijn zijn, maar helaas lijkt het zo te zijn of we het alleen maar leuk mogen vinden.

Moederschap is niet alleen maar geweldig

Het krijgen van een baby is één van de grootste veranderingen die je in je leven zult meemaken.

Hoewel je vaak alleen maar de roze wolk verhalen leest, is er zeker ook een keerzijde.
Zeker een eerste kind vergt een enorme aanpassing van jou, jouw manier van leven en in de relatie met je partner.
Er is ineens een wezentje dat volledig afhankelijk van je is en al je aandacht opeist. Dag en nacht, zonder rekening te houden met jouw slaapbehoefte, hoofdpijn etc.

Spontaan ff weg kun je vergeten:

Je kan soms het gevoel hebben dat je niet eens kunt douchen of naar de wc gaan zonder gestoord te worden.
Uitgaan, naar de kapper, een boek lezen, naar de film, alles wordt een heel georganiseer, dus vaak laat je het maar zitten, je bent toch moe en gaat liever vroeg naar bed.
Alles gaat langzamer: voordat je bijvoorbeeld boodschappen gaat doen – vroeger liep je even de deur uit - moet je nu van alles plannen:

  • regent het of is het te warm?
  • eerst een schone luier
  • wat moet er allemaal mee?
  • red ik het vóór de volgende voeding?

En net als je alles klaar hebt en op het punt staat te vertrekken ruik je een volle poepluier of spuugt de baby zichzelf, en jou, volledig onder.

Daarnaast kun je erg onzeker zijn of je het wel goed doet.
Je was natuurlijk van plan om de beste moeder van de wereld te worden, maar in de praktijk blijkt het vaak lastig, je baby huilt, spuugt of wil niet slapen.
Van alle goedbedoelde, maar vaak tegenstrijdige adviezen die iedereen - gevraagd of ongevraagd – over je heen stort raak je alleen maar meer in de war.

Ook voor je partner kan het moeilijk zijn.

Vóór de komst van jullie baby was hij/zij degene die de meeste aandacht van je kreeg, nu is er een baby, en kan hij/zij het gevoel krijgen niet meer mee te tellen, nutteloos te zijn.

Sommige vrouwen vinden het moeilijk om de zorg voor hun kind uit handen te geven en leveren overal commentaar op als de andere ouder het kind verzorgt.

Na je werk thuiskomen in een rommelig huis, bij een vrouw die het huilen nader staat dan het lachen, niets eetbaars in de koelkast en ’s nachts steeds wakker worden van een huilende baby is voor veel partnes – op z’n zachtst gezegd – ook even wennen.

Tips die je leven met een baby wat makkelijker kunnen maken:

  • Go with the flow. Een baby laat zich niet sturen en volgt volledig zijn eigen behoeften. Hier kan je je heel druk over maken, maar dat zal alleen maar nog meer frustreren. Daarom is het beste advies om in het ritme van je baby mee te gaan. Slaap korte slaapjes als je baby slaapt, dus ook overdag.
    Het huishouden zal er dan bij inschieten, maar hier kun je hulptroepen voor inschakelen als je moeite hebt om dingen te laten liggen of als het echt uit de hand dreigt te lopen.
  • Probeer dingen uit handen te geven, je hoeft niet alles zelf te kunnen en dan ook nog in één keer perfect alles voor elkaar te hebben. Natuurlijk zie en hoor je overal op de socials hoe perfect anderen het voor elkaar hebben...
    Maar realiseer je dat maar weinig mensen echt eerlijk zijn over die eerste periode. Een groot deel van de 'jonge'moeders zat in hetzelfde schuitje als jij en wist ook echt niet hoe ze alles voor elkaar moest krijgen in het begin.
  • Realiseer je dat het van voorbij gaande aard is. Langzaam maar zeker zullen jij en je baby een dagritme ontwikkelen. Voor de één is dit binnen enkele weken, bij de ander duurt het wat langer. So be it. Laat het los! Doe wat je kunt, maar leg jezelf geen eisen op die niet haalbaar zijn.
Overzicht onderwerpen

    Wat als je baby niet wil slapen, geen ritme lijkt te hebben of veel huilt? Wanneer weet je of je baby honger heeft, moe is of wilt spelen? Het kan behoorlijk frustrerend zijn als je niet weet wat je het beste kunt doen.

    Met deze online cursus leer jij alle signalen van jouw baby te herkennen en hier op in te spelen. Je leert niet alleen je baby kennen, je leert ook dat jij je niet altijd aan hoeft te passen.

    Voor een soepele overgang van de zwangerschap naar ouder zijn.

    Waar ben ik aan begonnen?

    Het krijgen van een kind zet je wereld op zijn kop, dat is niet altijd makkelijk of leuk.

    Als je dit vóór je bevalling leest, denk je waarschijnlijk: ik ben een geëmancipeerde, werkende vrouw, en wij doen alles samen; mij zal dit niet overkomen.

    Dat kan, het kan allemaal probleemloos gaan: na een gemakkelijke bevalling loop je na een dag weer als een kievit, kan je prima zitten en plassen, heb je geen last van ongewild urineverlies, krijg je nooit tepelkloven of een borstontsteking en slaapt je baby na drie weken door.
    Je gaat na tien weken weer fluitend aan het werk en je baby is erg gelukkig op de crèche, nooit ziek, je twijfelt niet en je relatie is onveranderd goed.

    De praktijk leert echter dat het bij veel vrouwen niet zo gaat en dat ze op z’n minst een aantal keren per week zich moe, uitgeput, dik, lelijk en/of een slechte moeder voelen.

    Ze vragen zich af of het ooit beter wordt of denken met verlangen terug aan de tijd vóór de baby, toen alles nog vanzelf leek te gaan, en je je eigen dingen kon doen.

    Dit is heel normaal.

    Het ligt niet aan jou, maar het is een normale reactie op een enorme verandering in je leven.

    Voel je niet schuldig over alle negatieve gevoelens.

    De negatieve gevoelens horen erbij, en als je ertegen vecht, duiken ze alleen maar sterker op. Je kunt jezelf daarin niet dwingen. Beter is het om ze te accepteren.

    Je bent aan iets nieuws begonnen, waar je geen opleiding voor kunt volgen, en van tevoren geen diploma’s voor kunt halen.

    Vooral hoogopgeleide vrouwen, die gewend zijn om de controle te hebben in hun werk, hun eigen tijd kunnen indelen en gewend zijn om hun kennis te vergroten door  te lezen, zijn  geneigd om alles precies te willen regelen rond hun baby.

    Je baby zal zich niet laten regelen, hij regelt jouw leven, zeker de eerste maanden.

    Voedingstijden, slaaptijden, doorslapen, huilen, ontwikkeling, al deze zaken hebben natuurlijk wel een gemiddelde, maar zijn per baby zó verschillend dat er eigenlijk geen regels of schema’s voor te maken zijn, tenzij met grote marges.

    Als jij probeert alles onder controle te houden zul je merken dat je continu het gevoel hebt dat je faalt.

    Go with the flow is eigenlijk het enige advies wat aan jonge moeders gegeven kan worden. Je baby is voorlopig de baas en bepaalt jouw dagindeling...

    Zo nu en dan het allemaal niet meer zien zitten is dus heel normaal, maar heb jij meerdere dagen per week, of zelfs alle dagen, het idee dat je niets meer leuk vindt? Kun je niet slapen? Sta je moe op en heb je geen zin in de dag, lees dan het artikel over post partum depressie.

    Isoleer je niet

    Net een baby gekregen, als het allemaal een beetje tegenvalt, zoek dan steun!

    Bij vriendinnen, familie, de vrouwen van de zwangerschapscursus, collega’s.

    Doe zo nu en dan iets voor jezelf, regel een oppas, en ga naar de stad, of stuur je partner weg met de baby en ga lekker in bed wat lezen, bijslapen of een film kijken.

    Ga naar de kapper of uitgebreid in bad.

    Doe iets leuks samen met je partner. Naast ouders zijn jullie nog steeds een stel, neem je relatie niet voor lief maar blijf aandacht voor elkaar houden.

    Je zult zien dat jullie beiden opknappen van een avondje samen zijn, zonder baby.

    Geef je borstvoeding? Begin een paar dagen voor jullie avond/dag uit met kolven en geef de afgekolfde melk mee naar de oppas.

    Zoek een moedergroep op internet om ervaringen mee te delen.
    Dit alles helpt je om je zelfvertrouwen weer wat op te vijzelen, en daar word je een betere en blijere moeder van.

    Veel jonge moeders (maar ook vaders) neigen ernaar om hun leven alleen maar om hun kind te laten draaien, de kans dat je relatie hier (ernstig) onder lijdt is groot.

    Probeer om zeker één per maand iets te plannen met je partner.
    Een strandwandeling, ontbijten buiten de deur, uit eten.
    Regel een oppas en doe iets samen, zonder je kind.

    Zorg er op deze manier, door ook eens voor jezelf en/of je partner te kiezen, dat je draagkracht groot blijft, en je kunt genieten van je nieuwe leven.

    En misschien is ouderschapsverlof iets voor jullie? Vanaf 2022 krijgen beide ouders 9 weken (deels) betaald ouderschapsverlof.
    Dit is dus aanvullend op je zwangerschapsverlof én het partnerverlof.

    Meer lezen

    Je kind meeverzekeren: zo werkt het
    Net een kindje gekregen? Zo zorg je voor voldoende rust
    Baby blues, kraamtranen een bekend verschijnsel
    Onderwerpen A-Z na je bevalling
    Postpartum / postnatale depressie
    En dan sta je er alleen voor

    Dit bericht delen of bewaren?

    Deel dit bericht via Facebook, Twitter, e-mail of WhatsApp. Later lezen of zelf bewaren? Mail het dan naar jezelf.

    Je baby leren kennen? Weer fit worden na je bevalling? Ontdek onze cursussen.

    Gerelateerde berichten
    borstvoeding en alcohol
    Alcohol borstvoeding

    Hoe zit het met alcohol en borstvoeding, kan af en toe een glaasje of is alcohol en borstvoeding echt een Lees meer

    zwangerschapsverlof voorbij
    Weer aan het werk na bevalling

    Weer aan het werk, het vraagt veel organisatie, lees onze tips om je dag goed te starten

    Borstvoeding Vraag En Antwoord, Regeldagen, Krijgt Mijn Baby Wel Genoeg Voeding 2
    Borstvoeding na de 6e maand

    Heeft je baby genoeg aan borstvoeding als hij 6 maanden oud is?

    geboorteaangifte
    De baby aangeven

    Wat neem je mee en hoe werkt het?

    jaloers op baby
    Jaloers zijn

    Betrap jij, als partner , je er wel eens op dat je jaloers bent op de baby?

    lachen baby
    Lachen van de baby

    De eerste weken lacht een baby reflexmatig, niet bewust. Vanaf wanneer gaat een baby echt lachen?