Babyblues - kraamtranen
Je bent niet de enige
We houden graag de schijn op, als je een gezonde baby gekregen hebt hoor je op de roze wolk te zitten. Toch is dan lang niet voor iedereen zo, de meerderheid van de jonge moeders kent een periode dat ze het niet zo leuk vinden. Onschuldig of is er meer aan de hand?
Babyblues - kraamtranen
Je bent niet de enige!
We houden graag de schijn op, als je een gezonde baby gekregen hebt hoor je op de roze wolk te zitten. Toch is dan lang niet voor iedereen zo, de meerderheid van de jonge moeders kent een periode dat ze het niet zo leuk vinden. Onschuldig of is er meer aan de hand?
Babyblues, roze wolk is even ver te zoeken.
Als je net een baby gekregen hebt 'hoor' je blij en gelukkig te zijn. Een fabeltje wat helaas door iedereen in stand wordt gehouden. Maar weinig moeders (en vaders) durven te zeggen dat het ze vies tegenvalt en die baby helemaal niet die leuke knuffelbeer is die ze zich hadden voorgesteld.
Maar liefst 50 tot 80% van de vrouwen die net bevallen zijn hebben last van een dipje. Ze voelen zich niet prettig, huilen en kunnen boos worden om niks.
We noemen het de kraamtranen of babyblues.
Waar komen de kraamtranen of babyblues vandaan?
Er spelen meerdere factoren mee waarom jonge moeders vaak een aantal dagen hebben dat ze het helemaal niet leuk vinden:
- Hormonen: je lijf moet een nieuwe balans vinden, in de zwangerschap had je heel andere hormonen in je lichaam dan normaal. Na de bevalling valt een groot deel van deze hormonen weg en je lichaam en geest moeten hier aan wennen.
- Vermoeidheid: je bent net bevallen en hebt een topprestatie geleverd, je lijf schreeuwt om rust, maar ja, je baby denkt daar heel anders over. Die wil aandacht, knuffelen en op zijn tijd gevoed worden en hij kan dit maar op één manier uiten: huilen. Door gebroken nachten en een baby die dag en nacht jouw aandacht en liefde vraagt is het niet meer dan logisch dat je hondsmoe bent. Niet de beste gesteldheid om alle veranderingen die op je af komen aan te kunnen.
- Wennen: het is nogal wat van stel naar ouders, het vraagt veel aanpassingen in je leven, het is heel normaal dat je daar even aan moet wennen. Bij de één gaat dat vlotter en makkelijker dan bij de ander. Kijk en luister dan ook niet teveel naar anderen maar vooral naar jezelf! Neem je rust als je baby even slaapt, laat de boel de boel en heb voorlopig even maling aan 'hoe het hoort'.
Het is dus helemaal niet gek dat je het zo nu en dan even niet meer ziet zitten en denkt 'Waar ben ik aan begonnen'
De baby blues treedt meestal op tussen de 4e en 10e dag na de bevalling.
Je ziet het even niet meer zitten, je bent moe, huilt om alles en wordt boos om dingen waar je vroeger je schouders over ophaalde. De baby blues gaat na een aantal dagen (veel vrouwen hebben er maar 1 of 2 dagen last van) over.
Een goede nachtrust of de baby een dagje uitbesteden helpen om je weer op de been te krijgen en weer te gaan genieten van de kleine en van het leven.
Babyblues of toch iets ernstigers?
Bij een Post Partum Depressie (PPD) gaan de negatieve gevoelens echter niet over, nee, ze worden alleen maar erger. Je ziet het niet even niet meer zitten, nee als je eerlijk bent vind je er eigenlijk niets meer aan.
Je kunt niet genieten van je baby, je voelt je hondsmoe en eigenlijk is alles je teveel. Hoeveel rust je ook neemt, je levenslust neemt niet toe, je blijft het gevoel hebben dat je het niet aan kunt en ziet geen uitweg om de dingen weer als prettig te ervaren.
Een post partum depressie treedt vaak ook veel later op dan de baby blues, soms pas weken tot maanden na de bevalling.
Ongeveer 10% van de “jonge” moeders krijgt te maken met een meer of mindere vorm van een PPD.
De top van de depressie ligt meestal tussen de 4 en 6 maanden na de bevalling.
Heb je last van depressieve gevoelens, vind je niets meer leuk en gaat het niet na een paar dagen of met een goede nacht slapen (je partner kan een nachtje voor de baby zorgen zodat jij kunt slapen) over, zoek dan hulp.
Een post partum depressie duurt vaak veel langer dan nodig omdat stellen niet aan de bel trekken en denken dat de negatieve gevoelens worden veroorzaakt door alle veranderingen die jullie hebben ondergaan nu er een baby is.
Een post partum depressie gaat niet vanzelf over, zoek daarom hulp zodra je merkt dat je meerdere tekenen van een depressie vertoont.
Voor na je bevalling
Dit bericht delen of bewaren?
Deel dit bericht via Facebook, Twitter, e-mail of WhatsApp. Later lezen of zelf bewaren? Mail het dan naar jezelf.
Je baby leren kennen? Weer fit worden na je bevalling? Ontdek onze cursussen.