Vrouw, moeder en echtgenote

Vrouw, moeder en echtgenote

Moederschap is waarschijnlijk de grootste verandering in je leven.

‘Ineens’ ben je naast vrouw en partner ook moeder. Een heel nieuwe rol die de nodige aanpassingen in je leven mee zal brengen
Veel ‘jonge’ moeders hebben de neiging om alleen nog maar met de baby bezig te zijn. Ze vergeten zichzelf en hun relatie.

Perfecte moeders bestaan niet

Het valt ook niet mee om alles voor 100% te doen, dit kan in principe ook niet. Dit mag je van jezelf ook niet verwachten. Een groot deel van je tijd wordt in beslag genomen door de baby.
Het huishouden, je partner en jezelf worden makkelijk vergeten.

Regel zo nu en dan oppas

Je wilt zo graag een perfecte moeder zijn en hebt het idee dat je de baby tekort doet als je hem eens uitbesteed aan een ander. Toch is het heel goed om je baby zo nu en dan eens uit te besteden.
Gewoon eens een paar uur lekker voor jezelf. Wat je ook gaat doen, lekker winkelen of gewoon thuis op de bank hangen, het is heerlijk om even tijd voor jezelf te hebben.

Veel ‘jonge’ moeders vinden het moeilijk om de baby voor de eerste keer aan een ander uit te besteden. Begin dan ook met een paar uurtjes, bijvoorbeeld tussen twee voedingen in. Als dit redelijk is gegaan breid je het uit met een uurtje, uiteindelijk is het heerlijk om de baby een hele avond uit te besteden zodat je ook eens tijd hebt voor elkaar. Een avondje uit eten, een bioscoopje pakken of gezellig ergens op visite zonder op de baby te hoeven letten.
Het is goed voor jezelf en voor je relatie en de baby komt echt niets tekort.

Als je borstvoeding geeft, kun je van tevoren kolven zodat de baby de borstvoeding via de fles kan krijgen. Borstvoeding kan je meerdere dagen in de koelkast bewaren.

Vooral als je straks weer wilt gaan werken is het goed om op deze manier te wennen aan het achter laten van de baby bij een ander. Veel moeders zien er erg tegenop om de baby ‘weg te brengen’ als ze weer moeten gaan werken. Als je van tevoren wat geoefend hebt, is dit een stuk minder moeilijk en weet je ook dat het goed zal gaan.

Hoe houd je je relatie leuk met een baby?

Wist je dat bijna de helft van alle scheidingen plaatsvindt in de eerste 3 jaar na de geboorte van een baby. Dat kan toch niet de bedoeling zijn. Jullie kozen samen voor een baby omdat jullie dol zijn op elkaar en de relatie willen verdiepen door een kindje samen. Wat gaat er dan mis dat zoveel relaties zo kort na de komst van een kindje stranden?

Het grootste probleem is waarschijnlijk dat ouders (en moeders in het bijzonder) geneigd zijn zichzelf te vergeten. Alle focus ligt op de baby. Samen iets leuks doen, echt eens tijd vrij maken om met elkaar te praten, het wordt zo makkelijk vergeten. Trap niet in deze valkuil en plan bewust tijd samen in.

Voor jullie relatie is het heel goed om zo nu en dan een avondje samen in te plannen. Plan dit ook echt in. Besteed tijd aan jezelf en je partner, je baby is alleen maar blij met ouders die niet alleen ouders zijn, maar het samen ook heel leuk hebben  ;-). Je kunt hiervoor afspraken samen maken, bijvoorbeeld na 8 uur ’s avonds doen we beiden onze telefoon uit en gaan we eens echt ff lekker samen zitten en praten of iets anders leuks doen.

Maar je bent ook echt geen ontaarde moeder als je je baby een avond (en nacht voor een goede nachtrust of ook eens ongestoord samen kunnen vrijen) in de week aan een lieve oppas overlaat.

Oma’s en opa’s zullen het waarschijnlijk alleen maar leuk vinden als ze jullie baby één keer in de week een nachtje te logeren krijgen…

Gerelateerde berichten
borstvoeding en alcohol
Alcohol borstvoeding

Hoe zit het met alcohol en borstvoeding, kan af en toe een glaasje of is alcohol en borstvoeding echt een Lees meer

zwangerschapsverlof voorbij
Weer aan het werk na bevalling

Weer aan het werk, het vraagt veel organisatie, lees onze tips om je dag goed te starten

Borstvoeding Vraag En Antwoord, Regeldagen, Krijgt Mijn Baby Wel Genoeg Voeding 2
Borstvoeding na de 6e maand

Heeft je baby genoeg aan borstvoeding als hij 6 maanden oud is?

geboorteaangifte
De baby aangeven

Wat neem je mee en hoe werkt het?

jaloers op baby
Jaloers zijn

Betrap jij, als partner , je er wel eens op dat je jaloers bent op de baby?

lachen baby
Lachen van de baby

De eerste weken lacht een baby reflexmatig, niet bewust. Vanaf wanneer gaat een baby echt lachen?

Dit bericht delen of bewaren?

Deel dit bericht via Facebook, Twitter, e-mail of WhatsApp. Later lezen of zelf bewaren? Mail het dan naar jezelf.

Je baby leren kennen? Weer fit worden na je bevalling? Ontdek onze cursussen.