Vrouw, moeder en echtgenote

Moederschap is waarschijnlijk de grootste verandering in je leven.

‘Ineens’ ben je naast vrouw en partner ook moeder. Een heel nieuwe rol die de nodige aanpassingen in je leven mee zal brengen
Veel ‘jonge’ moeders hebben de neiging om alleen nog maar met de baby bezig te zijn. Ze vergeten zichzelf en hun relatie.

Perfecte moeders bestaan niet

Het valt ook niet mee om alles voor 100% te doen, dit kan in principe ook niet. Dit mag je van jezelf ook niet verwachten. Een groot deel van je tijd wordt in beslag genomen door de baby.
Het huishouden, je partner en jezelf worden makkelijk vergeten.

newday baby nw bok 1606 vs2

Regel zo nu en dan oppas

Je wilt zo graag een perfecte moeder zijn en hebt het idee dat je de baby tekort doet als je hem eens uitbesteed aan een ander. Toch is het heel goed om je baby zo nu en dan eens uit te besteden.
Gewoon eens een paar uur lekker voor jezelf. Wat je ook gaat doen, lekker winkelen of gewoon thuis op de bank hangen, het is heerlijk om even tijd voor jezelf te hebben.

Veel ‘jonge’ moeders vinden het moeilijk om de baby voor de eerste keer aan een ander uit te besteden. Begin dan ook met een paar uurtjes, bijvoorbeeld tussen twee voedingen in. Als dit redelijk is gegaan breid je het uit met een uurtje, uiteindelijk is het heerlijk om de baby een hele avond uit te besteden zodat je ook eens tijd hebt voor elkaar. Een avondje uit eten, een bioscoopje pakken of gezellig ergens op visite zonder op de baby te hoeven letten.
Het is goed voor jezelf en voor je relatie en de baby komt echt niets tekort.

Als je borstvoeding geeft, kun je van tevoren kolven zodat de baby de borstvoeding via de fles kan krijgen. Borstvoeding kan je meerdere dagen in de koelkast bewaren.

Vooral als je straks weer wilt gaan werken is het goed om op deze manier te wennen aan het achter laten van de baby bij een ander. Veel moeders zien er erg tegenop om de baby ‘weg te brengen’ als ze weer moeten gaan werken. Als je van tevoren wat geoefend hebt, is dit een stuk minder moeilijk en weet je ook dat het goed zal gaan.

Hoe houd je je relatie leuk met een baby?

Wist je dat bijna de helft van alle scheidingen plaatsvindt in de eerste 3 jaar na de geboorte van een baby. Dat kan toch niet de bedoeling zijn. Jullie kozen samen voor een baby omdat jullie dol zijn op elkaar en de relatie willen verdiepen door een kindje samen. Wat gaat er dan mis dat zoveel relaties zo kort na de komst van een kindje stranden?

Het grootste probleem is waarschijnlijk dat ouders (en moeders in het bijzonder) geneigd zijn zichzelf te vergeten. Alle focus ligt op de baby. Samen iets leuks doen, echt eens tijd vrij maken om met elkaar te praten, het wordt zo makkelijk vergeten. Trap niet in deze valkuil en plan bewust tijd samen in.

Voor jullie relatie is het heel goed om zo nu en dan een avondje samen in te plannen. Plan dit ook echt in. Besteed tijd aan jezelf en je partner, je baby is alleen maar blij met ouders die niet alleen ouders zijn, maar het samen ook heel leuk hebben  ;-). Je kunt hiervoor afspraken samen maken, bijvoorbeeld na 8 uur ’s avonds doen we beiden onze telefoon uit en gaan we eens echt ff lekker samen zitten en praten of iets anders leuks doen.

Maar je bent ook echt geen ontaarde moeder als je je baby een avond (en nacht voor een goede nachtrust of ook eens ongestoord samen kunnen vrijen) in de week aan een lieve oppas overlaat.

Oma’s en opa’s zullen het waarschijnlijk alleen maar leuk vinden als ze jullie baby één keer in de week een nachtje te logeren krijgen…

Gerelateerde berichten
Na Je Bevalling Cursus Leer Je Baby Kennen
Onderwerpen A-Z na je bevalling

Alle onderwerpen over jou en je baby na de bevalling op één pagina. Overzichtelijk gerangschikt van AtotZ

signalen postpartum depressie
Post partum Depressie

Zomaar wat neerslachtig of is er sprake van een postpartum depressie?

wennen aan het ouderschap
Het sprookje en de werkelijkheid moederschap

De komst van een baby is één van de grootste veranderingen in je leven, het duurt vaak best lang voor Lees meer

Op Vakantie Met Je Baby, Waar Moet Je Aan Denken
Op vakantie met je baby

Baby's hoeven niet op vakantie. Ouders wel. Hoe zorg je voor een fijne tijd voor beiden?

Online Cursus Leer Je Baby Kennen
10 dingen die je voor de geboorte wilt weten

Goed voorbereid op de periode na de bevalling met onze tips.

Meer lezen in de categorie

Interessant? Deel dit bericht

Lekker en gezond eten tijdens je zwangerschap.
Niet alleen voor jezelf, ook voor je nog ongeboren kindje.

Met een zelfverzekerd gevoel bevallen?
In deze cursussen antwoorden op al jouw vragen.

Leer alle signalen van je baby kennen.
Én hoe je hier het beste op kunt reageren.