De ontlasting van je baby
Alles over poep
Het consultatiebureau krijgt veel vragen van ouders over de ontlasting van hun baby's. Poept mijn baby niet te vaak of juist te weinig? Is de kleur wel normaal? Is het niet te dun? Ontlasting van baby's lijkt een bron van zorgen, terwijl er bijna nooit wat aan de hand is.
Op deze pagina ontdek je wat 'normaal' is qua ontlasting en lees je meer over de verschillende soorten.
De ontlasting van je baby
Alles over poep
Het consultatiebureau krijgt veel vragen van ouders over de ontlasting van hun baby's. Poept mijn baby niet te vaak of juist te weinig? Is de kleur wel normaal? Is het niet te dun? Ontlasting van baby's lijkt een bron van zorgen, terwijl er bijna nooit wat aan de hand is.
Op deze pagina ontdek je wat 'normaal' is qua ontlasting en lees je meer over de verschillende soorten.
In dit artikel vertellen we je alles over de ontlasting van je baby. We beginnen met de meest gestelde vragen, maar daaronder gaan we veel dieper in op vragen die leven bij ouders over het poepen van hun baby.
Meest gestelde vragen over de ontlasting van je baby
Meconium is de eerste ontlasting die een pasgeboren baby uitwerpt. Het is donkergroen tot zwart van kleur en heeft een teerachtige, kleverige substantie. Deze eerste poep wordt ook wel kinderpek of darmpek genoemd.
De eerste ontlasting komt meestal binnen 24 uur na de geboorte, maar moet in elk geval binnen 48 uur komen.
Er is geen vastgesteld aantal keer dat een baby moet poepen, omdat er sprake is van een persoonlijke frequentie. Pasgeborenen gaan meestal poepen zodra er iets in de maag komt. Naarmate baby’s ouder worden, verdwijnt die reflex en kan ieder gezond mens zijn ontlasting ophouden tot dat er een geschikte plek is om je ontlasting te lozen.
De kleur en substantie van de ontlasting kunnen enorm variëren bij gezonde baby's. Gele poep, groene, bruine, waterige en dikke poep kunnen allemaal voorkomen en zijn normaal. Ook de hoeveelheid ontlasting verschilt. Borstvoeding is makkelijker te verteren waardoor er minder afvalstoffen over blijven. Dit zou een verklaring kunnen zijn voor het verschil in hoeveelheid poep. Zolang de baby geen klachten heeft, goed groeit en de ontlasting zonder pijn komt is er niets aan de hand.
Als een pasgeboren baby binnen twee dagen niet heeft gepoept kan er iets aan de hand zijn en is nader onderzoek nodig.
Meconium - De eerste ontlasting van je baby
Meconium is de eerste ontlasting die een pasgeboren baby uitwerpt.
De ontlasting is donkergroen tot zwart van kleur en heeft een teerachtige, kleverige substantie. Deze eerste poep wordt ook wel kinderpek of darmpek genoemd.
Meconium bestaat uit vruchtwater, afvalstoffen uit het vruchtwater, slijm die de baby ingeslikt heeft, cellen van de darmwand, galstoffen en bloedresten.
Na twee dagen verandert de poep, het wordt dunner, wateriger en geler. Dat is een teken dat er melk verteerd wordt.
De eerste ontlasting komt meestal binnen 24 uur na de geboorte, maar moet in elk geval binnen 48 uur komen.
Als een pasgeboren baby binnen twee dagen niet heeft gepoept kan er iets aan de hand zijn en is nader onderzoek nodig.
Hoe vaak poept een baby
Pasgeborenen gaan meestal poepen zodra er iets in de maag komt. Dit is als het ware een reflex.
Naarmate baby’s ouder worden, de darmen rijper zijn en er meer controle is over de darmen verdwijnt die reflex.
Uiteindelijk kan ieder gezond mens zijn ontlasting ophouden tot dat er een geschikte plek is om je ontlasting te lozen.
Persoonlijke frequentie
Je hebt baby’s die na elke voeding poepen en baby’s die één keer per 4 dagen poepen.
Als een baby borstvoeding krijgt kunnen er zelfs 10 dagen tussen twee poepluiers in zitten. Bij flesvoeding poept een baby meestal om de 1 tot 3 dagen.
Er is sprake van een persoonlijke frequentie. Ook bij volwassenen is dat het geval. De een poept 2 keer per dag en de ander één keer per 3 dagen. Zolang je er geen last van hebt is het allemaal goed.
Daarom is hoe vaak een baby poept op zich geen signaal waarop je kunt bepalen of de ontlasting normaal is.
Zolang je baby geen klachten heeft, goed groeit en de ontlasting zonder pijn komt is er niets aan de hand.
Kleur en substantie
In Amsterdam is onderzoek gedaan naar ontlasting bij kinderen.
Zo’n 600 luiers van gezonde baby’s werden onderzocht op kleur, hoeveelheid en consistentie (dik, dun, plakkerig, waterig enz). Uit het onderzoek kwam naar voren dat de verschillen tussen alle luiers enorm was.
Gele poep, via groen tot bruin, van waterdun tot harde keutel en van één dunne veeg tot een luier vol: het kan allemaal.
Er bleek geen verschil te bestaan tussen de ontlasting van te vroeg geboren baby’s en kinderen die niet te vroeg geboren zijn.
Wel bleken kinderen die borstvoeding krijgen minder ontlasting te hebben dan fles gevoede kinderen.
Borstvoeding is makkelijker te verteren waardoor er minder afvalstoffen over blijven. Dit zou een verklaring kunnen zijn voor het verschil in hoeveelheid poep.
Wil jij na je bevalling actief werken aan je herstel, je conditie en kracht? Wil je weer plezier krijgen in bewegen en dit het liefst samen met je baby doen? Ontdek de workouts voor na je bevalling, word fit en betrek je baby op een leuke, passende manier.
Naast passende workouts voor jou, leuke oefeningen voor jou en je baby, is er binnen de lessen ook aandacht voor het (her)vinden van balans.
Ontlasting van baby’s die alleen melk drinken
Baby’s die borstvoeding krijgen hebben een zachte, waterige ontlasting die geel tot bruinig van kleur is en die een typische geur heeft. Er kunnen klontjes of slijm in zitten. Soms lijkt het wel op mosterd met pitjes erin.
Baby’s die flesvoeding krijgen hebben meestal dikkere ontlasting dan kinderen die borstvoeding krijgen. De kleur varieert tussen geel en lichtbruin. Bepaalde soorten flesvoeding geven een groenige ontlasting.
Zolang je kindje tevreden is en geen klachten heeft is dat allemaal normaal.
Ontlasting van baby's bij vaste voeding
Als je baby andere dingen dan melk gaat eten verandert ook de ontlasting.
De meeste verschillen in ontlasting zijn te verklaren door de samenstelling van de voeding die van dag tot dag varieert.
De geur van de ontlasting verandert ook als je bijvoeding gaat geven. Het ruikt onaangenamer dan wanneer je baby alleen melk drinkt. De kleur kan geel, groen of bruin zijn en alle kleurschakeringen daartussen.
Ontlasting is pas abnormaal van kleur als het nagenoeg wit is (stopverfkleur) of als het zwart is (meconium niet meegeteld).
Witte ontlasting duidt op een leverprobleem, bij zwarte ontlasting kan er sprake zijn van een bloeding in het maagdarmkanaal.
Omdat bij een baby de spijsvertering nog niet optimaal verloopt komen veel onverteerde voedingsstoffen terug in de ontlasting.
Wanneer een baby spinazie eet kan de ontlasting groen zien en eet hij tomaten, dan ziet de ontlasting rood. Dit is heel normaal.
Spuitluier, dunne poep die eruit spuit
Bij sommige baby's (borst- en flesgevoede kinderen) gaat het vrijkomen van ontlasting gepaard met een explosieve kracht, we noemen dit een spuitluier. Meestal is deze ontlasting vrij dun.
Hoe indrukwekkend een spuitluier ook klinkt, zulke luiers kunnen geen kwaad.
Als een baby goed groeit en tevreden is, hoef je niet naar de huisarts, ook niet als een kind meerdere spuitluiers per dag heeft.
Als de ontlasting wat schuim bevat komt dat doordat er luchtbelletjes in de poep zitten. De luchtbelletjes tezamen vormen een schuimlaagje.
Diarree bij baby's
Het is bij baby’s moeilijk te bepalen wanneer hij diarree heeft.
Het kan immers normaal zijn dat je kind na elke voeding poept. Ook het feit dat de ontlasting dun is hoeft niet per se afwijkend te zijn.
Het is wél een probleem als je kind dunne, frequente poep heeft (terwijl je dat niet van hem gewend bent) én als je kindje daarbij niets of nauwelijks drinkt. Uitdroging ligt dan op de loer.
Uitdroging bij baby's
Jonge baby’s drogen sneller uit dan volwassenen. Let daarom op de signalen van uitdroging bij je baby:
- Te weinig natte luiers.
- Stilstand in gewicht of gewichtsverlies.
- Holle ogen en geen traanproductie.
- Huidplooien die blijven staan.
- Het kind is niet 'levendig', en ziet er slecht uit.
- Verslapping van de spieren.
- Ingezonken fontanel.
- Droge mond en tongslijmvlies.
Ga bij deze signalen direct naar je huisarts.
De huisarts zal bij een dreigende uitdroging in eerste instantie een zoutoplossing (ORS) geven die zorgt dat je kindje beter vocht vast kan houden.
Het is daarnaast natuurlijk belangrijk om de oorzaak van de diarree te bestrijden.
Wat als je baby niet wil slapen, geen ritme lijkt te hebben of veel huilt? Wanneer weet je of je baby honger heeft, moe is of wilt spelen? Het kan behoorlijk frustrerend zijn als je niet weet wat je het beste kunt doen.
Met deze online cursus leer jij alle signalen van jouw baby te herkennen en hier op in te spelen. Je leert niet alleen je baby kennen, je leert ook dat jij je niet altijd aan hoeft te passen.
Verstopping (obstipatie) bij baby's
Er is sprake van obstipatie (verstopping) als de ontlasting weinig frequent komt, hard en keutelig is en daardoor (pijn-)klachten geeft.
Obstipatie komt bij baby’s eigenlijk nauwelijks voor.
Bij jonge baby’s kan het wel lijken dat de ontlasting moeizaam komt, maar als de poep wel gewoon zacht is en regelmatig komt is er niets aan de hand.
In dat geval is je baby nog aan het leren hoe hij moet poepen.
Bij de overgang van borstvoeding naar flesvoeding komt het wel eens voor dat de ontlasting plotseling harder wordt en het meer moeite kost om te poepen.
De darmen moeten nog wennen aan de andere voeding.
Ook bij de overgang naar vaste voeding kunnen er ineens problemen ontstaan met de ontlasting. Ook nu is het wennen meestal het probleem.
Geef je kindje wat extra water, dat helpt darmen om de ontlasting zacht te houden.
Als de klachten blijven, stop dan voor 2-3 weken met de vaste voeding en probeer het daarna nog eens.
Als het langere tijd duurt dat je kindje moeite heeft met zijn ontlasting is het verstandig om dit te bespreken met het consultatiebureau of de huisarts.
Harde ontlasting
Harde ontlasting bij een baby kan kleine scheurtjes veroorzaken bij de anus en dan gaat poepen pijn doen.
Wanneer poepen pijn doet gaat je kind opzien tegen poepen, want dat doet immers zeer.
Onbewust zal je kindje het poepen dan proberen tegen te houden en dan wordt het van kwaad tot erger.
Het is goed dat een arts de oorzaak van de obstipatie achterhaalt.
Meestal is met het geven van Lactulose het probleem snel te verhelpen.
Lactulose is in feite niets anders dan wat extra suiker dat ervoor zorgt dat de darmen beter vocht kunnen vasthouden, met als bijwerking dat er diarree ontstaat.
Lactulose beïnvloedt de darmbewegingen niet en het is niet zo dat de darmen er op den duur lui van worden.
Alles wat je moet weten na je bevalling
Dit bericht delen of bewaren?
Deel dit bericht via Facebook, Twitter, e-mail of WhatsApp. Later lezen of zelf bewaren? Mail het dan naar jezelf.
Je baby leren kennen? Weer fit worden na je bevalling? Ontdek onze cursussen.