Kraamvisite of babyborrel
Kraamvisite of babyborrel
Kraamvisite of babyborrel?
Traditiegetrouw komt iedereen in de weken/maanden na de geboorte op visite om jullie baby te bewonderen. Hartstikke leuk toch, je wilt je kleine immers aan de wereld laten zien, maar wekenlang (en soms zelfs maandenlang) kraamvisite kan ook heel slopend zijn.
Is een babyborrel dan misschien iets voor jullie? De babyborrel (ook wel kraamfeest genoemd) wordt steeds populairder.
Wij zetten de voor- en nadelen van zowel kraamvisite als een kraamfeest voor je op een rijtje:
Kraamvisite:
Voordelen:
- Het is intiem, je bent in je eigen huis met slechts een paar mensen zodat je tijd hebt om echt met elkaar in gesprek te gaan.
- (Een deel van) de visite komt al tijdens de kraamdagen zodat je kraamverzorgster de opvang van je visite regelt.
- Jij bepaalt wanneer wie komt. Dag geen zin of fut, bel ze gewoon af. Iedereen zal er begrip voor hebben als je even te moe bent voor visite bijvoorbeeld.
Nadelen:
- De eerste weken kunnen behoorlijk overrompelend zijn. Iedere dag kom je tijd tekort en dan ook nog visite, pfff heftig.
- Bij een grote familie of vriendenkring kun je weken (en soms zelfs maanden) vaak visite hebben. De één vindt dat heel gezellig, de ander moet er niet aan denken.
- Doordat je zo vaak visite hebt is de kans aanwezig dat je amper nog aan jezelf en jullie relatie toekomt.
- Ook familie waar je niet zo close mee bent komt op de koffie en zul je bezig moeten houden.
- Wekenlang mensen over de vloer betekent ook wekenlang zorgen dat je huis er op en top uitziet…
Tips om de kraamvisite in goede banen te leiden:
- Vraag op het geboortekaartje of men eerst belt voordat men op visite komt.
- Plan, na de kraamdagen, niet vaker van 3 x per week visite. Houd de ochtenden ook zoveel mogelijk vrij. De ochtenden zijn vaak al zo druk; voeden, zelf ontbijten, douchen, je baby wassen enzovoort.
- Overleg met je partner, die immers al snel weer moet werken, hoe vaak hij het oké vindt als er ’s avonds visite komt. Gebroken nachten en ’s morgens weer vroeg op is best slopend…
- Jij moet nog bevalling/" data-wpil="url"> herstellen van de bevalling. Visite heeft soms de neiging om gezellig te blijven hangen, vooral als er een borrel bij komt. Bij het maken van de afspraak kun je best aangeven, als de visite ’s avonds komt, dat je het niet later wilt maken dan bijvoorbeeld 21.00 uur. Je moet immers ook nog voeden, verschonen en knuffelen voordat je kunt gaan slapen….
- Houd in ieder geval 1 dag in het weekend vrij van visite zodat jullie ook tijd samen hebben, je partner ook tijd heeft om samen met de baby te zijn of er tijd is om eens iets voor jezelf te doen.
- Voorkom dat je baby van hand tot hand gaat. Baby’s worden hier vaak heel onrustig van. Visite kan je baby ook bewonderen als hij in de kinderwagen, bij jou op schoot of in de box ligt.
Kraamfeest (babyborrel)
Voordelen:
- Doordat je veel minder visite (naaste familie en heel goede vrienden komen meestal toch op kraamvisite) krijgt in de eerste weken na de geboorte hebben jullie veel meer tijd om aan de nieuwe gezinssituatie te wennen, je baby in alle rust te leren kennen en te herstellen van de zwangerschap en bevalling.
- De eerste weken kunnen behoorlijk overrompelend zijn. Je baby ‘eist’ al je tijd op en jij en je partner zijn moe van onderbroken nachten. Doordat je niet steeds visite hebt, blijft er meer tijd over voor een powernap of voor elkaar.
- Je bent er in één keer af en hebt dus niet wekenlang visite over de vloer.
- Mensen waar je niet zo close mee bent, maar die je min of meer verplicht toch een kaart moet sturen hoef je niet zo intensief te entertainen als tijdens kraamvisite.
- Een kraamfeest kun je op locatie geven zodat je geen rommel in huis hebt.
Nadelen:
- Het is wat onpersoonlijker dan visite thuis. Doordat je zoveel mensen in één keer ontvangt is er weinig tijd om echt een gesprek met mensen aan te gaan.
- Het is wel heel druk al die mensen in één keer. Als je nog niet zo lekker in je vel zit kan dit overrompelend zijn.
- Een kraamfeest is vaak wat duurder dan kraamvisite. Je pakt vaak toch wat meer uit met hapjes en drankjes dan wanneer mensen thuis op de koffie komen.
- Je moet het weken van te voren plannen terwijl je tijdens het plannen nog geen idee hebt of je op dat moment wel voldoende hersteld bent van je bevalling.
- Vaak willen mensen je baby vasthouden, op een kraamfeest kan dit echt niet. Veel te onrustig voor de kleine!
- Een kraamfeest is een hele organisatie. Natuurlijk kun je ervoor kiezen om het elders te houden, bij een grote familie/vriendengroep is dat vaak de enige optie. In dat geval wordt de inkoop en een groot deel van de organisatie voor je gedaan. Als je een kraamfeest thuis geeft is het echt veel werk; inkopen, hapjes maken, versieren enz.
Tips voor een geslaagd kraamfeest:
- Vermeld op het geboortekaartje dat jullie een kraamfeest geven, zo is het voor iedereen duidelijk dat jullie ervoor kiezen om geen (of alleen naasten) kraamvisite te hebben.
Suggesties voor teksten:
[naam] wil graag iedereen leren kennen, maar aan ons nieuwe ritme is het nog even wennen…Daarom, voor een bezoekje aan onze kleine spruit, nodigen we u graag op de babyborrel uit.
Bezoek vinden we fijn, maar dan wel op ons kraamfestijn.
[naam] wil jullie graag leren kennen en iedereen met een hapje en drankje verwennen. Daarom nodigt onze kleine spruit je op zijn babyborrel uit!
- Plan het kraamfeest niet te vroeg na de bevalling. Zo’n 4-6 weken na de geboorte is vaak een goede periode. Meestal ben je dan voldoende hersteld en hebben jullie al een beetje een ritme gevonden.
- Zorg voor een aparte hoek voor de kleintjes waar ze iets te spelen hebben.
- Vraag hulp van familie of vrienden als je het feest zelf gaat organiseren. Mensen vinden het vaak heel leuk om je hierbij te helpen.
- Zorg ervoor dat je baby ergens ligt waar het niet al te druk is én maak duidelijk dat het niet de bedoeling is dat mensen hem gaan oppakken.
- Maak een digitaal verlanglijstje en vermeld de link naar je verlanglijstje ook op het geboortekaartje. Zo voorkom je dat allerlei mensen je alsnog gaan bellen om te vragen of je een verlanglijst hebt. Sommige mensen vinden het nogal brutaal om een verlanglijst door te geven, maar realiseer je dat heel veel mensen echt niet weten wat ze moeten kopen. Je maakt hen alleen maar blij met je verlanglijstje.
- Moeten mensen melden of ze komen, of alleen als ze niet komen? Vraag ze een mail te sturen als je liever niet continu gebeld wilt worden. Bovendien heb je bij een mail ook overzicht wie wel of niet komt.
Voor na je bevalling
Dit bericht delen of bewaren?
Deel dit bericht via Facebook, Twitter, e-mail of WhatsApp. Later lezen of zelf bewaren? Mail het dan naar jezelf.
Je baby leren kennen? Weer fit worden na je bevalling? Ontdek onze cursussen.