Herstellen na een vaginale bevalling

Herstellen na een vaginale bevalling

Herstellen na de bevalling vraagt tijd.

Veel vrouwen verwachten teveel van zichzelf.

Soms krijg je het idee dat het gek is als je de kraamdagen zoveel mogelijk in bed blijft.

Niets is echter minder waar. De kraamdagen zijn er niet voor niks, als je deze dagen niet nodig zou hebben, zou de overheid de kraamdagen allang afgeschaft hebben. Probeer dus zoveel mogelijk te rusten in de kraamdagen.

Vrouwen die al heel snel weer volledig uit bed zijn, krijgen de terugslag heel vaak als de kraamverzorgster weg is.

Maar ook na de kraamdagen ben je nog lang niet de oude.

Herstellen na de bevalling vraagt meer tijd dan de meeste vrouwen denken.

Je bent snel moe en uiterst labiel. Je kunt huilen om dingen die je normaal niets uitmaken. Dat je labiel bent komt door de verandering van hormonen die je in je lichaam hebt en door de veranderingen in de hele gezinssituatie.
Als je dan ook nog van jezelf vindt dat je alles al moet kunnen en je geen rust gunt, dan is de kans op een depressie aanwezig.

Hoe uitgeruster je bent, hoe beter je alles aankunt.

Ga voorlopig ’s middags rusten. Ook al kun je niet slapen neem dan een boek mee naar bed of ga een film kijken. Zorg er in ieder geval voor dat je in de middag een paar uur voor jezelf hebt, zeker als je baby 's nachts nog niet zo goed slaapt heb je die paar uurtjes in de middag hard nodig.

Als je meerdere kinderen hebt, kun je die misschien een paar uur bij een vriendin, buurvrouw of moeder brengen. Als dat niet lukt, ga dan een poosje op de bank liggen terwijl de kinderen spelen. Je kunt kinderen best uitleggen dat mama een poosje moet rusten.

Het kan best lang duren voordat je weer volledig de oude bent.

Sommige vrouwen geven aan dat het wel een jaar heeft geduurd voordat ze zich weer helemaal fit voelden.

Natuurlijk gaat het steeds een beetje beter, maar verwacht niet dat je binnen een paar weken alles weer kunt. Zie ook de 8e dag van de kraamdagen + en dan sta je er alleen voor.

Tips voor herstel na de bevalling;

  • Blijf je extreem moe, laat dan je Hb eens controleren bij de huisarts, het kan heel goed dat je bloedarmoede hebt. Heb je geen bloedarmoede, gebruik dan een multivitamine preparaat. Als je ijzer voorgeschreven krijgt i.v.m. bloedarmoede helpt het vaak om daarnaast ook multivitamine te gebruiken, juist de combinatie van ijzer en vitamines zorgt er vaak voor dat je sneller opknapt.
  • De meeste vrouwen die klagen over moeheid, doen gewoon teveel. Je moet jezelf op de rem zetten. Ramen lappen en het hele huis aan kant maken, lukt voorlopig nog niet. Rustig aan, dan breekt het lijntje niet.
  • Borstvoeding vraagt veel energie van moeder. Eet daarom goed, in principe heb je 6 bruine boterhammen, 2 stuks fruit, minimaal 2 ons groenten en voldoende melk en melkproducten nodig. Daarnaast adviseren we vrouwen die borstvoeding geven altijd om een multivitamine preparaat te gebruiken.
  • Je hoeft niet alles leuk te vinden. Het is heel normaal dat je soms twijfelt of het krijgen van een kind wel een juiste beslissing was. Zeker de eerste periode draait alles om je baby en kun je het gevoel hebben dat je eigen leven er compleet bij inschiet. Heb je het idee dat je niets meer leuk vindt, lees dan onze artikelen over een post partum depressie.
  • Iedere moeder moet wennen aan haar nieuwe rol.

banner herstellen na bevalling

Dit bericht delen of bewaren?

Deel dit bericht via Facebook, Twitter, e-mail of WhatsApp. Later lezen of zelf bewaren? Mail het dan naar jezelf.

Je baby leren kennen? Weer fit worden na je bevalling? Ontdek onze cursussen.