En dan sta je er alleen voor

En dan sta je er alleen voor

adv keuzetest

Tips voor na de kraamdagen

De kraamdagen zijn afgesloten, je partner is weer aan het werk en iedereen gaat weer zijn normale gang.
Maar jij bent volledig ontregeld.
Hoe moet je het toch voor elkaar krijgen om de baby te baden, jezelf te verzorgen, je huishouden te doen, boodschappen te halen, te koken, wassen strijken en dan al die voedingen tussendoor.

Alleen al aan het voeden ben je een paar uur per dag kwijt, dan heb je nog niet eens uitgebreid geknuffeld met je baby. Als je dit alles van jezelf verwacht, zul je merken dat je iedere dag uren tekort komt.

Wennen aan het moederschap:

Bijna iedere ‘jonge’ moeder heeft een periode nodig om een nieuw ritme te vinden. Bij de één duurt dit een paar weken, bij de ander wel een paar maanden.

Het is dus hoog nodig om prioriteiten te stellen. Maak een lijstje met wat voor jou belangrijk is. Leg je doelen niet te hoog en zet op de eerste plaats het welbevinden van jou en je baby.

Accepteer dat je de tijd nodig hebt om in een nieuw ritme te komen...

Moederschap is keuzes maken, vraag niet teveel van jezelf:

Als je de eerste weken niet verder komt dan de verzorging van jezelf, je baby en het eten koken, dan is dat niks gek.

Langzaam maar zeker zul je merken dat je meer taken aankan, zonder het gevoel te hebben dat je de hele dag loopt te rennen en vliegen.

Veel ‘jonge’ moeders maken de fout dat ze aan de omgeving en zichzelf willen laten zien dat ze het zo goed voor elkaar hebben. Het hele huis blinkt, de was ligt keurig gestreken in de kast, de baby ziet er altijd fris en schoon uit,,,,, maar moeder heeft het gevoel dat ze gek wordt.
Constant staat ze onder spanning om het toch vooral maar goed te doen. Hierdoor raakt ze gestresst, lukken dingen niet meer en tot overmaat van ramp gaat de baby steeds meer huilen.

De baby voelt feilloos aan dat z’n moeder gespannen is en reageert hierop. Zo kun je makkelijk in een negatief spiraal terechtkomen, waar je niet zo makkelijk uitkomt. De mooie droom, het leuke beeld van een baby, valt in duigen.

Kortom, accepteer dat je de tijd nodig hebt om in een nieuw ritme te komen. Het belangrijkste is rust, knuffelen en genieten van je baby. De rest is bijzaak.

Dit bericht delen of bewaren?

Deel dit bericht via Facebook, Twitter, e-mail of WhatsApp. Later lezen of zelf bewaren? Mail het dan naar jezelf.

Je baby leren kennen? Weer fit worden na je bevalling? Ontdek onze cursussen.