Ongesteld na bevalling
Hoe lang houd je bloedverlies en wanneer ongesteld?
De eerste dagen na de bevalling heb je (soms fors) bloedverlies vanuit de wond waar de placenta gezeten heeft. Daarna ligt het eraan of je fles- of borstvoeding geeft wanneer je weer ongesteld wordt en dus vruchtbaar bent. Wanneer kun je weer starten met anticonceptie?
Ongesteld na bevalling
Hoe lang houd je bloedverlies en wanneer ongesteld?
De eerste dagen na de bevalling heb je (soms fors) bloedverlies vanuit de wond waar de placenta gezeten heeft. Daarna ligt het eraan of je fles- of borstvoeding geeft wanneer je weer ongesteld wordt en dus vruchtbaar bent. Wanneer kun je weer starten met anticonceptie?
Oorzaak bloedverlies na bevalling
Het is heel normaal dat je de eerste weken na de bevalling bloed verliest.
Het bloedverlies na de bevalling wordt ook wel lochia, kraamvloed of vloeien genoemd.
Het wordt veroorzaakt door de wond in de baarmoederwand waar eerst je placenta heeft gezeten.
Een placenta is best groot zoals je hopelijk gezien hebt tijdens de bevalling en het moederlijke deel was ingegroeid in de binnenwand van je baarmoeder.
Nu de placenta eruit is blijft er een wondvlak achter in de binnenwand van je baarmoeder en daar verlies je bloed uit.
Doordat je baarmoeder na de bevalling direct samen gaat knijpen en hierdoor de wond voor een groot deel dichtdruk blijft het bloedverlies meestal binnen de perken.
Als je baarmoeder, direct na de geboorte van de placenta, niet goed samentrekt loop je het risico teveel bloed te verliezen tijdens je bevalling.
Naast het bloed uit de wond waar je placenta gezeten heeft, stoot je baarmoeder ook het overtollige slijmvlies af wat aan de binnenwand van je baarmoeder zat. Ook dit geeft bloedverlies.
Hoe lang houd je bloedverlies na bevalling?
De eerste dagen na de bevalling heb je hevig bloedverlies, meer dan je gewend bent tijdens een menstruatie.
Je hebt dan echt die grote kraamverbanden nodig. Kraamverbanden zijn een soort super size maandverbanden.
Ook kun je zo nu en dan een stolsel verliezen, die wel zo groot kan zijn als een vuist.
Na een paar dagen wordt het bloedverlies een steeds wat minder, aan het eind van de kraamdagen kun je meestal een gewoon maandverband dragen.
Als de kraamverzorgster net weg is wordt het bloedverlies vaak tijdelijk wat meer.
Omdat je weer volop in de benen bent verlies je dan vaak wat meer bloed, je kan ook nog wel eens een stolsel verliezen. Vaak heb je dan wat buikpijn, een soort weeën, en als je dan naar de wc gaat verlies je een stolsel.
Het bloedverlies wordt langzaam steeds iets minder en verkleurt van helder rood naar bruin-rood naar gelig en uiteindelijk naar wittige afscheiding.
Gemiddeld duurt het 5 tot 6 weken voordat het bloedverlies na de bevalling echt helemaal over is.
Als je geen hechtingen hebt gehad mag je na 3 weken weer tampons gebruiken. Als je hechtingen hebt gehad wacht je met het inbrengen van een tampon totdat de wond geen pijn meer doet bij aanraking, ook van binnen niet.
Sommige vrouwen hebben last van het constant dragen van verband. Als je hier last van hebt, en het bloedverlies is al een stuk minder, slaap dan met je billen bloot en leg een celstofmat onder je billen voor de opvang van het beetje bloed wat je nog verliest.
Wanneer ongesteld na bevalling?
Als je flesvoeding geeft word je meestal na 6 tot 8 weken na de bevalling weer ongesteld, als je na 3 maanden nog niet ongesteld bent geworden, neem dan contact op met je huisarts.
Als je borstvoeding geeft, dan weet je niet wanneer je voor het eerst na de bevalling weer ongesteld wordt.
De hormonen die de borstvoeding verzorgen, remmen de hormonen die de menstruatie regelen.
Als je lichaam perfect werkt zou je niet ongesteld moeten worden zolang je volledige borstvoeding geeft.
Pas als je gaat bijvoeden (vanaf 6 maanden) neemt de borstvoeding en daarmee de hormonen zo ver af, dat de hormonen voor de menstruatie hun werk kunnen gaan doen. 4 weken later wordt je dan vaak ongesteld.
Maar er zijn ook veel vrouwen die helemaal niet ongesteld worden zolang ze borstvoeding geven. Daarentegen zijn er ook genoeg vrouwen die, ondanks dat ze goede borstvoeding hebben, na 2 of 3 maanden ineens weer ongesteld worden.
Kortom bij borstvoeding kan het 6 maanden of langer duren voordat je voor het eerst weer ongesteld wordt na de bevalling, maar je kan ook na 2 of 3 maanden alweer ongesteld zijn.
Als je niet direct weer zwanger wilt worden is het daarom altijd verstandig om iets van anticonceptie te gebruiken.
Bij borstvoeding zijn je keuzes in anticonceptie beperkter dan wanneer je flesvoeding geeft. De combinatiepil wordt bijvoorbeeld afgeraden als je borstvoeding geeft.
Wanneer vruchtbaar na bevalling ?
Wanneer ben je eigenlijk weer vruchtbaar na de bevalling? Hoe snel kun je weer zwanger worden als je een kind hebt gekregen?
Er bestaat nog steeds een groot misverstand dat je niet zwanger kan worden als je borstvoeding geeft. Dit is echt onzin.
Ik heb al heel wat vrouwen binnen een paar maanden na de geboorte van het eerste kind op het spreekuur gezien, zwanger van de tweede terwijl ze nog borstvoeding gaven. Borstvoeding remt de eisprong, en vaak duurt het maanden voordat je weer ongesteld wordt, maar dat weet je niet zeker.
Sommige vrouwen worden ondanks goede borstvoeding na 2 of 3 maanden weer ongesteld. 2 weken voor je menstruatie heb je eisprong en ben je vruchtbaar.
Omdat je niet weet hoelang je eerste menstruatie uitblijft, weet je nooit wanneer je weer vruchtbaar bent.
Als je flesvoeding geeft word je meestal na een week of 6 tot 8 weer ongesteld.
Aangezien je eisprong 2 weken voor je menstruatie is en je dan vruchtbaar bent, kun je er met flesvoeding vanuit gaan dat je al heel snel na de bevalling alweer vruchtbaar bent. Meestal met 4 weken al.
Of je nu fles- of borstvoeding geeft, als je niet direct weer zwanger wilt worden is het zaak om je goed te beveiligen en te zoeken naar een geschikt anticonceptie middel.
Stel dit ook niet te lang uit. Met de pil kun je in principe al beginnen binnen 2 weken na de bevalling.
Lang niet alle anticonceptie pillen zijn geschikt voor vrouwen die borstvoeding geven.
Een goed alternatief kan een condoom, een oestrogeen vrije pil, een anticonceptiestaafje, de anticonceptie ring, of spiraal zijn, lees erover op onze pagina Anticonceptie.
Anticonceptie na bevalling
Wanneer kun je met anticonceptie beginnen na de bevalling?
Hoewel de meeste vrouwen hun hoofd niet hebben staan naar anticonceptie na de bevalling, is het toch een onderwerp waar tijdig over nagedacht moet worden.
Vooral als je flesvoeding geeft kun je al heel snel na de bevalling weer vruchtbaar zijn. Gemiddeld heeft een vrouw die flesvoeding geeft, 6 weken na de bevalling haar eerste menstruatie alweer. Twee weken voor je menstruatie heb je eisprong en ben je dus vruchtbaar.
Daarom is het zinvol om je goed voor te laten lichten over de diverse vormen van anticonceptie die mogelijk of wenselijk zijn.
Ook interessant om te lezen: Seks na de bevalling
Voor na je bevalling
Dit bericht delen of bewaren?
Deel dit bericht via Facebook, Twitter, e-mail of WhatsApp. Later lezen of zelf bewaren? Mail het dan naar jezelf.
Je baby leren kennen? Weer fit worden na je bevalling? Ontdek onze cursussen.