De extra kilootjes moeten er weer af

De extra kilootjes moeten er weer af

Afvallen na de bevalling, hoe doe je dat op een goede manier?

Helaas groeien veel vrouwen in de zwangerschap meer dan de 10-12 kilo die je aankomt door het gewicht van de baby, het extra vet, vruchtwater enzovoort.

Die extra kilo's moeten er ook weer een keer af. Uit onderzoek is gebleken dat veel vrouwen na de geboorte van hun eerste kind zwaarder blijven dan vóór de zwangerschap.
Als de kilo's van de zwangerschap er niet afgaan en je wordt over een tijdje nog een keer zwanger, dan zie je regelmatig dat ook in die zwangerschap er weer extra kilo's blijven hangen. Overgewicht ligt dan op de loer.

Overgewicht is een steeds vaker voorkomend probleem met veel gezondheidsrisico's.

Probeer die overtollige kilo's daarom op een verantwoorde manier kwijt te raken.

Door je voeding iets aan te passen, het snoepen en drinken van limonades te skippen kun je makkelijk 500 kcal per dag besparen.

500 kcal minder eten dan je nodig hebt is prima manier om verantwoord af te vallen.

Ga zeker niet aan een crashdieet. Het lijkt wel leuk om in een paar weken vele kilo's kwijt te raken maar, als je ooit eerder aan de lijn hebt gedaan weet je dit ook: als je stopt met het dieet komen de kilo's (en vaak nog meer) er nog sneller weer aan. Dit komt omdat je stofwisseling vertraagd als je een crashdieet volgt.

Doordat je lichaam continu te weinig binnenkrijgt gaat hij in de spaarstand werken, dat blijft je lichaam ook doen als je later weer normaal gaat eten met als gevolg dat je gaat aankomen van een normaal eetpatroon.

Bovendien is zo'n crash dieet waarbij je jezelf van alles moet ontzeggen niet lang vol te houden en verval je al snel weer in je oude gewoontes.

Daarnaast kom je met al die zogenaamde superdiëten vaak van alles te kort.

Afvallen na de bevalling vraagt om kleine aanpassingen:

Als 'jonge'moeder heb je alle voedingsstoffen dubbel en dwars nodig. Moeder zijn vraagt zoveel energie, je kunt het je niet veroorloven om tekorten te krijgen en je lamlendig te gaan voelen.

Als je de overtollige kilo's kwijt wilt, doe het dan op een verantwoorde manier.

Afvallen doe je langzaam maar zeker. Door je voedingspatroon op heel kleine punten aan te passen zul je merken dat je én niet het idee hebt dat je op dieet bent én langzaam maar zeker de extra pondjes verliest.

Door de kleine aanpassingen in je voeding houd je het ook nog eens heel makkelijk vol. Kies bijvoorbeeld voor mager beleg op brood en beleg je brood ook dun, dat scheelt al heel wat Kcal per dag en ongemerkt zul je hierdoor afvallen.

Naast mager broodbeleg is het ook verstandig om eiwitrijk te eten. Eiwitten verzadigen lang en bevatten de helft minder Kcal dan vet...

Wil je zelfstandig afvallen? Maak in de eetmeter van het voedingscentrum een voedingsplan van rond de 1500kcal als je flesvoeding geeft en zo'n 1800 kcal als je borstvoeding geeft. Dan krijg je voldoende binnen én ontstaan er geen tekorten.

Vind je het moeilijk om zelfstandig de juiste aanpassingen in je voeding te brengen, kies dan voor begeleiding van een leefstijlcoach of diëtiste.

Een leefstijlcoach zet je niet op dieet maar past je voeding op kleine punten aan zodat de energie inname in juiste verhouding is met de hoeveelheid energie die je verbruikt. Geen grote veranderingen, je zult niet eens het idee hebben dat je op 'dieet' bent. Een leefstijlcoach gaat uit van jouw gewoonten en maakt voor jou persoonlijk een plan, niet zo'n standaard dieet, maar echt afgestemd op jouw gewoonten en wensen.

Verder krijg je coaching om het gezonde leefpatroon vol te houden, ook als de begeleiding van de coach is gestopt. Je leert veel over voeding en over jouw manier van omgaan met voeding. Ga je bijvoorbeeld eten als je verdrietig bent of stress hebt? Je leefstijlcoach leert je om hier anders mee om te gaan en inzicht te krijgen in jouw manier van omgaan met bijvoorbeeld stress.
Behoefte aan coaching voor een gezonde leefstijl? zoek een leefstijlcoach bij jou in de buurt in bv Google.

Een leefstijlcoach wordt vergoed vanuit de basisverzekering

Wil jij actief aan de slag om je oude lijf weer zoveel mogelijk terug te krijgen? Kijk dan eens naar onze online cursus Herstellen na je bevalling. Ontwikkeld door een ervaren fysio/zwangerschapscoach. Alle oefeningen zijn aangepast aan jouw niveau van ontzwangeren en worden in lichtere of zwaardere variant worden voorgedaan. In deze online cursus, die je lekker thuis op het moment dat het jou uitkomt kunt volgen, is er een fijne balans tussen oefeningen voor body en mind. Want naast lichamelijk herstellen is het hervinden van een balans ook zeker belangrijk.

Dit bericht delen of bewaren?

Deel dit bericht via Facebook, Twitter, e-mail of WhatsApp. Later lezen of zelf bewaren? Mail het dan naar jezelf.

Je baby leren kennen? Weer fit worden na je bevalling? Ontdek onze cursussen.