Bekkenpijn na bevalling

Ook wel bekkeninstabiliteit genoemd.

Veel vrouwen hebben in en na de zwangerschap last van hun bekken. De bevalling kan de klachten tijdelijk verergeren. Je kunt zelf veel doen om het herstel te bevorderen. Lees de tips van onze fysiotherapeut.

Bekkenpijn na bevalling

Ook wel bekkeninstabiliteit genoemd.

Veel vrouwen hebben in en na de zwangerschap last van hun bekken. De bevalling kan de klachten tijdelijk verergeren. Je kunt zelf veel doen om het herstel te bevorderen. Lees de tips van onze fysiotherapeut.

Bekkenpijn na de bevalling

Als je in de zwangerschap al last had van je bekken, is de kans groot dat het door de bevalling de bekkenpijn tijdelijk wat erger is geworden.

Ook kan het zijn dat je door de bevalling last hebt gekregen van bekkenpijn.

In beide gevallen is het erg belangrijk dat je het bekken de eerste dagen na de bevalling extra veel rust geeft.

Overzicht onderwerpen

    Hoe lang duurt herstel bekkenpijn na bevalling

    Tijd na bevalling Klachten Tips voor herstel bekkenpijn
    KraamdagenBekken en bekkenbodem zijn flink opgerekt tijdens bevalling. Pijnlijk bekken, urine moeilijk op kunnen houden zijn vrij normale klachtenBlijf zoveel mogelijk in bed. Zorg voor soepele ontlasting door veel te drinken en vezelrijk te eten Vanaf dag 4; start met oefeningen voor bekkenbodem en dwarse buikspieren
    10 dagen tot 6 wekenOngewild urineverlies (vooral bij hoesten, lachen, niezen) Pijn in bekken Moeite met omdraaien in bed Spieren en banden hebben nog maar 10-20% van hun oorspronkelijke kracht.Span bekkenbodem aan bij tillen, hoesten, lachen, niezen enz. Til zo min mogelijk, eigenlijk alleen je baby. Span bij tillen je bekkenbodem en buikspieren aan en til vanuit je benen. Adem ook bewust door als je tilt, dus niet je adem vastzetten. Verhoog je conditie door wandelen. Rust liefst iedere middag nog een uurtje.
    6 weken tot 3 maandenOngewild urineverlies en pijn in bekken zijn nog vrij normaal. Net als gevoel dat je vagina nog heel wijd en slap is. Je bekkenbodem is nog lang niet op zijn oude kracht, gemiddeld pas op zo'n 50%Start, onder begeleiding,met buikspieroefeningen, je rechte buikspieren mag je nu ook gaan trainen. Check eerst of je nog last hebt van een diastase. Volg bij voorkeur een cursus bij een docent die ervaring heeft met herstel van vrouwen na hun bevalling. Als je zonder professionele begeleiding gaat trainen loop je het risico je herstel te vertragen doordat je oefeningen doet waar jouw lijf nog niet aan toe is bijvoorbeeld
    3 tot 6 maandenJe bekkenbodemspieren en banden zijn voor zo'n 75% weer op kracht. Nog steeds last van ongewild urine (of ontlasting) verlies, bezoek dan een gespecialiseerd fysiotherapeut.Loop je graag hard? Vanaf nu kun je dat weer rustig gaan proberen als je geen klachten meer hebt. Begin met een klein rondje rustig joggen. Geeft dat geen klachten dan kun je de volgende keer iets verder gaan. Springen...liever nog niet. Als je weer fanatiek aan het sporten bent, denk er dan altijd goed aan om je buik- en bekkenbodemspieren goed aan te spannen als je oefeningen doet die de druk in je buik verhogen.
    6 tot 9 maandenHet duurt zo'n 9 maanden om te ontzwangeren wordt er vaak gezegd. Voor je bekkenbodem en buikspieren is dit zeker zo. Je buikspieren moeten wel weer mooi gesloten zijn, heb je nog steeds last van een diastase ga dan naar een gespecialiseerd fysio. Zo ook bij ongewild urine of ontlasting verlies. Je bekkenbodem kan nu zo'n 75% van zijn kracht terug hebben als je goed geoefend hebt.Blijf je bekkenbodemspier dagelijks oefenen. Vrouwen die ooit een kind hebben gekregen zouden dit hun hele leven moeten blijven doen om verzakking en incontinentie op latere leeftijd te voorkomen. Let hierbij wel op dat je goed oefent; ontspannen is minstens zo belangrijk als aanspannen. Springen mag je voorzichtig weer gaan proberen, wel met goed aangespannen bekkenbodem- en buikspieren. Als joggen goed gaat mag je gaan proberen of dit ook zo is voor hardlopen. Wees nog steeds heel voorzichtig met snelle tempowisselingen of draaibewegingen in je bekken. Probeer eerst voorzichtig uit wat een paar van dit soort bewegingen met je doet. Na sporten mag je natuurlijk spierpijn hebben, maar doet je bekken veel meer pijn dan moet je een tandje terug.
    Na keizersnede of totaalruptuurBeiden vertragen je herstel met zo'n 6 weken, tel bij bovenstaande adviezen dus steeds 6 weken op voordat je de dingen gaat doen die er staan.

    banner herstellen na bevalling

    Tips bij bekkenpijn (bekkeninstabiliteit)

    • Laat je de eerste dagen op bed wassen.
    • Als je uit bed moet voor het toilet, maak dan erg kleine schuifelstapjes
    • Til de baby niet uit bed
    • Probeer na twee dagen om met een stoeltje onder de douche te gaan, als je merkt dat je hierdoor veel meer pijn krijgt, stel het dan een dagje uit
    • Loop de eerste vier dagen zeker geen trap. Probeer de vijfde dag om heel voorzichtig, liefst op je billen of achteruit lopend, één keer naar beneden te gaan. Als dit de klachten niet verergert mag je de volgende dag een keer vaker naar beneden.
    • Probeer voorzichtig uit wat je kunt. Het probleem is dat je meestal pas pijn krijgt de nacht nadat je dingen hebt gedaan. Bouw je activiteiten dan ook erg voorzichtig op. De ene dag probeer je 10 minuten rond te lopen en als dat geen problemen oplevert, probeer je de volgende dag 2 x 10 minuten enz.
    • Het baden van de baby is een erg ongelukkige houding voor iemand met bekkenpijn. Maar je wilt de baby toch graag zelf wassen. De beste oplossing is om de baby mee te nemen onder de douche. Als je zelf onder de douche gaat zitten, kun je de baby goed wassen en de baby vindt het heerlijk onder die straal. Het afdrogen kun je beter aan de kraamverzorgster overlaten.
    • Als je de baby wilt verschonen of aankleden, kun je dat het beste zittend op bed doen en de baby naast je neer leggen.
    • Draag zo snel mogelijk na de bevalling een ondersteunende bekkenband.
      Als je die niet hebt, kun je de kraamverzorgster vragen om een soort sluitlaken te maken.

    Luister naar je lichaam

    Forceer je lichaam niet, maar probeer wel regelmatig in beweging te blijven...

    Niemand kan je vertellen hoe de genezing zal verlopen.

    Er zijn vrouwen die in de zwangerschap zoveel bekkenpijn hadden dat ze de hele dag op bed lagen en die 6 weken na de bevalling zo goed als pijnvrij waren.

    Maar er zijn ook vrouwen die voor de bevalling weinig last hadden en na de bevalling maanden bezig zijn geweest met revalideren.

    Het belangrijkste is dat je goed leert luisteren naar je lichaam.

    Als je ’s nachts veel pijn hebt, ga dan na wat je die dag anders gedaan hebt dan anders en doe dat voorlopig niet meer.

    Forceer je lichaam niet, maar probeer wel regelmatig in beweging te blijven.

    Een juiste verhouding in rust en activiteit moet je zelf uitvinden. Teveel doen is niet goed, maar te weinig doen zeker ook niet.

    Hoewel je niet veel oefeningen kunt doen is het wel belangrijk dat je de bekkenbodemspier zo snel mogelijk weer op sterkte probeert te krijgen (zie bekkenbodemspieroefeningen).

    Span ook je buikspieren vanaf het begin dagelijks een aantal keer aan door je buik in te trekken en even ingetrokken te houden.

    Check een paar weken na je bevalling of je nog last hebt van een diastase

    jacqueline luchtmeijer zwaal baby op komst

    Jacqueline Luchtmeijer-Zwaal

    Fysiotherapeut, coach, yogadocent & trainer rondom zwangerschap

    Meer lezen

    Diastase
    De extra kilootjes moeten er weer af
    Bloedverlies, vruchtbaarheid en anticonceptie
    Seks na de bevalling
    Incontinentie na de bevalling
    Anticonceptie na de bevalling

    Dit bericht delen of bewaren?

    Deel dit bericht via Facebook, Twitter, e-mail of WhatsApp. Later lezen of zelf bewaren? Mail het dan naar jezelf.

    Je baby leren kennen? Weer fit worden na je bevalling? Ontdek onze cursussen.

    Gerelateerde berichten
    Herstellen Na Een Vaginale Bevalling
    Herstellen na een vaginale bevalling

    Hoe zorg je voor een goed herstel na je bevalling? Eis vooral niet teveel van jezelf.

    keizersnede vorige bevalling
    Herstellen na een keizersnede

    Er wordt vaak licht gedacht over een keizersnede, maar het is een grote operatie waar je echt van moet herstellen.

    Na Je Bevalling Cursus Leer Je Baby Kennen
    Onderwerpen A-Z na je bevalling

    Alle onderwerpen over jou en je baby na de bevalling op één pagina. Overzichtelijk gerangschikt van AtotZ. fotografie: Renate van Lees meer

    Vrouw, Moeder En Echtgenote, Hoe Houd Je Alle Ballen Hoog
    Vrouw, moeder en echtgenote

    Het moederschap is waarschijnlijk de grootste verandering in je leven. Hoe houd je alle ballen hoog?

    Seks In De Zwangerschap Door Babyopkomst
    Seks na de bevalling

    De eerste keer seks na de bevalling is voor de meeste van ons best spannend. Ook partners vinden het spannend.

    bloedverlies zwanger
    Bloedverlies, vruchtbaarheid en anticonceptie

    Hoe lang houd je bloedverlies na de bevalling en wanneer ben je weer vruchtbaar? Vanaf wanneer mag je starten met Lees meer