Keizersnede herstel
Er wordt te licht over gedacht
Over het algemeen wordt er heel makkelijk gedacht over een keizersnede, maar het is een grote buikoperatie waar je langdurig van moet herstellen. Het herstel duurt vaak langer dan van te voren gedacht. Wij zetten op een rijtje wat je zoal mag verwachten, inclusief tijdschema van het herstel na een keizersnede.
Keizersnede herstel
Er wordt te licht over gedacht
Over het algemeen wordt er heel makkelijk gedacht over een keizersnede, maar het is een grote buikoperatie waar je langdurig van moet herstellen. Het herstel duurt vaak langer dan van te voren gedacht. Wij zetten op een rijtje wat je zoal mag verwachten, inclusief tijdschema van het herstel na een keizersnede.
Keizersnede herstel vraagt tijd en luisteren naar je lichaam.
Over het algemeen wordt er erg licht gesproken over een keizersnede.
Men verwacht dat je na de kraamdagen weer hersteld bent. Dit is zeer beslist niet zo.
Een keizersnede is een grote buikoperatie en ook al heb je er iets prachtigs voor teruggekregen, je moet herstellen net als na iedere grote operatie.
Buiten de normale herstelperiode die iedere ‘jonge’ moeder heeft, moet jij herstellen van de operatie en narcose.
Dit betekent dat je de eerste 6-8 weken niet zwaar mag tillen en geen buikspierbelasting mag hebben. Je lichaam waarschuwt als je teveel doet, je krijgt dan veel meer last van buikpijn of wondpijn.
Verwacht niet teveel van jezelf en doe het voorlopig rustig aan. Luisteren naar je eigen lichaam en geest is eigenlijk het belangrijkste advies wat we je kunnen geven.
Tijdschema keizersnede herstel
Herstel keizersnede per week.
Pin je niet op het tijdschema vast. Ieder mens is anders en ook het herstel verloopt voor de één sneller dan de ander.
Tijdlijn herstellen keizersnede | Activiteit | |
---|---|---|
Direct na geboorte | Huid op huid contact mogelijk Leg baby aan de borst als dit kan | |
Dag 1 tot 3(soms langer) | Je verblijft nog in het ziekenhuis. Als het heel goed gaat mag je soms op dag 2 al naar huis. Pijnstilling wordt gegeven. Dagelijks krijg je een prik tegen trombose Dag 2 katheter wordt verwijderd Dag 2 je mag douchen als je je goed genoeg voelt | |
Eerste week thuis | Vaak verlengde kraamzorg tot dag 10 na bevalling. Hechtingen zijn meestal oplosbaar, als dat niet zo is worden ze op dag 7 verwijderd. Paracetamol (max 6 x per dag 500 mg) indien nodig. Zelfstandig douchen lukt meestal wel. Verzorging baby met hulp kraamverzorgster. Baby in bad vaak vanaf dag 5 mogelijk. Rust veel, ook al heb je het gevoel de hele wereld aan te kunnen! Bekkenbodem oefeningen starten, je kraamverzorgster kan je vertellen hoe je dat doet. | |
Week 2 | Doe het rustig aan, ga liefst 's middags even liggen. Fietsen mag als je je goed voelt. Niet in bad zolang je wond nog niet droog is of je nog vaginaal bloedverlies hebt. Autorijden nog niet doen, je concentratie is nog niet optimaal na een operatie. | |
Week 3 en 4 | Pijn aan de wond neemt na 2 weken meestal af. Masseer je wond regelmatig. Als wond droog is en je geen vaginaal bloedverlies meer hebt mag je in bad. Seks (penetratie) mag weer als je geen vaginaal bloedverlies meer hebt. | |
Week 5 en 6 | Autorijden mag vanaf nu weer als je je goed voelt. Sporten nog een weekje wachten. Blijf de wond masseren door met je vingertoppen draaiende bewegingen langs de rand te maken. | |
Week 7 en 8 | Eind week 6, begin week 7 heb je een nacontrole bij de gynaecoloog. Schrijf al je vragen en klachten op zodat je niets vergeet. Je mag nu starten met buikspieroefeningen. Zwaarder tillen mag vanaf nu ook weer, til wel vanuit je benen, dus door je knieën zakken, oppakken en gaan staan. Als bij de nacontrole blijkt dat alles goed is, mag je in principe alles weer. Blijf luisteren naar je lichaam, je bent nog lang niet de oude. Rust regelmatig overdag ook nog een uurtje. De huid rondom het litteken kan nog doof aanvoelen, dit kan echt nog een paar maanden aanhouden. Blijf vooral masseren. | |
Maand 3 tot 6 | Gemiddeld voel je je steeds wat beter, maar meestal nog niet de oude. Als je weer gaat werken is het heel normaal dat je merkt dat je lichaam het nog best zwaar vindt. Probeer het zo te regelen dat je na thuiskoms even een uurtje kunt gaan liggen. Denk aan anticonceptie, snel weer zwanger worden is geen goed idee. Het litteken en de wond in je baarmoeder moeten eerst heel goed genezen. | |
6 maanden tot 1 jaar | Tot je je volledig weer de oude voelt kan wel een jaar duren. Gemiddeld duurt het 6 tot 12 maanden voordat de huid van je buik weer hersteld is en normaal aanvoelt. In principe zou je vanaf 1 jaar na je keizersnede weer zwanger mogen worden. |
Tips keizersnede herstel
Wat mag je wel en niet na een keizersnede?
- Borstvoeding geven kan prima na een keizersnede. Vaak is het wel even zoeken naar een houding waarbij je baby niet op je buik drukt. In onze blog borstvoeding vind je hier meer info over.
- Voorkom de eerste weken handelingen waarbij je iets moet ophangen boven je macht, denk hierbij aan het ophangen van de was, het zemen van de ramen.
- Fietsen is in de eerste weken ook geen goed idee, hiermee belast je namelijk je buik. Bovendien kun je nog wat duizelig zijn en minder goede concentratie hebben.
- Vermijd de eerste tijd autorijden, je concentratie kan vermindert zijn, zeker als je algehele narcose hebt gehad. Sommige verzekeraars vergoeden niet als je binnen 6 weken na je keizersnede een ongeluk krijgt terwijl jij achter het stuur zat.
- Vermijd stofzuigen, dit is erg arbeidsintensief, je moet hiervoor vaak grote belasting op je buik uitoefenen.
- Wacht met sporten (ook het trainen van je buikspieren) tot tenminste 6 weken na de keizersnede. Check voordat je met sporten of trainen van je buikspieren start eerst of je nog last hebt van een diastase. Je bekkenbodemspier mag je wel direct na de keizersnede gaan oefenen.
- Seksuele gemeenschap, zwemmen en in bad gaan kun je de eerste 2-4 weken ook beter niet doen. Als het bloedverlies zo goed als over is mag dit allemaal weer.
Douchen kan wel, overleg dit even met je kraamzorg of gynaecoloog als je hierover twijfelt. - Is het litteken gezwollen, pijnlijk en rood? Dan heb je toch teveel fysieke arbeid verricht. Probeer het rustig aan te doen.
- Roep hulptroepen in. Je kunt niet alles zelf! Vraag anderen je te helpen met huishoudelijke werkzaamheden en boodschappen doen. Jij hebt je handen vol aan de verzorging van jezelf en je baby.
- Doe je niet stoerder voor dan je bent. Het is echt heel normaal dat je het af en toe even niet ziet zitten; Je hebt net een grote operatie achter de rug en de verzorging van een baby vraagt veel van je. Rust op tijd, ga in ieder geval 's middags een poosje liggen, ook al heb je geen slaap, pak een mooi boek of film en hup, languit op de bank of naar bed!
- Masseer de wond regelmatig door met je vingertoppen rondjes te draaien langs de wondrand. Hierdoor blijft het weefsel soepel.
- Een doof gevoel tussen het litteken en je navel kan een aantal maanden tot een jaar aanhouden.
Niche, complicatie keizersnede
Een veelvoorkomende complicatie van een keizersnede is een zogenaamde niche.
Een niche is een afwijking in de wand van de baarmoeder op de plaats van het litteken. De afwijking is vaak een soort holte in de spierlaag van de baarmoeder.
Een niche komt heel vaak voor, zo'n 56% van de vrouwen heeft na een keizersnede een niche, en kan veel klachten geven, ruim 1/3 van de vrouwen met een niche heeft hier klachten van.
Bekende klachten zijn spotting (bloedverlies tussen de menstruatie in) en hevige buikpijn ter hoogte van het litteken.
Hoe wordt een niche herkend?
Een niche wordt niet gezien met een gewone echo. Alleen als de baarmoeder gevuld wordt met water of gel wordt de niche gezien op de echo.
Middels een kijk operatie kan een niche verholpen worden, momenteel wordt er onderzoek gedaan of het verhelpen van de niche er voor zorgt dat de klachten afnemen.
Heb je zes maanden na je keizersnede klachten als tussentijds bloedverlies of hevige buikpijn, neem dan contact op met je arts en vraag of er een echo gemaakt kan worden met gel of water in de baarmoeder.
Mogelijk, maar dit is nog niet bewezen, kan een niche er ook voor zorgen dat je moeite hebt om opnieuw zwanger te worden.
Jacqueline Luchtmeijer-Zwaal
Fysiotherapeut, coach, yogadocent & trainer rondom zwangerschap
Voor na je bevalling
Dit bericht delen of bewaren?
Deel dit bericht via Facebook, Twitter, e-mail of WhatsApp. Later lezen of zelf bewaren? Mail het dan naar jezelf.
Je baby leren kennen? Weer fit worden na je bevalling? Ontdek onze cursussen.