Seks na bevalling voor veel vrouwen pijnlijk

Seks na bevalling voor veel vrouwen pijnlijk

De vrouwenkliniek van het UZ Gent deed onderzoek naar het seksueel functioneren en levenskwaliteit in laatste drie maanden van de zwangerschap, zes weken en zes maanden na de bevalling.

Aan het onderzoek deden 109 vrouwen mee, dat is niet voldoende om er conclusies aan te verbinden maar geeft wel een idee hoe vrouwen seks aan het eind van hun zwangerschap en de eerste 6 maanden na de geboorte beleven.

De vragen gingen onder meer over hun seksueel functioneren, pijn bij het vrijen en hun levenskwaliteit.

Wat vooral opvalt is dat vrouwen die voor het eerst bevallen zijn en zij die borstvoeding geven, vaker problemen hebben met seks.

Wat ook opviel is dat vrouwen die een keizersnede hebben gehad minder positief zijn dan vrouwen die vaginaal zijn bevallen. Je hoort nog wel eens dat vrouwen om een keizersnede vragen om hun onderkantje in takt te houden.
Maar die bescherming is er dus niet: de vrouwen die een keizersnede ondergingen, scoren zes maanden na de bevalling significant slechter op bepaalde factoren van de levenskwaliteit, zoals vermoeidheid en energiepeil en op seksueel functioneren.

Pijn tijdens het vrijen blijkt vaak voor te komen na de bevalling.

In de eerste zes weken zijn vooral borstvoeding en een eerste bevalling bepalende factoren. “Vrouwen die borstvoeding geven en voor het eerst bevallen, hebben hogere pijnscores”, zegt prof. dr. Steven Weyers, diensthoofd van de Vrouwenkliniek. “Borstvoeding geven verandert de hormoonhuishouding en gaat daardoor dikwijls gepaard met vaginale droogheid. De verminderde vochtproductie geeft dan meer pijn tijdens het vrijen.

Ook blijken vrouwen die hun eerste kind hebben gekregen vaker pijnklachten te hebben. Bij een eerste bevalling komt letsel aan het perineum (knip of scheurtje) vaker voor. Het litteken zorgt de eerste zes weken na de bevalling voor pijnklachten tijdens het vrijen, daarna neemt de pijn sterk af, volgens de onderzoekers.

Uiteraard speelt ook vermoeidheid mee op het minder seksueel actief zijn.

Weyers: “Het seksueel functioneren in de eerste maanden na de bevalling is tot nog toe weinig onderzocht. Op consultatie merk je dat vrouwen ermee zitten, maar spontaan durven ze hun vragen vaak niet te stellen. We willen hen vooral geruststellen: het is niet ongewoon dat het seksueel functioneren verstoord is na de bevalling, maar dat is vaak slechts tijdelijk.”

bron; het nieuwsblad

Meer info: lees ons artikel Seks na bevalling

 

Wil je zwanger worden of ben je zwanger?
Met deze cursussen werk je aan een gezonde leefstijl.

Met een zelfverzekerd gevoel bevallen?
In deze cursussen antwoorden op al jouw vragen.

Je baby leren kennen? Weer fit worden na je bevalling? Ontdek onze cursussen.