10 tips bij kinderwens
10 tips bij kinderwens
10 zwanger worden tips
Hebben jullie een kinderwens en willen jullie graag zo snel mogelijk zwanger worden?
Wij geven je 10 tips om je kansen op een zwangerschap te verhogen:Tip 1:
Start met een gezonde leefstijl.
Je baby wordt gevormd uit een eicel en zaadcel, als deze niet super gezond zijn dan is niet alleen je kans om zwanger te worden kleiner, maar verhoog je ook het risico op complicaties in de zwangerschap én gezondheidsproblemen bij je kind.
Diëtiste Anouk Bolhaar vertelt je alles over een gezonde leefstijl in haar online cursus Voeding en zwangerschap.
Tip 2:
Zorg voor een gezond gewicht.
Overgewicht bij zowel mannen als vrouwen vermindert de kans om zwanger te worden. Ernstig ondergewicht kan ervoor zorgen dat bij vrouwen de menstruatie wegblijft en bij mannen voor minder zaadcellen in het sperma.
Heeft één van jullie over- of ondergewicht, zorg er dan, liefst voor de zwangerschap, voor dat je een gezond gewicht bereikt. Zoek eventueel hulp bij een leefstijlcoach of diëtist. Onderzoek wijst uit dat vrouwen met PCOS veel baat hebben bij leefstijlbegeleiding om spontaan zwanger te wordenTip 3:
Beweeg regelmatig.
En een fit lichaam helpt je om zwanger te worden én vermindert je kans op complicaties in de zwangerschap.
Reden genoeg dus om dagelijks voldoende te bewegen. Dit hoeft echt niet de sportschool te zijn. Iedere dag minstens een half uur stevig doorwandelen of een flink eind fietsen is ook prima.
Heb je zittend werk, probeer ieder uur tenminste vijf minuten te staan of rond te lopen. Neem wat vaker de trap in plaats van de lift en maak een wandeling in je pauzes. Een stappenteller kan je motiveren om het dagelijkse doel van 10.000 stappen te halen.Tip 4:
Zorg voor voldoende vitaminen en mineralen.
Als je gezond eet krijg je bijna alle vitaminen en mineralen binnen die je nodig hebt en is het niet nodig (kan zelfs schadelijk zijn) om een multivitamine te nemen.
Uitzondering op deze regel is foliumzuur, daar begin je tenminste 4 weken vóór de zwangerschap mee, maar eerder mag ook. Eigenlijk is het advies: Gestopt met de pil, gestart met foliumzuur.
Ook is het verstandig om direct te starten met extra vitamine D. Veel vrouwen hebben een tekort aan deze vitamine.
Foliumzuur ondersteunt de groei van je baby in de eerste weken en verkleint de kans op een aangeboren afwijking. Het is daarom belangrijk voldoende foliumzuur binnen te krijgen voor en tijdens de zwangerschap.
Vitamine D tekort in de zwangerschap leidt tot een slechte botaanmaak bij de foetus. Er wordt dan ook geadviseerd om dagelijks 10 mg vitamine D supplement te nemen als je zwanger bent of zwanger wilt worden.
Tip 5:
Ken je cyclus en weet wanneer je eisprong is.Tip 6:
Vrij in je vruchtbare dagen iedere dag of iedere 2 dagen.
Onderzoek heeft uitgewezen dat van alle stellen die na een jaar nog niet zwanger zijn, zo’n 25% te weinig vrijt.Tip 7:
Zorg voor gezond sperma.
Een veelgehoorde fabel is dat het sperma veel zaadcellen zou bevatten als een man niet te vaak klaarkomt in de periode voor de eisprong. Niets is minder waar!
Als een man gedurende langere tijd geen zaadlozing heeft is de kans groot dat er veel dode zaadcellen in zijn sperma zitten. Om ervoor te zorgen dat je partner zoveel mogelijk levendige zaadcellen heeft is het dan ook belangrijk dat hij regelmatig klaarkomt.
Heeft je partner in de periode voor je vruchtbare dagen langere tijd geen zaadlozing gehad, laat hem dan in ieder geval één zaadlozing hebben voordat jullie gaan vrijen om zwanger te worden.
Wat wel waar is, is dat een feestje met veel alcohol de kans op zwanger worden flink vermindert…Tip 8:
Nog een tip voor de man: draag geen strakke kleding, vermijd de sauna of een heet bad.
Is je partner een fanatiek fietser? Fietsen is prima, maar niet uren achtereen want ook dit verhoogd de temperatuur van de zaadballen.
Zaadcellen gedijen het beste bij zo’n 35-36 graden, net iets onder lichaamstemperatuur, daarom hangen de zaadballen ook buiten het lichaam. Worden de zaadballen regelmatig oververhit dan sterven veel zaadcellen af en wordt de kwaliteit van het sperma minder.Tip 9:
Maak een afspraak bij een verloskundige in jouw regio voor een kinderwens consult als er afwijkingen in de familie voorkomen, als je medicijnen gebruikt, als je psychische problemen hebt, als jullie familie van elkaar zijn of als je gewoon een goed advies wilt hebben hoe jullie ervoor kunnen zorgen zo gezond mogelijk zwanger te worden.
Tip 10:
Last, but not least: vrij met plezier! Stellen die vrijen met plezier hebben een grotere kans om zwanger te worden zeggen onderzoekers 🙂
Dit bericht delen of bewaren?
Deel dit bericht via Facebook, Twitter, e-mail of WhatsApp. Later lezen of zelf bewaren? Mail het dan naar jezelf.
Wil je zwanger worden of ben je zwanger?
Met deze cursussen werk je aan een gezonde leefstijl.