Alcohol legt zaadproductie stil

Alcohol legt zaadproductie stil

Uit onderzoek van het tv programma ‘Hoe bevalt Nederland’ blijkt dat 85% van de mannen met een kinderwens ‘gewoon’ alcohol blijft drinken.

Hoewel het er niet op lijkt dat alcoholgebruik van de vader vlak voor de zwangerschap leidt tot kinderen met aangeboren afwijkingen is het zeker zo dat de kans op een zwangerschap sterk afneemt als de as vader regelmatig grotere hoeveelheden alcohol drinkt.

Dit betekent niet dat mannen helemaal niet meer mogen drinken als ze een kind willen verwekken, één of twee glaasjes per dag is geen probleem volgens gynaecoloog Jesper Smeenk van het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis in Tilburg. Maar veel mannen drinken in het weekend veel meer dan die één of twee glaasjes en daar zit nu net het probleem.

“We weten dat veel alcohol de productie van zaadcellen stillegt” zo zegt Smeek. “Daarnaast heeft alcohol een toxisch effect. Niet alleen de hoeveelheid zaadcellen neemt door alcohol af, ook de kwaliteit. Dat betekent dus minder gezonde zaadcellen.”

De kater is na één dag over, je zaadherstel niet.

Helaas is dit negatieve effect niet na een dagje over, zoals je kater. Veel alcohol (en dan hebben we het over vijf tot tien drankjes) heeft een langdurig effect op zowel de hoeveelheid als kwaliteit van de zaadcellen.

Dus mannen, neem je verantwoordelijkheid, zwanger worden doe je samen….

bron:nos.nl

Zie ook onze artikelen:

Wil je zwanger worden of ben je zwanger?
Met deze cursussen werk je aan een gezonde leefstijl.

Met een zelfverzekerd gevoel bevallen?
In deze cursussen antwoorden op al jouw vragen.

Je baby leren kennen? Weer fit worden na je bevalling? Ontdek onze cursussen.